Zákon o cestnej premávke
-
t0m4s3
Admin
- Kontaktovať používateľa:
potom z toho mas podmienku a ak spravis dalsi taky priestupok v podmienke tak si pojdes sadnut. Zrovna jeden znamy takuto podmienku uz ma.begbeee napísal:A čo z toho potom?
//: Ja len tak, že všelijakí frkani tu jazdia jak Fittipaldi, určite ich chytili viac ako raz bez vodičáku a stále si behajú...
-
hojko
Site Admin
Este doplnim maje vyjadrenie z pohladu kamarata, policajta, tentokrat ineho ako som stretol minule a pytal som sa ho na tuto pokutu.
Pytal som sa ho, ze ci je mozne pouzit to, ze som sa nicoho nedopustil a ze si nepriznam vinu. Potvrdil mi, ze to je mozne pouzit a vela ludi o tom nevie, lebo sa hned zlakne a tak radsej zaplati pokutu. Ak vsak clovek odmietne zaplatit pokutu a vie o tom, ze policajti nemaju ziadny dokazovy material ako je video alebo fotografia, tak je to dost zlozite. Ak sa teda dopustim priestupku a predbehnem policajtov cez dve ciary ci pripadne budem telefonovat za volantom a oni ma uvidia, tak je to jasna pokuta, ibaze sa da branit cestou, ktoru som opisal uz vyssie. Nepriznat si chybu, povedat, ze som sa nicoho nedopustil a ziadat si dokaz. V tom pripade policajtovi neostava nic ine, len vypisat oznamenku a odkazat vas na spravne konanie, kde sa to bude riesit. Na zaklade mojej svedeckej vypovede a vypovede policajtov sa tym budu zaoberat, ale dokazat vinu bez obrazoveho ci videozaznamu je problem. V pripade telefonovania je taka moznost, ze policajt moze zabavit mobilny telefon a v najhorsom pripade moze poziadat aj o logy operatora, ze ci bolo skutocne v tom case telefonovane z toho cisla, ale v pripade takejto smiesnej pokuty je to viacmenej nemozne, kedze sa to nerobi ani len pri kradeziach mobilov, aby doslo k lokalizacii. Takze policajt si radsej vyberie inu moznost a prezrie si technicky stav vozidla, skontroluje technicak, povinnu vybavu a vsetko mozne, najvacsou zranitelnostou byva lekarnicka, ked uplynie jej platnost a preto sa rozhodne udelit najvyssiu pokutu, aku moze v tomto pripade dat - 60 eur. Ak sa mu nepodari nic ine najst, tak vodica pusti so slovami, ze si na neho posvieti a vypise mu oznamenie na spravne konanie. Ak vsak idu v aute dvaja ci traja ludia a na opacnej strane vypovede su dvaja policajti, tak sa nie je coho bat.
Ina situacia je uz za pokutu za rychlost, kde sa vyhotovuje zaber radaru a teda na spravnom konani moze vodic dostat o dost vyssiu pokutu. V pripade, ze by clovek dostal na mieste pokutu 50 eur, na spravnom konani to moze byt kludne 250 eur. Spravne konanie pisem preto, pretoze policajt nie je povinny ukazat dokaz, takze dokaz vodic uvidi az na spravnom konani.
Ak ako vodic nesuhlasim s vyskou pokuty, tak tiez mam moznost ist na spravne konanie. V konani vsak mozem dostat maximalnu pokutu taku, ako mi udelil policajt na mieste a teda je sanca, ze ak mi udelil prehnanu pokutu, tak dostanem nizsiu.
Pri telefonovani mi poradil, ze ak by ma aj videli policajti, mam rychlo polozit, pripadne zmazat posledne volane cislo a tvrdit, ze som netelefonoval.
