Otázky na SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Tress
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Otázky na SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský)

Príspevok od používateľa Tress »

Zdravim,,,
chcel by som sa opýtať na pár vecí, dúfam že tu niekto má skúsenosti aspoň s niečim podobným.
Mama je vedúca baru, ktorý sa tento piatok otvorí.
S jednou spoločnosťou je dohodnutá na jukeboxe (už je tam namontovaný), že im ako keby prenaime miesto pre ten jukebox a dostane 30% z jeho zárobku... Táto spoločnosť má so SOZA-ou zmluvu, že môžu poskytovať hudbu v baroch, reštauráciach a podobne.
-lenže v tomto bare sú aj 2 televízory, na ktorých by mali bežať klipy, alebo niečo čo by sa do toho baru hodilo.
Zatial sme dospeli k tomu že by hudba bola púšťaná z jukeboxu a klipy by bežali v TV na nejakom programe (od Magia).. vela prevádzok to má podobne, že hudba ide z rádia/ jukeboxu a v TV beží samostatne nejaký klip, len aby tam niečo bolo...
Už prichádza moja otázka: Keď to bude tak ako som to opýsal, budeme musieť platiť soza-e nejake poplatky, keď pojde čisto len obraz bez zvuku, alebo jak sa dá s tym vybabrať, alebo poradiť nejako...
poprípade ako je to s bežnými programami ako je joj, markíza alebo MTV, Music Box apod.
ďakujem vopred za každú radu :) (K+)

Kód: Vybrať všetko

SOZA – Slovenský ochranný zväz autorský je občianske združenie, ktoré chráni majetkové práva autorov a vydavateľov hudobných diel, uzatvára licenčné zmluvy s používateľmi hudobných diel, na základe ktorých získavajú oprávnenie hudobné diela použiť. Vyberá autorské odmeny a rozdeľuje ich oprávneným vlastníkom práv.
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: otazky na s.o.z.a. (Slovenský ochranný zväz autorský)

Príspevok od používateľa Dahome »

//Obrazky vkadaj do priloh.

1. Majiteľ prevádzky, v ktorej púšťa hudbu z technického zariadenia je povinný zaslať na adresu SOZA 2x vyplnené tlačivo Hromadnej licenčnej zmluvy minimálne 30 dní pred ich nainštalovaním v prevádzke. SOZA zmluvu zaregistruje a 1 potvrdený exemplár zašle naspäť. Na základe používateľom vyplnenej zmluvy SOZA vystaví faktúru podľa platného Sadzobníka SOZA.

2. Koncesionárske poplatky sa platia podľa Zákona o koncesionárskych poplatkoch. Platia ich všetci majitelia rozhlasových a televíznych prijímačov verejnoprávnym inštitúciám - Slovenskému rozhlasu a Slovenskej televízii, sú to príjmy týchto dvoch inštitúcií a s autorským právom nijako nesúvisia. SOZA platíte autorské odmeny. Tieto autorské odmeny sú povinní podľa platného Autorského zákona platiť tie fyzické alebo právnické osoby, ktoré majú technické zariadenia (rádiá, televízory, magnetofóny, CD prehrávače, gramofóny.. ), prostredníctvom ktorých je možné reprodukovať hudobné diela umiestnené na verejnosti prístupnom mieste, napr. v obchode, v kine, v bare, reštaurácii, v izbách hotelov, penziónov, rekreačných chát, vo Fitness centrách, v tanečných krúžkoch a pod..

3. Aj majiteľ resp. prevádzkovateľ hudobných automatov je povinný uzavrieť so SOZA Hromadnú licenčnú zmluvu, na základe ktorej získa licenciu na ich prevádzku. Prílohou zmluvy je Žiadosť o pridelenie licenčných známok na jednotlivé hudobné automaty. Každý hudobný automat umiestnený vo verejnosti prístupnom priestore musí byť označený licenčnou známkou SOZA s nalepeným hologramom a registračným číslom. Hudobný automat bez licenčnej známky je nelegálny.

to nebol obrázok ale smajl zo str. greensmilies.com Obrázok
Prílohy
google.gif
(126.1 KiB) 1709 stiahnutí
Tress
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Re: otazky na s.o.z.a. (Slovenský ochranný zväz autorský)

ďakujem ale...
3tí bod chápem, ten jukebox je v pohode a so sozou to majú vysporiadané
moja hlavná otázka nebola zodpovedaná,, či múžme púšťať hudbu z jukeboxu (ktorý je plne legálny) a obraz z TV (ktorý sa nebude nijak prihlasovať)
určite keď sa dá vyhnúť nejakým poplatkom tak je to lepšie, preto sa pýtam či sa to podobne nedá spraviť :))
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: otazky na SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský)

