Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Tehla myslím tak okrajovo spomenul, prečo na fóra o ateizme z princípu neprispievam, nechodím a ani chodiť neplánujem... : lebo sa tam kritizuje výlučne kresťanstvo. Ešte som nepočul taký odpor voči Hinduizmu, Budhizmu, Scientologistom...prečo? Prečo aj Hughito kritizuje výlučne Kresťanstvo? On sa obhajuje tým, že má ku kresťanstvu najbližšie, resp. že o kresťanstve vie najviac. V poriadku, no on ako obhajca ateizmu a teda "neviery v akéhokoľvek boha" by mal mať znalosti (a to hlboké - keď niečo kritizujem, musím nutne vedieť čo kritizujem a prečo to kritizujem) o akomkoľvek náboženstve a mať argumenty, v čom sa dané náboženstvá mýlia.
Táto téma tu na Hojku je o viere v niečo vyššie ako takej, nie len o kresťanstve, tak prečo tu nepočuť kritiku voči iným náboženstvám? Veľmi rád si s niektorým zástancom ateizmu podiskutujem na tému anjelské vlasy, nirvána, reinkarnácia, prípadne zmysel života vôbec.
Táto téma tu na Hojku je o viere v niečo vyššie ako takej, nie len o kresťanstve, tak prečo tu nepočuť kritiku voči iným náboženstvám? Veľmi rád si s niektorým zástancom ateizmu podiskutujem na tému anjelské vlasy, nirvána, reinkarnácia, prípadne zmysel života vôbec.
Čo majú akože ateisti pochopiť ? Keď niekto útočí (alebo kritizuje) na ateistov, tak mojou prirodzenou reakciou je obrana. Čo na tom nechápeš ? Či sa držíš Ježišových rád o fackách a nastavovaní líca ?Prečo by mali niečo dokazovať tým, ktorí vieru jednoducho pochopiť nechcú a chcu len utočiť?
A sme tam kde sme boli.Prave naopak, myslim, že všetko je na tom košer, keďže ide predovšetkym o utoky na kresťanstvo...
Ateizmus je židovský nástroj na zničenie kresťanstva a bielej kultúry ako takej. Dal som to správne ?
Stoporko - Krásna ukážka nevedomosti a apriórneho odsudzovania. Tak ty tam nechodíš, ale zároveň vieš, čo presne sa tam kritizuje. Asi ťa prekvapím, ale kritizuje sa tam aj islam či rôzne sekty a srandisti ako scientológovia. Takisto vo fóre má každé najväčšie náboženstvo svoju sekciu a strhla sa tam napr. jedna zaujímavá diskusia (teda skôr polemika) s jedným presvedčeným hinduistom.
Ale logicky sa tam najviac článkov venuje kresťanstvu a snáď nemusím opakovať prečo.
Takže Stoporko, bol by som rád, ak by si moc nepísal o niečo dopredu, bez nejakej, aspoň minimálnej, skúsenosti.
V prvej časti si si odpovedal správne sám a to tvoje "v poriadku" má najväčší význam.Prečo aj Hughito kritizuje výlučne Kresťanstvo? On sa obhajuje tým, že má ku kresťanstvu najbližšie, resp. že o kresťanstve vie najviac. V poriadku, no on ako obhajca ateizmu a teda "neviery v akéhokoľvek boha" by mal mať znalosti (a to hlboké - keď niečo kritizujem, musím nutne vedieť čo kritizujem a prečo to kritizujem) o akomkoľvek náboženstve a mať argumenty, v čom sa dané náboženstvá mýlia.
Ja nie som religionista, aby som mal dokonale znalosti o všetkých náboženstvách, to sa ani nedá. Vo svojej podstate všetky náboženstvá stoja na istých podobných princípoch, čiže ak ja tieto princípy kritizujem v príklade na kresťanstve, dá sa to veľmi ľahko obrátiť a aplikovať aj na iné náboženstvá.
Nemám problém, napr. taká reinkarnácia sa veľmi predebatovávala aj na danej stránke a mám k nej veľmi kritický postoj.Veľmi rád si s niektorým zástancom ateizmu podiskutujem na tému anjelské vlasy, nirvána, reinkarnácia, prípadne zmysel života vôbec.
-
tehla
Vieru v Bohahughito napísal:Čo majú akože ateisti pochopiť ?
