Benzin vs. Nafta

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

Tak ako. Benzin ci naftu ?

BENZIIIIIN!!!! Nafta patri do traktora a na kurenie
245
35%
Jedine Nafta....
150
21%
Mam rad oboje
170
24%
Je mi to uplne jedno
79
11%
Nevyznam sa v tom
60
9%

Celkom hlasov: 704

Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Benzin vs. Nafta

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Andrw1 ked už porovnávaš turbodízel s benzínom prečo neporovnávaš turbodízel s turbobenzínom? ;-).To co ty dostanes z toho tvojho dízlaka pri objeme 2 litre ja dostanem pri objeme 1.4 (konkrétne mám na mysli motor 1.4Tce čo sa montuje do nových renaultiek).
Stenky
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Stenky »

to je holy fakt ze hladky benzin je 30-40% vykonnejsi ako diesel pri rovnakom objeme. diesel potrebuje bizuteriu aby z neho bol seriozny motor a to znamena dalsiu vec navyse co sa moze dosrat.. repas turba? vymena tturba? kdeze, na atmo benzine nehrozi. spravis 500-600 tisic prakticky iba na vymenach sviecok, oleja, remenov a filtrov.... ak clovek nejazdi ako prasa
diesel 100-150 tisic ide Common rail dpc. 150-200 tisic ide dpc turbo a to sa k tomu musi clovek spravat ako k porcelanovej babike....

turbo na dizel je nutnost
turbo na benzin je fajnsmekrovina
spirki
Expert
Expert

Príspevok od používateľa spirki »

Stenky, je ti neviem ale do napr. takého metského autíčka mi hladký dízel nepríde ako zlá vec. Konkrétne naša známa má Fóbiu 1.9 SDi, v meste je to na 1,2,3 celkom svižné, medzimesto je síce utrpenie ale z dediny do dediny sa ešte dá. Pritom to jazdí doslova na výpary, spotreba 4l, nekazí sa to ...

Mimochodom, používajú výrobcovia pri osobákoch aj dízle prepĺňané kompresorom? Námatkovo som googlil ale k ničomu rozumnému som sa nedopracoval ...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

spirki ... kompresor ma zmysel v spojeni s dieslom iba pri dvojtaktnom strojovom motore, aby sa dosiahla dostatocna kompresia pre zapalenie zmesi, inak kompresor popiera zakladny zmysel diesla v aute a teda energeticku efektivitu ... turbo vyuziva pre svoj pohon "zbytkovu" energiu, ktora by len tak vyfucala vyfukom, kdezto kompresor je pohanany mechanicky a odobera energiu priamo z kluky :-) ... ((samozrejme ze aj turbo je urcitou prekazkou pre prudenie spalin, ale v pomere strata energie / pracovny tlak je vyhodnejsie))

// koho multinick je ten prudil andrew ? ? ? :-) :-) ... priznajte sa ! ! ! ... ma docela dobry pravopis a to sa ludom s dieselpower a podobne nestava :-D :-D :-D ...
spirki
Expert
Expert

Príspevok od používateľa spirki »

nordkapp - diky, ale princípy zhruba chápem. skôr ma zaujíma či s tým aj niekto aspoň experimentoval alebo to zaviedol do praxe, zase ta efektívnosť nemôže ísť do mínusu, teda nespotrebuje sa viac energie na pohon kompresora, než sa získa na vyššom tlaku ...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

presne tak, preto kompresorom preplnane dizle najdeme iba u starych velkoobjemovych armadnych a pracovnych strojov... relativne male naftaky by ten kompresor proste neutiahli, kvoli nizkemu vykonu ako takemu a boli by omnoho menej efektivne ako motory s kompresorom hnanym turbovrtulou...

// myslim, ze s tym momentalne neexperimentuje nikto, kazdy vie, ze ked da do ropaku turbo, pojde to relativne dobre... a do vacsich sa im to evidentne neoplati, nechcel by som mal napr. bmw 330d so 140k, ktore by z toho mozno vytlacili... a taktiez by neuspeli v konkurencnom boji, kedze kazdy si radsej kupi tu vykonnejsiu vrtulovu varianu so 100k navrch... a netreba zabudat ani na to, ze v vykon v tejto dobe predava auta :)
Stenky
Professional
Professional

rozmyslam ze zalozim temu Kompresor vs. Turbo. tam sa ukaze kto je aky fajnsmeker :D
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Clean_Up »

Turbo - Využíva odpadovú energiu, ktorá by ináč vyšla na zmar. Nevýhodou je to, že turbo pracuje až od určitých otáčok, kedy je rýchlosť výfukových plynov dostatočná na jeho roztočenie. Čiže v nízkych otáčkach turbo neplní. Preto môže mať niekto pocit, že TDI ide štýlom, nič, nič, nič (vtedy turbo neplní) a zrazu, keď začne turbo plniť, tak sa dostaví velký výkon.