Som zvedavý, ako budeš dokazovať SOZ-e, že ide z TV len obraz, bez zvuku... :lol: V sadzobníku SOZA je zahrnuté
aj šírenie rozhlasovým a televíznym vysielaním... V každom prípade SOZA zastrešuje len hudobné diela a TV vysielanie
špecifikuje ako šírenie technickými zariadeniami. Takže ak budeš niekedy pozerať klip, budeš mať pustený aj zvuk
a náhodou sa objaví vo dverách inšpektor SOZA, máš problém... Myslím, že ročný poplatok 34 € nie je pre majiteľa alebo
prevádzkovateľa žiaden problém... :roll:
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Najzdieračskejšia organizácia pod slnkom.
Mám skúsenosť, že pýtajú peniaze za hudbu, ktorá odznela vo filme v kine.
Tress
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

to som zistil čo sú zač...
a prečo by sa na tú hudbu nemali vzťahovať autorské práva? :)
aj soundtracky sú niekym vytvárané, takze majú autora-tj. autorské práva
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Pretože za ne už raz zaplatili pri výrobe filmu nie?
Tress
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

pockaj, teraz hovoris o tom, ze film bol natocený a soza pytala peniaze od sprostredkovatela filmu v kine?
ja som to pochopil tak, ze niekdo pustal soundtrack z filmu niekde v prevadzke(co s vyrobcom filmu nema nic spolocne, ani s kinom), a od nich si pytali peniaze :))
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Normálne kino...ide film a SOZA pýta peniaze za hudbu čo ide vo filme.
Choré nie?
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa TheMEMBER »

begbeee: Mozno to bol film, kde porusili pravidla sozy a tak ked si ten film pustis, porusis ich zakon a musis platit. Kedze asi Soza nevie ziskat peniaze od autorov filmu ktory zakon porusili, tak to robi asi takto a tym padom uz viac ten film kino nepusti(Soza dufajuc). Inak suhlasim je to chore.
Ujo Marky
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Ujo Marky »

Ma tento zvaz vobec niaku vykonnu pravomoc?
A nato aby si z toho mohol mat problem by mali byt tie ich pravidla aj v zakonniku SR nie?
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Ujo Marky napísal:Ma tento zvaz vobec niaku vykonnu pravomoc?
A nato aby si z toho mohol mat problem by mali byt tie ich pravidla aj v zakonniku SR nie?
Samozrejme, že má... a stačí si pozrieť jeho stránku, aby mal človek jasno.
SOZA chráni majetkové práva autorov a vydavateľov hudobných diel, uzatvára licenčné zmluvy
s používateľmi hudobných diel, na základe ktorých získavajú oprávnenie hudobné diela použiť.
Vyberá autorské odmeny a rozdeľuje ich oprávneným vlastníkom práv. A to všetko v súlade
s Autorským zákonom §17, 18.
Porušenie Aut. zákona ergo "Používanie hudobných diel bez súhlasu ich tvorcov je neoprávnené
nakladanie s predmetmi chránenými Autorským zákonom spôsobom, ktorý patrí autorom, jedná sa
o naplnenie skutkovej podstaty trestného činu podľa §283 Trestného zákona č.300/2005.
Ak SOZA zistí používanie hudobných diel bez uzatvorenia licenčnej zmluvy, bude žiadať vydanie
bezdôvodného obohatenia; súčasne môže podať podnet na prešetrenie podozrenia z trestného činu
podľa § 283 Trestného zákona č. 300/2005 Z. z. – porušovanie autorského práva alebo na priestupkové
konanie podľa zákona o priestupkoch č.372/1990 Zb. v znení neskorších predpisov.
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

Dnes som napisal stvavy blogpost o SOZE po tom co sa zacala vyhrazat inym blogerom za to ze zdielali hudbu z yuotube na svojich blogoch... http://blog.kucerka.sk/2011/06/dakujem- ... enie-voza/
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

K tomuto pridavam dalsi pekny clanok/blog: https://www.nethemba.com/blog/-/blogs/i ... -a-la-soza
Dostala ma cast tykajuca sa aj digitalneho nakupu mp3jek:
4. Sú MP3 stiahnuté z internetových stránok legálne ?
Ak sú MP3 stiahnuté z internetových stránok, ktoré majú právo sprístupňovať hudobné diela prostredníctvom internetu a máte o tom doklad (emailové potvrdenie nie je postačujúce), je to legálne.
To mi pripada ako keby to vymyslal niekto, kto o nakupe digitalnej hudbe iba pocul, pretoze je to totalny nezmysel (v clanku je to tiez rozpisane). A ak to v SOZA myslia vazne, tak je mi ich uprimne luto, mali by ukoncit svoje parazitovanie na umelcoch.
pepan90
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pepan90 »

SOZA začala aktívne vyberať poplatky a pokuty za hudobné YouTube videá na stránkach
http://www.dsl.sk/article.php?article=11041
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

hh sa len smejem :D ako mozu vyberat mesacne poplatky za sluzbu googlu ci yt. Este ktomu su tie videa neni na stranke, ale bezia na yt.
Shwollo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shwollo »

svoje otázky môžete posielať priamo na facebok stránke SOZ(V)A:
http://www.facebook.com/pages/SOVA/217992701569015
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Takže riaditeľom SOZA je Repčík :hmm: Nikdy som nevedel čo si mám o ňom myslieť, tentokrát sa celkom vyfarbil.
janulko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa janulko »

ja mam jednu otasku na SOZA

PREČO SA SOZA SPRAVA JAK TLUPA DEGEŠOU ČO NAŠLI STRATENI KOVOŠROT?

ďakujem....
Napísať odpoveď