Tak potom prečo chceš, aby tam chodili a pisali veriaci? Aky to ma vyznam? Ved ta stranka je iba o tom, že kresťania su hlupi a su to svine, my ateisti sme mudri a mame otvorene oči.hughito napísal:Keď niekto útočí (alebo kritizuje) na ateistov, tak mojou prirodzenou reakciou je obrana. Čo na tom nechápeš ? Či sa držíš Ježišových rád o fackách a nastavovaní líca ?
To, že kritizuješ iba kresťanstvo je u teba do oči bijuce. Dokonca minule si tu daval niečo na obhajobu Talmudu, nejake uryvky. Ale čo sa tyka biblie je to sama sira a jed
To, ze moj, respektive nazor nas veriacich na vznik sveta je tak isto bizarny ako ten nazor Vas ateistov, skus sa nad tym hlbsie zamysliet a potom mi napis ci so mnou suhlasis alebo nie.hughito napísal: Čo majú akože ateisti pochopiť ? .
Ateista musi pripustit vsetky moznosti aj boha lebo jeho nazor je zalozeny na vedeckom a empirickom poznani (to bizarne urcite neni), a kedze boha sa neda vedecky dokazat ani vyvratit musi pripustit aj tuto moznost. Kdezto veriaci ine moznosti alebo nabozenstva nepripusta okrem tej svojej viery ak ano potom to uz zrejme neni viera.
My mozme vasu vieru len respektovat nie ju chapat.
Mne Boha ešte nikto nikdy nijako nedokázal, čiže vieru v neho pochopiť nedokážem, to máš pravdu.Vieru v Boha
Zato poznám veľa dôvodov, prečo ľudia chcú veriť (alebo niektorí ľudia chcú, aby iní verili).
Chcem..mne je to jedno, ale podľa mňa byt to prospelo k celkovej objektivite, to je celé.Tak potom prečo chceš, aby tam chodili a pisali veriaci? Aky to ma vyznam? Ved ta stranka je iba o tom, že kresťania su hlupi a su to svine, my ateisti sme mudri a mame otvorene oči.
Ja som tu na margo Talmudu posielal len nejaké citáty z neho (tie akože dobré), keďže ty a tvoj spolok antižidov tu zaplavujete celé fórum citátmi negatívnymi.To, že kritizuješ iba kresťanstvo je u teba do oči bijuce. Dokonca minule si tu daval niečo na obhajobu Talmudu, nejake uryvky. Ale čo sa tyka biblie je to sama sira a jed
Ja to môžem otočiť a spýtať sa teba, prečo sa aj ty kriticky nepozrieš na svoju Bibliu ? Čo ťa stále zaujíma nejaký Talmud, ktorý si nikdy nečítal ?
Ale áno, určite najviac kritizujem kresťanstvo, vieš, mám k tomu materiály, prepáč, ale Talmud a Korán doma preložený do slovenčiny nemám.
A opakujem, kritizujem vieru v iracionalitu a bohov ako celok, čiže sa tá moja kritika dá aplikovať na akékoľvek náboženstvo (snáď okrem budhizmu).
Lubos -
Aký je názor ateistov na vznik svetaTo, ze moj, respektive nazor nas veriacich na vznik sveta je tak isto bizarny ako ten nazor Vas ateistov, skus sa nad tym hlbsie zamysliet a potom mi napis ci so mnou suhlasis alebo nie.
Tak ako tak, vznik sveta podľa vedeckého výkladu je podložený x dokumentami, experimentami a faktami, samozrejme, veľa vecí je nejasných či rovno neznámych, ale čo ? Kto mohol pred 100 rokmi tušiť, že bude existovať nejaký internet a budú spolu môcť komunikovať ľudia z celého sveta úplne jednoducho ?
Jednoducho veda ide dopredu, je tam progres, čo sa napríklad o náboženstve povedať nedá, to je len udržiavanie tisícročných zamierajúcich kultov.
-
tehla
A čo keď veriaci si vybera nie len nejake vedecke dokazovanie a teorie, ale prave empiricke spoznavanie Boha, alebo nejakeho duchovna?kali520 napísal:Ateista musi pripustit vsetky moznosti aj boha lebo jeho nazor je zalozeny na vedeckom a empirickom poznani (to bizarne urcite neni), a kedze boha sa neda vedecky dokazat ani vyvratit musi pripustit aj tuto moznost. Kdezto veriaci ine moznosti alebo nabozenstva nepripusta okrem tej svojej viery ak ano potom to uz zrejme neni viera.
