Začínajúci spisovateľ

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Safer
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok

Začínajúci spisovateľ

Príspevok od používateľa Safer »

Nazdar všetci, hľadal som na tomto fóre podobnú tému no márne. Preto som sa rozhodol, že niečo v takomto duchu by sa tu hodilo.

Začínajúci spisovateľ

Túto tému by som chcel venovať tým, ktorí chcú začať písať no niesu si sebou istí alebo majú otázky ohľadom písania či vydania knihy. Samozrejme, že nie som expert a preto budem rád ak sa do prípadných odpovedí na otázky pridajú aj ostatní. :wink:

Ak ste si mysleli, že ak sa chcete stať dobrým spisovateľom musíte stráviť nad písaním 4 hodiny denne a nový bestseller bude hotový do mesiaca... nie je to pravda i keď česť takýmto borcom. :wink:

Samozrejme, každý človek je iný no i keď ste dobrý spisovateľ potrebujete nejaké to šťastie k úspechu.
:idea: Zoberme si príklad Christophera Paoliniho (dúfam, že každý aspoň započul toto meno) a jeho knihy Eragon, Eldest, Brisingr. Ak sa nemýlim knihu začal písať keď mal 15 rokov a vydal ju v 18... myslím, že keby jeho rodina nevlastnila nakladateľstvo tak by sa jeho kniha presadila oveľa neskôr ak by sa vôbec presadila.

Trh je presýtený knihami a veľkým množstvom autorov no čitateľov stále ubúda.
:idea: Povedzme si narovinu, koľko mladých ľudí si sadne radšej k svojmu počítaču a začne hrať hru ako keby si zobralo knihu a pustilo sa do vášnivého čítania. Každá kniha i tá najlepšia by sa neujala bez dobrej reklamnej kampane či kvalitného vydavateľstva. Ja som jeden z tých šťastných ľudí, ktorému sa podarilo vydať pár kníh i keď to neboli bestsellery som rád, že aspoň tých pár ľudí zaujala.

Postupne sa budem snažiť dopĺňať postrehy a tipy pre ľudí, ktorí budú mať o to záujem. A budem rád ak pridajú svoje príspevky aj iní ktorí majú skúsenosti s touto tématikou.

P.S. (z osobných dôvodov nechcem uvádzať moje meno ani názov mojich kníh, ďakujem za pochopenie)
(to admin: ak je tu už podobná téma zavri túto a sorry za vytvorenie, nevedel som kam zaradiť túto tému ak vieš o lepšom mieste nasmeruj ma tam ĎAKUJEM)
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Začínajúci spisovateľ

Príspevok od používateľa Hotwire »

podla mna spisovatel musi mat predovsetkym talent....lebo len tak hocikto nedokaze napisat dobru knihu aj keby nad tym stravil mesiace/roky atd.... ja osobne knihy citam len velmi zriedka...ale to neznamena ze ich nemam rad, len uprednostnujem ine aktivity
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

tato tema ma zaujima a som zvedavy ako do nej budes prispievat..
uvod sa niesol skor vo finalnej fazy knihy a to je jej vydanie a komercializacia...

mna osobne skor zaujimaju rady na pisanie a pripadne nejake postupy...
osobne nepisem no v hlave mam stale pohnutky davat myslienky na papier lenze idu tak rychlo ze ich nestiham zapisovat...

a co sa tyka zanru a citania tak ja preferujem literaturu faktu a historicke knihy ci encyklopedie, nakolko som historik amater...

ale rady by sa mi zisli na publikovanie historickych ci uz publikacii, blogov alebo inych materialov...

tesim sa na prispevky ...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ak som teda pochopil spravne, ty si uz vydany spisovatel?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Tak na okraj ma fascinuje "povolanie" spisovateľ nakoľko si nedokážem predstaviť, že by to niekoho na Slovensku uživilo.

Podľa mňa dobrá cesta je začať s blogom, na ktorom by som uvádzal svoj román na pokračovanie prípadne poviedky a po pár rokoch ak by získal čítanosť vyjsť s tým na povrch.