Kompresor - Je poháňaný remeňom a preto kompresor plní motor pri akýchkolvek otáčkach (nie ako turbo, ktoré plní len pri vyšších otáčkach, pri nízkych neplní). Kompresor pri vyšších otáčkach plní lepšie ako turbo.

Niekde som počul o BMW čo má dva výfuky a pri každom z nich jedno turbo, dobre som počul? :D
ccimo
Star
Star

Príspevok od používateľa ccimo »

niesom si isty ale nieje to nahodou BMW Alpina D4 Bi-Turbo?
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

andrw1 napísal:
Uznavam ze je bezpredmetne sa hadat s ludmi ktori preferuju japonske zhnite benzinove kosacky :smt033 mozno si to uvedomite ked sa ocitnete s volantom v ruke na zemi, ale hlavne ze papek bude ukazovat na nejakych 9000ot :nervozita:
Počúvaj ma sem Kresta, ja som sa do teba obul iba kvôli žvástom, ktoré si tam natáral... Kolísanie otáčok? Deravé výfuky? To čo za verkle si sedlal? A hluk nad 100km/h? Ten budeš mať aj v krabici od topánok či v Priuse, volá sa totiž aerodynamický :)
Neustále podraďovanie? Akosi nemám potrebu... Kolónu obehnem v kľude aj na päťke, nebudem sa nasilu tlačiť kam sa nezmestím a navyše to nestíham, práve z toho vznikajú tie tvoje "čelovky" ;-) Vysoká spotreba? Áno, ak naplno využívam potenciál motora, ale vtedy radšej nechávam vodičák doma :D
Tie japonské zhité benzínové kosačky, ako si ich nazval, sú vrcholom techniky svojej doby, pri možnostiach a výkonoch, ktoré ponúkajú majú skvelú spotrebu a dynamiku... Ale škoda sa s tebou na túto tému baviť, keď si prečítaš posledný príspevok na strane a podľa toho posúdiš všetkých prispievateľov. To, že sedlám poctivého japonca neznamená, že som odporca nafty... :roll:

Clean_Up, práveže kompresor vo vysokých otáčkach stráca paru, sú tam obrovské straty, musel by si to riešiť zmenou remenice za menšiu... Čo sa týka tých dvoch slimákov, máš pravdu, to je vlastne Twin Turbo, pre každú výfukovú vetvu jedno turbo, ak má auto len jednu vetvu, je to BiTurbo :)

//autoeditácia príspevku (27 Jan 2010, 0:32)
ccimo, tá Alpina je štvorvalec a má len jednu výfukovú vetvu
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

v podstate ma napada este jedna vec pre ktoru s tym pri diesli nikto neexperimentoval ... diesel ma kvalitativnu regulaciu ... v podstate potrebuje urcite mnozstvo vzduchu ... rotor turba nieje v telese turba ulozeny tesne takze ho vzduch moze relativne volne obtekat, ale kompresor (trebars najpouzivanejsi Roots) vymedzuje v kazdom okamihu urcity presne definovany objem ... preto ma napada ze trebars pri starte motora diesel moze tahat viac vzduchu, ako realne dodava turbo a teda taha "spoza turba" vzduch pod atmosferickym tlakom a turbo sa po dosiahnuti urciteho tlaku spalin roztoci na otacky od ktorych je schopne dodavat realny pretlak ... na druhej strane je trebars roots ktory by dodal iba urcity objem vzducu vymedzeny jeho geometriou, to mnozstvo by trebars nestacilo pri kompresii na dosiahnutie teploty pre vznietenie nafty a motor by sa zadusil ... (mohol by mat trebars obtokovy kanal, ale ten by musel byt riadeny a to je zas dalsia zbytoca regulacia) .. (pripadne by bol kompresor na urcitom prevode aby mal odzaciatku dostatocne otacky a dokazal dodavat dost vzduchu - to by ale sposobilo prilisne otacky kompresora pri vyssich otackach a na udrzanie vykonu by muselo byt viac paliva - co by vyustilo vo vysokej spotrebe) ...

benzin je regulovany kvantitativne a teda je na urcite "pridusenie" zvyknuty ... celkovo to bude asi hodne vacsi problem doladit ako v pripade turba ..

... je to ale iba taky laicky nastrel dovodu preco nie, realne dovody preco sa tym nikto nezapodieval mozu byt uplne ine :-D :-D
Stenky
Professional
Professional

turbo sedi hnned pri zvodoch takze je jedno kolko ma auto vyfukov tam nieje ziadna relevancia poctu turb od vyfukov :D mozno to am dake technologicke opodstatnenie, ako napriklad znizenie interferencie plynov v potrubi pri dvoch turbach napriklad ak su zapojene paralelne (twin), pri seriovom (bi) zapojeni to asi vyznam nema ziadny...
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Ak máš systém plnenia TwinTurbo, môžeš z toho dedukovať, že ten motor má valce napríklad do V a zvody máš pre každú vetvu zvlásť :)
Prílohy
bmw-n63-twin-turbo-v8-tmr-1.jpg
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

kibo, klud, to dieta nevie, aky hriech pacha :)

