Ake auto na zaciatky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
needyx
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa needyx »

Staci si predstavit mladeho cloveka ktori nejazdieva rychlo v tejto situaci.

Veze podnapitich kamaratov vo svojom BMW 325 ktore dostal od rodicov. Obycajne nejazdi rychlo ale kedze kamarati do neho stale hustia aby pridal tak sa necha ukecat a slapne na plyn. Lenze nema skusenosti na to snim to auto urobi v zakrutach pod plnim plnom a podobne. A bum problem na svete.

Keby mal felicu tak moze dupat kolko chce stale to nieje az taky problem a to auto sa nevymkne tak rychlo z pod kontroli. A to pritom spominana 325ka nieje az tak strasne vykonna ! :)
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

needyx: 325 a 525 si spominal :D
ale aj na skode 120 je 90km/h mozno aj nebezpecnejsia ako na BMW 525 120km/h

v prvom rade novy vodic by mal ist na cvicak a vyskusat si extremne podmienky /tusim v rakusku su aj povinne tieto jazdy pri skuskach vodicaku.. niekde tu na fore sa to spomenulo/. mozno ak sa clovek vyblbne takto, nebude blbnut na cestnej komunikacii... ale je to veelmi individualne...

Zalezi podla mna na vodicovi ako aj na HP daneho auta..
Chcelo by to na prve jazdy aj cloveka co sa vyzna do technickych zalezitosti a povedat ako sa starat o auto /startovat, zhasinat, nechat vychladnut turbo a podobne prkotinky/

Needyx P.S. : daj si do podpisu ze di dislektik, disgrafik.. :idea: /lebo ta zozeru zaziva/
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

uNreal_saTch^ napísal:vsetci sa tu ohanate hlaskami typu, ze nezalezi na HP, ale na tom, co mate v hlave...nezmysel.
Kazdy bez vynimky keby mal auto dajme tomu nad 150hp, pride situacia, kedy ho zlaka dupnut na to, pretoze zaciti v aute potencial, ktory ma. Zial nema dostatocne skusenosti / reakcie na to, aby zvladol random krizove situacie, ktore nemusi sposobit on sam.
teda tvrdim, zalezi AJ na HP.
este stale tomu nechapem... myslis, ze za slabsie auto sa zdupnut neda? ze so slabsim autom sa neda ist rychlo? pri zrychleni v aute s 90k a v aute so 150k tam mas rozdiel par sekund, nie? a btw, prepac, ale auto s vykonom 150k nemozes ani nazvat vykonne... ked zdupnes tu 90 konovu masinu, tak mozes ist takou istou rychlostou, ako na tej 150k "masine", akurat ti to bude trvat o 3s dlhsie... okrem toho, zober si take zenske... tie na autach buraju zo zaciatku furt (resp. aspon viac ako chlapi), a ani rychlo chodit nemusia, a takisto je to o tom, ze nemaju za sebou prax, ale pozor, nikdy to auto nenajebu kvoli tomu, ze maju pod ritou 150 alebo 500k... dalsia vec, nie vsetci, co si robia autoskolu, su 18 rocni haranti, ktori sa potrebuju vyblaznit, resp. ukazat medzi partiou kamaratov... keby som vychadzal z vlastnych skusenosti, poznam viac ludi, ktori vyliezli kedysi z autoskoly, a dodnes soferuju pomaaalicky ako zenske, aj je ich urcite viac, ako tych pseudozavodnikov...
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

Podľa mňa je na začiatok tiež lepšie auto nižšej triedy (dajme tomu pod 120hp)... Samozrejme záleží na 1000 ďaľších faktoroch, ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že slabšie auto je aj konštrukčne prispôsobené na nižšie rýchlosti = mladý fagan nemá pocit nesmrteľnosti aj pri 200 km/h, kde už platia úplne iné pravidlá ako pri 120 km/h. A svoj prvý šmyk či ťukes zažije pri oveľa nižšej rýchlosti, keďže v zákrute, kde sa Felda pretočí o 180, v BMW pri rovnakej rýchlosti strácanie priľnavosti vďaka ESP ani nepocíti a to ho potom nabáda k ešte rýchlejšiemu prejazdu, až tadiaľ pôjde nabudúce...

