Kolizia ciernych dier

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Kolizia ciernych dier

Príspevok od používateľa begbeee »

Ja ti poviem čo je kameň úrazu... sa choď pozrieť do čiernych dier v Letanovciach a na Luník IX, tam nič nevyčítaš, bo tam už aj písmenká pokradli...
Klingonka
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Klingonka »

Si moc odvecí.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Som. Ale tie čierne diery sa nás dotýkajú viac ako kolízia niekde kde aj čas stojí ;-)
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

Klingonka napísal:Ja som zas čítala o nejakej Chandrasekharovej hranici a podľa nej sa to určuje, či zo slnka bude č.d. / neutron star / black dwarf, ale to je asi to isté.

Keď sa 2 č.d. pohlcujú, tak vtedy je to vyparovanie.

Tých č.d. veľa nebude, lebo trpaslíkov je vo vesmíre až 75 % aj naše Slnko má "nábeh" na trpaslíka, ale to je ešte sci-fi, ešte bude red giant.

To, čo píše Qwerty, tak to je také sci-fi, že my sa toho už nedožijeme, aj keby to bola pravda, nás to nemusí zaujímať. A vesmír sa nezmršťuje, ale rozpína.

A presne to je ten kameň úrazu, lebo č.d. "nemajú vlasy" nedá sa z nich skoro nič vyčítať
chandrashekarova medz (dufam ze som meno neskomolil, bol to vyznamny indicky astrofyzik) je prave ta 1.4 hmotsnosti slnka. ako si povedal vacsina hviezd su trpaslici (nemyslim konretne bielych, cernych cervenych...) vidno to pekne na tomto obrazku. http://www.eso.org/public/outreach/eduo ... _local.gif
cim viac bodiek tym je ich viac. ako sa da vsimnut giant (obrov) a supergiants (nadobrov) je velmi malo tak isto bielych trpaslikov (ale to mas svoj logicky dovod) . ten pas co sa tiahne diaganalou (pas hlavnej postupnosti) tak Slniecko lezi niekde v strede blizsie k dolnemu rohu. a to je tiez oblast trpaslikov
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

Klingonka napísal:Ja som zas čítala o nejakej Chandrasekharovej hranici a podľa nej sa to určuje, či zo slnka bude č.d. / neutron star / black dwarf, ale to je asi to isté.

Keď sa 2 č.d. pohlcujú, tak vtedy je to vyparovanie.

Tých č.d. veľa nebude, lebo trpaslíkov je vo vesmíre až 75 % aj naše Slnko má "nábeh" na trpaslíka, ale to je ešte sci-fi, ešte bude red giant.

To, čo píše Qwerty, tak to je také sci-fi, že my sa toho už nedožijeme, aj keby to bola pravda, nás to nemusí zaujímať. A vesmír sa nezmršťuje, ale rozpína.

A presne to je ten kameň úrazu, lebo č.d. "nemajú vlasy" nedá sa z nich skoro nič vyčítať
ty vole a po rozpinani bude co nasledovat?... si o tom nieco aj precitaj, bude sa zmrstovat, :!: :!: :!: :!: :!: takze to az take sci-fi nie je, to je jedna vec a ta druha moj nazor moze byt kludne spravny a preco by nemohol? vies ho vyvratit? ak ano, na zaklade COHO? akych dokazov? pokial to nevieme potvrdit ani vyvratit tak na tom potom nieco moze byt . . .
Dědek Kostěj
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Dědek Kostěj »

qwerty-xyz napísal: ty vole a po rozpinani bude co nasledovat?... si o tom nieco aj precitaj, bude sa zmrstovat, :!: :!: :!: :!: :!: takze to az take sci-fi nie je, to je jedna vec a ta druha moj nazor moze byt kludne spravny a preco by nemohol? vies ho vyvratit? ak ano, na zaklade COHO? akych dokazov? pokial to nevieme potvrdit ani vyvratit tak na tom potom nieco moze byt . . .
hlavne ze ty tu pytas dokazy a pritom sam tvrdis, akoby so 100% istotou, ze po rozpinani sa bude zmrstovat. je to tiez len teoria, tiez na to nemas ziaden dokaz, nevies to potvrdit ani vyvratit, tak si nebud tak isty, ze to je pravda. su to len teorie.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

v zasade su len tri moznosti : 1. bude sa rozpinat stale (teda ho caka "termodynamicka smrt"), raz si to "rozmysli" a zacne sa zmrstovat opat do singularity alebo tretia, ze to robi pravidelne (teoria pulzujuceho vesmiru)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Možno raz ustane. Zastane.
Klingonka
Light Star
Light Star

A vyriešené :)

