Aký TV zvoliť k domácemu multimediálnemu centru?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Aký TV zvoliť k domácemu multimediálnemu centru?

Príspevok od používateľa Dunlop »

Viem že tém na tému lcd vs plazma je tu dosť, ale nikdy sa v teme nehovorilo čo zvoliť ak sa jedná o "univerzálne" použitie...

Chcel by som si v izbe spraviť domáce multimediálne centrum -> používať monitor na pozeranie digitalnej TV a zároveň na prácu s PC, zo vzdialenosti 3,5m (hry, filmy, bezdrôtové browsovanie...).

Z toho mi vyplíva jedine full HD, veľkosť tak 40 - 42".
Na pozeranie TV sa odporúča plazma hlavne kôli lepšiemu kontrastu, malej odozve, a lepšej ostrosti. Ale keďže ceny fullhd plaziem začinajú tak 700€ (čo je dosť), rozmýšlam o LCD...

Je to veľký rozdiel? Bude LCD vhodné (z hladiska ostrosti, odozvy...)? nieje 6ms veľa? alebo bude lepšie došporiť? alebo?

vcelku sa mi pozdáva tento (môžem mať za 500€ )
http://www.hej.sk/televizory-audio-vide ... -le40b541/

ďakujem za každý názor a radu :smt003
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Hmm osobne neviem kde na to ľudia chodia, že LCD sú podradnejšie ako plazmy. Proste kade chodím, tade vidím LCD alebo LED displaye, väčšinou ľudia idú týmto smerom a obrazy na telkách sú lepšie ako na S-iPS LCD paneloch, ktoré predstavujú +- high end. Pre mňa má plazma ako taká tú nevýhodu, že častokrát býva aktívne chladená a hreje jak sviňa, to je všetko. Žerie viac elektriky [aj keď v úžasnom nemenovanom českom teste vyhrala vo všetkom nad LCD panelom, trápny reklamný ťah, stránka už tuším ani neexistuje] a celkovo mi príde neohrabanejšia. Mal som ju aktívne možnosť vidieť len vo firmách, nikdy nie v domácnostiach no a u otca doma, ale tá má už nejaký ten rok. Každopádne s dobrým LCDčkom nič nepokazíš, ver mi. Neucítiš tam žiaden rozdiel. A že lepšie farby? Vyblité, presaturované farby, s obrovským kontrastom ktorý vypaluje oči ľudia nazývajú lepšie farby? Na rovinu, Samsung Jét s "úžasným" AMOLED displayom a krásnymi farbami...nech sa strčí, v nocí sa na tom nedajú písať sms, lebo to vypaluje oči a nevie si ani autoamticky znížiť kontrast. Kašlem im ja na ich "nové" technológie, ktoré prinášajú nový dynamický kontrast miliarda ku jednej a iné peachoviny. Bohate Ti postačí ten Samsung, ver mi, keď uvidíś plazmu za večerných podmienok [kde sa najviac používajú multimediálne PC, cez deň je to málokedy] tak zistíš že je tam mizivý rozdiel a Ty ten dynamický kontrast a "krásnu" čiernu farbu aj tak nevyužiješ. Proste môžeš ošťať. A navyše, načo je komu dokonalá čierna keď kódeky ktoré enkódujú 90% formátov čistú čiernu aj tak nepodporujú? A o tomto by sa dalo písať a písať. Plazma je proste hype, dačo ako iPhone, je super, ale zistíš že za polovičnú cenu môžeš mať to isté s LCD technológiou...

Len na jednu vec si daj pozor, zober samsunga so 100 Hz displayom, neskôr zistíš načo, samozrejme full HD. Pozeraj len po parametroch ako sú pozorovací uhol a možno dynamický kontrast, viac Ťa nemusí zaujímať.

http://fwd.etrend.sk/vsetko/lcd-verzus- ... ravda.html

Krásna stránka...

Skutočnosť je však taká, že priemerná spotreba plaziem je o 30 až 40 percent vyššia ako pri LCD.

Preč s plazmou...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

uplink: Dat sem clanok z roku 2006, ktory pouziva zastarele LCD a plazmy, ktore sa dnes mozno uz ani nedaju kupit, tak to je dost biedna argumentacia. Ked som si pred letom siel kupovat TV, bol som odhodlany pre LCD, mal som uz nieco pozrete na nete a nastudovane, vedel som asi tak co chcem. Ked mi vsak predavac vyvsetloval co a ako a najma to, ze na analogovom signale to budem mat s plazmou urcite kvalitnejsie, tak som viacmenej "nemal inu moznost" ako ist radsej do plazmy, pritom ma nejake podanie ciernej farby vobec nezaujimalo.
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Michaelo105 »

Súhlasím s Hojcom.

