Kto môže nakúpiť z alzy alebo agemu?

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
MrGizmof
King
King
Používateľov profilový obrázok

Kto môže nakúpiť z alzy alebo agemu?

Príspevok od používateľa MrGizmof »

Je tu niekto kto by mi mohol niečo kúpiť z alzy alebo agemu bez dph? Jednu takú tému som tu videl ale od prechodu na nový systém ju nemôžem nájsť.
goten
VIP
VIP

Re: Kto môže nakúpiť z alzy alebo agemu?

Príspevok od používateľa goten »

Bez DPH sa nedá nakupovať. DPH si len môžeš odpočítať od DPH ktorú máš zaplatiť, pokiaľ si registrovaným platcom DPH.

Aby sa tu nešírili ďalšie podobné témy, tak modelový príklad:
Som živnostník, registrovaný ako mesačný platca DPH.
Za mesiac Január 2010 som mal príjem 2000,- EUR = základ dane: 1680,67, DPH 19%: 319,33 EUR.
1. Za mesiac január 2010 som nemal žiadne výdavky, takže do 25.2.2010 musím zaplatiť daňovému úradu dph z môjho príjmu za mesiac január 2010, t.j. 319,33 EUR.
2. V mesiaci január som kúpil počítač za 780,- EUR = základ dane: 655,46 EUR, DPH: 124,54 EUR. Nakoľko počítač potrebujem pri výkone svojej živnosti na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov, tak ho môžem považovať za daňovo uznateľný výdavok a môžem si z neho odpočítať DPH.
T.j. DPH na výstupe (z príjmu) za január 2010: 319,33 EUR , DPH na vstupe (z výdavkov) za január 2010: 124,54 EUR.
Daňovému úradu odvediem do 25.2.2010 sumu: 319,33-124,54=194,79 EUR.

Takže pokiaľ si chceš uplatniť odpočítanie DPH musíš:
- byť registrovaným platcom DPH
- mať daňový doklad o kúpe predmetu alebo služby (z ktorého si chceš DPH odpočítať)
- Predmet kúpy alebo služba musí súvisieť s predmetom tvojej činnosti (na dosiahnutie, udržanie a zabezpečenie príjmov)
- osoba alebo subjekt, od ktorej daný predmet kupuješ musí byť platcom DPH.

Pokiaľ však máš nejakého známeho, ktorý spĺňa vyššie uvedené podmienky, môžeš si daný predmet kúpiť na jeho živnosť (firmu) a on ti DPH môže potom vyplatiť na ruku. Samozrejme takýto postup nieje legálny. Ale pokiaľ mu na to nikto nepríde, tak sa nič nestane.
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hellboy248 »

Goten: mal som firmu, v septembri sa zrusila ..do vtedy som mal ceny po prihlaseni na alze bez dph, nic som si nemusel odpocitat ...akurat co bolo, zaruka mi padla z 2ch rokov na 1 .)
goten
VIP
VIP

Ceny sa ti museli zobrazovať aj s DPH. Len zvýraznená cena bola bez DPH. Platca DPH (alza), nemôže uverejňovať ceny len bez DPH vo svojom cenníku pre SR.
Aké údaje boli na fa., ktorú si dostal? Suma bola len bez dph? DIČ Alzy?
Alza je na Slovensku registrovaná ako platiteľ DPH, takže neviem ako ti mohli predať tovar bez DPH. Keby to bola čisto česká firma (nebola by registrovaná v SR na DPH), tak potom môžeš ak si živnostník a platiteľ DPH na Slovensku, nakupovať v inom členskom štáte EU bez DPH.
Napríklad, keď si kupujem licencie na programy na sw.sk, neplatím DPH, nakoľko MITON nieje na Slovensku platcom DPH.
MrGizmof
King
King

ALZA

Ako nakúpiť bez DPH?

Pri dodržaní niekoľkých podmienok máte v rámci EU možnosť nakúpiť u nás tovar bez DPH.
stačí ak Vaša registrácia má všetky náležitosti (najmä platné DIČ a dodaciu adresu)
objednáte si tovar ako vždy
e-mailom zašlete Výpis z obchodného registra (ako identifikátor emailu prosím uvádzajte číslo Vašej zákazky)
Tovar Vám po overení všetkých náležitostí bude fakturovaný bez DPH.
Doklady potrebné na prevzatie tovaru na pobočke Bratislava v prípade nákupu na firmu platcu DPH:

OP konateľa spoločnosti, pečiatka
ak tovar prevezme na pobočke Bratislava zamestnanec spoločnosti je nutné splnomocenie konateľa s č. OP zamestanca a pečiatkou spoločnosti