Ináč môj hrdina spomedzi slovenských spisovateľov je Juraj Červenák. Vďaka Ďuro, že si :) Po tom čo mu vydali asi 20 kníh v češtine (jednu v ruštine) mu konečne vyšiel slovenský originál.
Už sa neviem dočkať na jeho nový titul Strážcovia Varadínu..
Safer
Amateur
Amateur

Otázky a odpovede

Príspevok od používateľa Safer »

to SchYzo:
Áno samozrejme, že máš pravdu bez talentu sa dobrá kniha nenapíše.
Presne toto je problém ľudí, ako si poznamenal... máš rád knihy no moc ich nečítaš lebo sa venuješ inej aktivite. Zober si prečo si prečítaš tú danú knihu? Dozvieš sa o nej od kamaráta, s novín či na internete čítaš recenziu. Napríklad ja vždy po prečítaní novej knihy na druhý deň zbehnem do kníhkupectva a hľadám ďalšiu a viem, že som jeden z mála. (metafora aby sme sa pochopili; samozrejme musím brať ohľad aj na finančné prostriedky tak občas zájdem aj do knižnice, a času tiež nieje dostatok)

to Polo-X:
Ešte predtým ako som začal písať som mal v hlave samé príbehy a situácie ktoré som si bral z normálneho života, postupne som si ich v hlave začal spájať a prišiel na to, že by som to mohol skúsiť aj napísať. Nie som zástancom pravidelného písania, moje motto je
Píš, keď máš čo písať.

to Fabo:
Správne, ale už je to nejaký ten piatok. Pracujem teraz na 2 nových knihach a dúfam, že sa mi pošťastí aj teraz.

to begbeee:
Presne si vystihol podstatu písania. Osobne píšem preto lebo ma to baví a nezáleží mi na tom koľko zarobím (samozrejme záleží ale nieje to priorita), ale koľko ľudí si prečíta moju knihu. Myslím si, ako človek čo už niečo napísal, že z písania kníh sa dá ťažko uživiť, je to také pekné hobby ktoré ma napĺňa. Ako som písal musíš mať dobrú knihu a dobrú reklamu aby si ťa ľudia všimli.

Veľmi dobrá rada, začať uverejňovať svoje výtvory na internete. Niekto môže byť proti tomu skeptický, ale ľudia sa vám vyjadria k tomu čo sa im páčilo/nepáčilo na vašej knihe/úryvku a posunie vás to ďalej.

Otázka na záver:
Mám pridávať ďalšie rady a postrehy ako nový príspevok alebo radšej editovať prvý?
Toto vlastne boli odpovede na otázky takže tohto príspevku sa to netýka.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Otázky a odpovede

Príspevok od používateľa Grim »

Safer napísal:od kamaráta, s novín
spisovateľ, hmm? :hmm:

...a aby som nebol OT tak ja knihy nečítam, nevidím v tom význam ani budúcnosť. V živote som prečítal asi tri knihy z toho jedna bola šlabikár...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Grim-Reaperka napísal: spisovateľ, hmm? :hmm:

...a aby som nebol OT tak ja knihy nečítam, nevidím v tom význam ani budúcnosť. V živote som prečítal asi tri knihy z toho jedna bola šlabikár...
Význam to rozhodne má a budúcnosť tiež :)
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

begbeee napísal: Význam to rozhodne má a budúcnosť tiež :)
Súhlasím. A čo má budúcnosť Grim-Reaperka? Čumieť do facebooku a prihlasovať sa do priblblých skupín? Alebo sedieť za pokecom a písať si s cudzími ľudmi? ALebo iba tak sa flákať s bandou po sídlisku? A neodpustím si ak si v živote prečítala 3 knižky (vrátane šlabikára) si na tom dosť zle a prišla si o veľmi veľa...

Ja si postupne tvorím vlastnú knižnicu. Som tomu veľmi rád. Prebehávam si postupne modernú slovenskú literatúru a snažím sa mať rozhľad (rankov, hvorecký, krištúfek...)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...mal som na mysli tlačené knihy...ani jedno z toho čo si napísal ako náhradu čítania kníh podľa mňa tiež nemá budúcnosť...ale načo plytvať papierom keď si ju môžem prečítať na notebooku?...a knihycelkovo ma nikdy nejako nezaujímali, niežeby som nerád čítal, ale skôr ma zaujímajú knihy o psychológii (nie tie romány a poviedky a rozprávky)...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak priznám sa, že ja čítam veľmi málo vecí mimo ebookov. Neviem či je to dobre alebo zle. Všetko má svoje dôsledky a zrejme masové čítanie ebookov vedie k zvýšeniu ceny tlačenej knihy.

