Výmena kolies doma?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Frikso
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Výmena kolies doma?

Príspevok od používateľa Frikso »

Však na uťahovačke si nastaví stupeň podľa toho, do akého momentu chce doťahovať. U nás v servise to robia úplne precízne a po dotiahnutí kolies to ešte obehne s golou s momentovým orechom. U kolies to nie je až taká veda. Ak máš koleso dotiahnúť na 110nm, tak nič sa nestane, keď dáš +/- 10nm.
Ide hlavne o to, aby ti koleso za jazdy nezačalo tancovať, ako par rokov dozadu švagrovi na nissane. Prípadne aby si to potom nemusel po precíznom dotiahnutí vybíjať klinom.
S fajkou z povinnej výbavy by som kolesá na celú sezónu nedoťahoval. :nono:
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Clean_Up »

Akurát som bol ten týždeň vymieňať kola a pohoda. Najprv mi dotiahol všetky uťahovačkou a potom ich ešte dotiahol momenťákom na 140Nm, zatial držia. :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Otec už celé roky doťahuje kolesá iba kľúčom a zatiaľ nám ešte koleso nevyletelo. Takže priemerne schopný motorista to musí bez problémov zvládnuť.

Ale tak pre dobrý pocit si ho môžu tí menej skúsení nechať dotiahnuť aj momentovým kľúčom :)

Ale ani doťahovanie bez neho nie je pre jazdu nebezpečné, veď koleso musí držať aj na 2 šróboch...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

nadelate jak keby ste vsetci jazdili 400 po nemeckych dialnicicach :-) ... ruka neni pi*a, v ruke je cit a preto momentak nepotrebujem nie ? :-D chapem ale ze niektori budu robit povyky aj nad takymito elementarnymi vecami :-) momentakom sa odporuca dotahovat preto, aby nejaky chytracisko neposkodil zavit, alebo skrutku, ked bude trebars skakat po kluci a dotahovat takzvane s toleranciou H-fest :-D :-D neni to preto, ze keby to utiahnes o 10nm menej ze ti uleti koleso za jazdy, alebo ked das o 10nm viac tak sa zruti vesmir :-) a ten kto si nevie dotiahnut seriovym klucom kolesa tak, aby drzali az dokym ich zas nebudem chcet povolit, ten by nemal sadat za volant, lebo ked dostane defekt, moze byt z tohoto titulu velkou hrozbou :-P
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Aj keby sa jedna matica uvolnila, tak este ostavaju 3-4 ktore to v pohode udrzia ;-)
Navyse staci aby to momentovym klucom dotiahli o kusok viac a moze byt problem to koleso potom vymenit. Doma na dvore, v garazi na to budu nastroje, ale ked bude treba menit defekt na ceste tak moze nastat problem. Vacsina klucov co davaju vyrobcovia aut su smejdy (take tie niekolkokrat odnute bakule) a ked pride k najhorsiemu tak nie ze koleso nepojde uvolnit, ale este ten kluc aj ohnete (vlastna skusenost - sice to som po nom uz skakal, kedze to trzalo az moc)
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

sundevil napísal:Doma na dvore, v garazi na to budu nastroje, ale ked bude treba menit defekt na ceste tak moze nastat problem. Vacsina klucov co davaju vyrobcovia aut su smejdy (take tie niekolkokrat odnute bakule) a ked pride k najhorsiemu tak nie ze koleso nepojde uvolnit
Preto nosíme v kufri kusok lešenárskej trubky na univerzálne použitie :D. Pokiaľ koleso nejde uvolniť tak na kľúč nastrčíš trubku a vyrobíš si dlhšiu páku... Avšak doťahovať vždy bez nej.

K tej výmene doma, je to akceptovateľné, avšak ak tam idú kolesá prvý krát určite vyvážiť, a potom aspoň každý 2 rok alebo ak jazdíš veľa. Stačí sa niekedy keď pôjdeš pešo pristaviť pri chodníku a započúvať sa. Skoro každému 5.! autu od kolies ide pukanie, čo značí že to nevyvážil. Takýchto ľudí nepochopím, keď to že niečo nie je OK je zaznamenateľné už sluchom. Celkovo si myslím že minimálne 20% vodičov na vyvažovanie úplne s*rie :smt081
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

