Rezonátor? - Spestrenie zvuku

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
satan77
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Rezonátor? - Spestrenie zvuku

Príspevok od používateľa satan77 »

Chcem sa opýtať či by niekto nevedel poradiť, ako spestriť zvuk na výfuku.
Mám Peugeot 205 GT 1.4 benzín, no a mám tam "holú rúru". Hučí to slušne, aj celkom pekný zvuk to má a robí to pekné efekty, keď rozmakám a pustím plyn 8) klasika - nespaľuje a vybuchuje vo výfuku zmes.
No chcel by som dať niečo do výfuku, aby to spestrilo, vyladilo zvuk...
Vie niekto o nejakom jednoduchom a lacnom riešení? Aby to malo taký pekný športový zvuk, neviem to presne popísať... Diky.

Tu je aj zvuk môjho auta, no vo videu to znie lepšie ako originál.
http://www.mojevideo.sk/video/2618/peug ... _4_gt.html
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Rezonátor? - Spestrenie zvuku

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

sportovy rezonator zrovna lacne riesenie neni, kedze bude drahsi ako cele auto :-) ... ked si tam dal iba priechodnu ruru (aj ked neviem odkial, pretoze keby bolo potrubie prazdne uz od motora tak by to malo robit vacsie akusticke peklo), tak skus naspat aplikovat trebars posledny tlmic a postupne z neho roznym sposobom vyberaj vnutro tak aby si dosiahol pozadovany efekt - ale to iba s prihliadnutim na konstrukciu tlmica ... mozno ze ho uz nedas dokopy :-) :-) ... neni to ale idealne a nikdy to idealne nebude, pokial si nenechas vyvinut cely vyfukovy system na mieru - nie ale nejakemu sedlakovy co to povari z lesenarskych trubiek - nejaky presne prepocitany a s citom navrhnuty ... cize taky co stoji 10x viac ako auto ktore mas :-D :-D ...
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Vopred prepac za offtopic priblblu poznamku, tieto hlucne riesenia neuznavam. Byt na tvojom mieste, snazim sa zvuk cim viac tlmit. Nielen tym prospejes sebe a "komfortnejsej jazde", ale este aj usetris okolie od zbytocneho ramusu. Hrat sa s Peugeotom 205 na supersportiak, mi pride dost detinske, radsej by som tymto na seba moc neupozornoval. Osobne pri zazreti takychto "čávov" s nechapavym usmevom krutim hlavou "tak ty si dobry sedlak".

Ovsem ak jazdis ako ozraty Raikkonen, tak ta v tvojom zhlucnovani mozno trosku podporim - aspon uz o dva bloky dalej budu ludia vediet, ze sa maju mat na pozore pred nebezpecenstvom a skor nez stupia na cestu, si niekolkokrat precvicia krcne svalstvo.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

KoCi ma pravdu, robit z 1.4ky nieco, co nie je, je dost...ehm... :psssst: navyse ak to chces dosiahnut iba rezonatorom, tak je to este horsie. Ak by si menil komplet zvody a potrubie, tak by to uz bolo o inom, tym by si dosiahol aj prirodzenejsie vyladeny zvuk a nie len hluk. Dalsia vec je ta, ze vdaka rezonatoru nebudes pocut nic, co by ti pomohlo odhalit nejaku zavadu na podvozku alebo v motore.
A aby si toto nebral ako OT, tak odpoviem na tvoju otazku: pekny, sportovy zvuk z 1.4ky nedostanes, stale to bude len nieco, co ma od sportoveho zvuku daleko, bohuzial.
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

toto mozem potvrdit. clovek musi mat sakrementsky vysportovane usi aby pocul mensie nedostatky za jazdy cez vyfuk. piskaju brzdy? piska ti kladka? klepu ti napravy? klepu ti zdvihatka? mas daco s kolesom? hucia ti loziska? nepocujes....
ja mam na aute sportovy tlmic Montii Motorsport T14e a original stredny tlmic vymeneny za Dynomax absorbcny tlmic ale ajtak to robi ramus v otackach. do tych 2500 to buble a pradie nad tych 4000 to reve ako motorova pila.
kym som nemal radio bolo o zivot jazdit na dlhsie vzdialenosti. okresky kde clovek sem tam aj podradi alebo odboci sa daju ale dialnica 130 v skoro 4000 rpm a 2h v kuse to sa bez radia neda. v tuneloch to je kraval na 2hu... no radost. ked v noci parkujem na sidlisku tak si davam bacha aby som nesiel nad povedzme 1500rpm. je s tym zlozity zivot.
ked som auto kupil, chcel som to dat prec a nahodit original vyfuk. ale na to som nemal dost penazi tak som sa na to vysral. jediny dovod preco si ho nechavam je, ze za ten cas som si zvykol a zacal sa mi ten zvuk pacit. ci sa paci mojmu okoli zistim ked si raz najdem tehlu v celnom skle..... ale to laska na prvy pohlad to teda nebola. je to skor z nudze cnost.
Prílohy
P1010096.JPG
satan77
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

