Diskusia:Pravidlá slušného správania, bontón-ako na to.

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Diskusia:Pravidlá slušného správania, bontón-ako na to.

Príspevok od používateľa hojko »

hughito: To je normalna slusna otazka, ktorou naznacis, ze je cas, aby vypadli. Samozrejme, ze sa to nepouziva tak, ze dopiju kavu a o 15 minut sa ich spytas, ci si nedaju este dalsiu. Funguje to tak, ze napriklad o dve hodiny sa ich spytat, ci si nedaju dalsiu a oni na to povedia, ze dakuju, ale uz pomaly pojdu. V rodine moc taketo navstevy nemame a ked aj ano, tak sa rychlo stratim prec, ale zatial som sa nestretol s tym, ze by si dal niekto druhe kolo.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ja si myslím, že sa to dá naznačiť, resp. povedať aj priamejšie a takisto slušne, ale tak, bontón nepustí....
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

hughito: A ako by si to povedal, ak by prisli o jednej na obed na navstevu a sedeli tam do takej stvrtej. Povedal by si im, ze prepacte, ale mam este robotu, mali by ste uz ist domov??? Alebo akou formou a co konkretne by si povedal navsteve, aby uz odisla???
hughito
Redeemer
Redeemer

Viem len jedno, určite by som nezvolil bontónsku fintu s kávou. :wink:

Ja som doteraz nezažil, že by musela byť návšteva nejak "vyháňaná", vždy sa ona sama odpakuje preč.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

hughito: To ma nezaujima co si zazil a co nie. Ale napisal si, ze: ,,Ja si myslím, že sa to dá naznačiť, resp. povedať aj priamejšie a takisto slušne", takze by som rad precital, ze ako by si im to povedal priamejsie, hmm???
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak za prvé, ak by som si pozýval nejakú návštevu, určite by som si zariadil čas tak, aby som ho mal neobmedzený, jednoducho, aby som v ten deň nič nemal.
To je úplne jednoduché, návšteva sa nezdrží tak dlho, aby sa musela vyháňať.

A za druhé, ak by taká situácia predsa len nastala a musel by som posedenie zrušiť, využil by som chvíľku ticha a povedal niečo v tom zmysle: "Nechcem vás vyháňať, ale je veľa hodín a mám ešte toto/musím ešte tamto" (a nedokončil by som čo),...návšteva by určite pochopila. :wink: Prípadne, ak by to bolo naozaj niečo nečakané a vážne, tak by som to oznámil úplne na rovinu a priamo.

Primárne však však platí to, čo som napísal v prvom odstavci.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

hughito: Sry, ale pevne som dufal, ze nepouzijes frazu v style nechcem vas vyhanat..., vsak to je podla mna ta najtrapnejsia fraza, ktora sa da pri vyhanani navstevy pouzit. Mozno uz horsie od toho je to, keby si im rovno povedal, ze nech odidu, ze sa s nimi nudis. A to co pises v prvom odstavci, vies kolkokrat sa stane, ze pride necakana navsteva??? Napriklad prechadzaju cez mesto a tak sa dosli zastavit alebo prisli gratulovat a podobne...
hughito
Redeemer
Redeemer

No a to kto určil, že je najtrápnejšia a že sa to tak nemá robiť, ale že naopak - postup podľa bontónu - je správny ?
Akože, podľa mňa riešime strašné blbosti. :)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...presne tak, pretože návšteva ktorá zostane do polnoci určite pravidlá bontónu nepozná a tak nemá význam podľa nich postupovať...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Grim-Reaperka: Do polnoci, ze??? :roll: http://www.hojko.com/post1368757.html#p1368757
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

....no tak ak ich pozveš tak to je iný prípad...ak si ich nepozval tak platí to čo som napísal...pre nechápavých to radšej napíšem - "pretože návšteva ktorá príde bez pozvania, určite pravidlá bontónu nepozná a tak nemá význam podľa nich postupovať..." :smt018
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Tak ale ked uz tu pises svoj nazor, dokonci ho prosim, ked navsteva neodchadza ani do vecera, cize zrejme nevedia co to bonton znamena, ako by si im naznacil ze uz je ten vhodny cas?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Grim - Kde v bontone sa pise, ze navsteva moze prist len ak je pozvana?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...najskôr by som to asi skúsil nejak slušnejšie (napriek tomu že bontón nepoznajú, môžu ich niektoré spôsoby uraziť) a asi by som sa snažil skľbiť viac metód. V prvom rade by som začal viac nalievať a popri tom by som zmenil tému...na niečo čomu rozumiem len ja a aj keby tomu návšteva rozumela tak by to bolo nudné. Takže unudiť ich čo to dá... Ak by to do 20. minút nezabralo, tak by som rozmýšľal nad inými metódami, ale tie by už neboli len o vypočítavosti ale aj o drzosti...pri prvom momente ticha by som asi povedal: "No skvelé, ták Vám ďakujeme za návštevu..." popri tom by som sa pomaly postavil "...šak ešte sa uvidíme..." alebo niečo na ten spôsob, napr. "...niekedy sa u vás aj ja zastavím." ...ono to takto keď to napíšem znie dosť kostrbato, ale ak človek nieje ako poleno a povie to uvoľnene a popri tom zapojí aj neverbálnu komunikáciu tak to nemusí vyznieť ako že ich vyháňam...

