retarder a intarder su vseobecne zauzivane pomenovania pre motorove brzdy roznych typov, aj ked to nieje uplne spravne ... intarder a retarder ma teda tu istu funkciu, ale je iny ... kamionaci o tom moc nevedia a preto aj intardery a vyfukove odlahcovacie brzdy volaju retardermi

... intarder je hydrodynamicka brzda spojena pevne (je sucastou) prevodovky, podobne ako v hydrodynamickom menici pri automatickej prevodovke su tu proti sebe dve lopatkove kolesa, ale jedno z nich je pevne ... ked nieje v cinnosti tak sa kludne otaca a nijak tieto kolesa na seba nevplyvaju ... ked intarder zapnes, tak ventil zacne plnit pracovny priestor medzi kolesami hydraulickym, alebo prevodovym olejom (brzdovkou nie, to by bol zbytocny drahy luxus) ... hnane koleso z prevodovky tento olej rozpohybuje a ten sa zas "brzdi" o to pevne koleso - vsetko sa to da v hydrodynamike opisat, ale dolezite je ze teda energiu prevodovky, odobere olej a nasledne ju premeni na teplo, ked ju "odovzda" pevnemu kolesu
retarderom kamionaci nazvaju vsetky druhy brzd inych ako prevadzkovych, ale v podstate jedinym retarderom je elktromagneticky retarder, ktory funguje velmi podobne ako elektromotor, akurat je zalozeny na principe virivych prudov, to sa mne ako cloveku co by sice elektriku ovladat mal ale nenavidi ju, tazko vysvetluje, ak chces tak si najdi niekde na wiki alebo kde - mohlo by to byt niekde na wikine ako elektromagneticka alebo elektrodynamicka brzda ... principialne je tiez pripevnena k vyvodovemu hriadelu prevodovky
dalej je velmi pouzivana odlahcovacia vyfukova brzda, ktora je kamionakmi tiez familiarne zvana retarderom ... ide o to ze sa pri aktivacii tejto brzdy zmeni casovanie vyfukovych ventilov, tak aby ostaval vyfukovy ventil co najdlhsie zavrety a teda vzduch v spalovacom priestore kladol pohybu piestu z dolnej do hornej uvrate co najvacsi odpor

... toto casovanie je vacsinou zabezpecene druhou vackou, a medzi klasickou a touto sa "prepina" vymedzenim vole medzi kontaktnou plochou vacky a zdvihatka ventilu hydraulickym olejom
... vyfukova je snad na uplne kazdom nakladnom aute, najvyssi ucinok ma pri vysokych otackach a nezalezi na rychlosti ... intarder je drahsi a narocnejsi ale ucinny je v podstate v celom rozsahu iba podla toho na akom kvalte (teda akou rychlostou) sa otaca vystupny hriadel prevodovky a kolko oleja je medzi lamely privedeneho - takisto ma velmi jemny nastup ... retarder je lacna varianta, takmer neznicitelna, nevyhodou je to ze jej ucinnost je zavisla stvorci rychlosti (sapon myslim, ak si pamatam

) teda je super ucinna pri rychlosti vysokej a naopak nic moc, pri nizsich rychlostiach, dalsia vec je nastavenie jej budenia v stupnoch - nastup brzdy nieje pekny hladky ale skokovy
snad sa mi podarilo ti aspon trochu a laicky priblizit to o com nevedia casto ani ti co to denne pouzivaju a zavisia na tom ich zivoty

...
//autoeditácia príspevku (20 Mar 2010, 20:07)
// ma napada, kludne si skor mohol takyto dotaz smerovat do Automotive education, nato bola ta tema zalozena, aby sa kazdy kto chce dozvedel nieco nove