Práca v Amerike

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
jerichoo
Light Star
Light Star

Práca v Amerike

Príspevok od používateľa jerichoo »

Cez leto by som veľmi rád vycestoval do Ameriky na pár mesiacov a chcel by som tam aj legálne robiť.
Moja otázke znie, či niekto vie alebo má osobnú skúsenosť s týmto.
Nie som študent! Vôbec netuším ako je to s výzami a či je potrebné nejaké pracovné výzum a či je ťažké sa tam na takú dobu dostať ako neštudent. :plus:
peterxxx
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Práca v Amerika

Príspevok od používateľa peterxxx »

A myslis , ze niekoho kto hlada " Praca v Amerika " zamestnaju ???
K veci, mam pocit ze na to treba Zelenu kartu (?)
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

Nechcem Ti kaziť plány na leto, ale kamarát tam išiel tiež za prácou, nezohnal nič, a o 2 týždne bol doma, ľahší o peniaze na cestu. Už ani amerika nie je to čo dakedy.... :nono: Ďalší známi sa zase presťahoval z USA sem na Slovensko. Tu dostal prácu - tam nie.
Ibaže by si mal dojednané dopredu.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

peterxxx zelenú kartu nepotrebuješ, stačí ti víza na základe ktorých dostaneš social security card. Ak máš ssc, tak ťa už zamestná každý, pokiaľ teda má volno a potrebuje zamestnanca. Problém je, že neviem ako je to s víza. Ja som mal študentské, na 4 mesiace. Ak nie je študent tak možno tam bude problém
Je to ale dosť risk ísť takto na blink, prácu nie je zas tak ľahké zohnať ani tu, nie ešte v amerike. Za cestu minieš pekné tisíce, za ubytovanie, stravu.. a ak budeš bez roboty tak si budeš poriadne búchať hlavu o stenu. Na toto všetko musíš myslieť, a možno by bolo dobre si predom zajednať bývanie a dohodnúť sa na nejakej brigáde, aby si mal aspoň niečo zajednané kým tam prídeš.
Shwollo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shwollo »

Viem, že kamoš si to vybavolal cez nejakú agentúru (v ktorej má známosti)... takže už má aspoň istotu, že tam bude mať job. Viac o tom neviem
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

A načo zhánať práca v Amerika, keď ich "toliar" je slabší ako evri? :-) už nemá zmysel chodiť za práca do Amerika, nemyslíš?
Pikolik
Star
Star

Príspevok od používateľa Pikolik »

kamarat ide teraz do ameriky cez agenturu podobnu student agency. Pracu mu agentura nasla ale ubytovanie si tusim musi zohnat on. Viza si musis vybavit tiez na vlastne naklady, ale nvm ake ci turisticke alebo nejake ine. A zaklad dal do toho asi 50k sk. Co sa tyka roboty tak ide umyvat riad :D za 7,50 USD/hod a nadcasy ma za + 50% z hodinovej mzdy.
Ale tiez ako pisal uplink tak moc sa neoplati ist. Kamos pocita, ze by mohol byt v pluse cca 20k sk, ked as vrati, ale on tam ide hlavne koli tomu, ze chce vidiet trohu sveta a hlavne tie velke mesta a tak.
edit : ide tam na leto takze asi tak na 2mesiace +- tyzden
jerichoo
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa jerichoo »

Nešiel by som na blind nie som blázon. Ubytko aj práca by aj boli, mne len ide o to povolenie to je na tom najhoršie pre človeka ktorý neštuduje.

Ide mi o to trošku to tam spoznať, zlepšiť sa v jazyku a popri tom robiť.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

peterxxx napísal:A myslis , ze niekoho kto hlada " Praca v Amerika " zamestnaju ???
K veci, mam pocit ze na to treba Zelenu kartu (?)
Ja mam skor pocit, ze zelena karta = americke obcianstvo
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Key5ers0ze »

uplink napísal:A načo zhánať práca v Amerika, keď ich "toliar" je slabší ako evri? :-) už nemá zmysel chodiť za práca do Amerika, nemyslíš?
:) je rozdiel dostavat minimalny plat 1160 toliarov a 296 evri, ci? :wink:
a to nehovorim o moznostiach, ktore mas v statoch. Urcite sa to neoplati tak ako niekedy, ked sa ludia vracali ako milionari, ale kvalita zivota je v statoch stale o dost vyssia ako v state nasom.
To co si dovolis tam z tyzdnovej vyplaty si nedovolis tu z dvojmesacnej vyplaty..
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