clean_up: tu poslednu "otazku" si, dufam, myslel len zo srandy :D

// dneska ma tu kazdy predbieha... potom si tu pripadam ako nejaka lama :D
Stenky
Professional
Professional

no bobre ale TT motor moze aj nemusi mat 2 vyfuky V6TT ma povedzme 2 ale urcite sa najdu experti co tie 2 spoja do jedneho a na konci auta mas 1 vejfuk. maybe.... L6TT (supra) ma jeden vejfuck. takze ziadne pravidlo by som v tom nehladal
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Stenky napísal: paralelne (twin), pri seriovom (bi)
pri BI ovsem pokial viem tak nie su seriovo, ale tiez "paralelne" na stejnom potrubi so sekvencnym riadenim ... cize pri malych otackach bezi primarne male turbo, ktore zmensuje lag a pri vacsich bud fukaju obe alebo su vsetky spaliny smerovane na velke turbo, ktore dodava velky pretlak :-) :-) ...

//autoeditácia príspevku (27 Jan 2010, 0:49)
Stenky napísal:no bobre ale TT motor moze aj nemusi mat 2 vyfuky V6TT ma povedzme 2 ale urcite sa najdu experti co tie 2 spoja do jedneho a na konci auta mas 1 vejfuk. maybe.... L6TT (supra) ma jeden vejfuck. takze ziadne pravidlo by som v tom nehladal
stejne ked mas na konci dve koncovky, tak byvaju ich potrubia kvoli zrovnaniu tlakov niekde na zaciatku prepojene, aby boli co najviac potlacene externe odpory a ramena V motora boli namahane rovnako - hladkost chodu je predsa najdolezitejsia pre vykony :-D ...

.. myslim ze clean up myslel skor ze ma od motora kazde turbo pri twin konfiguracii vlastne zvody a potrubie ... nezavisle na pocte koncoviek :-) :-) ...
Stenky
Professional
Professional

spravne. moja chyba. aj BI je paralelne.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nordkapp: v podstate mas pravdu, ale podla mna to dovod na zavrhnutie kompresorom plnene dizle nie je, i ked je mozne, ze vela malych dovodov predci par vacsich dovodov... tu cast o objeme vzduchu by som do uvahy nebral, predsalen by sa to malo dat nejakym sposobom regulovat... pri startovani to iste, akurat beriem, ze este popri starte samotneho motora bude treba tocit remenom aj kompresor... pri kompresii to uz neriesim vobec, vsetky tieto javy by sa dali regulovat, prip. dodavat vzduch z ineho zdroja - ako pises - obtokom... co z toho vyplyva? to co pisem vyssie, proste trebalo by ten motor "ladit" omnoho viac, ako bezny motor a trebalo by mu venovat viac casu na vyvoj, a okrem toho, bolo by tam omnoho viac elektroniky, servomotorov, krokovych motorov, sond, cidiel - proste milion kktin, ktore sa akurat tak je*u...

co sa tyka toho vasho nazvoslovia, tak samozrejme je aj bi aj twin paralelne zapojene, bi je akurat riadene elektronicky podla zataze motora, cize jednoducho podla otacok... do nizsich otacok pracuje mensie turbo, ktore je jednoduchsie, resp. menej narocne roztocit na potrebne "efektivne" otacky... pri vysokych spina vacsie turbo... v pripade twin budu na kazdom zvode rovnake turba, ktore zaberaju rovnako a zaroven... ale vysvetlite to vyrobcom, ze sa toho "spravneho" nazvoslovia maju drzat...
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Clean_Up »

nordkapp_pb napísal:.. myslim ze clean up myslel skor ze ma od motora kazde turbo pri twin konfiguracii vlastne zvody a potrubie ... nezavisle na pocte koncoviek :-) :-) ...
Áno, tak tom to myslel. Každé turbo má vlastné potrubie, bez ohladu na to kolko koncoviek auto má/vidíme. :)

Twin-Turbo sa delí na paralelné a sekvenčné. Paralelné sú dva identické turbá, fungujúce súčasne. Každé turbo poháňa jednu polovicou motora. Pri sekvenčnom, jedno turbo plní pri nižších otáčkach a druhé (alebo oba) pri vyšších. :)
andrw1
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa andrw1 »

sundevil napísal:ja myslim, ze pokial niekto obhajuje dizel na zaklade zvezenia sa s TDI...uhm...to je ako keby som mal hodnotit benzin za zaklade fabie HTP...
Mal som na mysli technologiu nie objem. TDI podla teba znamena 1.9 TDI? TDI existuje aj 4.2 ak sa nemylim.

A ja nie som az takym odporcom benzinu, ako su niektori z vas odporcami dieslov. Mal som benzin dva roky, moje prve auto bolo Golf G60 a to slo celkom slusne, ja az tak neodsudzujem benzin, no viac mi vyhovuje diesel. Japonci mozno maju dobre nove technologie, no tie kasne ma rozculuju, otec ma mazdu 6 a na 6 rocne auto je to dost pohrdzavene :?
Napísať odpoveď