K samotnému čítaniu:
a) dosť podstane obohacuje slovnú zásobu
b) pokiaľ čítaš v rodnom jazyku, tak zlepšuje pravopis
c) rozvíja kreatívne myslenie

a určite iné ešte.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Tak isto, podla toho co citas, tak si rozvijas vseobecne vedomosti.
K citaniu ebookov, ja preferujem citat z papiera ako z monitora, za prve, mam dost pokakane oci, a hodinovym sustredenim ich na pismenka na pocitaci nieje vyhra, unavuje to moje oci, namaha ich to. Proste osobne citat ebook nemozem, mozno tak po strane, dvoch, ale viac nie.
Osobne necitam vela, ale je velmi odvazne tvrdit, ze citanie knih nema buducnost, knihy boli, su a osobne si myslim, ze este budu dlhu dobu.
A ked uz sme pri tom, pisem, ze necitam vela, jeden dovod, je ze v dnesnej dobe sa neda kniha kupit za 3 Kcs, a ja si kniho dokladne vyberam, necitam hoc co, roman, si-fi a podobne pribehy, ma ani tak nebavia, ako literatura na rozvoj osobnosti, a potom odborna literatura k odboru co ma zaujima, momentalne cita knihu napisanu fotografom, ktory pise o svetel, vlasnostiach svetla, ako pouzit svetlo a podobne, je to velmi zaujimave, bavi ma to. Minule som sa tak zacital, ze som sa musel stopnut a knizku odlozit a dat si od nej pauzu, kedze by mi prislo luto, ze ju zhltnem za par dni :oops:
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Dobrá téma. Neviem prečo by knihy nemali mať budúcnosť. Síce naozaj dnes knihy číta málokto, ale až taká nízka cifra to IMHO nie je. Mnoho ľudí, čo nič nečítajú v skutočnosti neprečítali vôbec nič - teda nedajú čítaniu ani šancu a nemôžes si predsa obľúbiť činnosť, ktorú si nikdy nerobil. Niekoľkých takých sa mi podarilo presvedčiť, aby si vyskúšali niečo prečítať. No a väčšina z nich už potom s čítaním neskoncovala.
Priznám sa, že sám občas píšem. Nerobím to však pre komerciu, ani s cieľom zarobiť. A vôbec nepremýšľam nad tým, že sa tým jedného dňa budem živiť. Robím to preto, že ma to baví a čítať to dávam len niekoľkým vyvoleným, o ktorých viem, že ich to zaujíma. Tempo písania je rôzne - niekedy sedím za noťasom aj dve hodiny a napíšem sotva pár riadkov, inokedy sú to za rovnaký čas celé strany. Pri písaní musíte mať hlavne chuť a dobrú predstavivosť, iba odhodlanie nestačí.
No a na koniec ešte pár rád, ktoré môžem poskytnúť ostatným.