Pytal som sa ho, ze ci je mozne pouzit to, ze som sa nicoho nedopustil a ze si nepriznam vinu. Potvrdil mi, ze to je mozne pouzit a vela ludi o tom nevie, lebo sa hned zlakne a tak radsej zaplati pokutu. Ak vsak clovek odmietne zaplatit pokutu a vie o tom, ze policajti nemaju ziadny dokazovy material ako je video alebo fotografia, tak je to dost zlozite. Ak sa teda dopustim priestupku a predbehnem policajtov cez dve ciary ci pripadne budem telefonovat za volantom a oni ma uvidia, tak je to jasna pokuta, ibaze sa da branit cestou, ktoru som opisal uz vyssie. Nepriznat si chybu, povedat, ze som sa nicoho nedopustil a ziadat si dokaz. V tom pripade policajtovi neostava nic ine, len vypisat oznamenku a odkazat vas na spravne konanie, kde sa to bude riesit. Na zaklade mojej svedeckej vypovede a vypovede policajtov sa tym budu zaoberat, ale dokazat vinu bez obrazoveho ci videozaznamu je problem. V pripade telefonovania je taka moznost, ze policajt moze zabavit mobilny telefon a v najhorsom pripade moze poziadat aj o logy operatora, ze ci bolo skutocne v tom case telefonovane z toho cisla, ale v pripade takejto smiesnej pokuty je to viacmenej nemozne, kedze sa to nerobi ani len pri kradeziach mobilov, aby doslo k lokalizacii. Takze policajt si radsej vyberie inu moznost a prezrie si technicky stav vozidla, skontroluje technicak, povinnu vybavu a vsetko mozne, najvacsou zranitelnostou byva lekarnicka, ked uplynie jej platnost a preto sa rozhodne udelit najvyssiu pokutu, aku moze v tomto pripade dat - 60 eur. Ak sa mu nepodari nic ine najst, tak vodica pusti so slovami, ze si na neho posvieti a vypise mu oznamenie na spravne konanie. Ak vsak idu v aute dvaja ci traja ludia a na opacnej strane vypovede su dvaja policajti, tak sa nie je coho bat.
Ina situacia je uz za pokutu za rychlost, kde sa vyhotovuje zaber radaru a teda na spravnom konani moze vodic dostat o dost vyssiu pokutu. V pripade, ze by clovek dostal na mieste pokutu 50 eur, na spravnom konani to moze byt kludne 250 eur. Spravne konanie pisem preto, pretoze policajt nie je povinny ukazat dokaz, takze dokaz vodic uvidi az na spravnom konani.
Ak ako vodic nesuhlasim s vyskou pokuty, tak tiez mam moznost ist na spravne konanie. V konani vsak mozem dostat maximalnu pokutu taku, ako mi udelil policajt na mieste a teda je sanca, ze ak mi udelil prehnanu pokutu, tak dostanem nizsiu.
Pri telefonovani mi poradil, ze ak by ma aj videli policajti, mam rychlo polozit, pripadne zmazat posledne volane cislo a tvrdit, ze som netelefonoval.
-
Mateq
Medium Professional
Re: Zákon o cestnej premávke
Treba len dúfať, že je to tak (info hojkovho policajta je dôverihodné), ale napríklad v Česku stačí, a by bol v aute vodič sám, fízli dvaja a už je vodič nahratý, stačí totiž svedectvo druhého policajta...
-
kukiak
Addict
Co mi hrozi, ak nemam pri sebe obcianku ale len vodicak + doklady od auta.. Dost casto nan zabudnem boha..
-
Mateq
Medium Professional
Hrozí ti strata 50€ z peňaženky 
-
Plexxak
Medium Star
hojko: minule som o tom telefonovani premyslal a chcem sa spytat ci sa log od operatora pripadne zoznam posledne volanych hovorov da v tomto pripade povazovat za pravoplatny dokaz "pouzivania mobilneho pristroja pocas soferovania"? Lebo cisto teoreticky by som sa mohol v spravnom konani odvolat na to, ze pocas daneho telefonovania som pouzil lahku HF sadu, co mi bez fotografie asi tazko niekto dokaze, ze to tak nebolo.
Inak minule ma zastavili za nezastavenie na STOPke, samozrejme v noci, takze ma napadlo ze chlapci asi kamerovy zaznam nemaju, kedze od danej krizovatky stali aj dost daleko, tak som to uhral ze to chcem posunut do spravneho konania s tym ze si nie som vedomi ziadneho priestupku... Tak z 200 Euro, sme nakoniec spravili pokutu za 20 e a ja som s usmevom mohol odist
Inak k tomu GPS, kedze na cestach som velmi casto, riadim sa zasadou bud pocuvat LEN navigaciu alebo sa riadit LEN podla seba prip. spolujazdca. Nikdy to nekombinovat lebo potom sa zamota aj navigacia aj ja...
Inak minule ma zastavili za nezastavenie na STOPke, samozrejme v noci, takze ma napadlo ze chlapci asi kamerovy zaznam nemaju, kedze od danej krizovatky stali aj dost daleko, tak som to uhral ze to chcem posunut do spravneho konania s tym ze si nie som vedomi ziadneho priestupku... Tak z 200 Euro, sme nakoniec spravili pokutu za 20 e a ja som s usmevom mohol odist
Inak k tomu GPS, kedze na cestach som velmi casto, riadim sa zasadou bud pocuvat LEN navigaciu alebo sa riadit LEN podla seba prip. spolujazdca. Nikdy to nekombinovat lebo potom sa zamota aj navigacia aj ja...