Pri spätnom pohľade musím priznať, že sám som robil veľa hlúpostí, keď som začínal jazdiť (2-3 roky dozadu). Ale mal som aspoň toľko rozumu, že vo väčšine prípadov boli riskantné len pre mňa a auto - v premávke alebo so spolujazdcami si dávam pozor - na vraždu sa ešte necítim. Teraz (22) síce nemám nejak veľa najazdeného (asi 20 tisíc km), ale už si viem povedať "netlač toľko na ten plyn", hoci stále milujem ostrú jazdu... Ale hlavne sa človek naučí všímať a predvídať premávku a chodcov okolo neho - to potrebuje vodič asi najviac a inak ako praxou sa to nenaučí... A tí rozumnejší pochopia, že na ceste nie sú majstri sveta :wink:

nordkapp_pb: nič z toho, čo si napísal, vo svojom príspevku netvrdím. Vodič sa vychováva sám a na aute ako je Fabia skôr zistí, že na vode sa naozaj šmýka a tie tabule o námraze na začiatku mostov nie sú pre parádu. A nikdy by som nepovedal, že každý vodič je rovnako kvalitný - to snáď vie každý, že to tak nie je. A nehnevaj sa, ale znieš mi presne ako tí "majstri sveta" (apelujem na "niektorym bolo soferovanie tak povediac dane", ak sa mýlim, rád sa nechám opraviť) :)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

nazor ze na felicii sa zabijes tazsie ako na niecom 200 ponikovom je mierne povedane zcestny ! :-) ... vsetko je o vodicovi ! ... myslet si ze kazdy vodic je na zaciatku "rovnako kvalitny" a vychovavaju ho postupne auta, ktore riadi je tiez mylne .. niektorym bolo soferovanie tak povediac dane a niektori sa nenaucia soferovat za cely zivot :-) ...

// whisper nereagoval som primarne na tvoj post, ale to je jedno ... nie niesom ziadny majster sveta, na tatkovej felde, ktorej sa bojim ublizit to ani nejde ... a ano myslim si a vyjadrilo sa tak viac vyjazdenych vodicov aj vodicov z povolania (dedo - cez 2 miliony km s jedinou nehodou, ktoru nezavinil on na masinach ktorych najvacsou bezpecnostnou vychytavkou su brzdy), ze soferujem na to ake mam skusenosti velmi dobre :-) ... snad ta to potesilo ...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

needyx napísal:Staci si predstavit mladeho cloveka ktori nejazdieva rychlo v tejto situaci.

Veze podnapitich kamaratov vo svojom BMW 325 ktore dostal od rodicov. Obycajne nejazdi rychlo ale kedze kamarati do neho stale hustia aby pridal tak sa necha ukecat a slapne na plyn. Lenze nema skusenosti na to snim to auto urobi v zakrutach pod plnim plnom a podobne. A bum problem na svete.

Keby mal felicu tak moze dupat kolko chce stale to nieje az taky problem a to auto sa nevymkne tak rychlo z pod kontroli. A to pritom spominana 525ka nieje az tak strasne vykonna ! :)
jezis... tieto vase akoze "modelove" situacie... ved to nakoniec pises aj sam - clovek, ko*ot, sa necha nahovorit na rychlu, nebezpecnu jazdu, ktora nedopadne dobre... tak o com to je? o aute ci o tom curakovi, co je za volantom?
uNreal_saTch^
Professional
Professional

Príspevok od používateľa uNreal_saTch^ »

ratzinger - je to myslene tak ze, ak ide na slabsom aute 120 a huci mu to jak tank, mysli si ze je king a je spokojny...kdezto lepsie auto by mu nedalo pocitit rychlost, ani keby siel 160, cim sa stava nebezpecny pre okolie (v kratkosti - nevie, co cini :D )
a k tym statistikam...je dokazane, ze zeny spachaju PERCENTUALNE menej dopravnych nehod ako muzi. (a je tam vzati do uvahy pocet muzov a zien, ktori jazdia, cize nezalezi na tom, ze zien jazdi po svete menej).
needyx
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa needyx »

RATZINGER666: nepoznam mladeho chalana (18 - 20) ktory by sa nedal nahuckat ;)

