heker napísal:Nie je jednoduchsie sa spytat, ci si daju este kavu ako robit zo seba debila a skakat na nevedomu temu?
Koľko % celkovej populácie (slovenskej) pozná túto bontónovú fintičku? Vo väčšine prípadov by ľudia na túto otázku odpovedali jednoducho, ďakujem, neprosím (alebo ďakujem, neprosím, radšej by som si dal nealko, napr.) a tým by to skončilo.
Ty si asi neuvedomuješ, že väčšina ľudí (hlavne, ak sa jedná o tých "bežných", a tam prevládajú neformálne návštevy) nad nejakým bontónom neonanuje.
Grim-Reaperka napísal:...by som sa snažil skľbiť viac metód. V prvom rade by som začal viac nalievať a popri tom by som zmenil tému...na niečo čomu rozumiem len ja a aj keby tomu návšteva rozumela tak by to bolo nudné. Takže unudiť ich čo to dá... Ak by to do 20. minút nezabralo, tak by som rozmýšľal nad inými metódami, ale tie by už neboli len o vypočítavosti ale aj o drzosti...
Aha, takže namiesto "taktickej vety" o kávičke zo seba začneš robiť ožrana, čudáka (rozpráva o niečom, čo nikto nechápe), prípadne začneš byť drzý . Uvedom si, že môžu byť aj príjemné návštevy, ale proste máš niečo iné na práci ako venovať sa im 6 hodín v kuse. Aj tu budeš nudiť, a možno spôsobíš, že už neprídu?
Nie je jednoduchšie sa postaviť a rovno im s úprimným úsmevom povedať že ďakuješ za návštevu?
...možno bolo. U každej návštevy je to individuálne...a že by som začal viac nalievať neznamená že zo seba budem robiť ožrana ani že donesiem zo špajze daľšie tri fľaše tvrdého alkoholu...neber to zas do nejakých extrémov že niekomu nalejem až po okraj pohára, alebo že začnem tému o opotrebovávaní sa okolesníkov na nemeckých vozňoch z rokov 1987 - 1989...
heker napísal:hughito - Tipujem, ze tak 80 percent populacie nad 25 rokov bonton s kavou pozna.
...vidím že ma poznáš lepšie ako sa poznám ja sám, vieš koľko mám rokov a vieš kde žijem. Pozri si moje bydlisko, mosty niesú len na vidieku...
// Dobre heker, vyhral si, máš pravdu v tom čo si o mne písal...asi naozaj je neslušné to čo som písal a s bontónom to nemá nič spoločné, takže ľudia, to čo som tu písal si neberte k srdcu, radšej použite overenú frázu s kávou.
//heker - a ako by si slušne vyhodil návštevu, ktorá bontón s kávou nepozná?
cuteSTYLE69 - Obchody nie su od toho, aby si nechaval v nich prepitne. Dokonca ked som raz chcel nechat v tescu este v tom case asi 10 ci 20 halierov, tak mi pokladnicka povedala, ze to nemoze vziat, ze to maju zakazane. Ale tak bezne jedno a dvojcentovky neberiem, len to zavadzia. Mam tak maximalne jednu ci dve pri sebe a to len v pripade, ze by som presvihol tankovanie na pumpe. V restauraciach je to ine, v USA sa nechava 15 percent z uctu. Teraz si vezmi, ze ides nieco jest, pit, partia 6 ludi, spravite ucet 50 eur a este 7,50 musis nechat na prepitnom. Neviem presne ako je to u nas, klasicky som nechaval tych 20 korun, teraz to skor zalezi od uctu. Ak ide v bare o kofolu a podobne, tak to vacsinou zaokruhlim na 50 centovky, cize ucet 4,20 zaokruhlim na 4,50. V restauraciach nechavam priblizne tak euro, ale ak sme partia a spravime 30 eur ucet, tak tie dve eura tam nechame.
Grim-Reaperka - Este som sa nestretol s tym, aby pri navsteve niekto o kave nepoznal. Takze sa nad tym vobec nezamyslam. Mozno by som si odskocil na WC, popri tom niekomu zavolal ci poslal SMS spravu, nech mi za 10 minut zavola. Pri zvoneni by som dvihol telefon a povedal, ze sa ospravedlnujem, ale toto je dolezite a po skonceni telefonatu by som povedal, ze by som este rad posedel, ale zial mam neodkladne povinnosti a nedokazem to posunut, pripadne nieco na ten sposob. Mozno by som pouzil aj to, ze kamarat dostal defekt na aute a nema rezervu ani nic, ze potrebuje pomoct. Uvazoval by som az v danej situacii, pretoze kazda situacia je rozdielna.
cuteSTYLE69 napísal:By ma zaujímalo ako to je s prepitným ... Je bežné, že sa necháva v pohostintstvách ale je slušné ak nechám v obchode 2-3 centy ?
Lol. ja som raz siel na koktail jak sedlak...zahladeny do krasnej casnicky som si zrejme neuvedomil co robim, siel som zaplatit...a pravdupovediac, nechtiac som jej nechal 2eura Ale to som si vsimol az potom, vonku, ked som si pozrel blocek...
Lub0$,
tak si jej mal ľahkým tónom povedať, ako si išiel platiť: "Poprosím účet...... a koktail bol MOC dobrý, nedali by ste si so mnou po práci ešte jeden????" .......
Sorry za OT, ale nedalo mi to......
Ako je to s podávaním rúk? Dva prípady:
Žena podáva ruku vždy? Bez ohľadu na vek?
A ako je to s podávaním muža mužovi? Spoločensky na rovnakej úrovni a keď nepoznám vek?
ja len k tomu vyhodeniu navstevy.myslim ze je jedno ako im to naznacite aj tak to pochopia ze ich vyhanate a urazia sa takze ci im to naznacite kavou alebo priamo je jedno
Co si myslite,je slusne na navsteve jest chlebicek po chlebicku, korbacik po korbaciku ,proste nieco po niecom ako po nebohob az kym nieje tanier, miska prazdna?Alebo je slusne-Ponuknut sa s mierou.Zobrat chlebicek dat si prestavku potom dalsi.Tak aby to nevyzeralo ako keby bol clovek nenazrany.
Ja si myslim ze je slusne sa ponuknut s mierou a nie vycistit tanier do 5-20 min.Je prauda, ze to prichystal hostitel pre navstevu, ale podla mna nieje spravne ze ani poriadne nedozujes a uz beres dalsie.A myslim si ze ani ten tanier by sme nemali do konca navstevy uplne vyprazdnit ale nechat tam aspon jeden kus niecoho.Budem rada ked mi niekto na too napise svoj nazor.