Ešže že vraj je nejaká "temná energia / hmota" a bude jej stále viac a viac ako normálnej hmoty (hviezdy/planéty), tak čo bude s vesmírom potom, tak to už je ozaj sci-fi.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

To o tej hmote by niekto mohol napísať. Pod lampou to vysvetľoval nedávno ten ppči fyzik, že máme hmotu, ktorú poznáme a tá ma antihmotu napr. každý elektrón má svoj pozitrón to je tá antihmota, lenže podľa gravitačného zákona to stále nevychádza a tak predpokladajú, že musí byť ešte nejaká temná hmota, ktorá je - resp. mala by byť - ale nič o nej nevieme...
A celkove je sranda, že teória relativity nášho sveta je nekompatibilná s teoriou minisveta aka kvantovou fyzikou ale oba princípy na svojom piesočku fungujú..
3PO
Medium Professional
Medium Professional

antihmota sa vo vesmire skoro vobec nevyskytuje. temna hmota a temna energia s antihmotou nemaju nic spolocne
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

3PO napísal:antihmota sa vo vesmire skoro vobec nevyskytuje. temna hmota a temna energia s antihmotou nemaju nic spolocne
Mohol by si to nejako podložiť?
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Pekná debata :P
či sa rozpína, alebo nie, raz určite zanikne. A je myslím jedno ako. Toho sa my nedožijeme.

K tej antihmote: S. Hawking raz povedal: "Keď sa raz stretnete s mimozemšťanom, v žiadnom prípade si s ním nepodávajte ruky! Mohol by byť z antihmoty a vzájomne by ste zanihilovali" - samozrejme povedal to s humorom :)

Antihmotu je ale ťažké pozorovať, keďže to je možné iba keď anihiluje s inou hmotou (pretože na prvý pohľad sa neodlišuje od svojej ne-antihmoty (má to aj daaký názov, ale nespomeniem si :D)) Takže tvrdenie že sa vo vesmíre nevyskytuje by som veľmi neprezentoval. Je pravda, že sme jej veľa nevideli, ale to neznamená, že tam na nás niekde nečíha o.O
3PO
Medium Professional
Medium Professional

tak pozor. netvrdil som, ze sa nevyskytuje. tvrdil som ze sa skoro nevyskytuje.. trosku objasnene preco je tu http://ojs.ujf.cas.cz/~wagner/popclan/a ... taAMS.html
podla vsetkeheo na pociatku vesmiru jej bolo trosku menej ako "klasickej" hmoty. lenze anihilovala a ten tesny nadbytok hmoty vidime vo vesmire dodnes.
ccimo
Star
Star

Príspevok od používateľa ccimo »

napadlo tu niekoho nieco taketo?: zeby bola taka moznost ze my ako ludstvo a cela nasa galaxia sa prave teraz nachadza v ciernej diere? myslim to tak ze zijeme v ciernej diere v ktorej je dalsia cierna diera...neviem ci ma dakto pochopi co myslim :)
3PO
Medium Professional
Medium Professional

netusim co myslis. ale poviem ti jeden fakt. stred nasej galaxie je (pesnicka od muse) supermassive black hole
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

mna by zaujímalo čo je za hranicou hmoty a vesmíru samotného. Je mi jedno či sa rozpína, alebo scvrkáva, ale chcel by som vedieť čo je za...
3PO
Medium Professional
Medium Professional

to by sme cheli vediet vsetci :) a v skutocnosti to asi (moj nazor) nevie nikto. pan Grygar ked sa ho raz opytali co bolo pred big bang, tak odpovedal, ze tato otazka nema zmysel. lebo vtedy cas neexistoval, teda nema sa zmysel pytat taku to otazku (niekde to bolo demonstrovane na priklade severneho svetoveho polu). a ja si myslim ( ale fakt nekamenujte ma je to len moj nazor) co je za koncom vesmiru sa nema asi tiez velky zmysel pytat, ked tam podla mna priestor neexistuje. inak pekna tema na diskusiu/polemiku :)
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

uplink napísal:mna by zaujímalo čo je za hranicou hmoty a vesmíru samotného. Je mi jedno či sa rozpína, alebo scvrkáva, ale chcel by som vedieť čo je za...
Podla mna vesmir je tak skruteny ze nieco co za neexistuje. Jednoducho nema zaciatok ani koniec.
Klingonka
Light Star
Light Star

Možno je to blbosť, ale ja si myslím, že keby sa dalo prejsť celým vesmírom, leteli by sme stále dookola, potom rýchlejšie a rýchlejšie, tak by sme sa dostali niekde pred Veľký tresk, ale to by nám už zhorela loď z tej vysokej teploty, ktorá tam vtedy panovala.
Napísať odpoveď