Survival,turistika a všetko okolo toho

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Survival,turistika a všetko okolo toho

Príspevok od používateľa Stoporko »

jeremy - ak si niekedy spal v hojdacej sieti, tak presné taký pocit je spanie v mŕtvoláku :wink: Ale rozumiem, aj stan má svoje výhody.
K sandálom - osobne odporúčam Source - gobi http://www.hudy.cz/obuv/panska-obuv/san ... i-men.html neskutočne pohodlné, rýchlo schnú, prebrodil som s nimi nejeden potok a majú dobrú podrážku + fixáciu nohy. Dúfam, že to nechceš ísť len v sandáloch...
Tie sandálky odorúčam najprv poriadne vyumývať doma v umyvadle - po prvom namočení sa ich vnútorná časť, kam stúpaš nohou, zmydelnatie a je klzká, lebo je na nej nejaká pitomá ochranná vrstva. Tú keď zmyješ ešte doma, nebudeš mať problém pri žiadnom bordení alebo lejaku. (osobná skúsenosť - toto som nevedel, prebrodil prvý potok a akoby som mal vnútro sandálov potreté mydlom :D )
robbiee
Star
Star

Príspevok od používateľa robbiee »

Tazko povedat aky si velky, skus si pohladat rozmery a odhadni...
Urcite si pozri aj nejake recenzie, co som precital jednu tak vraj je fajn ako trojsezonny, ale ak zacne prilis fukat tak to trochu citit, co zas ale nemusi byt problem.
Drzim palce, urcite to bude zaujimave ;)
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

Stoporko: niesom amater :) po horacch chodim od svojich piatich rokov. Teraz v novembri som si kupil v Mamute Reichle, vibram podrazka, goratex membrana, sice niesu celokozenne ale za tu cenu :) z 170evri na 87 evri .)
este stastie ze nemusim riesit batoh :) hrdo posluzi moja patagonia 70l,
adik za tip na sandale kuknem
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jeremy - o tom ze nie si amater nepochybujem, no uz som videl v tatrach na rysoch par magorov v sandaloch :nono:
nech sa ti tura vydari
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Stoporko napísal:jeremy - o tom ze nie si amater nepochybujem, no uz som videl v tatrach na rysoch par magorov v sandaloch :nono:
nech sa ti tura vydari
Nemá to na tú rodinku co som videl v raji ked som tam robil dobrovolneho strazcu. :D Cela rodinka si vysla na vylet do slovenskeho raja a maminka s dcerkov tam behali v kristuskách :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

táto téma názvom zodpovedá tomu čo chcem, tak nebudem zakladať novú. Obsahovo je trošku o inom, preberá sa tu hlavne turistika v horách, ale ak to bude niekomu vadiť tak si tému rozdelím :)
O čo sa jedná. Ako chlapec zpoza klávesnice ma vždy fascinovalo cestovanie. Vypadnúť niekam mimo internetu, spoznávať nové veci. Europu mám pobehnú dosť, východné pobrežie severnej ameriky tiež, ale stále mi niečo chýba. Láka ma afrika. Našiel som pár ľudí čo zdielajú moje sny, a rozhodli sme sa podniknúť survival (tzn. expedíciu bez zajednaného ubytovania a dopravy, len s batohom na chrbte) do Maroka. Plán je priletieť do Marrakeshu, prejsť naprieč marokom až po hranice Alžírska a teda okúsiť aj Saharu a späť. Po dvoch týždňoch odlet domov.
Zaujímalo by ma, či niekto niečo takéto skúšal a mohol mi poskytnúť rady čoho sa vyvarovať, prípadne na čo nesmiem zabudnúť. Prečítal som veľa blogov, for a vyprával s ľudmi čo cestovali po síri a podobných oblastiach. Hlavne by ma zaujímali také rady z ich kultúry, ako zjednávať cenu a čomu sa vyhýbať. Sú v tejto oblasti aj nejaké časté ochorenia proti ktorým sa je dobré zaočkovať? Je mi jasné že stravu bude prevažne tvoriť ovocie aby sa predišlo žalúdočným problémom, že treba nakúpiť europske cigarety aby bolo za čo "kupovať" a podobne. Dočítal som sa ale že ľudia sú najprv milý kým im niečo neodmietnete a potom vedia byť až agresívny aby to predali. Takže ak máte nejaké praktické info, sem s nimi
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