Ale samozrejme je ze je to aj o dotycnom. Ja som rozbil aj slabe auto vsetko sa da ked sa chce :)
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Suffel »

uNreal_saTch^ - sice sa mi to zda ako blbost lebo muzov jazdi ovela viac ako zien ale ked to tak je tak ok.. ale aj tak vecsina nehod u zien je uplne postavena na hlavu kde si pomilia plyn s brzdou alebo zabudnu vytocit volant..

k teme.. dost zalezi na soferovi.. mam kamosa ktory jazdi na bmw 5 230koni a ked nato dupne tak 200km/h nieje ziaden problem.. ma na nom odjazdene cez 80 000km a zatial bez nehody.. jasne ze si sam nan nezarobil ale vie co si moze dovolit a ma vsetkych pohromade..
mal som kamosa ktory mal 3 mesiace vodicak mal fabiu 68koni takze nic extra.. po asi 6mesiacoch sa na nej zabil.. proste bola mokra cesta smykalo sa isiel rychlo dostal smyk auto sa 5x prevratilo a skoncilo v priekope na streche.. takze moj osobny nazor je nato ze nezalezi od auta mozes mat aj 1000koni pod kapotou ked mas vsetkych pohromade a jazdis primeranou jazdou tak sa nemusis bat.. ale ked mas 80konove auto a nemas to v hlave tak mozes chodit aj 180 ale ako dlho to je otazne..
uNreal_saTch^
Professional
Professional

Príspevok od používateľa uNreal_saTch^ »

Suffel napísal:uNreal_saTch^ - sice sa mi to zda ako blbost lebo muzov jazdi ovela viac ako zien ale ked to tak je tak ok..
vravim ti ze to je tam zohladneny pocet muzov a zien, ktori zajdia :]
cize ak jazdi dajme tomu 100 muzov a 30 zien, je v statistikach tento pomer aj zohladneny a stale podla neho zeny sposobuju menej nehod. chapeme sa?
nemam to cim podlozit, nemam konkretne statistiky, ale matka pracuje na sude a casto sa to tam prebera.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ok chapem ta.. aj ja som videl uz niekde take statistiky.. takze moze byt..
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

a mozno spomedzi tych curakov, co jazdit nevedia sa viac zabije na slabych autach ako na silnych, pretoze maju slabe auto a chcu spravit dojem alebo co, tak musia viac na to stupat a slabe auto nieje stavane na jazdu takou rychlostou ... ked ides do modelovej zakruty ktora sa da prejst na impreze 120 trebars na felde a trebars 90, tak to z titulu mensich gum, vyspelosti podvozku a rozlozeniu hmotnosti nemusi dopadnut rovnako (( je to za vlasy pritiahnuty priklad, ale na ilustraciu staci )) ...

... trebars ked citas ze sa po cete z nejakej zabavy zabili styria 18 rocni tak je to vacsinou nejaky kram s 50kW a problem je v tom ze ho hnali ...

.. proste to o aute neni :-) ...

// rad by som videl ako bola vystavana ta statistika aby vysla tak, ze zeny buraju percentualne menej ako muzi ... v tomto pripade je treba generalizovat a vseobecne proste zeny nesoferuju tak dobre ako muzi ... a nejde iba o nehody, ale o spravanie na cestach ( nemyslim zrovna prasenie, lebo v tom su odbornici muzi, z bratislavy alebo CR vo veku 20 az 40 rokov na Octavii TDi striebornej farby "nahlínáchfšíbrufmetlepyčofturbodechtuskroutakemvocpodajaksviň" ), "tvorenie" krizoviek a podobne ... cest vynimkam :-)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

whisper: dalsi taky... plati to, co pisem vyssie... toto je len dalsia z modelovych situacii, pri ktorych je ten CLOVEK ko*ot uz dopredu, a vy si k tomu len povymyslate rozne situacie, kedy sa ten ko*ot u cloveka prejavi a kedy nan doplati... preto vam od zaciatku pisem, ze na tom aute nezalezi, zalezi to iba od toho cloveka...

unreal: presne to iste, co pisem whisperovi... ked je clovek kkt, je jedno, ake ma auto... plus, na co tu rozpravas o statistikach, ked to s tym nema nic spolocne... ja ich prirovnavam k chlapom, a tu presne vidno, preco sa zenska nezabije na aute s 500k, hoci ma od autoskoly najazdenych 2000km, rovnako ako jej spoluziak, ktory sa na takom istom aute zabil uz pred dvomi mesiacmi... kde je v tejto situacii chyba? vo vodicovi alebo v aute?