Uplink trištvrte textu čo si ty napísal je podľa mňa úplne prevrátené........ a neviem odkiaľ si ty nabral, že lcd je lacnejšie ako plazma!!??

a k téme: Ak budeš na tom používať pc napr hlavne na internet, kde je trištvrte obrazovky statický obraz tak radšej vezmi lcd.

Biely tv by som nekupoval.

PS: Uplink niektoré tv si dnes už vedia sami upraviť jas, kontrast.... podľa svetla v miestnosti - čiže nemusíš nič nastavovať a nevypáli ti to oči! a preto by som išiel do LG od modelu LH4000 vyššie.
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Michaelo105 napísal:a neviem odkiaľ si ty nabral, že lcd je lacnejšie ako plazma!!??
Porovnaj si fullHD plazmy a fullHD lcd v podobnej uhlopriečke... plazmy su bohužial drahšie

frekvencia je veľmi dôležitý aspekt? myslel som si že to bolo dôležité pri crt monitoroch aby neblikali... ale pri lcd? ako by to vyzeralo keby mal lcd "iba" 50hz? :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Dunlop: Urcite??? Pozeram na hej.sk trebars Samsung, zoradene podla najlacnejsich, uhlopriecka 46-60 a pozeram FullHD. Plazma zacina na 794 eur za 127cm, LCD na 933 eur za 117cm. U LG je plazma od 733 eur za 125cm, LCD je od 1260 eur za 120cm. Mensie LCD od Samsungu s uhloprieckou 94cm zacina od 578 eur. Mensie plazmy s FullHD som zial na hej.sk nenasiel. To len na margo toho porovnania, ze ak porovnavame nieco rovnako velke, tak je LCD o dost drahsie, nehovoriac o tom, ze LCD LED som radsej ani nedival, pretoze tam bude cena este o dost vacsia. Nejdem sa zastavat ani LCD a ani plazmy, len som reagoval na to co si pisal, ze LCD su lacnejsie.
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa tomaxx_199 »

neda sa povedat ci plazma je lacnejsia ako lcd.

LEBO plazma zacina uhlopriecku asi pri 104cm a stoji to okolo 500€ a je to hd ready takze sa to viac oplati

Ale lcd zacina pri uhlopriecke aj 40cm hd ready a je za 250€. za 500€ mas lcd tv z full hd ale z uhlopriecka 85cm a ked si doplatis mas led tv co predbehne plazmu

sice je pravda ze plazma ma krajsi obraz ale led tv ma krajsi ako plazma a samozrejme aj do toho digitalny prijem
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

tomaxx_199 napísal:neda sa povedat ci plazma je lacnejsia ako lcd.

LEBO plazma zacina uhlopriecku asi pri 104cm a stoji to okolo 500€ a je to hd ready takze sa to viac oplati

Ale lcd zacina pri uhlopriecke aj 40cm hd ready a je za 250€. za 500€ mas lcd tv z full hd ale z uhlopriecka 85cm a ked si doplatis mas led tv co predbehne plazmu

sice je pravda ze plazma ma krajsi obraz ale led tv ma krajsi ako plazma a samozrejme aj do toho digitalny prijem
:lol:

Chlapče zrovnávaj porovnatelné............ Nemôžeš porovnávať cenu 32" cm telky z cenou 42" telky.......

ale toto je odbočenie od témy......
Shano
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shano »

ja osobne mam LCD TV a som spokojny ... a je to kazdeho vec co si zoberie ci LCD alebo Plazmu viac menej je to jedno ... akura ze plazma je tahsia. Este jedna vec ma napada a to tolko ze plazmy sa uz nejako moc nevyvijaju zato LCD idu stale dopredu to bol aj umna podnet preco sa rozhodnut pre LCD
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

Nj, ,,nevivíjajú" pretože tam už nie je pomaly čo..........iba sa znižuje spotreba, zvyšuje kontrast, dopĺňajú funkcie.........
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Toto je to co som hľadal, Bohu žiaľ už funguje len časť tej stránky:

http://www.plazma-lcd.sk/images/present ... nal-sk.swf

sranda že to má googeľ ešte v pamäti, oficiálne sa k tomu už nedá zo stránky basys dostať.
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

jedná sa mi hlavne o to, či plazma by bola vhodná na browsovanie po nete, kde je všetko statické a svetlé... o spotrebu ani tak nejde, ale skôr o to ako to bdue vplyvať dlhodobo na plazmu atp...