mozno by pomockou bol aj daky LonelyPlanet, alebo iny travel guide.
tie obsahuju rady proti comu sa ockovat, ako sa spravat, etc. rozpravat sa z ludi, ktori boli priamo v Maroku by bolo asi najlepsie, ale poznam len ludi, ktori vdaka lacnym letenkam boli v Cassablanke a hned leteli naspat...
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Audiotrack: Táto téma ma dosť to zaujima. Potom by som si rad precital daky report. My sa s kamarátom a dalsími dvoma ludmi chystáme v lete 2011 ísť do Mongolska autom (Suzuki Samurai - konkretne na tomto - http://picasaweb.google.com/jozefpales/Samuraj#) Tak by ma zaujimalo co a ako ste potom :)
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Jeremy, to auto som skoro kupil :) No este v ten den sme nasli lepsieho Samuraia. Ked sme ho boli pred rokom pozriet bol v dost biednom stave, bude na nom spusta roboty, ale vidno, ze je v dobrych rukach. Drzim palce :)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

styria na samiku do mongolska ? po vlastnej ose ? ... fuha ? sice je to long, ale aj tak si myslim ze je to sakra vyzva ... pre vybavu moc miesta uz asi neostane, resp. bude to auto dost pretazene ... co ja viem tak so samcami moc ludi expedicie nejazdi a ked ano tak kratsie (rumunsko, ukrajina) a vo dvoch + vybava ... je pravda ze ide vacsinou o expedicie cisto offroadove, kdezto vam ide asi skor o to aby ste sa previezli tade, kade je to lahsie :-) ... osobne by som v styroch ludoch tak daleko s vybavou nesiel v nicom co je mensie ako cherokee, patrol a pod. :-)

ale kazdopadne hodne stastia a krasnych zazitkov zelam uz popredu :-) ... ked je odhodlanie tak prekazky hned stracaju na vyzname :-) ...
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

V podstate súhlas s nordkappom.....
Samurai je ľahučké vozítko, ktoré prejde s pár úpravami skoro všade.... Jeho výhodou sú práve malé rozmery/nízka váha.... Toto autíčko je parádne pri nejakom víkendovom vyblbnutí sa, ale na expedíciu 4 osôb cez prakticky celú Áziu mi príde dosť malé...... Nebolo by kde dať všetku potrebnú výbavu, a to ešte nehovorím o náhradných dieloch a minimálne dvoch rezervách.... Čo-to by sa možno dalo dať na strechu do záhradky, ale jednoznačne by sa tam nezmestilo všetko..... A čo by ešte mohol byť problém, je pomerne malá nádrž na benzín..... Tuto v európskom priestore človek nájde benzínku všade, ale niekde v Kazachstane by som sa na to nespoliehal..... Dá sa síce do Samuraia dokúpiť aj prídavná nádrž (napr. tu http://www.offroadpoint.cz/uvod.php), ale otázka je ako to zmení jeho priestorové možnosti/funkčné charakteristiky).... Takže na expedíciu cez pol sveta by som tiež radšej doporučil niečo väčšieho......
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Diki chalani za tipy a rady. Na tu expediciu sa chystame az v lete 2011 cize do vtedy casu dost to auticko zlepsovat. No ja som ho nekupoval vlastni ho autor fotiek moj velmi dobry kamarat. Cize ja sa iba zveziem :)Ale vravim mame skoro rok a pol na zlepsovanie
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Sorry, že vstupujem do debaty , mám drobný dotaz - Pozeral som nedávno videjká s Ray Mearsom o varení v prírode, dostal som hlad :D a zamyslel sa, čo by sa teraz v zime dalo v našej prírode legálne zjesť. Teda o love zveri, rybárčení alebo nočnom nájazde na sedliacky dvor neuvažujme. Napadli mi iba lišajníky, lyko vŕby a brezy, zvyšky bukvíc (ich semená opražiť a rozomlieť na múku), žalude a možno nejaké semená zo šišiek, zvyšky jarabín, šípok. To všetko zapiť čajom zo smrekových vetvičiek. Nejaké nápady čo ešte v zime zjesť? Ako nájsť pod snehom lopúch (ide mi o jeho koreň)? V reálnej krízovej situácii by som neváhal s lovom, pascami /rybačkou, ide mi skôr o rozšírenie si obzorov.
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