pryja napísal: Ja mam skor pocit, ze zelena karta = americke obcianstvo
green card je iba hovorovo, oficiálne je to permanent resident card, vypadá takto:
Greencard3.gif
(63.14 KiB) 5053 stiahnutí
a nie je to občianstvo. Iba hovorí že máš stále bydlisko na území USA. Hovorím ale, že jemu na prácu stačí social security card. Tá vypadá takto (moja nascenovaná, podpis som preistotu rozmazal):
ssc.png
a znamená niečo ako náš občiansky preukaz. Na základe toho čísla si ťa vedia nájsť, vedia že platíš štátne aj federálne dane a podobne. Ak by ťa zamestnal niekto bez social security number, tak ťa zamestnáva na čierno, lebo toto číslo musí zamestnávateľ u každého svojho zamestnanca uviesť pri odvádzaní daní
Mixer
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Mixer »

Takze pridavam svoj dotaz do tejto spisovne nazvanej temy :)

Onedlho budem mat 21 rokov, mam za sebou gympel, momentalne som prvym rocnikom na vyske ukoncil studium (musim sa priznat ze nedobrovolne, trochu som to podcenil a ked som sa spametal, uz bolo dost neskoro veci zachranit :( ) ale v juni chcem ist robit prijimacky na inu skolu, no dotial mam v podstate volny cas, ktory by som rad efektivne vyuzil a realne zvazujem ist makat do USA (ako nestudent) asi skor cez nejaku agenturu, kedze tam nemam znamych, a chcel by som hlavne zlepsit jazyk, konecne uvidiet cosi zo sveta a aspon cosi extra zarobit ...

Rozmyslal som, ci sa tu niekto podobný nahodou nechysta nieco take podniknut, lebo zatial som na to sam, ludia z mojho okolia su na to bud lenivi (a boja sa opustit teplo a pohodlie domova :evil: ) alebo studuju...

Mohli by sem prosim prispiet aj nejaki skusenejsi ludia s nejakymi radami, nazormi, bol by som za ne vdacny :)
Zaujima ma, ci nemate nejaky typ na agenturu pre moj pripad (tie studentske nieje problem najst, lenze do tych momentalne tak uplne nepatrim asi ...)
Jazyk ovladam na takej urovni, ze maturita (lahsia forma) bola bez problemov, sice to moc o nicom nevypoveda...
Sam sa hodnotim tak, ze pisomny prejav a porozumenie (slovna zasoba) je slusne, ale ustny prejav mam pomerne slaby, kedze som v praxi AJ nepouzil este (pokial neratam par japoncikov v BA, ktori sa pytali na cestu k Auparku :D )

Osobne cosi malo o tom uz nastudovane mam, urcite to nebude zrovna lahke, treba dost veci vybavit, praca tiez nebude moc prijemna a ani agentura nemusi zarucit bezproblemovy pobyt v USA, ale ja by som to rad riskol, pokial som mlady 8)

Dik za odpovede
maciatko99
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa maciatko99 »

V Amerika sa da zohnat praca, niekedy to trva dlhsie. Ide len o to co viete robit, ako ste na tom s anglictinou a ci mate chut robit za take peniaze. Niektore prace su pre miestnych neoblubene, napriklad fastfoody v ktorych platia nieco nad minimalnu mzdu, je to vsak daleko viacej ako zarobite na Slovensku. Aj obsluhu v restauracii robia cudzinci, ale rozlisuje sa to tam, jedna funkcia je casnik, ktory len roznasa a prijma objednavky, ine je to uz so zabavacom, ktory tych hosti pri stole aj zabava, komunikuje s nimi a venuje sa prevazne im. Aj platovo a aj podmienkami je to inak, jeden pracuje podla casu a hosti, dalsi pracuje len na obed a na veceru, ked su tu hostia. Jeden zarobi 9 dolarov za hodi, dalsi zarobi 20 dolarov za hodinu. Jeden dostane par dolarov tringelt alebo nic, ten druhy dostane aj 50 dolarov na tringeltoch za vecer. Bezne sa nechava 15 percent, v tych lepsich restauraciach az 20 percent, ale tiez zalezi aj od vysky uctu.

