3Ds max - ako?

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
BX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

3Ds max - ako?

Príspevok od používateľa BX »

Zdravim :) Chcem spravit take nieco, ze hodim tam stenu a gulu (ako je to na obrazku) Ale chcem aby ta gula vrhala tien na tu stenu. Dal som tam svetlo, ale to je asi malo ze? :-D Som v tom este novy, pochodil som len par tutov, tagze budte schovievavi ku mne prosim :)
Prílohy
gula.jpg
2009-03-10_202233.jpg
Exxon
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Exxon »

vo vlastnostiach toho svetla mu musis zapnut vrhanie tiena... nemam teras 3DSko, ale nainstalovane, ale mam pocit ze v tych zalozkach vpravo to bola druha(properties), tam si najdi shadow a odskrtni ho.
BX
Addict
Addict

No nech sa hram v nastaveniach svetla hociako, nejako mi to nefrci :?
MadMatt
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MadMatt »

ak este stale nevies tak je to --- kliknes na svetlo prepnes si na panel Modify a v general parameters si najdes Shadows a zaskrtnes On a potom si este mozes vybrat ci chces shadow map , ray traced shadows alebo area shadows (a potom sa uz mozes pohrat s nastaveniami v zalozke shadows parameters a shadow map parameters)
BX
Addict
Addict

Ahaaaa :-D toto musim zapnut :lol: Ja som sa hral len v shadow parameters a tamto hore som si nejako nevsimol :) diki...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...nebudem zakladať novú tému, keď mi ide v podstate o to isté. Hentú záložku mám zapnutú, ale nezobrazuje mi tiene počas práce. Keď som si pozeral tie inštruktážne videjká, tak oni jak tam dali to svetlo tak hneď im to osvetlilo budovy, vznikli tiene a podľa toho jak s tým hýbali sa hýbali aj tiene. Je keď chcem vidieť, aký tieň mi bude vrhať napr. guľa, alebo akou intenzitou svieti nejaké svetlo, musím vždy obrázok rendrovať. Lezie to na nervy, navyše mi ani nezobrazuje pravdivé farby. Nastavil som si sklo zafarbené dobiela a pri rendrovaní mi spravilo sklo s medovým efektom (vyzerá ako med). Kde si nastavím aby mi zobrazovalo reálne materiály aj pri práci, tiene a svetlá? Naobed prihodím screeny, teraz rendrujem také videjko, už asi 3x, lebo vždy mi vypíše chybu v súvislosti s mental ray...ak to spraví aj teraz tak sem dám screen aj tej chyby...
MadMatt
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

no ja mam 3ds max 2010 (64bit) takze nevem ci to ide aj v predchadzajucich verziach (urcite nie v 3ds max 9 a nizsie) ale tam sa da zapnut funkcia ze ti bude aj vo vyreze vyhadzovat tiene
postup : hore v okne klikni pravym na smooth+highlights -> lighting and shadows -> enable hardware shading -> enable shadows a bude ti davat v okne tiene a budes aspon zhruba vidiet ako to vzyera
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...ďakujem za tie tiene, už to ako tak funguje, nieje to to čo som chcel, ale aspoň to už neosvetľuje tým zmätočným predvoleným svetlom :-)...no a čo s tými farbami materiálov? Prikladám 2 screeny "projektu" na ktorom teraz pracujem - halogénová žiarovka...a ešte doplnková otázka, keďže spomínané video sa mi bez mental ray podarilo vytvoriť - čo je to to "mental ray"?
Prílohy
...a tu už spomínaný nežiadúci medovinový efekt...
...a tu už spomínaný nežiadúci medovinový efekt...
...zobrazenie v pracovnom prostredí...
...zobrazenie v pracovnom prostredí...
mikkimikki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa mikkimikki »

mental ray je iny typ render-u (ked stlacis F10 tak uplne dole sa ti da vybrat render, ak ho mas nainstalovany ale myslim ze mental je primarne v 3Dsmaxe) ... aky material pouzivas na to sklo ? raytrace ?
MadMatt
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

mental ray je primarne v 3ds maxe , a ak to rendrujes v mental ray-i mozno by si mohol pouzit materialy primarne pren urcene ,su celkom kvalitne. A to co ti tam rendruje to mas mozno daco v materialoch nastavene alebo co , mozno by si mohol ten material co si vytvoril prilozit .
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...inak tie tiene som už zapol, bolo to tam kde aj tie svetlá, takže už vidím aj tiene, ale stále nevidím v reále tie farby materiálov...a ešte riešim jednu dilemu - tie nožičky na tej žiarovke sú chrómované, a ako vidíš, odráža sa na nich modrá farba...ja by som chcel aby sa tam odrážalo nejaké okolité prostredie, to je jedno, napr. odlesk slnka...chcel som to spraviť tak že som okolo nakreslil obrovskú guľu a na ňu som chcel dať nejakú textúru okolia, aby sa to potom na tom chróme odrážalo, lenže ako som menil textúry, guľa bola stále čierna (je to logické, lebo tam neboli žiadne svetlá, všetky boli vnútri tej gule) a s kamerou sa do nej nedalo dostať....ako spravím guľu, do ktorej sa dostanem aj s kamerou? (dutú guľu, takú akú mám momentálne na krku :lol: )

