Výmena kolies doma?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
QyncY
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Výmena kolies doma?

Príspevok od používateľa QyncY »

Chcel by som sa vás opýtať na negatíva prezúvania si zimných kolies (pneumatiky + disk) na letné, doma... Naozaj sa mi nechce vyčkávať v pneuservise a navyše je to dosť drahé vzhľadom k tomu, že by sa to dalo urobiť jednoducho aj doma. Čítal som na nete, že kolesa treba vyvážiť, ale treba ich vyvážiť stále nanovo, keď sa montujú na auto? Lebo vyvážené predsa boli, keď sa dávali pneumatiky na disk (boli jazdené len jednu sezónu)... Tak neviem, skúste mi rýchlo poradiť.
Point
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Výmena kolies doma?

Príspevok od používateľa Point »

prezuj doma jasne.. ked bude nejaky problem.. bude ta tahat do strany alebo ti bude klepat volant pri urcitych rychlostiach.. das skontrolovat vyvazenie kolies, popripade geometri a musi vsetko ficat.. ozaj este som zabudol..mozes skontrolovat aj tlak v gumach..popripade dofukat alebo vypustit trosku :)
QyncY
Expert
Expert

Aha, takže sa môže stať, že bude ťahať do strany, vibrovať? Tak to je dosť veľký risk, lebo je to predsa len ročné auto, takže by som nechcel hneď niečo na začiatku podrbať :-/
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

mal by niekto kto sa boji si vymenit kolesa sadat vobec za volant ? :-) ... tot otazka :-) ... budes is vedet spravit defekt, az k nemu nahodou dojde ? :-)
klm16
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa klm16 »

trosku nechapem ...ty chces vymenit kolesa zimne za lezne, alebo chces prezuvat?? to zmanena zimusne zobut a na tie iste disky obut letusne ?? lebo ak ano tak ako to chces urobit ? :D a jazdit s nevyvazernimi kolesami :D diky :D pokial mas zvlast disky pre zimne a zvlast pre letne tak aky problem 20 minut a mozes ist na kavu na letnych koleckach :-)
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

prezuvat (vymenit zimne gumy za letne na diskoch) sa da aj doma len to chce veeeela trpezlivosti :D a je potrebne najst na to ten spravny grif :D a s tym vyvazenim na miesto klasickych olovenych zavazi existuju keramicke gulicky:

http://www.hojko.com/samovyvazovanie-ko ... 23287.html

daju sa zohnat v pneuservise a stoja cca 5€ za sacok
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

tu temu som tu nejak prehliadol o tom vyvazovani :-) ... neviem nakolko tomu verit uz len z dovodu, ze to nemoze fungovat idealne, lebo vnutro pneumatiky neni idealne a ani prevadzka auta neni vzdy na idealnom povrchu ... oni ale popisuju akysi idealny sposob akym to funguje :-) :-) ... na odstranenie znamej dynamickej nevyvahy to nevidim ako nejaky super sposob a dal by som prednost tlieskam, ale moze to byt fajn na dovyvazenie v pripade ked vzniknu nejake male nevyvahy prevadzkou - az do dalsieho vyvazenia by to mohlo aspon zcasti znizit vplyv tych novych defektov :-) :-) ...

rozhodne by som ale neveril tomu letaku s 30% usporou dezenu a tymto veciam, to chlapci z PR trochu prehnali :-) :-)
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Tie guličky sa dávajú do kolies nakladiakov, pretože také koleso závažím nikdy ideálne nevyvážiš. Tieto guličky sa odstredivou silou práve usadia tam, kde je to potreba. Tiež to však nie je 100% spôsob a na osobak by som to určite nedával.

Ak máš gumy na diskoch, tak môžeš si to doma vymeniť, nie je to problém. Výhodou výmeny v pneuservise je, že ti to vyvážia na novo (aj po jednej sezóne sa gumy trocha opotrebujú, hlavne keď máš zlú geometriu a vyvažovačka ti to olovko nameria inde, prípadne väčšie). Taktiež ti to koleso v pneuservise dotiahnú na presný moment, čo doma nespravíš, pokial nemáš momentový kluč.

Ak by som plánoval cez sezónu vela najazdiť, tak by som si to dal vyvážiť, ale na také domáce žuvanie to inak stačí aj doma vymeniť. Robia to ľudia tak bežne a pokial to neklepe volantom alebo neťahá do strany, tak no problem. (ak ťahá, tak aj geometriu spraviť).

Hlavne pri výmene daj kolesá na tú stranu a nápravu, na ktorej boli aj pred tým.
QyncY
Expert
Expert

