Medzinarodna hokejova liga v Europe?
-
Bombo
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Medzinarodna hokejova liga v Europe?
Co by ste povedali na to, keby vznikla medzinarodna liga zlozena z lepsich timov Ceska, Slovenska, Finska, Svedska, Nemecka.. ? nieco ako NHL,KHL. Ja osobne by som nieco take uvital velmi rad. Zvysila by sa kvalita hokeja, bolo by to viac zaujimave pre divaka a urcite by to bolo prospesne pre slovensky hokej. Jasne, ze konkurovat NHL ci KHL by to zdaleka nemohlo to je vsetkym jasne. Samozrejme, teraz nerieste problemy s financiami a podobnymi vecami, zaujima ma vas nazor, malo by to podla vas vyznam?
Re: Medzinarodna hokejova liga v Europe?
A nebolo by to náhodou také niečo ako hokejová liga majstrov?
-
Bombo
Light Star
nie, ja mam na mysli sezonu ako je to v NHL a KHL, liga majstrov je nieco ine
Neviem, načo by to bolo dobré, keďže najlepšie európske tímy si môžu zmerať sily práve v Lige majstrov. Pre takúto celoeurópsku ligu by sa museli zrušiť alebo okresať normálne štátne ligy, lebo žiaden tím by nemal silu, energiu a peniaze na to, aby odohral sezóy v dvoch ligách. Takže ja to vidím iba ako utópiu.
Podobný nápad existuje už dlho. V Škandinávií sa ako príprava na sezónu hráva Nordic Trophy, čo je súťaž kde hrá 6 švédskych a 6 fínskych tímov turnajovým sposobom. Záujem ľudí je dosť veľký a tak švédi prišli s návrhom spoločnej nadnárodnej ligy.
Teraz neviem presný počet tímov ktorý by tam hral, ale narazilo to na odpor Fínov, lebo v návrhu mali o niečo menej tímov menej ako Švédi /zdá sa mi 10švédi 6 fíni/. Ten návrh zarátaval do seba aj Dánsko a Nórsko, kde sa rátalo s vznikom top klubov po vzore Rigy, Minsku či Astany z KHL /vo svojich ligach boli timy dominantne ale v zahraničnej konkurencii nestáli za veľa/. Mali tam byť po dvoch tímoch z Dánska aj Nórska + sa rátalo s dvomi klubmi z Nemecka /Eisbaren a Mannheim lebo sú už teraz v Nemecku výrazne najbohatšie a majú obrovské haly a veľkú návštevnosť/. Zatiaľ je to rozpracované ale takmer všetky oslovené tímy až na Fínske súhlasili, zaujímam sa o nemecký ligový hokej tak preto také info..
btw. niečo podobné už existuje v Rakúsku, kde namiesto nesolventných domácich tímov s nízkou kvalitou pribrali do ligy dva tímy zo Slovinska a jeden z Maďarska a chorvátska /plánuje sa ešte 1 maďarský a jeden Srbský tím/
Teraz neviem presný počet tímov ktorý by tam hral, ale narazilo to na odpor Fínov, lebo v návrhu mali o niečo menej tímov menej ako Švédi /zdá sa mi 10švédi 6 fíni/. Ten návrh zarátaval do seba aj Dánsko a Nórsko, kde sa rátalo s vznikom top klubov po vzore Rigy, Minsku či Astany z KHL /vo svojich ligach boli timy dominantne ale v zahraničnej konkurencii nestáli za veľa/. Mali tam byť po dvoch tímoch z Dánska aj Nórska + sa rátalo s dvomi klubmi z Nemecka /Eisbaren a Mannheim lebo sú už teraz v Nemecku výrazne najbohatšie a majú obrovské haly a veľkú návštevnosť/. Zatiaľ je to rozpracované ale takmer všetky oslovené tímy až na Fínske súhlasili, zaujímam sa o nemecký ligový hokej tak preto také info..
btw. niečo podobné už existuje v Rakúsku, kde namiesto nesolventných domácich tímov s nízkou kvalitou pribrali do ligy dva tímy zo Slovinska a jeden z Maďarska a chorvátska /plánuje sa ešte 1 maďarský a jeden Srbský tím/
-
tomasito13
Star
myslim ze by to bolo velmi financne narocne este tak do ceska by sa dalo cestovat ale hrat kazdy druhy den v svedsku, finsku ..cestovat tam?
-
Bombo
Light Star
davler: pekne info
a nieco co sa tyka aj slovenska? Pocul som o tom, ze by mala vzniknut Ceskoslovenska liga ale Cesi chcu iba 4 timy zo Slovenska, ale to uz bolo davno a neviem co je odvtedy nove.. Ak by sa nejake timy pridali do tej Nordickej ligy, hoc aj jeden bolo by to dost atraktivne pre divakov o tom nepochybujem
No tak urcite by to bolo financne narocne ale mozno by sa nasli nejaki sponzori atd.
No tak urcite by to bolo financne narocne ale mozno by sa nasli nejaki sponzori atd.
Ovela radsej by som uvital cesko-slovensku ligu...
Finančná náročnosť je otázna. Rusi majú výhodu, že skoro každý klub ma nejakého veľkého sponzora zväčša z ťažobného priemyslu, ale peniaze lejú aj iní a aj tamojšie oblasti.. Spomínal som vznik ´´superklubov´´ ako je Riga, Minsk či Astana. Všade sa postavili moderné arény, ale kým nebola KHL tak sa tam hrávala len domáca liga. Vznik klubov prebudil záujem sponzorov a kluby, ktoré pred tím hrávali ´´iba´´ domácu ligu a zrazu sa z malých tímov stali európske veľkokluby, ktoré začali lietať za svojimi súpermi v klubovom lietadle po celom Rusku. Peniaze pritiekli a angažovali sa zahraniční hráči. Pomohlo tomu výrazne aj Bielorusko kde sa otvorila ligy aj pre iné kluby, ktoré nemohli kvôli peniazom hrať v KHL, ale pre svoju kvalitu ani v domácich ligách. Problém s cestovaním by v prípadnej podobnej európskej lige nebol až taký nároční. Dalo by sa to vyriesiť zrejme ako v KHL, kde timy odohravaju zápasy v cykloch. 3-4 zápasy doma a potom trip na 3-4 zápasy von a takto sa točí sezóna pri každom klube medzi tím presuny na zápasy navyše v KHL sa nestáva často aby jedno družstvo hralo za dva dni aj dva zápasy. Navyše vzdialenosti nie sú až také veľké ako v Rusku..tomasito13 napísal:myslim ze by to bolo velmi financne narocne este tak do ceska by sa dalo cestovat ale hrat kazdy druhy den v svedsku, finsku ..cestovat tam?
A čo sa týka československej ligy -- Pre čechov by sme žiaľ neboli prínosom. Majú tam veľa svojich klubov ekonomicky silných, s dobrým zázemím a s rozpočtami aké u nás nemá ani Slovan a Košice. Navyše v druhej /1. lige/ je viacero tímov, ktoré majú financie a priestory a kvalitu aby sa nestratili našej extralige a u nich ich v lige tiež moc nechcú, preto si nemyslím ,ež by sa do toho česi nejak hrnuli.