Ako zacat s automobilizmom?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Soviet
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Ako zacat s automobilizmom?

Príspevok od používateľa Soviet »

Fuuh za prve, netusim, ako som mal nazvat tuto temu, ale snad dako som to vystihol..(Presiel som 16 stran a nic podobne som nenasiel)

Takze co ma trapi:
Kedze do aut sa rozumiem ako pes do mikrobiologie, tak by som sa chcel zacat trochu v tejto kategorii zdokonalit a vyznat..Kedze poslednu dobu by som planoval mozno aj nejake auto kupit a podobne..
Vedel by mi teda niekto poradit nejake stranky a podobne, kde sa da nastudovat co to o autach s tym, ze to uplny lajk pochopi a casom sa v tom dokaze vyznat?
Take najdolezitejsie veci, ktore cloveku treba v tomto odvetvi vediet a podobne..(Hlbsi vyznam oznacenia napr.: 1.4TDI a podobne).
Zbombardujte ma cimkolvek, co si myslite, ze cloveku bez znalosti v autach pomoze sa do toho dostat a mat prehlad :)

Diki moc..
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Ako zacat s automobilizmom?

Príspevok od používateľa Clean_Up »

Tak napr. 1.4 - objem motora (v litroch), TDI - Turbom preplňovaný dízlový motor, to I-čko na konci znamená: Injection = Priame vstrekovanie paliva do spaľovacieho priestoru motora = Common Rail
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

No neviem, ja som vlastne nikdy nič masovo neštudoval, proste už v detstve si všímal vozy, značky a tak, vyplynulo to z nejakého prirodzeného záujmu. Potom, aj keď najdeš vysvetlený nejaký špeciálny pojem, ľahšie si to zapamätáš a vyvodíš súvislosti. Neviem, či to pôjde nasilu. Odporúčam nejakú hravú formu :D, napríklad testy automobilov nazačiatok, najlepšie vo forme videa http://www.autosalontv.cz/
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

tak na toto odpoved nepoznam ... vsetko je to aspon u mna o suhrne strasneho kvanta niekedy nesuvisiacich informacii ... auta su mi blizke odjakziva, takze najskor som vedel ako vyzera zigulak a skodovka, potom som zacal citat casopisy o autach a pozerat v telke motoristicke relacie .. cosi som pochytil tam, comu som nerozumel som sa spytal napr. otca a nejaky malicky zaklad chapania aut ako celku som ziskal (to bolo este v detstve :-) si dodnes pamatam ze som bol pravidelnym odoberatelom casopisu STOP v casoch ked som este ani citat poriadne nevedel :-D) ... potom je to uz iba o tom ze vyhladavas informacie o ktore mas zaujem - ja mam v taboch stale otvorene najmenej tri stranky co sa zaoberaju novinkami z automoto sveta ... ked ta nieco specialne zaujme alebo chces niecomu prist na klb, tak otvoris google a hladas ... vsetko co sa toho tyka je na webe trebars - vyhladavaj tam informacie co ta zauijimaju a bud sa do toho dostanes alebo nie ... nejaku osnovu ako pochopit veci zo sveta motorizmu ti tu ale asi nikto neprednesie ... aspon o tom silne pochybujem :-D :-D ...
misokgb
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa misokgb »

Clean_Up napísal:Tak napr. 1.4 - objem motora (v litroch), TDI - Turbom preplňovaný dízlový motor, to I-čko na konci znamená: Injection = Priame vstrekovanie paliva do spaľovacieho priestoru motora = Common Rail
To icko nie je vzdy, kazda automobilka to oznacuje po svojom, stara Croma 2.5TDi vstrekovala palivo do komorky, nie do spalovacieho priestoru. A nemusi to byt len CR, ale aj PD - pumpa dyza. Su to dost velke rozdiely, no laikovi postaci, ze je tam i - elektronicky riadeny vstrek = modernejsi motor, lepsia spotreba, vykon a pod..
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa adameeec »

asi tak, ved VW zacal len pred par rokmi s CR.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Ani nejde tak o to, co presne tie oznacenia znamenaju, ale napriklad vo firme mame takych manikov do aut a ti ked zacnu basnit o 1.8kach 1.4kach, tak to ako keby orgazmus prezivali..Takze skor ide o to lajkovi vysvetlit, ze co je natom take velke halo a rozdiel :)
Dik inak za doterajsie rady :P
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Clean_Up »

misokgb > Si mu chcel vysvetliť rozdiel medzi CR a PD, alebo to len tak padlo? :)

Soviet > To je niečo podobné, ako keď by si ty taktol E8400, 4GHz na jadro a by si o tom básnil niekomu, kto nemá o PC ani páru, tak by mal s teba rovnaký pocit, ako máš ty s tých autičkárov. :)
tonek
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tonek »

soviet pre začiatok stačí ak nájdeš v tejto vete chybu :
...mal som doma, teda mám ešte Alfa Romeo 2,5 JTD je to sice atmosfericke ale trhnem s tým 1,8 biturbo, to vieš ja mam lepší krutiaci moment, pretože chapeš, tu nejde o kone...