Ak ide o bizarnosť, o čo je menej bizarna viera, že cely svet vznikol z jedneho zrna prachu, ako že ho stvoril Boh?
Ta stranka ateizmus.sk ale nevyzera, že by vieru nejako zvlasť rešpektovala, to musiš uznať
Ibaže na tej stránke nejaká objektivita absolútne chýbahughito napísal:Chcem..mne je to jedno, ale podľa mňa byt to prospelo k celkovej objektivite, to je celé.
tak aplikuj, lebo ty pindaš len na kresťanstvo. A prečo okrem budhizmu, ved to je tiež iracionalne, teda pre teba nepripustne, nie?hughito napísal:čiže sa tá moja kritika dá aplikovať na akékoľvek náboženstvo (snáď okrem budhizmu).
Hughito, ked sa nemylim tak ateisti tvrdia, ze nastal nejaky tresk a z nicoho vzniklo vsetko, a to behom jedneho vybuchu, ktory nemal nicivu silu, ale prave naopak...mal silu nieco vytvorit, vytvoril akusi gulu, ktorej teraz hovorime Zem, na tej Zemi sa vytvorila z toho vybuchu voda, lava, hlina, horniny, a zrazu z nicoho nic aj akasi jednobunkova bakteria...kde sa vzala to nikto netusi, ale nakoniec tvrdite, ze ta sa postupom casu mutovala a pretvarala a boli z nej nakoniec aj rastliny a koniec koncov aj clovek, a vsetky ostatne zivocichy...je to tak?
Ziaden vedec to v dnesnej dobe nedokaze podlozit nicim inym, iba teoriou. Teoria daneho jedinca je samozrejme irelevantna. Ziadne fakty, ziadne podlozenia, ale predsa tomu veris, dokazat sa v tomto smere nic neda ani po vedeckej stranke, vsetko je to vec predpokladu.
A to mi ty, clovek, ktory veris vo vyssie opisany vznik vsetkeho na okolo, ides tvrdit, ze verit v Boha, ktory podla mojho nazoru vytvoril Zem, je smiesne? Tak sa zamysli este raz.
Ziaden vedec to v dnesnej dobe nedokaze podlozit nicim inym, iba teoriou. Teoria daneho jedinca je samozrejme irelevantna. Ziadne fakty, ziadne podlozenia, ale predsa tomu veris, dokazat sa v tomto smere nic neda ani po vedeckej stranke, vsetko je to vec predpokladu.
A to mi ty, clovek, ktory veris vo vyssie opisany vznik vsetkeho na okolo, ides tvrdit, ze verit v Boha, ktory podla mojho nazoru vytvoril Zem, je smiesne? Tak sa zamysli este raz.
Takze ked som ateista tak musim verit zase v nejaku inu teoriu? Tak potom sa radsej nehlasim k nicomu 
-
Fabo
Hardcore addict
kali520 napísal:Ateista musi pripustit vsetky moznosti aj boha lebo jeho nazor je zalozeny na vedeckom a empirickom poznani (to bizarne urcite neni), a kedze boha sa neda vedecky dokazat ani vyvratit musi pripustit aj tuto moznost.
Empiricky mozno, ale urcite nie zaroven aj vedecky, aspon v najblizsej dobe.tehla napísal:A čo keď veriaci si vybera nie len nejake vedecke dokazovanie a teorie, ale prave empiricke spoznavanie Boha, alebo nejakeho duchovna?
Ja musim pripustit aj jednu aj druhu moznost to bizarnost neni, ty pripustas len tu jednu inak by to uz nebola viera.tehla napísal:Ak ide o bizarnosť, o čo je menej bizarna viera, že cely svet vznikol z jedneho zrna prachu, ako že ho stvoril Boh?