needyx: detto... opat ta ista situacia: mlady ko*ot - nechal sa nahuckat - traja mrtvi... kto je na vine? auto alebo vodic??
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D4vid »

Cele je to bezpredmetne je to individualne a zalezi to hlavne od vodica...
Kto chce kam pomozme mu tam
helacik
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa helacik »

D4vid napísal:Cele je to bezpredmetne je to individualne a zalezi to hlavne od vodica...
Kto chce kam pomozme mu tam
len ze si to odnesu aj ti co tam nechcu
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

preto si treba vzdy rozmysliet komu sadnem do auta.. a mat aspom ako taku predstavu ako jazdi..
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Vy niektorí to tu prezentujete tak, ako keby sa na slabších autách nedalo jazdiť rýchlo a nebezpečne. :roll:
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D4vid »

Ale ide o ten pocit ak ides na starom smejde po dialnici dajme tomu tych 130 mas pocit ze je to predsa len nejaka zataz pre to auto (samozrejme nie ak ide partia ktora ho podporuje v lamani rekordov) ak ide rozumny clovek sam tak to auto nevytaca do nepricetna len preto aby bol niekde o minutu skor...

Ale zase nejake novsie alebo auto vyssej triedy odhlucnene s vykonnym motorom...
Ide si tichucko clovek vacsinou ide rychlejsie lebo ma pocit ze to auto s tym nema problem... To je cele...

Samozrejme ak niekto chce ist rychlo je mu jedno ci to huci alebo nie... ale nejaka psychologia v tom je... Pre tych co sa nad tym nejak extra nezamyslaju a len idu kam potrebuju tak vaccsinou vsadia na komfortnejsiu jazdu v tichsom prostredi
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

zomg... na zaciatok kupit auto lacne, pri ktorom vam nebude vadit ak ho tuknete/rozbijete.... proste sa treba naucit jazdit - nie, autoskola nestaci... a nie hned kupovat daco neviem ako vykonne...

paci sa mi konkretne bratov znamy... spravil pred par rokmi autoskolu a hned nateseny vyvalil 10000€ za auto - za 2 tyzdne bolo rozbite na padrt a uz len zalamoval rukami ze preco si nekupil radsej za 1500 auto...

na starsom a slabsom aute si aspon overis ze ako ti to ide v krizovych situaciach => neratam za krizovu situaciu "jéééj 4 kamiony s navesmi za sebou, oproti autobus, pod prdelou mam 60 koni a idem predbiehat", ale ked je v zakrutach mokro, namraza atd.. pokial nevies co mas robit, tak ti ani nove auto nepomoze v takych situaciach, to je to... ked zistis ze zvladas a citis sa ze uz ti stare a slabe auto nepostacuje, lebo ked ides do kopca v aute plne nalozenom a musis ho mat na 3ke a plny kotol aby sa vobec hybalo, tak je asi cas prejst na neico mocnejsie...

samozrejme ani netvrdim, ze je zle sa ucit na silnom a velkom aute, ale s rozumom doboha... ja som sa ucil na Mitsu sigma - 205 koni to malo a mozem povedat ze to bol velmi dobry zaciatok, len s tym, ze som mal riadnu drezuru od fotra ked som si zacal s tym autom dovolovat... ked clovek ostane pri zemi, nech sa uci na comkolvek...

a este ku statistike ze zeny buraju menej.... no jasne, ale statistika ze kolko buraciek sposobili nepriamo zeny, to uz je ina.... zena nieco spravi za volantom, potom spanikari, nejako to so stastim ustoji, ale tie 4 auta co kvoli nej vyleteli z cesty ju netrapia...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

david: viem, o com hovoris, ked hovoris o tom pocite rychlosti v komfortnom aute... ale napisem to este stvrtykrat, ked je clovek aspon trochu inteligentny, a vie sa sem tam pozriet na tachometer, a vie, ze nema prekracovat rychlost, tak sa nieco taketo nestane... a ked sa na nieco take necha ukecat, tak plati to, co pisem vyssie, a sice ze opat je to chyba vodica, nie rychleho auta...
Napísať odpoveď