No tak som zistil, že je to vlastne ladený výfuk ARROW kompletka od motoru až po koniec :D
A GothaR, nerobí to len neskrotený hluk... Tak isto pod 3 500 len tak pradie a vo výšších otáčkach dáva o sebe vedieť.
Ako ja som s tým zvukom plne spokojný, dokopy počujem asi 4 druhy zvuku v závislosti od toho jak tlačím na plyn, je to karburátor...
Len by som ho chcel trochu "skultúrniť" - neviem aký výraz by sa hodil lepšie POZOR! - nie stíšiť.
No a to, že je to pomaly 20 ročná 1.4-ka, stále nič nemení na tom, že je to GT a len tak pre info, 205 T16 je rally legenda na ktorú sa nechytá absolutne nič, možno ešte Suzuki Escudo hej? 8) Ale to je zase čiste rally auto. Ja síce nemám T16, ale je to niečo v tom duchu. Chcem tým povedať, že byť tebou, veľmi ju nepodceňujem, už viacerí machri mali nalepené oči na prednom skle keď som tomu vyťal. Nie je to síce Ford Puma 1.7 čo som mal pred tým, s tým to zrovnávať nemôžem, ale má svoje čaro a asi by som si ju druhý raz nekúpil, keby to bola "iba 1.4-ka" :wink:
A to ani nie som fandom značky Peugeot.
KoCi: 100 ľudí 100 chutí :)
Mne sa hlučné výfuky vždy páčili a na motorke to považujem dokonca za povinnosť... Ja sa s mojim autom na superšport nehrám, z osobného auta superšport nijak nespravíš, nakoľko v SS je 90% auta ladené za jedným účelom. Ani sa nesnažím napodobňovať Raikkonena, skôr si jazdu vychutnávam, z toho pramení aj moja otázka v prvom príspevku :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ok no, tak to potrubie beriem, ale potom mi uz nic rozumne okrem rezonatora nenapada a ceny poznas, takze velmi nie je co riesit :)
Jedine, ze by si chcel este imitovat zvuk turba: :D
Stenky
Professional
Professional

skus takyto trik http://www.jsproject.sk/?mainParameters ... oduct]=279
neviem nakolko to pomoze ale drahe to teda moc nieje :)
satan77
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Stenky napísal:skus takyto trik http://www.jsproject.sk/?mainParameters ... oduct]=279
neviem nakolko to pomoze ale drahe to teda moc nieje :)
Ale šak to je na crossky :wink: ale diky
Stenky
Professional
Professional

ked funguje v croske musi aj v pedžote :D len aby to tam bolo kam narvat. napriklad ja mam priechodny tlmic tam sa to nema kde udrzat
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Nechcem byť príliš za múdreho, ale nemám radosť keď vidím, ako všetci tlačia do áut plnopriechodzie tlmiče, vyhazujú katalyzátory len aby to hučalo... Na atmosféru by som otvorený výfuk nedával, atmosféra na správnu funkciu potrebuje protitlak, plnopriechodový tlmič či otvorené potrubie je skôr vhodné pre turbomotory. Nie všetko čo hučí zákonite dobre ide. Ja som začal postupnou cestou, nie ako väčšina, čo bachnú uni tlmič a myslia si, ako to dobre ide. Nesprávnym koncovým tlmičom možete potenciál motora skôr zabiť, ale zvukový prejav môže evokovať, že to ide ako ďas... Mám nahodené zvody a downpipe, na rade je druhá časť výfuku, ale nie je to lacný špás. Momentálne má prednosť podvozok :D
Navyše satan77, porovnávať "béčkovú" T16 s Tvojou 1,4 GT... neuraz sa, ale :nono: :smt081
Keby si mal GTi, tak ešte povedzme, že máš výnimočný model, alebo nebodaj homologizačnú T16, ale takto vyzdvihovať v podstate obyčajné auto... Nevravím, že na tých 58kW to nie je svižné zvezenie, ale športiak to nie je. A ani nebude. Ak chceš poladiť už to, čo máš, poobzeral by som sa po športovom saní - to trošku zmení zvukový prejav, pomenil by som sviečky a možno skúsil rozkuchať koncový tlmič ako vraví Stenky, ale obával by som sa výsledku... Dá sa zohnať aj univerzálny rezonátor, nebude ani drahý, ale aký bude výsledný efekt Ti nikto nezaručí. Akurát to bude hučať ako Krestovi :D
Skôr by som sa uberal viac technickým smerom, ale pri cene auta to asi nemá zmysel...
GothaR napísal:Ok no, tak to potrubie beriem, ale potom mi uz nic rozumne okrem rezonatora nenapada a ceny poznas, takze velmi nie je co riesit :)
GothaR, ešte je jedna možnosť :hehe:
Prílohy
16377_2692_22.jpg
02062009826.jpg
Stenky
Professional
Professional