nordkapp_pb napísal:.... ...
a ten kto si nevie dotiahnut seriovym klucom kolesa tak, aby drzali az dokym ich zas nebudem chcet povolit, ten by nemal sadat za volant, lebo ked dostane defekt, moze byt z tohoto titulu velkou hrozbou :-P
Tak to by minimálne 3/4 manželiek, priateliek a nagélovaných manažérov nemalo čo robiť na ceste :P Ešte, že sa poistili u axy a koleso im príde vymeniť sám technik osobne (a možno prinesie aj momentový kľúč) :smt007
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eras »

pukanie... a potom ludia, co maju kamienky v dezene, maju ist vyvazovat? :P

edit: doniesol som auto domov a isiel zhodit kolesa a ocistit brzdy.... som odtahoval s 2-metrovou stanglou a to som po nej pomaly skakal... potom problematicky daval koleso dole, co tam bolo zatuhnute... ale lehce sa nahrialo a islo dole velmi rychlo... tak preto... dotahovat koleso len rukami, ludia... bez nadstavcov na kluc, bo na konci sezony aj v servise s tym budu mat problemy...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Eras, a kto Ti tie kolesá uťahoval, keď si ich nemohol dať s dvojmetrovou pákou dole?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

zapecene skruty ... preto pouzivame uz dlhe roky grafitovu vazelinu - das trosku na zavit a s povolovanim niesu problemy :-P ...
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eras »

Pilifo napísal:Eras, a kto Ti tie kolesá uťahoval, keď si ich nemohol dať s dvojmetrovou pákou dole?
zle som napisal... kupil som auto a doniesol domov
rok trcalo nepohnute na mieste, presuvalo sa len v ramci dvora
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Kolesa su dobre dotiahnute, ked vam pri zakrucani lezu oci z jamiek a pripadne sa objavuju hviezdicky :D plati len pre "bezneho" cloveka, nie dakeho hromotlka bezkrkeho.

Menim len obute disky leto zima, prevazenie ako bolo spomenute, raz za 3r. alebo ak to dava pocitit do riadenia.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Celou svojou silou určite nemusíš tie kolesá doťahovať. Čo myslíš, že pri citlivom dotiahnutí sa Ti šróby samé odšróbujú? :)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

neodporucam "na krev" ... s dobrym klucom ma aj priemerny rachiticky jedinec dost sily na to aby otlacil alebo strhol zavit :-) a to sa potom naprava tazsie ako eventualne dotiahnutie kazdych 1000km :-P
klm16
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa klm16 »

dnes som svojpomocne vymienal kola v garazi :-)
vzduchovy vankus, sada klucov, grafitova vazelina, 30 minut pohodovej roboty a auto je v "letnom mode"
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

ked si niekto nie je isty svojou silou tak moze na kluc pouzit trubku aby sa vytvorila vacsia paka (neodporuca sa pouzivat trubka extremne dlhych rozmerov :D )
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Tak som si to tiez(v spolupraci s otcom) v utorok absolvoval a Fokal uz je na letnych. Furt musim prist ja domov aby sa s tymi autami daco robilo, olej mesiac po termine vymeny a nikto o tom ani nevie :)
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

tiez som vcera prezuval... uz som sa do toho pustil pred tyzdnom-dvoma, ale nevosiel mi kluc z vybavy auta do diery v elektrone, tak som to musel zabalit, pricom sa mi podarilo odfajat orech na bezpecnostnu srubu :D (mam ja ale stastia..), takze som ho musel objednat (15€ :O ), ale dosiel mi az po sviatkoch-vcera, takze som ako (takmer) posledny mohykan behal na zimnych aj v 20° (okrem Faba :D a celorocne zazimovanych...)

btw, este som nevidel v pneuservise pouzivat momentovy kluc (alebo maju tie pistole nastavene na utahovanie istym momentom?)
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

nordkapp_pb: krasne pises o momentovom kluci :D tiez ho nemam a nikdy som nemal problemy, snad ani v sobotu, idem prezuvat.. (este zohnat vazelitu bo tie kruzky na jesen zas budem pacit)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

smejo napísal:(okrem Faba :D a celorocne zazimovanych...)
Ocuvaj, ja jazdim na Fokali, naposledy som bol doma vo februari, potom az teraz, ale cez vikend sme nechceli menit. Zato otec sa nevie dokopat ku kupe aspon druhych plechacov, ten snad bude na zimakoch este ked sa vratim v maji :)
Napísať odpoveď