Cital som jednu knizku, je uplne mimo temu, ale podstata je ta, ze hlavna postava v pribehu sa dost zamyslala nad Bohom a vierou, a teda nabozenstvom (teda pisem hlavna postava, ale prakticky sa nad tym teda zamysla autor) a velmi ma zaujala taka jednoducha uvaha napisana par vetami, znela takto:
Je to velmi zaujimava veta, hlavne ta v 'bold' a velmi sa mi paci, da sa povedat ze s nou plne suhlasim, dava proste logiku.Áno, neexistuje žiaden hriech. Aj to zlé, čo si človek myslí, že mu druhá bytosť vykonala, si sám v skutočnosti prial a malo to tak byť...
– Všetky náboženstvá sú skostnatelé a kŕmi ich len ľudský strach. Ľudia sa o ne podopierajú, lebo sa boja, že bez nich budú kráčať zhrbení. Neuvedomujú si ale, že zhrbenosť je znakom ťažko nadobudnutých životných skúseností a múdrosti. Nie je žiadne peklo, nebo, hriech... Žijeme v úžasnej dualite, kde sa máme naučiť to, čo nevieme..., .
Inac tiez si myslim ze cirkev kaze jedno a robi druhe, nesedi mi zopar faktov co sa nabozenstiev tyka, a preto v poslednu dobu neverim ani na peklo, nevravim, ze som na neho niekedy veril, proste len som sa nad tym hlbsie nezamyslal...ale ked uz doslo k tomu premyslaniu nad peklom a nebom, 'vsimol' som si jeden fakt: na jednej strane, cirkev vravi, ze Boh je nekonecna laska (s cim suhlasim, a tiez v to verim), a ze dokaze odpustat vsetko (ano verim v to, proste pre obycajnych smrtelnikov nepomyslitelne a nepochopitelne ze sa da odpustit aj vrazda atd.) no tak potom ked ten Boh dokaze odpustat vsetko, z akeho dovodu niekoho posle do pekla? Aku ma na to pricinu? Zrazu niekomu neodpustil?
A dalej, co sa tyka sexu po svadbe, masturbovani, antikoncepcii, pohlavny styk iba na plodenie, nie na pozitok....to hodim vsetko do jedneho vreca...su to blaboli...az na to ze cirkev neschvaluje a neuznava potraty...to je spravne...az na pripad ked ide o znasilnenie alebo zdraviu nebezpecne tehotenstvo, vtedy je to snad nevyhnutne.
Sex po svadbe...wtf?
Nemasturbovat..wtf?
Sex iba na plodenie...wtf?
Boh nam dal akesi pudy, su to zakladne pudy cloveka, ktore sa nedaju popriet, a ked si niekto naivne mysli, ze aj ten knaz si nevybrnka vtaka obcas,pripadne sa s niekym nevyspi. tak je strasne naivny.Fakt je taky, ze sexualny chtic je chtic ktory ma kazda zdrava bytost, ci ide o zvierata, alebo o ludi, no tymto netvrdim a teda v mojom osobnom zivote neuznavam prespat sa s holkou iba na jednu noc atd...su to moje zasady, ked to niekomu robi dobre tak mna do toho nic, hovorim len cisto o tom co nerobim ja. Ale ked ma clovek sex z ozajstnej lasky, tak nevidim dovod nemat ho pred svadbou. A tak isto nevidim dovod preco nepouzit antikoncepciu. Je to vsetko debata a uvahy na niekolko stran pisania a niekolko hodin diskutovania, to je len trosku z mojho nazoru na danu vec co sa tyka viera vs nabozenstvo(cirkev)