ostatní držte hubu :-D :-D :-D
btw to je vyrok jedneho experta na auta, nieje to vymyslene :)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

tonek: tych chyb tam mas az az :D

soviet: hmm, zaujimava tema, pri ktorych sa moze kopec neznalych priucit, ale aj kopu znalych pohadat, na toto tu bude treba zvlast moderatora, uz to citim :D ako spomenul nordkapp, zodpovedat tvoju otazku sa takto vseobecne neda, ale radi ti tu zodpovieme vsetky tvoje otazky, ale uz konkretnejsieho charakeru :) moja skusenost tiez zacina v rannom detstve a podobnym stylom ako u mateqa, ale zacat sa da hocikedy, ked zistis, ze ta auta zaujimaju... pre zaciatok si nevsimaj "vtipne narazky" na tvoju neznalost, skus si zacat informacie hladat sam a ked nebudes niecomu rozumiet, kludne sa spytaj... zacni napriklad nejakym konkretnym modelom auta z beznej premavky, ktore ta nejakym sposobom zaujalo, skus si o nom cosi pohladat na internete, nejake clanky, recenzie, testy... a ked niecomu nebudes rozumiet, skus nejake pojmy vygooglit, resp. najst na wikipedii alebo sa popytaj chalanov tu v diskusii :)
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

par "vzdelavacich" videii co ako funguje je aj tu na hojku alebo aj TU
Radein
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Radein »

Soviet napísal:Fuuh za prve, netusim, ako som mal nazvat tuto temu, ale snad dako som to vystihol..(Presiel som 16 stran a nic podobne som nenasiel)

Takze co ma trapi:
Kedze do aut sa rozumiem ako pes do mikrobiologie, tak by som sa chcel zacat trochu v tejto kategorii zdokonalit a vyznat..Kedze poslednu dobu by som planoval mozno aj nejake auto kupit a podobne..
Vedel by mi teda niekto poradit nejake stranky a podobne, kde sa da nastudovat co to o autach s tym, ze to uplny lajk pochopi a casom sa v tom dokaze vyznat?
Take najdolezitejsie veci, ktore cloveku treba v tomto odvetvi vediet a podobne..(Hlbsi vyznam oznacenia napr.: 1.4TDI a podobne).
Zbombardujte ma cimkolvek, co si myslite, ze cloveku bez znalosti v autach pomoze sa do toho dostat a mat prehlad :)

Diki moc..

Ak nerobí problém angličtina tak Skus pozrieť toto: http://www.carbibles.com/

Je tam toho strašná kopa od úplných základov, až do najmenších detailov.
Treba si vedieť len dobre vybrať :)
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Ono sa to nenaucis zo dna na dne.Mna auta zacali neskutocne zaujimat ako som si zacal robit autoskolu tot asi pol roka dozadu tak som sa postupne o to zaujimal ako co funguje preco to je tak a podobne.Za toho polroka som sa stihol naucit dost len stale su pre mna velkou neznamou motory s variabilnym kompresnym pomerom.Viem o com to zhruba je ale ako to funguje mi stale nejde do hlavy
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

diego: co ti tam nejde do hlavy? mozno sa mi to podari trochu objasnit... zakladom je zmena velkost kompresneho pomeru naklapanim alebo zdvihanim hlavy motora... nazivo sa s tym stretol asi malokto :P
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

RATZINGER666 napísal:diego: co ti tam nejde do hlavy? mozno sa mi to podari trochu objasnit... zakladom je zmena velkost kompresneho pomeru naklapanim alebo zdvihanim hlavy motora... nazivo sa s tym stretol asi malokto :P
Ale tak idealne je pokial je kompresny pomer co najvacsi nie?A tymto nedosiahnem vyssi kompresny pomer kedze to benzin nedovoli lebo by nastalo vznietenie.

Aj ked pocul som o koncepte kde bolo riadene vznietenie benzinu za ucelom nizsich emisii a podobne ale neviem o tom moc to mi len tak okolo ucha preletelo
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

zalezi na tom, vzhladom na co je najvacsi kompresny pomer idealny - na jednej strane pracuje motor v rezime spotreby a na strane druhej v rezime vykonu... a prave vtedy sa vyska hlavy meni, cim sa kompresny pomer upravuje pre momentalne poziadavky nejakej ten riadiacej jednotky... takto to bolo kedysi, co bude za par rokov tazko povedat, peugeot pracuje na variabilnej pracovnej vyske piestu a pri mercedese si nastuduj system diesotto :)
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

chlapci uz dlhsiu dobu mi vrta hlavou intarder a retarder, nikde na nete som nenasiel uspokojujucu lopatisticku odpoved mohli by ste mi to niekto laicky vysvetlit? :)

viem ze intarder je nieco ako brzdovy posilovac, ktory ma v sebe lopatkovu vrtulu a cez nu pri zabrzdeni prezenie brzdovu kvapalinu a ta v dosledku vibracii kvapaliny (ktora vznika tak ze prechadza cez tie lopatky vrtule) vyvola spomalovaci efekt
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

