Podnikanie : ako začat?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jimmy_xp
King
King

Podnikanie : ako začat?

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Mam na dnes velmi lama otazky, tak ma hned neukamenujte.
Zvazujeme s kamaratom nad zacatim podnikania vo sfere autoelektrotechniky. Malo by to zahrnat montaz autoalarmov, centralov, autohifi - od vyberu komponentov az po naslednu montaz, vytlmenie dveri, navrh ozvucnic a neskor sa chceme zaoberat aj diagnostikou (ak nasetrime na diagn. pristroje). Priestory na prenajatie sme si uz nasli - taky starsi objekt - vojdu tam 3 auta, ma to socialne zariadenia a kancelariu.
Len tu nastava otazka, ako zacat? Ja este stale studujem na VS (ale zistil som ze ta VS na ktorej som, nema zmysel dalej pokracovat) a kamarat je zivnostnik - v oblasti elektroniky a autoelektrotechniky. Ja mam vystudovany bakalarsky stupen autoelektrotechniky. Popri "servise" by sme chceli spravit aj obchod. Otazka : Moze kamarat, zivnostnik prevazdkovat obchod? Resp, moze vobec prevadzkovat servis? Musi mat v obchode registracnu pokladnu? Ako je to s platbou dane za sluzby v servise? Nechceme si totiz postvat danovu kontrolu proti sebe. Chceme, aby to bolo vsetko v najlepsom poriadku. Za kazdu radu vopred dakujem :)
PS: Este raz sa ospravedlnujem - som lama v tychto "podnikatelskych" veciach.
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Podnikanie : ako začat?

Príspevok od používateľa Grim »

...myslím že TU nájdeš fundovanejšie odpovede...
jimmy_xp
King
King

dakujem, poradu poznam, coskoro hodim svoju otazku aj tam :) ale zaujimaju ma aj odpovede stadeto ...
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...a ty budeš ako zamestnanec alebo ako živnostník? Vieš aká je nevýhoda kolektívneho vlastníctva? Tvoj kamarát môže prevádzkovať obchod ak má na to predpoklady (nieje ochrnutý na vozíku, nemá o kolečko menej) V obchode musí byť registračná pokladnica. Tvoj kamarát musí mať na prevádzkovanie obchodu živnostenský list na voľnú živnosť "19.1 Kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) alebo iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod)" a ak chcete montovať prkotiny tak aj "19.5 Údržba motorových vozidiel bez zásahu do motorickej časti vozidla". Činnosti ktoré je vlastník živnostenského oprávnenia vykonávať si môžeš prečítať v prílohe. Samozrejme bude dobré prečítať si aj Zákon o živnostenskom podnikaní, kde na konci nájdeš tabuľky pre viazané živnosti a koncesie (je možné že niektoré činnosti, ktoré budete chcieť vykonávať budú podmienené práve týmito typmi živností). Tieto typy živností sú podmienené splnením daľších podmienok (finančná spoľahlivosť, odborná spôsobilosť) a môže byť problém ich získať. A neviem čo myslíš tým platením dane za služby. Platenie dane za služby je také isté ako platenie dane za tovar. Platcom dane sa ale stávaš až po splnení jednej podmienky. Súvisí to s tým aký budeš mať obrat (zisk?). Koľko to je si treba zistiť. Neviem či platcom dane môžeš byť aj skôr dobrovoľne, ja ti to ale neodporúčam, keďže tvoje služby budú poskytované skôr fyzickým osobám ako firmám. Nikdy som tejto daňovej politike nerozumel, tak ti hovorím len to čo viem ja a toto je všetko čo viem...
Prílohy
oznam_volne_zivnosti.doc
(1.2 MiB) 22 stiahnutí
jimmy_xp
King
King

Dakujem velmi pekne za vycerpavajuce prispevky :) Karma leti... :)
Napísať odpoveď