nordkapp_pb napísal:mal by niekto kto sa boji si vymenit kolesa sadat vobec za volant ? :-) ... tot otazka :-) ... budes is vedet spravit defekt, az k nemu nahodou dojde ? :-)
Myslím, že si ma nepochopil. Tu nejde o to, že si neviem vymeniť kolesá :? , ale skôr o to, že som chcel zistiť či je nejaké riziko, že pri tej "neprofesionálnej" výmene môže dôjsť v dôsledku napr. toho nevyváženia kolies k narušeniu geometrie auta alebo nadbytočného opotrebovávania pneumatík. Ak áno (a práve preto sa tu pýtam), tak by som si radšej počkal a zaplatil pár eur naviac aby som neriskoval poškodenie nového auta a nových pneumatík.
klm16 napísal:trosku nechapem ...ty chces vymenit kolesa zimne za lezne, alebo chces prezuvat?? to zmanena zimusne zobut a na tie iste disky obut letusne ?? lebo ak ano tak ako to chces urobit ? :D a jazdit s nevyvazernimi kolesami :D diky :D pokial mas zvlast disky pre zimne a zvlast pre letne tak aky problem 20 minut a mozes ist na kavu na letnych koleckach :-)
Sorry, samozrejme som myslel na menenie komplet pneumatiky aj s diskom a nie prezúvanie. Proste už mám doma kolesá (na ktorých som jazdil 1. krát minulé leto) a chcem vedieť či ich treba po každom opätovnom namontovaní na auto nechať vyvážiť odznova...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ak sa uspesne vyhybas jamam, nelietas 60 cez retardery a neberes obrubniky hlava nehlava, tak sa dynamicka nevyvazenost nemoze za 1 rok zmenit sama od seba natolko aby to pri beznom uzivani auta malo extremny vplyv na vydrz dielov ... za predpokladu ze boli kolesa predtym vyvazene :-) ... samozrejme kazda suciastka ma nejaku zivotnost v rade cyklov, ktore prekonava a teda nemozes cakat ze vydrzi napriklad na 30 rocnom aute lozisko aj napriek tomu, ze mas genialne vyvazene kolesa ... ak nemas tlmic riadenia, tak budes vyraznu nevyvahu citit skor, ako napacha skodu :-) ... ked chces mat pokoj v dusi, tak si nechaj tie kolesa na ktorych si jazdil jedno leto vyvazit, aj ked je to zbytocne ak nejazdis ako dobytek :-) mne to pride tak ze sa v tom moc nevyznas a mas z niektorych veci moc velky respekt, co ? :-) ...
QyncY
Expert
Expert

nordkapp_pb napísal:ak sa uspesne vyhybas jamam, nelietas 60 cez retardery a neberes obrubniky hlava nehlava, tak sa dynamicka nevyvazenost nemoze za 1 rok zmenit sama od seba natolko aby to pri beznom uzivani auta malo extremny vplyv na vydrz dielov ... za predpokladu ze boli kolesa predtym vyvazene :-) ... samozrejme kazda suciastka ma nejaku zivotnost v rade cyklov, ktore prekonava a teda nemozes cakat ze vydrzi napriklad na 30 rocnom aute lozisko aj napriek tomu, ze mas genialne vyvazene kolesa ... ak nemas tlmic riadenia, tak budes vyraznu nevyvahu citit skor, ako napacha skodu :-) ... ked chces mat pokoj v dusi, tak si nechaj tie kolesa na ktorych si jazdil jedno leto vyvazit, aj ked je to zbytocne ak nejazdis ako dobytek :-) mne to pride tak ze sa v tom moc nevyznas a mas z niektorych veci moc velky respekt, co ? :-) ...
Keby som sa vyznal, nepýtal by som sa. :wink: Tak môj vzťah je k tomu taký, že by som bol dosť smutný, keby som v dôsledku mojej neodbornej manipulácie spôsobil, že nové auto bude ťahať do boku alebo vibrovať pri určitých rýchlostiach. :)
Zatiaľ ti ďakujem za informácie.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze nemas co pokazit. Doma si kolesa menime uz roky a s autom ani kolesami niesu ziadne problemy, napr. letne disky nebolo treba vyvazovat 5 rokov, teraz uz asi bude treba :)
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eras »

pri prezuti pneu (stare pneu za nove) dam vyvazit... len si to treba poriadnejsie dotiahnut, nie zas skakat po kluci, ale zas nie ze ti dakde odpadne... a ked menis kazdy rok, tak aj koleso by ti malo ist lahko dole... pokial ti trasie, tak to by nemalo byt sposobene neodbornym nasadzovanim (podla mna), jednoducho treba znovu dat vyvazit koleso
jednoznacne usetrit peniaze a radsej sa povozit, vrazit do oprav, alebo s kamaratmi na kofolu :)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

netreba s tym robit nejake drahoty, fajku do ruky, auto na hever a podme na to :) kolesa ti staci vyvazit raz za tri roky, pokial nejazdis ako dement a dokazes si niekde zapisat, kolko zavazia mas na ktorom kolese v pripade ich odlepenia... nie je to ziadna veda :)
QyncY
Expert
Expert

No tak to teda idem spraviť. Ďakujem za rady :)
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

QyncY: doma vymienam uz roky, prva cesta vedie vzdy na benzinku a kuknem tlak. ak sa mi auto nezda, taha do strany alebo nieco podobne, zajdem na vyvazovacku do pneuservisu..
ak ich mas dobre uskladnene, nemal by si mat problemy..

btw, po par km si skontroluj sroby, ci su dobre utiahnute
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

plusminus: Mas doma aj momentovy kluc, aby si ich dotiahol primeranou silou alebo to dotahujes len tak od oka???
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

hojko, pokiaľ na ten kľúč pri zaťahovaní neskáčeš, aby sa hýbal ďalej (počul som aj také prípady) a rukou ho s citom dotiahneš, tak by sa nemal vyskytnúť žiadny problém.
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eras »

este som nevidel cloveka, co by momentakom dotahoval koleso
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Pilifo: Je mi to jasne, vsak dokazes odhadnut, kedy je to dotiahnute malo a kedy vela.

Eras: Zazil som to 2x, raz ked som v jednom servise daval odvzdusnovat brzdy a potom ked mi menili gumy. Pytal som sa pri odvzdusnovani chalana, ze o co ide, ze aby to bolo presne ako ma byt, este mi vravel, ze tie hlinikove disky sa maju dotiahnut vari na 130 Nm, cislo si uz presne nepamatam. Mozno je to fakt len o preciznosti servisu, ci ten kluc pouzije alebo nie.

Aspon viem, ze ked mi tie kolesa pekne vyvazia a dotiahnu ako maju byt, ze by sa nemalo nic stat :)
Napísať odpoveď