retarder a intarder su vseobecne zauzivane pomenovania pre motorove brzdy roznych typov, aj ked to nieje uplne spravne ... intarder a retarder ma teda tu istu funkciu, ale je iny ... kamionaci o tom moc nevedia a preto aj intardery a vyfukove odlahcovacie brzdy volaju retardermi :-) ... intarder je hydrodynamicka brzda spojena pevne (je sucastou) prevodovky, podobne ako v hydrodynamickom menici pri automatickej prevodovke su tu proti sebe dve lopatkove kolesa, ale jedno z nich je pevne ... ked nieje v cinnosti tak sa kludne otaca a nijak tieto kolesa na seba nevplyvaju ... ked intarder zapnes, tak ventil zacne plnit pracovny priestor medzi kolesami hydraulickym, alebo prevodovym olejom (brzdovkou nie, to by bol zbytocny drahy luxus) ... hnane koleso z prevodovky tento olej rozpohybuje a ten sa zas "brzdi" o to pevne koleso - vsetko sa to da v hydrodynamike opisat, ale dolezite je ze teda energiu prevodovky, odobere olej a nasledne ju premeni na teplo, ked ju "odovzda" pevnemu kolesu :-)

retarderom kamionaci nazvaju vsetky druhy brzd inych ako prevadzkovych, ale v podstate jedinym retarderom je elktromagneticky retarder, ktory funguje velmi podobne ako elektromotor, akurat je zalozeny na principe virivych prudov, to sa mne ako cloveku co by sice elektriku ovladat mal ale nenavidi ju, tazko vysvetluje, ak chces tak si najdi niekde na wiki alebo kde - mohlo by to byt niekde na wikine ako elektromagneticka alebo elektrodynamicka brzda ... principialne je tiez pripevnena k vyvodovemu hriadelu prevodovky :-)

dalej je velmi pouzivana odlahcovacia vyfukova brzda, ktora je kamionakmi tiez familiarne zvana retarderom ... ide o to ze sa pri aktivacii tejto brzdy zmeni casovanie vyfukovych ventilov, tak aby ostaval vyfukovy ventil co najdlhsie zavrety a teda vzduch v spalovacom priestore kladol pohybu piestu z dolnej do hornej uvrate co najvacsi odpor :-) ... toto casovanie je vacsinou zabezpecene druhou vackou, a medzi klasickou a touto sa "prepina" vymedzenim vole medzi kontaktnou plochou vacky a zdvihatka ventilu hydraulickym olejom :-)

... vyfukova je snad na uplne kazdom nakladnom aute, najvyssi ucinok ma pri vysokych otackach a nezalezi na rychlosti ... intarder je drahsi a narocnejsi ale ucinny je v podstate v celom rozsahu iba podla toho na akom kvalte (teda akou rychlostou) sa otaca vystupny hriadel prevodovky a kolko oleja je medzi lamely privedeneho - takisto ma velmi jemny nastup ... retarder je lacna varianta, takmer neznicitelna, nevyhodou je to ze jej ucinnost je zavisla stvorci rychlosti (sapon myslim, ak si pamatam :-P) teda je super ucinna pri rychlosti vysokej a naopak nic moc, pri nizsich rychlostiach, dalsia vec je nastavenie jej budenia v stupnoch - nastup brzdy nieje pekny hladky ale skokovy :-)

snad sa mi podarilo ti aspon trochu a laicky priblizit to o com nevedia casto ani ti co to denne pouzivaju a zavisia na tom ich zivoty :-) ...

//autoeditácia príspevku (20 Mar 2010, 20:07)
// ma napada, kludne si skor mohol takyto dotaz smerovat do Automotive education, nato bola ta tema zalozena, aby sa kazdy kto chce dozvedel nieco nove :-)
spirki
Expert
Expert

Príspevok od používateľa spirki »

Pojmy intardér a retardér sa používajú pri retardéroch na hydraulickom princípe. Rozdiel je ten, že intardér je integrovaný do prevodovky a majú spoločné olejové hospodárenie. Retardér má olejové hosp. samostatné, výhodou je možnosť použitia optimálnejších olejov. Okrem hydraulických retardérov sa používajú ešte elektrické (využíva sa odpor vírivých prúdov elektromotora) a vodné retardéry (pôsobia na kľukový hriadeľ a využíva vodu z chladiaceho systému).

// kurnik, nemal by som odchádzať od rozpísanej správy, potom si nevšimnem že nordapp sa už rozkecal ...
tonek
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tonek »

kedže ani ja niesom vševediaci, mam jednu, pre niekoho možno, primitivnu otazku :
ALFA - benzin - TWiN SPARK - omačku s dvomi sirkami na valec viem, ale tieto motory maju aj variabilnu dlžku sania podla rychlosti - menšia rychlosť dlhšie sanie, vačšia rychlosť menšie sanie. Ako to konrétne robí? Alebo rsp. čo tam robí to to :-D ? Predpokladam že to riadi riadiačka ale ako je to ovladané? Nejake servo alebo ako? Dik za odpovede :)
Napísať odpoveď