Dobre je pracovat v sieti hotelov, je jedno na akej funkcii, pretoze takato siet hotelov ma pre zamestnancov motivacne podmienky rastu a vyhod. Zaujimava vyhoda je dozivotna zlava v sieti hotelov, takze ak hladate pracu a ziskate ju v Holiday Inn, Crowne Plaza, InterContinental, Carlson, Sheraton (neviem ci to nespada uz pod Starwood), mate vyhrane. Dobra praca, dobre ubytovanie, dobre platene, nadpriemerne zalozena klientela, tipsy na kazdom kroku, zabudnute veci na izbach (parfemy, slnecne okuliare a ine veci, ktore nikomu nechybaju), to vsetko stoji za to. Trebars pracujete v tejto sieti pocas leta tie 4 mesiace medzi vysokoskolskym studiom, nieco si zarobite, zdokonalite si anglictinu a pri dalsom roku mate urcitu vyhodu a velku moznost spatneho nastupu do prace v tejto sieti hotelov. Okrem toho do konca zivota mozete na svoje meno uzivat kartu so zlavami na ubytovanie a ine sluzby, ktore ponukaju. Ak dvojlozkova izba stoji 230 dolarov, tak si zaplatite len 40 dolarov a mate uplne to iste. To je dokaz toho, ze takato siet si cenni svojich zamestancov a patricne ich dokaze aj ohodnotit.

Kto ma vztah k prirode a vie co to o zahradach, tak sa moze podujat na zahradnictvo, ktore je tiez dobre platene a dokaze ho robit aj clovek, ktory nevie dobre po anglicky. Treba vsak vediet pokosit travnik, popolievat ho, ostrihat kriky, stromceky, pohnojit bonsaje, vycistit okolo bazena, pripravit gril na bbq. Nie je to zlozita praca, len to chce robit precizne a dat si zalezat pri koseni, pretoze aj americania si davaju zalezat na svoju zahradku a chcu ju mat krajsiu ako ju ma sused. A preto, ked sa rozhodnu pred pracou si zabehnut, tak zhodnotia okolite zahradky v bloku a potom sa dozviete, ze John za uliciou kriky strihane do gule, ze ci by to niekto za 50 dolarov zvladol aj na nasej zahradke? Samozrejme, za 50 dolarov sa to da vyskusat a ked sa nepodari, tak par dni robite zadarmo alebo cistite budu pre psa.

V chladnejsich castiach, prevazne Aljaska alebo Kanada, tak tam sa chodi najma za rybolovom, cistenim ryb a podobne. Nemam s tym skusenost, len z pocutia a je to tazka a neprijemna praca, pracuje sa aj 16 hodin za den a to 7 dni v tyzdni, ubytovanie byva dost zle, aj ked to byva dobre zaplatene. Je to o tom, kto sa kde rozhodne pracovat, ako vie jazyk a ake ma ciele, ci chce aj cestovat alebo nie.

Niekoho laka aj pracovat ako klaun, cize robit zabavaca na oslavach malych deti, tu nie je potrebna az taka znalost anglictiny, treba skor vediet zabavat, robit triky s balonmi, hrackami, robit rozne voloviny, ktore rozosmeju deti, nechat si hodit tortu do hlavy.

Ak sa niekto rozhodne ist na vlastnu past a zhanat aj ubytovanie, prve dni sa da prespat kade-tade, aj na staniciach. Vela mladych neskor preferuje byvanie v podnajme, ale je to ine ako u nas na Slovensku, i ked uz aj tento sposob sa zacal praktikovat najma v mestach s nedostatkom ubytovania pre vysokoskolakov. Ide o ubytovanie, kde sa prenajima len izba v byte. Teda niekto vlastni 4-izbovy byt v New Yorku, ale ma v nom velku kuchynu a dve kupelky a dve samotne socialne zariadenia. Prenajme teda jednu izbu mne, druhu izby dvom studentom z Norska, tretiu izby dostanu traja z Japonka a stvrta mala izba ostava volna a caka pre svojho zaujemcu. Ku kazdej izbe je vlastna zamka, kuchyna a sprcha s WC su spolocne. Plati sa najom za izbu, takze ak je izba velka a spia v nej traja ludia, tak sa nemusi platit az tak vela ako ked ste sam v izbe. V takejto izbe postacia postele, pracovny stol, gauc, TV alebo radio, na zaciatok to staci a je to cenovo prijatelne.
ponte3
Novice
Novice