Neviem, vobec som sa na tu stranku nepozeral.tehla napísal:Ta stranka ateizmus.sk ale nevyzera, že by vieru nejako zvlasť rešpektovala, to musiš uznať
Smiesne je verit v boha podla toho co tvrdi biblia ako napr adam a eva a podobne nezmysli ktore vedecky vyvratene su... V tom pripade krestanstvo straca na doveryhodnosti.Lub0$ napísal:A to mi ty, clovek, ktory veris vo vyssie opisany vznik vsetkeho na okolo, ides tvrdit, ze verit v Boha, ktory podla mojho nazoru vytvoril Zem, je smiesne?
Ano moze byt ale pride mi to skor ako nejake malicherne tahanie za slovicka, lebo ja co verim len na vedecky dokaz nemozem neprispustit jednu z tychto moznosti, lebo co ak sa vedecky existencia boha dokaze (aj ked je to malo pravdepoodbne a takmer je ta moznost nulova stale ju musim brat ako jednu z moznosti), ci som ateista pohan kacir je jedno, hadam ma chapes co som tym chcel povedat.fabo napísal: Negativ kali, ateizmus je viera v to ze boh (ziaden) neexistuje, pripadne ze sa ta neexistencia da priamo ci nepriamo dokazat.
-
Fabo
Hardcore addict
Tak ak sa existencia boha dokaze, tak proste pripustis ze si sa mylil, no, je tam toho. Pride mi vsak divne verit zaroven v dokazatelnu neexistenciu aj v moznost dokazatelnej neexistencie. To uz skor budes agnostik - nevies ci hej ci nie, a pripustas obe moznosti, aj ked tvoj osobny nazor je, ze neexistuje.
Tá otázka, či boh existuje, sa omiela nejak často. Problémom je, že každý si predtaví niečo iné pod slovom "Boh". Napríklad nejaký ateista si môže myslieť, že "boh" je nejaký ujko, čo núti ľudí kaňať sa mu a vie ovládať počasie, tak tento atejista má pravdu, že "boh" neexistuje. Ale napríklad nejaký krasťan si môže myslieť, že "Boh" je láska, energia, vesmír, všetko, tak aj tento kresťan má pravdu, že "Boh" existuje.
Aby ste ma správne pochopili, hovorím, o tom, že je lepšie si najprv uvasniť kto/čo je Boh a potom hovoriť svoje názory a argumenty.
Aby ste ma správne pochopili, hovorím, o tom, že je lepšie si najprv uvasniť kto/čo je Boh a potom hovoriť svoje názory a argumenty.
tehla:
Takže tieto tvoje neoverené predpoklady si nechaj niekde v súkromí, ja najlepšie viem, na čo a kde "pindám".
Budhizmus ? Veď to je v podstate ateistické náboženstvo, ja by som to nazval skôr filozofickým smerom ako náboženstvom. Tam veľa zlého nevidím (a hlavne žiadne dogmy!).
Lub0$: Ty to tu predpokladáš, ako keby si nejaký vedec len tak zo srandy niečo vymyslel a my, úbohí ateisti tomu verili takisto, ako ty veríš na imaginárnu a iracionálnu bytosť menom Boh.
Je tu však diametrálny rozdiel, veda je založená na dôkazoch, experimentoch, pozorovaniach, jednoducho verifikovateľných a racionálnych veciach. My sa dnes vieme extrapolovať do 10 na -43 sekundy po vzniku Vesmíru, od toho času vieme popísať Vesmír a jeho priebeh a vývin celkom presne. Áno, chýba tam ten úvod a čo ? Sú rôzne teórie, ja som si istý, že sa časom nejaká potvrdí, veď to je normálna vec, že niečo nevieme. Vedci si predsa neuzurpujú to, že všetko vedia (ale takí veriaci áno).
A vznik Zeme a života ? To sú veci takisto známe, aj keď logicky, stále prebieha výskum, tieto veci sú pomerne nové, určite bude poznatkov pribúdať.
Ty si podľahol typickej kresťanskej demagógii o tom, že ateisti (alebo vedci) tvrdia, že len tak z ničoho nič vznikol život a bla bla bla....to je čistý stupidizmus to takto tvrdiť.
Odporúčam ti tieto krátke, zjednodušené videá. Určite nie je náhodou, že vedci dokážu na tieto témy písať celé litánie vo forme kníh, ale tak kresťania to budú vždy interpetovať tak, že to si vedci len myslia a veria tomu.