//autoeditácia príspevku (03 Mar 2010, 15:37)
heker napísal:Grim - Kde v bontone sa pise, ze navsteva moze prist len ak je pozvana?
za to si mi nemusel hneď dávať K-, stačilo počkať na môj argument, takže ti ju vraciam späť.

Otázka je to dobrá a pravdu povediac si ma zaskočil...nečakanej návšteve by som už pri bránke povedal že akurát sa niekam chystáme (nieje problém si niečo vymyslieť) s deťmi, že sa ospravedlňujeme ale nečakali sme ich...
heker
Redeemer
Redeemer

Nie je jednoduchsie sa spytat, ci si daju este kavu ako robit zo seba debila a skakat na nevedomu temu?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

heker napísal:Nie je jednoduchsie sa spytat, ci si daju este kavu ako robit zo seba debila a skakat na nevedomu temu?
...každý má iné metódy...a to že zmeníš tému neznamená že si debil...
heker
Redeemer
Redeemer

V tvojom pripade to ale bude platit. To mienis vyhodit kazdu navstevu uz od branicky? Alebo niekto z daleka cestuje a spomenie si na teba, tak sa zastavi a ty ho vyhodis skor ako pride dnu? A mas deti, ked sa chces vyhovorit na deti?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Prečo to v mojom prípade bude platiť? Nejaký argument poprosím na podporu tvojho tvrdenia. Ďakujem

...samozrejme že nevyhodím každú návštevu...či mám alebo nemám deti tu rozoberať nebudem, to nieje predmetom tejto témy, ale ak ťa zaujíma argument pre bezdetných tak stačí deti nahradiť manželkou, priateľkou (iným rodinným príslušníkom), pretože ak je niečo dohodnuté s niekým daľším, ťažšie sa to ruší.

Ak príde dobrý kamoš zo strednej, ktorého som 100 rokov nevidel tak je jasné že ho "nevyhodím spred bránky", aj keby som mal nejakú podstatnú prácu, asi by som ju odložil. Ak príde niekto s kým nemám záujem klábosiť tak by som sa pochopiteľne vyhovoril. Ak takého nikoho nepoznáš tak ti závidím, ale aj takí ľudia existujú. S takým človekom by som potom krátko poklábosil pri bránke, ale to by bolo iba zo slušnosti...
heker
Redeemer
Redeemer

Nepisal si tu nedavno o skole este? Tak pocitam, ze deti nemas a tak argumentovat detmi je v tvojom pripade minimalne komicke. Skoda sa tu s tebou o niecom bavit, ked tu hadzes nerealne veci. Radsej ostan pri svojom a od branicky vyhadzuj navstevy alebo im pocas rozhovoru uved do temy o ktorej nevies nic, cim ich chces unudit, alebo im v polke rozhovoru podakuj za navstevu. A ked budes mat priatelku, deti a bude k tebe chodit niekto na navstevu, tak si to kludne precitaj. Ludia chceli mat v tejto teme nazory skusenejsich a chceli sa co to dozvediet, ale miesto toho si tu napisal krasnu vzorovu ukazku arogantneho buranskeho spravania.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

heker napísal:Nepisal si tu nedavno o skole este?
Škola a deti sa nevylučujú.
heker napísal:Tak pocitam, ze deti nemas...
Počítať môžeš na matematike...
heker napísal:Skoda sa tu s tebou o niecom bavit, ked tu hadzes nerealne veci.
Mať deti je nereálna vec? Možno tak pre teba...
heker napísal:Radsej ostan pri svojom a od branicky vyhadzuj navstevy alebo im pocas rozhovoru uved do temy o ktorej nevies nic, cim ich chces unudit, alebo im v polke rozhovoru podakuj za navstevu.
Prekrúcaš fakty, pretože som nikde nenapísal že začnem tému o ktorej neviem nič. A ani to že im v polke rozhovoru poďakujem za návštevu. Zle si to pochopil...
heker napísal:A ked budes mat priatelku, deti a bude k tebe chodit niekto na navstevu, tak si to kludne precitaj.
To sa spoľahni.
heker napísal:Ludia chceli mat v tejto teme nazory skusenejsich...
Ty určuješ čo chceli ostatní ľudia? A toto je diskusné fórum, tak sa tu diskutuje. A ak si taký múdry tak napíš ako by si to vyriešil ty...kritizuje sa ľahko, že?
Napísať odpoveď