Re: Práca v Amerike

Príspevok od používateľa ponte3 »

ja som popísal svoje skúsenisti na tejto stranke...v USA som bol tvakrat a toto leto idem zas...uz mam aj letenku http://usawork.webnode.sk/
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Vyzerá to dôveryhodne.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Nechcem ti kazit iluzie, ale amerika uz je za zenitom. Nepotrva dlho a ludia sa budu za pracou tlacit do azie. Preto odporucam uz teraz rozmyslat nad touto moznostou.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

A do Ázie kam presne? To je široký pojem Ázia a určite nie je hodno ísť všade.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Hong Kong, Singapur, Seoul, Tokio, Shenzhen, Ghangzhou, Shanghai, Beijing. Problem je, ze Cina, Japonsko a Juzna Korea maju este stale relativne prisnu imigracnu politiku. Ale nazdavam sa, ze s ustupom zapadu sa zvysi dopyt po tychto krajinach a imigracna politika sa vyrazne zmierni. Z historie vieme, ze kazda mocnost padne na hubu a nahradi ju nejaka ina a emerika uz je na konci so silami a je logicke, ze po nej pride niekto iny a najvacsi kandidati su prave azijske krajiny a ich velke metropoly.
Eritrea
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eritrea »

bola som v usa min. sep. - dec. 3 mesiace na turisticke viza ESTA, pracovala som v cleaning servise (polskom), na cierno...praca bola fyzicka, ale odmakali ste si svoje a sli ste domov, zarobok cca 400 $/tyzden, - 350$ ubytko/mesiac (s frajerom napoly), - jedlo, - phone, - bus do prace. Bola to skvela skusenost, na chvilku (pretoze na cierno), urcite by sa oplatilo mat green card (podala som si lottery, tak drzte palce) a byt tam min. rok, otukat sa, zlepsit AJ (pre cudzincov su kurzy zadarmo), mat vodicak (aj ked tam sa jazdi aj bez, pretoze je tam vela ludi na cierno, aj firmy maju atd), no a postupne sa vypracovat v niecom, docielit uznanie svk titulu...a pod.
muzi to maju s pracou lepsie, lebo mozu robit sofera, alebo na stavbe atd.

takto ked clovek ide prvy krat do usa pustia ho bez problemov, pracu si najdes na mieste, ale musis mat adresu trvaleho bydliska u nejakeho rodinneho prislusnika, ked sa nevratis domov pred uplynutim viz mas pruser a uz tak spet nepustia ...to znamena ak chces dlhodobo ostat v usa a pracovat mas 3 moznosti A.nacierno, bez socialky atd., B.green card lottery (kazdorocne), C.vziat si niekoho s obcianstvom

usa je za zenitom, ale stale je to lepsie ako na svk...cize asi tak. vsade je kriza...

nejake postrehy (chcela som pisat blogov viac, avsak nebol cas ked som sa zabehla)

http://glosikova.blog.sme.sk/r/56321/Amerika.html
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D4vid »

TommyHot napísal:Hong Kong, Singapur, Seoul, Tokio, Shenzhen, Ghangzhou, Shanghai, Beijing. Problem je, ze Cina, Japonsko a Juzna Korea maju este stale relativne prisnu imigracnu politiku. Ale nazdavam sa, ze s ustupom zapadu sa zvysi dopyt po tychto krajinach a imigracna politika sa vyrazne zmierni. Z historie vieme, ze kazda mocnost padne na hubu a nahradi ju nejaka ina a emerika uz je na konci so silami a je logicke, ze po nej pride niekto iny a najvacsi kandidati su prave azijske krajiny a ich velke metropoly.
Tak to sa mi nezdá. Konkrétne čína asi nebude najvhodnejšia. Platy tam sú nízke. Jazyková bariera je enormná. Hlavne v mestách ako Ghangzhou.. V reštikách málokde vedia anglicky, starší ľudia vôbec, ešte tí mladší áno, ale tiež je tá komunikácia tažká. Teda riešiť nejaký podnájom u ľudí ktorí nevedia ani anglicky, neviem si to predstaviť. Niekedy tam bolo aspoň ubytovanie relatívne lacné. Teraz aj ten najhorší hotel stojí cca tých 80€ za noc.
Ale čo je hlavné pochybujem že tam bude dopyt po pracovníkoch zo zahraničia.
A víza sú kapitola sama o sebe :D Musíte tam vopred nahlásiť kde sa budete pohybovať, prílet, odlet. Dokladovať zakúpene letenky, dokonca aj v ktorom hoteli ste ubytovaní.
Takže čína asi skôr nie ;)
Napísať odpoveď