Život:
http://www.youtube.com/watch?v=lZzDDd6t ... r_embedded
Vesmír:
http://www.youtube.com/watch?v=BO8Dupuz ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=Zt778E7F ... re=related
Ale ty si predstavuješ objektivitu tak, že sa na kresťanstvo nepovie ani pol krivého slova.Ibaže na tej stránke nejaká objektivita absolútne chýba
Možno v tejto téme len na kresťanstvo, prepáč, ale zatiaľ sem neprišiel žiadny vyznávač iného náboženstva.tak aplikuj, lebo ty pindaš len na kresťanstvo. A prečo okrem budhizmu, ved to je tiež iracionalne, teda pre teba nepripustne, nie?
Takže tieto tvoje neoverené predpoklady si nechaj niekde v súkromí, ja najlepšie viem, na čo a kde "pindám".
Budhizmus ? Veď to je v podstate ateistické náboženstvo, ja by som to nazval skôr filozofickým smerom ako náboženstvom. Tam veľa zlého nevidím (a hlavne žiadne dogmy!).
Lub0$: Ty to tu predpokladáš, ako keby si nejaký vedec len tak zo srandy niečo vymyslel a my, úbohí ateisti tomu verili takisto, ako ty veríš na imaginárnu a iracionálnu bytosť menom Boh.
Je tu však diametrálny rozdiel, veda je založená na dôkazoch, experimentoch, pozorovaniach, jednoducho verifikovateľných a racionálnych veciach. My sa dnes vieme extrapolovať do 10 na -43 sekundy po vzniku Vesmíru, od toho času vieme popísať Vesmír a jeho priebeh a vývin celkom presne. Áno, chýba tam ten úvod a čo ? Sú rôzne teórie, ja som si istý, že sa časom nejaká potvrdí, veď to je normálna vec, že niečo nevieme. Vedci si predsa neuzurpujú to, že všetko vedia (ale takí veriaci áno).
A vznik Zeme a života ? To sú veci takisto známe, aj keď logicky, stále prebieha výskum, tieto veci sú pomerne nové, určite bude poznatkov pribúdať.
Ty si podľahol typickej kresťanskej demagógii o tom, že ateisti (alebo vedci) tvrdia, že len tak z ničoho nič vznikol život a bla bla bla....to je čistý stupidizmus to takto tvrdiť.
Odporúčam ti tieto krátke, zjednodušené videá. Určite nie je náhodou, že vedci dokážu na tieto témy písať celé litánie vo forme kníh, ale tak kresťania to budú vždy interpetovať tak, že to si vedci len myslia a veria tomu.
Život:
http://www.youtube.com/watch?v=lZzDDd6t ... r_embedded
Vesmír:
http://www.youtube.com/watch?v=BO8Dupuz ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=Zt778E7F ... re=related
stupidne je byt si 'isty' o vzniku vesmiru, Zeme a ludstva...nie, stale ti budem tvrdit a hovorit NIE....neda sa ani po vedeckej stranke dokazat a podlozit faktami vyvin vesmiru, zeme a ludstva, vsetko sa to opiera iba o teorie o nic viac, sam to dobre vies...nikto nedokaze s presnostou povedat, ako to bolo, alebo teda ked sa mylim vysvetli mi nejake experimenty, techniky pri tom pouzite a celkovo vedekce vyskumy, ktore mi dokazu ze pred bilionmi rokov nastal vo vesmire vyhuch ktory utvoril Zem a celu slnecnu sustavu a neviem co este....bla bla bla...neviem sa dockat na kopec linkov ktore mi dokazu ze sa mylim...
som tu novy a precitat 170 odkazov nezvladam ani casovo ale bolo tu uz spomenute o skupine ZEITGEIST? ak ano aby som sa neopakoval, ak nie tak by som sem potom dal link na ich film velmi zaujimavy ktory sa tyka nabozenstva...
Zrejme nie, ale urcite sa da dokazat ze to nebolo tak ako to pise biblia (7 dni, adam a eva, rajska zahrada a podobne nezmysli).Lub0$ napísal:neda sa ani po vedeckej stranke dokazat a podlozit faktami vyvin vesmiru, zeme a ludstva, vsetko sa to opiera iba o teorie o nic viac, sam to dobre vies..
Polo-X zaitgeist tu uz bol a nie len v tejto teme.