Ja by som si to zobral aj sám ale ešte rok musím počkať, potom robím živnosť :smt033 . A podľa údajov to vyzerá že na SR nie sú platci DPH.
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Goten: mam ti naskenovat nejake faktury kde velkym mas DPH 0€ ?
goten
VIP
VIP

filip102: Alza je platcom DPH v SR.
Hellboy248: Stačí keď mi napíšeš Názov a DIČ predávajúceho.
MrGizmof
King
King

Zaujímavé, ich IČ je 8 miestne a pritom má byť 9-10 miestne.
A tu je ČR daňový úrad, údaje na webe sú rovnaké ako tu...
http://adisreg.mfcr.cz/adistc/DphReg?ZP ... OK=+Hledej+

Tak komu platia to DPH omg!?!
goten
VIP
VIP

Alza pobočka Slovenská Republika je platcom DPH na Slovensku, to znamená pokiaľ berieš tovar z ALZA.sk, tak nemôžeš nakupovať bez DPH.
Pokiaľ chceš nakupovať bez DPH, tak predávajúcim musí byť ALZA (s CZ DIČ).
Podľa § 43 ods. 1 zákona o DPH je dodanie tovaru, ktorý je odoslaný alebo prepravený z jedného členského štátu do iného členského štátu predávajúcim alebo nadobúdateľom tovaru alebo na ich účet, ak je nadobúdateľom tovaru osoba identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, oslobodené od dane. Podmienkou oslobodenia dodávky tovaru od dane je:
• dodávateľ tovaru je osoba registrovaná pre daň v tuzemsku,
• odberateľ je osobou identifikovanou pre daň v inom členskom štáte a tovar objedná pod identifikačným číslom pre daň prideleným v tomto členskom štáte,
• tovar sa fyzicky prepravuje z tuzemska do iného členského štátu,
• ide o odplatný obchodný vzťah medzi dodávateľom a odberateľom,
• o predaji je vyhotovená faktúra, na ktorej je uvedené identifikačné číslo pre daň dodávateľa i odberateľa.
Inak je to to isté, ako keď nakupuješ s DPH. Pri nákupe s DPH si zaplatenú DPH odpočítaš od DPH, ktorú máš odviesť daň. úradu.
Keď nakupuješ bez DPH, tak nič neodpočítavaš ale výsledok je rovnaký ako pri nákupe s DPH.
bb5unlock
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bb5unlock »

@goten
@filip102
predajca z CR (tak ako kazdy v ramci EU) je poviny predat bez DPH pokial sa kupujuci preukaze ako platba DPH (z ineho statu EU)
ale problem je v tom ze, tu DPH si poviny zaplatit na SR (alebo si ju vyrovnat z dani z predaja v ramci SR)

preto alza.cz predava zahranicnemu subjektu bez DPH, takisto by alza.sk predavala firme z CR bez dane (aj na faktura bude bez DPH)
goten
VIP
VIP

bb5unlock: No tak vlastne je výhodnejšie nakupovať z alza.sk s DPH, ako z alza.cz bez DPH. Nakoľko z alza.sk si dph odpočítaš ale z alza.cz musíš tu dph ešte aj odviesť.
edit// Práve som sa dočítal, že keď nakupujem tovar z iného členského štátu EÚ, tak predávajúci mi fakturuje bez DPH. Ja som však povinný tu daň odviesť a ale si ju aj potom odpočítať. (strašný byrokratický postup :? )
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

este som zabudol dodat, firma som mal v cz a pobocku na slovensku ...ajtak hlavne je, ze som na alza.sk mohol kupovat bez dph, bohuzial zaruka mi padla na 1 rok .)
goten
VIP
VIP

Hellboy248 No tak ty si na svoju českú firmu, nakupoval v alza.sk. Potom je jasné, že ti nefakturovali bez DPH. Dph si mal následne v ČR odviesť a si ju aj odpočítať. Píšeš príspevky a zatajíš fakty. :sly:
bb5unlock
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bb5unlock »

@Hellboy248
zaruka ti padla na rok nie preto ze si kupoval bez DPH, ale preto ze si to kupoval ako firma
obchody medzi 2 firmami sa riadia obchodnym zakonikom (podla ktoreho je min.zaruka 1rok),
kdezto pri nakupe ako obyc.zakaznik sa obchod riadi obcianskym zakonikom (kde je zarucna doba regulovana z EU, tj.min.2 roky)
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

bb5unlock: tak to ma pekne oje***, takto mi to povedali v alze ..dik za vysvetlenie

Goten: na slovensku bola pobocka cisto firma SK s.r.o. ..
Napísať odpoveď