Klzné ložiská vo ventilátoroch na PC.
Vážne je to tichšie ako klasické guličkové? Chcem meniť ventilátor v zdroji a aj na procesore a predajca mi poradil takéto ventilátory, ktoré obsahujú tento typ ložísk.
Oplatí sa, či nie? Pocítim nejakú zmenu v hlučnosti?
Klzné ložiská vo ventilátoroch
-
el_chupacabra
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Re: Klzné ložiská vo ventilátoroch
Takto... Je tichšie. Guličkové počuť stále, aj na nízkych otáčkach, klzné na nízkych otáčkach nepočuť vôbec. Problém ale nastane tak po roku (u menej kvalitných ventilátorov), kedy vyschne mazivo a ventilátor začne drhnúť, bežné klzné ložiská podľa mojich osobných skúseností nemajú životnosť viac ako 10000 prevádzkových hodín, čím vyššia teplota tým samozrejme nižšia životnosť. A samozrejme keď začne ventilátor drhnúť brutálne stráca otáčky a týmpádom aj airflow a schopnosť chladiť. Guličkové ložiská sú naproti tomu o niečo málo hlučnejšie, no ich životnosť je oveľa vyššia a aj bez mazania dokážu pracovať bez toho aby ventilátor stratil otáčky - len ich bude počuť.
Chvalabohu existujú aj samomazacie olejové ložiská (životnosť je stále nižšia ako u guličkových, no vyššia ako u bežných lacných ventilátorov s klznými ložiskami) - tieto ložiská majú kadejaké exotické pomenovania, pritom ale ide stále o ten istý princíp. Potom existujú rôzne drahšie ložiská (ložiská Sony u ventilátorov Scythe, Samostabilizačné olejovo-tlakové ložiská u ventilátorov Noctua, magnetické ložiská u ventilátorov Sunon alebo napríklad Twister ložiská u ventilátorov Enermax) - väčšinou majú svoje špecifické muchy (vo väčšine prípadov hlavne cenu).
Osobne by som klzné ložisko v ktoromkoľvek z ventilátorov vo svojom PC nechcel, majú fakt krátku životnosť, hlavne ak ti PC beží prakticky 24/7. A rozdiel v hluku zas až taký veľký nie je, ak už počuješ motor alebo prúdenie vzduchu tak to tie ložiská spoľahlivo prehluší.
Chvalabohu existujú aj samomazacie olejové ložiská (životnosť je stále nižšia ako u guličkových, no vyššia ako u bežných lacných ventilátorov s klznými ložiskami) - tieto ložiská majú kadejaké exotické pomenovania, pritom ale ide stále o ten istý princíp. Potom existujú rôzne drahšie ložiská (ložiská Sony u ventilátorov Scythe, Samostabilizačné olejovo-tlakové ložiská u ventilátorov Noctua, magnetické ložiská u ventilátorov Sunon alebo napríklad Twister ložiská u ventilátorov Enermax) - väčšinou majú svoje špecifické muchy (vo väčšine prípadov hlavne cenu).
Osobne by som klzné ložisko v ktoromkoľvek z ventilátorov vo svojom PC nechcel, majú fakt krátku životnosť, hlavne ak ti PC beží prakticky 24/7. A rozdiel v hluku zas až taký veľký nie je, ak už počuješ motor alebo prúdenie vzduchu tak to tie ložiská spoľahlivo prehluší.
el_chupacabra > Ja som zasa čítal, že práveže klzné ložiská majú dlhšiu životnosť ako guličkové. Ide mi najmä o ten zdroj, veľmi hučí a v noci mi to dosť vadí. PC mi ide 24/7 takže kto má doma niečo podobné vie o čom hovorím.
Tak teraz neviem že čo a ako.
Tak teraz neviem že čo a ako.
-
hojko
Site Admin
Tiez mam pocit, ze klzne by mali mat vacsiu zivotnost a byt tichsie. Takze by to chcelo nejake konecne vysvetlenie, aby som vedel, ze co je lepsie dat do servera.
-
el_chupacabra
Medium Star
Tak ja som to napísal z praxe, čo mám ventilátory s guličkovými ložiskami tak idú aj po troch rokoch bez problémov, ventilátory s klznými ložiskami začnú po čase vibrovať (veľmi znateľne). Kvalitne spravené samomazacie ložiská možno môžu mať dlhšiu životnosť ako guličkové, neviem, ale napríklad Papst vo svojich ventilátoroch používa guličkové ložiská, a to sú ventilátory robené pre nasadenie v trvalej prevádzke na plnom výkone - a tie ventilátory to zvládajú (majú uvádzané MTBF viac ako 80.000h a Papst nie je firma čo by potrebovala zavádzať zákazníkov).
Ak chceš ventilátor do servera, tak by som volil práve Papst, alebo ventilátory Noctua.
A vôbec, mne ani nedáva logiku prečo by klzné ložiská mali mať väčšiu životnosť ako guličkové, veď klzné fungujú len a len vďaka mazaniu, ktoré je dosť limitujúcim faktorom (keďže mazivo časom degraduje, čo badať hlavne u lacnejších ventilátorov ktoré nemajú ložisko tak kvalitne uzavreté). Guličkové dokážu fungovať aj bez mazania, keďže tam nedochádza k priamemu treniu osky so statickou časťou - práve preto dostaneš ventilátor s guličkovým ložiskom aj k BOX baleniu procesora - je síce o niečo drahšie ako klzné, ale vydrží dlhšie.
Ak chceš ventilátor do servera, tak by som volil práve Papst, alebo ventilátory Noctua.
A vôbec, mne ani nedáva logiku prečo by klzné ložiská mali mať väčšiu životnosť ako guličkové, veď klzné fungujú len a len vďaka mazaniu, ktoré je dosť limitujúcim faktorom (keďže mazivo časom degraduje, čo badať hlavne u lacnejších ventilátorov ktoré nemajú ložisko tak kvalitne uzavreté). Guličkové dokážu fungovať aj bez mazania, keďže tam nedochádza k priamemu treniu osky so statickou časťou - práve preto dostaneš ventilátor s guličkovým ložiskom aj k BOX baleniu procesora - je síce o niečo drahšie ako klzné, ale vydrží dlhšie.