A taktiež ma zaujíma tá obnovovacia prekvencia, je to dôležitý aspekt pri lcd/plazmách? :)
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

tie vseliake 200hz a podobne reklamne vyhlasenia su len na okrasu, pri beznom pozerani telky to obraz skor rozmaze alebo inak prepocita a vysledok byva dost zly
takze hociaka telka co ma 100hz je rozumna volba a uplne to staci
vseobecne pre prepojenie s pc je lepsie lcd
a porovnavat tu plazma vs lcd je uz momentalne dost out, treba si spravit vylet do predajni a okukat si ich co najviac a potom sa rozhodnut co bude viac pasovat do obyvacky, kazdopadne kupovat dnes plazmu sa vyplati len ak sa kupuju nove modely s NoePDP
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Dunlop nerieš plazmu naozaj. Proste LCD je normálna voľba, pre smrteľníka. Ak chceš dobrú plazmu nedoplatíš sa...

Zober 100 Hz LCDčko od Samsungu, pozri technológiu panela a tým to hasne, hm? ;)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Dunlop napísal:jedná sa mi hlavne o to, či plazma by bola vhodná na browsovanie po nete, kde je všetko statické a svetlé... o spotrebu ani tak nejde, ale skôr o to ako to bdue vplyvať dlhodobo na plazmu atp...

A taktiež ma zaujíma tá obnovovacia prekvencia, je to dôležitý aspekt pri lcd/plazmách? :)
Plazmu na browsovanie po nete určite nie. Skôr či neskôr dôjde k vypaleniu obrazu. Obrazovo je plazma sice lepšia, ale k PC sa kvôli vypaleniu nehodi. Čisla ako kontrast, odozva a pod. ťa nemusia zaujimať, su to len marketingove dristy, ktore s realitou veľa spoločneho nemaju.
To že ma plazma oveľa vyššiu spotrebu je blud, už to davno neplati. Rovnake uhlopriečky u LCD a plazmy žeru podobne, ak neralame LCD s LED podsvietenim.

Neviem aky maš finančny limit, ale tych spominanych 500 € je za 40" tv malo a zazraky preto čakať nemôžeš. Obrazovo to nebude bohvie čo.

Samsungy su sice dobre v možnostiach pripojenia (DLNA, USB...) ale obrazovo je to slabota. Pred par rokmi boli na špici, ale v sučasnosti ich konkurencia už predbehla. Jediny schopny model ktory Samsung ma je B650/B750, ale to je ina cenova kategoria.
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Prečo mysliš že sa skôr či neskôr obraz na plazme vypáli? kôli svetlým stránkam? alebo statickému obrazu? (pri browsovaní statický velmi nieje)...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Dunlop - Si si isty, ze pri browsovani nie je staticky obraz? Vezmi si napriklad toto forum a uz len modry okraj, ktory mas na kazdej stranke, vela bielej farby. Ked citas niektoru temu, tak ti obraz skoro stale stoji, ak teda nescrollujes.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

k tomu este spodnu listu start a menu (+bookmarky) prehliadaca
odhadom do 20% vykreslovaneho obrazu je statickeho
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Dunlop napísal:Prečo mysliš že sa skôr či neskôr obraz na plazme vypáli? kôli svetlým stránkam? alebo statickému obrazu? (pri browsovaní statický velmi nieje)...
Nie kvôli svetlim strankam, ale kvôli statickemu obrazu. Tak ako piše sundevil, prehliadač či spodnu lištu maš pri surfovani na obraze vždy. A to je problem.
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

čo poviete na tento?

PHILIPS 42PFL3604/12
http://www.obchodobchodov.sk/produkty/P ... -2515.html

unas v meste maju nanho akciu za 499€...

Prečo tam kde sú písané podporované rozlíšenia nieje 1920 x 1080? to môžem na pc nastaviť max 1680x1050? je to normálne keď to je fullhd?
:)
Napísať odpoveď