... no a k tomu raytrace, neviem kde to zistím, ak máš na mysli nastavenie svetla, tak tam mám zapnuté "ray traced shadows"...
mikkimikki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa mikkimikki »

sprav si ,,gulu,, pouzi modifikator shell a mozes si ju spravit dutu ... a raytrace je typ materialu .. napriklad
MadMatt
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

raytrace je typ materialu najdes ho v material editore , s tym pozadim mozes but dat v enviroment obrazok dacoho napr. oblohy ale to budes vidiet to pozadie vsade bez ohladu kde kameru ottocis ,alebo vytvorit velku "Geosphere" pouzit modifikator normal a dat nan texturu , alebo dat do pozadia daku HDR mapu ,alebo su aj dake pluginy na vytvorenie oblohy aj s mrakmi a slnkom napriklad ako dreamscape.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

ani jedno mi nešlo, tak teraz skúsim dať nad žiarovku obrovský štvorec, ktorý natexturujem napr. na drevo...a tento štvorec sa bude odrážať v chrómovaných častiach...už som to skúšal, ale nepodarilo sa mi to doladiť...ten nechutný medový efekt som už odstránil...

//autoeditácia príspevku ( 14 Dec 2009, 2:21 )
a tu je tá spomínaná chyba, pri rendrovaní videa vyskočí asi v polovici, neviem presne, nesedím pri tom...ale keď odškrtnem aby sa mental ray nepoužívalo tak to ide...aký je rozdiel medzi tým keď mental ray použijem a keď nie...je to vidieť na kvalite?

//autoeditácia príspevku ( 14 Dec 2009, 7:38 )
...ten štvorec sa nepodaril, neodráža sa to...skúsil som to znava s tou guľou, ale už viem prečo mi to s ňou predtým nešlo. Teraz som si ešte pred tým vytvoril kameru, nasmeroval som ju na žiarovku a potom som spravil guľu...a potom som si dal pohľad z kamery a bolo to :-D...akurát že tá textúra z gule sa neodráža...
Prílohy
Nepojmenovaný 1.jpg
Nepojmenovaný 2.jpg
BX
Addict
Addict

Pouzil si na tu gulu modifier NORMAL? (Tento modif. ti vsetky polygony "prevrati" Takze gula bude z vrchu "cierna" a z vnutra "farebna")
Pripadne by mohlo stacit aj zaskrtnut "Force 2 side" ci ako to je (rendering oboch stran polygonov) To nastavis F10->je tam vela policok na zaskrtavanie a toto je v pravo na spodku (myslim? :D)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

už sa mi to podarilo, len sa mi nepáči, že sa aj tá guľa rendruje...nedá sa to nejako spraviť, aby sa tá guľa nezobrazovala ale aby sa jej povrch odrážal? A na tú guľu by som chcel nejakú peknú textúru, nejaké oblaky...to si mám stiahnúť z netu nejaké obláčiky? Alebo to musí byť nejaký špeciálny obrázok?
BX
Addict
Addict

Mozes si tiahnut z netu oblaciky, alebo by si ich mohol docielit mapou NOISE pri vhodnom nastaveni. Je to uz na tebe :)

Tej guli mozes odnastavit v object properties "renderable" Len neviem ci sa potom jej povrch bude odrazat... poskusaj sa pohrat v obj. properties :)
MadMatt
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

V maxe je iba taky material co ked ho aplikujes na objekt tak objekt nevidis ale pritom stale zachytava tiene inych objektov . to co popisujes sa tam neda pravdepodbne.
BX
Addict
Addict

Ty pises o Matte/Shadow ze? On toto ale nechcel... Neviem ci to pojde tak ako som to pisal, neskor poskusam :)

// nj, tak v tom obj. properties som sa trochap ohral a nepodarilo sa mi to, smola :?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...no nič, zmierim sa asi s tým, že mi bude rendrovať aj tú guľu...v priebehu pár dní sem hodím 8 sekundové videjko...

//autoeditácia príspevku ( 21 Dec 2009, 14:35 )
...tak som niečo vytvoril, tá žiarovka mi nejde vyrenderovať a celé sa mi to rozladilo. V Materials mám namiesto materiálov len čierne gule...ale keď aplikujem materiál na nejaký predmet tak sa zobrazí normálne, ale pri rendrovaní už mám iba čierny obrázok napriek tomu že som tam dal svetlá.

http://www.youtube.com/watch?v=xaCzeovpsxo

//autoeditácia príspevku ( 22 Dec 2009, 17:23 )
...nevie mi nikto pomôcť?
Napísať odpoveď