-
hojko
Site Admin
Plexxak: To posudit neviem a ako mi povedal kamarat policajt, tak je to krajne riesenie a este sa s tym nestretol, aby pri dokazovani priestupku bol ziadany vypis od operatora. Ak by sa jednalo o trestny cin, ze si niekoho zrazil a zabil, tak to je uz ina vec. Cize brat do uvahy, ze ti policajt moze zabavit mobilny telefon a ziadat vypis od operatora je nerealne. Hladam teraz, ze kolko je pokuta za stopku, lebo to byvali 2000 tisicky a narast na 200 eur sa mi zda trochu vysoky, ba az nepredstavitelny. Nasiel som sazobnik pokut, ktory je odporucany a bol vydany pred rokom pri zavedeni noveho cestneho zakona, tam sa spomina pokuta 60 eur za nezastavenie, 100 eur pri nezastaveni a okamzitom ohrozenych ineho ucastnika cestnej premavky. No pri googleni som nasiel napriklad aj clanok o tom, ze STOPku nema riesit policajt na mieste, ale dopravny inspektorat. Je o tom pisane v tomto clanku: Cesty má skrotiť zákon
Inak tu je zaujimavavy clanok z Ciech o priestupkoch a dokazovani: Řidič s maskou prasete se radarů nebojí, policie je na něj krátká
Inak tu je zaujimavavy clanok z Ciech o priestupkoch a dokazovani: Řidič s maskou prasete se radarů nebojí, policie je na něj krátká
-
IceHammer
Star
Teoreticky nic pri kontrole si pytaju len papiere o vedeni motoroveho vozidla a keby chceli skontrolovat teba tak si ta vedia vylustrovat pre nich to nieje ziadny problem. Udaje si zistia z tvojich papierov od vozidla.kukiak napísal:Co mi hrozi, ak nemam pri sebe obcianku ale len vodicak + doklady od auta.. Dost casto nan zabudnem boha..
-
hojko
Site Admin
IceHammer: Ano, zistia si to, ale neraz som pocul, pripad, ze zastavili dotycneho bez vodicaku a dali mu pokutu. Pritom ak ti hliadka kontroluje doklady, tak sa to vsetko eviduje do pocitaca, takze rovnako ako zisti, ze ci nemas zadrzany vodicak, tak si dokaze zistit, ci ten vodicak mas. Ale v pripade, ze by ti chybal len obciansky a vodicak si mal, tak to by sa malo dat vykecat.
-
IceHammer
Star
Ja som mal ny mysli tento pripad kde nemal pri sebe obciansky ak nemas pri sebe vodicak tak si v prdeli to je jasne.kukiak napísal:Co mi hrozi, ak nemam pri sebe obcianku ale len vodicak + doklady od auta.. Dost casto nan zabudnem boha..
A k tej kontrole ak ti hliadka kontroluje papiere tak sa vola na operacne kde maju potrebny system teda PATROS, REGOP atd kde to vyhladava operacny. Hliadke len zdeli informacie. (takto to robia vacsinou len obvodaci ak sa jedna o dopravakou tak maju tento system zo sebou)
-
PAuLi3
Darca
hosi neveite mi povedat, ci uz mozem vymenit gumy za letne? nejak nepostrehujem tie nove zmeny v zakone, ze dokedy musia byt... Tak nechcem zbytocne drat zimne, ked netreba, diki za odpoved
Mozes, ale zalezi kade jazdis. Povinnost mat obute zimne gumy mas vtedy ak je na vozovke suvisla vrstva snehu.
-
PAuLi3
Darca
sundevil, ano cesty su tu suche v nitre
Za letne sa odporuca prezut ked teploty dlhodobo stupnu nad 7 stupnov...
-
D4vid
Medium Star
My prezuvame auta koncom marca... Vtedy je uz viacmenej iste ze nebudu nikde zladovatele cesty
-
cuteSTYLE69
Zablokovaný
Chcel som sa spýtať ,či jasne vyhláška hovorí o tom, že žiadne auto nemôže stáť pod mostom ?
my mame prezute uz asi dva tyzdne.
-
IceHammer
Star
cuteSTYLE69 napísal:Chcel som sa spýtať ,či jasne vyhláška hovorí o tom, že žiadne auto nemôže stáť pod mostom ?
Preco pod mostom??
Nasiel som v Z.z 8/2009 aspon ako je tam pisane ze nesmies zastavit,stat, otacat sa pod mostam ani na moste. je to §20 a 25.
Blizsie info tu
http://www.zbierka.sk/zz/predpisy/defau ... ext=8/2009