Podľa mňa je na začiatok tiež lepšie auto nižšej triedy (dajme tomu pod 120hp)... Samozrejme záleží na 1000 ďaľších faktoroch, ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že slabšie auto je aj konštrukčne prispôsobené na nižšie rýchlosti = mladý fagan nemá pocit nesmrteľnosti aj pri 200 km/h, kde už platia úplne iné pravidlá ako pri 120 km/h. A svoj prvý šmyk či ťukes zažije pri oveľa nižšej rýchlosti, keďže v zákrute, kde sa Felda pretočí o 180, v BMW pri rovnakej rýchlosti strácanie priľnavosti vďaka ESP ani nepocíti a to ho potom nabáda k ešte rýchlejšiemu prejazdu, až tadiaľ pôjde nabudúce...
Pri spätnom pohľade musím priznať, že sám som robil veľa hlúpostí, keď som začínal jazdiť (2-3 roky dozadu). Ale mal som aspoň toľko rozumu, že vo väčšine prípadov boli riskantné len pre mňa a auto - v premávke alebo so spolujazdcami si dávam pozor - na vraždu sa ešte necítim. Teraz (22) síce nemám nejak veľa najazdeného (asi 20 tisíc km), ale už si viem povedať "netlač toľko na ten plyn", hoci stále milujem ostrú jazdu... Ale hlavne sa človek naučí všímať a predvídať premávku a chodcov okolo neho - to potrebuje vodič asi najviac a inak ako praxou sa to nenaučí... A tí rozumnejší pochopia, že na ceste nie sú majstri sveta
nordkapp_pb: nič z toho, čo si napísal, vo svojom príspevku netvrdím. Vodič sa vychováva sám a na aute ako je Fabia skôr zistí, že na vode sa naozaj šmýka a tie tabule o námraze na začiatku mostov nie sú pre parádu. A nikdy by som nepovedal, že každý vodič je rovnako kvalitný - to snáď vie každý, že to tak nie je. A nehnevaj sa, ale znieš mi presne ako tí "majstri sveta" (apelujem na "niektorym bolo soferovanie tak povediac dane", ak sa mýlim, rád sa nechám opraviť)