Jeremy: minulý rok bola partia z čr v Kyrgistane na žigulách, takže keby si potreboval nejaké info ako to tam vyzerá, čo (ne)brať so sebou a pod tak sa kľudne pýtaj

Kód: Vybrať všetko

http://ladajede.cz/
Nie je to síce presne mongolsko, ale je to blízko :D
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

http://www.zigulikemdomongolska.cz/
nazov hovori za vsetko :) ale asi to uz poznate
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Syfon napísal:http://www.zigulikemdomongolska.cz/
nazov hovori za vsetko :) ale asi to uz poznate
Jj presne tymito troma chlapikmi sme sa inspirovali na zaciatku
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Mám taký dotaz do pléna pre všetkých priaznivcov survivalu, buřtkraftu, lesnej múdrosti... Mali by ste záujem o VVS (Veľkú Výmenu Skúseností)? Niekedy v lete (júl) sa na víkend stretnúť v lese, navzájom sa podeliť o know-how, prediskutovať názory na rôzne témy survivalu/bushkraftu, spoznať nových ľudí s rovnakým postojom k prírode?

Už dlho ma láka niečo podobné zorganizovať. Rád by som vedel názor ľudí tu z fóra, čo sa prírode a pobytu v nej venujú.
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Dahome »

audiotrack napísal:táto téma názvom zodpovedá tomu čo chcem, tak nebudem zakladať novú. Obsahovo je trošku o inom, preberá sa tu hlavne turistika v horách, ale ak to bude niekomu vadiť tak si tému rozdelím :)
O čo sa jedná. Ako chlapec zpoza klávesnice ma vždy fascinovalo cestovanie. Vypadnúť niekam mimo internetu, spoznávať nové veci. Europu mám pobehnú dosť, východné pobrežie severnej ameriky tiež, ale stále mi niečo chýba. Láka ma afrika. Našiel som pár ľudí čo zdielajú moje sny, a rozhodli sme sa podniknúť survival (tzn. expedíciu bez zajednaného ubytovania a dopravy, len s batohom na chrbte) do Maroka. Plán je priletieť do Marrakeshu, prejsť naprieč marokom až po hranice Alžírska a teda okúsiť aj Saharu a späť. Po dvoch týždňoch odlet domov.
Zaujímalo by ma, či niekto niečo takéto skúšal a mohol mi poskytnúť rady čoho sa vyvarovať, prípadne na čo nesmiem zabudnúť. Prečítal som veľa blogov, for a vyprával s ľudmi čo cestovali po síri a podobných oblastiach. Hlavne by ma zaujímali také rady z ich kultúry, ako zjednávať cenu a čomu sa vyhýbať. Sú v tejto oblasti aj nejaké časté ochorenia proti ktorým sa je dobré zaočkovať? Je mi jasné že stravu bude prevažne tvoriť ovocie aby sa predišlo žalúdočným problémom, že treba nakúpiť europske cigarety aby bolo za čo "kupovať" a podobne. Dočítal som sa ale že ľudia sú najprv milý kým im niečo neodmietnete a potom vedia byť až agresívny aby to predali. Takže ak máte nejaké praktické info, sem s nimi
Ja som niečo podobné absolvoval po Indií... takže k Afrike veľmi poradiť neviem, snáď len čo sa týka očkovania a prevencie - daj sa zaočkovať proti hepatitíde A aj B, brušnému týfusu a nezabudni an antimalariká...

Inak odporúčam informovať sa aj v mieste bydliska na hyg. stanici na oddelení trop. chorôb alebo priamo v BA v Inštitúte očkovania a cestovnej medicíny, či je nejaké očkovanie
povinné.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

dávam do pozornosti jeden zaujímavý článok, v ktorého prípadnom scenári by slovíčko "survival" získalo rozhodujúci význam.....

http://pavelkolar.blog.idnes.cz/c/11996 ... izace.html

V každom prípade platí, že šťastie praje pripraveným.....
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Pinhead - ak si ešte nečítal, kukni si Ondřej Nef: Tma (hľadaj pôvodnú verziu, nie 2.0) Román o tom, keď nám mimozemšťania na pár rokov vypnú elektrinu. Veľmi dobre vykreslené základné princípy scenára "čo potom." :) Dík za link.
Napísať odpoveď