no ja by som rad dal original stav vyfucku ale kat+stred+koniec stoji origo z toyoty cca tych 1000Evro a na custom sa zatial necitim. jedine daky aftermarket zohnat
a teraz som socka. menil som oba zadne tlmice a zadny naboj kolesa po incidente so snehom a obrubnikom a 500Evro v cudu :(
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

fuu, ja sa vam divim, osobne tieto "zhlucnovace" neznasam, sice mam na aute nejaku divnu vyfukovu sustavu znacky racing ( :D ), ktoru tam nainstaloval predchadzajuci majitel, a asi mam dost stastie, pretoze v beznej premavke ten zvuk nepocut vobec, prejavi sa az vo vyssich otackach, a to velmi kultivovane, nie je to ten typicky brblavy dunivy zvuk, ako pri drvivej vacsine ztunenych vyfukov, krasne zdoraznuje zvuk japonskych maloobjemakov, neviem slovami opisat jeho charakteristiku, resp. zvuk... oproti tomu vyfuk - original sebring posledny tlmic a koncovka , co ma kamaratka na mx-5, je nieco hrozne... duni to jak je*le, ked idem po dialnici je to katastrofa, pretoze auto samo o sebe je extremne biedne odhlucnene... jedinim riesenim je zhodit strechu, co napr. teraz v zime je dost problem (sice som s tym uz parkrat lietal aj pri +5st. bez strechy, ale po cca hodine mi zacali primrzat viecka na ociach, takze to neodporucam ako dlhodobe riesenie :D ) ale to len tak na okraj pre predstavu...

skratka, ak chcete pekny zvuk, kupte si nejake auto s poriadnym motorom a kaslite na vyfuky, bude to obtazovat vas i vase okolie :)
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ratzi, práveže môj aktuálny setup nie je drevorubač, nereve, nehrmí... pri bežnej jazde takmer nepočuť, prejaví sa až pri ostrej jazde, ale to už zasa stojí za všetky drobné :D Nemá to práveže príliš dunivý zvuk, kedže zadná časť výfukového potrubia je ešte sériová, má to zvuk asi ako GTčko kolegu z clubu - takýto, takže je to skôr riadne uvrešťané. :D Na mieru potrubie mi spraví AMA a tlmič pôjde čo najväčšieho objemu, tým pádom to nebude ručať, ale pôjde aj výkon hore. Zvuk bude takýto, je to kamarátove ex-auto a mal rovnaký setup, zvody od rovnakého výrobcu, športový kat a čo najväčší zadný tlmič.
Práve preto, že s autom jazdím aj dlhšie štreky, nechcem nič extrémne, aby som neohluchol už na obchvate v BA :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Kibo: tak ten krasny chraplavy zvuk je omnoho lepsi ako to, co je na ulici pocut z malych motorov s velkymi lacnymi rezonatormi :)
//hmm, pozeram, ze aj 2 liter sa da tak sprznit:

//inak tu je ta oranzova Primera aj v pohybe:
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

GothaR, sprzniť sa dá všetko, netreba sa niekedy ani príliš snažiť :D
To video čo si našiel je iná Primera, tá čo som dal ja je Judyho z ČR a tá Tvoja je Matthiasova z Nemecka, btw moj veľký vzor čo sa týka dizajnových úprav. Ten človek je magor, čo s tým autom porobil. Normálne seriem maggi kocky, ako to auto po dizajnovej stránke poladil bez toho, aby mu akokoľvek ublížil tuzingom. Má môj obdiv za to, ako dokázal skombinovať to najlepšie z JDM, EUDM Primery a USDM G20 :) Všetci nissanisti sa zhodoujú, že je to jedna z naj P11 na scéne. :smt007
LA
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa LA »

GothaR napísal:Ok no, tak to potrubie beriem, ale potom mi uz nic rozumne okrem rezonatora nenapada a ceny poznas, takze velmi nie je co riesit :)
ved z toho je zrovna zle od zaludka.....
CmB
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa CmB »

ja som dal otcovi do fiatu plechovku do ktorej som dal niečo ako klapku (pliešok( a malo to zvuk jak nejaká športová mazda :lol: Len problém bol v tom že som bol ešte malý a zalepil som to lepiacov páskou takže sa to po týždni odtrhlo :oops:
Napísať odpoveď