Tak si seriete do huby...hlavne hughito, tvrdis ze v BOha nemniesnis verit, ze nech ti ho dokazeme...ze keby ti to niekto dokazal/ukazal tak asi aj budes verit. Ale hned na to pises, ze veris v znik vesmiru a Zeme po velkom tresku, co ti tiez nikto neukazal ani nepodlozil faktami...teda ukata ti to ukazali pomocou animacii, nic viac...to ako keby som ti ukazal animaciu dajme tomu pokemonov tak v nich asi uveris...no fakt ako protirecis si dost.
//Kali,ale ja som nikde netvrdil nic o rajskej zahrade ani som nespomenul Adama a Evu...
//Kali,ale ja som nikde netvrdil nic o rajskej zahrade ani som nespomenul Adama a Evu...
Lubos: Kto a kde tvrdí, že sme si istí ?
Ty pekne prekrúčaš. Keď už nič viac, tak mi určite príde pravdepodobnejší ten proces, ktorí opísali a potvrdili vedci ako opis nejakej imaginárnej osoby či sily, o ktorej absolútne nič nevieme, teda až nato, že to tu má všetko na svedomí.
Inak, ty musíš dokonale poznať vedecké prostredie, keď dokážeš tak krásne všetko vyvracať, musí byť veľký odborník. Dnes sa už dajú pozerať rôzne diskusie, dokumenty o týchto veciach, nemusíš ani čítať hrubé knihy, ktorým by si aj tak nepochopil.
Pozri si nejakú diskusiu, napr. na tému Evolúcia a môžeš nám tu potom postupne vyvrátiť tvrdenia tých stupídnych ujov, ktorí si hovoria vedci a vlastne nič nevedia, iba silno veria, aby im dali poriadne granty.
To akože keď mi nikto neukázal, že Everest je najvyšší vrch na Zemi, tak to je len moja úbohá viera ? Alebo, napríklad mi nikto neukázal a ani som nikdy nevidel Eiffelovku. Je naozaj v Paríži ? Takisto nemôžem s istotou tvrdiť, že sa II.WW začala 1.9.1939, lebo som v tých Gliwiciach nebol a nevidel som to, ako Nemci prezlečení za Poliakov útočia na vlastnú rádio-komunikačnú stanicu.
Proste si protirečím, ale že ty porovnáš neporovnateľné už nevidíš.
Ach jaj....
Akože nedá, keď už dokázaný je ? Iba o teórie ? A o čo iné by sa malo ? Teória relativity je iba teória ? Urovnaj si tieto pojmy prosím a naštuduj si pojem hypotéza.neda sa ani po vedeckej stranke dokazat a podlozit faktami vyvin vesmiru, zeme a ludstva, vsetko sa to opiera iba o teorie o nic viac, sam to dobre vies.
Inak, ty musíš dokonale poznať vedecké prostredie, keď dokážeš tak krásne všetko vyvracať, musí byť veľký odborník. Dnes sa už dajú pozerať rôzne diskusie, dokumenty o týchto veciach, nemusíš ani čítať hrubé knihy, ktorým by si aj tak nepochopil.
Pozri si nejakú diskusiu, napr. na tému Evolúcia a môžeš nám tu potom postupne vyvrátiť tvrdenia tých stupídnych ujov, ktorí si hovoria vedci a vlastne nič nevedia, iba silno veria, aby im dali poriadne granty.
Akože nehnevaj sa, ale toto sú už naozaj silno-stupídne argumenty.ze keby ti to niekto dokazal/ukazal tak asi aj budes verit. Ale hned na to pises, ze veris v znik vesmiru a Zeme po velkom tresku, co ti tiez nikto neukazal ani nepodlozil faktami.
To akože keď mi nikto neukázal, že Everest je najvyšší vrch na Zemi, tak to je len moja úbohá viera ? Alebo, napríklad mi nikto neukázal a ani som nikdy nevidel Eiffelovku. Je naozaj v Paríži ? Takisto nemôžem s istotou tvrdiť, že sa II.WW začala 1.9.1939, lebo som v tých Gliwiciach nebol a nevidel som to, ako Nemci prezlečení za Poliakov útočia na vlastnú rádio-komunikačnú stanicu.
Proste si protirečím, ale že ty porovnáš neporovnateľné už nevidíš.
Ach jaj....