- Dobre si premyslieť dej ešte pred tým, než sa začne písať. Z improvizácie sa málokedy podaria dobré knihy. Treba mať určenú minimálne hlavnú dejovú líniu. Pri písaní sa jej potom treba držať, v prípade jej modifikácie tomu prispôsobiť aj celý zvyšok textu.
- Mať premyslené charaktery a vlastnosti postáv. Niekde bokom si vypísať dôležité charakterové črty hlavných postáv. Aké sú, čo majú rady, čo nemajú rady, čo robia, aké majú vzájomné vzťahy, čo robili v čase pred opisovaným textom atď.. Samozrejme, čím podrobnejšie, tým lepšie. Pri samotnom písani to VEĽMI pomôže. Je tak tiež menšia šanca, že Jožko, ktorý na strane 5 bol alergický na pomaranče, si na strane 40 neobjedná pomarančový džús.
- Premyslieť si prostredie. A to podrobne. Ak sa dej odohráva v nejakom vymyslenom svete alebo meste, nie je na zahodenie načrtnúť si mapu. Prostredie poprepájať s postavami - ktorá kde žije/žila a podobne. Dôležitá je aj atmosféra prostredia. Nie je jedno, či sa príbeh odohráva v pokojnom mestečku alebo v meste plnom zločinu.
- Správne časové údaje. Mali by navzájom všetky sedieť. Nech sa nestane, že pozorný čitateľ po prepočte rokov zistí, že Jožkova matka musela Jožka porodiť ako osemročná
- Spätné čítanie. To, čo napíšem, si aj prečítam. Niekoľkokrát. Vždy tak odhalím množstvo gramatických, štylistických, dejových alebo iných chýb.
- Kritika. Je dobré mať niekoho, kto autorovi nakúka spoza pleca a číta, čo píše. Cudzie oko často odhalí chyby, ktoré vlastné prehliadne. Taktiež má vlastný názor na vec (predsa len čitateľ vidí knihu inak, ako jej autor) a veľakrát môže užitočne poradiť.
- Upravovanie, prepisovanie, škrtanie. Žiadna dobrá kniha sa nepodarila bez jedinej chyby. Netreba sa báť upravovať dej. Ale pozor. Jedna úprava väčšinou vyvolá potrebu upraviť niečo ďalšie, takže je potrebné byť všímavý a všetko si pre istotu prečítať znova.
- Trpezlivosť. Bez nej sa spisovateľ nezaobíde. Dobrá kniha nevzniká za jedno popoludnie.

To je všetko, čo mi momentálne prišlo na um. Ak si ešte na niečo spomeniem, doplním :-)
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

Safer napísal:to

to Polo-X:
Ešte predtým ako som začal písať som mal v hlave samé príbehy a situácie ktoré som si bral z normálneho života, postupne som si ich v hlave začal spájať a prišiel na to, že by som to mohol skúsiť aj napísať. Nie som zástancom pravidelného písania, moje motto je
Píš, keď máš čo písať.
[/size]

ja pisem o historii 2. svetovej vojny - takze v hlave mam fakty a skutocnosti, ziadne pribehy a vymyslene situacie... takze forma mojho pisania je odlisna ako tvoje pisanie... pri literature faktu mozes pisat absoultne pravidelne nakolko mas teda zdroje... a tych je nekonecno...

len som chcel vediet styl vo forme, body na papier, hromadenie dokazov v dobrodruznej literature asi presne vymedzenie deja a postav ... atd...
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

Zaujímavá téma, ja som kedysi písal na Davane, ale skôr ako hobby. A ináč, Davano je veľmi dobrá vec na písanie. Je to online stránka, kde ľudia píšu spoločné príbehy a dobrodružstvá. http://dbserver.ics.upjs.sk:8080/davano ... E99A61D937
Je to lepšia varianta, než sa rovno pustiť písať knihu, odporúčam.
Danielle K.
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Danielle K. »

Ja by som sa chcela iba opýtať, že kde by som mohla uverejniť moju "knižku". Teda iba časť. Nevedeli by ste mi poradiť?
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Pod "kde" máš na mysli, kde na internete, alebo v akom časopise, alebo čo vlastne? A ak máš na mysli internet, chceš to proste uverejniť len tak, aby si mohla ľudom poslať odkaz na stránku, na ktorej to bude uverejnené? Alebo hľadáš web venujúci sa písaniu s komunitou ľudí, ktorí čítajú a hodnotia príspevky užívatelov?
tomášHozlár
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa tomášHozlár »

Ahojte. Nie, že by som práve teraz chcel vydať knihu, ale zaujíma ma táto vec:

Čítal som celého Harryho Pottera a v jednej knihe bol menší životopis Rowlingovej a tam sa písalo, že napísala prvú knihu, ktorú odovzdala jednému literárnemu agentovi ktorý ju odmietol a potom ju dala druhému literárnemu agentovi ktorý ju prijal a predal nakladateľstvu...

Existujú aj na Slovensku taký literárni agenti?? Pretože čo som si doteraz zistoval, asi taká jediná možnosť ako vydať knihu je (ak nepočítam vydať ju na vlastné náklady) ju poslať do vydavatelstva a čakať tak tri mesiace kým je šanca, že si ju vobec prečítali a často ani neodpovedia...

Dá sa aj tu nájsť taký agent, ktorý vie ako nato a pousiluje sa ju dať vydať dákemu vydavateľstvu??

Ďakujem.
Napísať odpoveď