Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa hughito »

Eruner: Tak si jasne stanovme tému, lebo takto sa tu skáče od jednej veci k druhej, ja tu navyše vediem debatu aj s inými a je v tom neporiadok.

Neviem, ako si došiel k tomu, že tomuto (tejto téme) nerozumiem.
Ja si naopak myslím, že mám dosť načítanej literatúry a časopisov (čítal som aj Bibliu, ale dostal som sa len niekde po 3-4 knihu Mojžišovu, lebo ten paskvil sa jednoducho nedal čítať. Tak som sa vrhol na ten "lepší" Nový zákon, prečítal som Matúša a Jána, zistil som, že je to skoro rovnaké, takže Lukáša a Marka som vynechal. Celkovo, nebol čas na čítanie Biblie, mám doma plno hodnotnejšej literatúry, ktorá mi dá x-krát viac.) k tejto téme, dosť rozhovor po rôznych fórach a hlavne aj naživo s veriacimi, robil som na túto tému aj SOČ.
Takže naozaj neviem, ako si dospel k názoru, že sa vyjadrujem k veci, o ktorej nič neviem.
244 Príspevky / 15.83% - toto je moja bilancia pre túto tému, takže skromne si myslím, že predsa len k téme niečo mám napísať. (Aj keď to niektorí spochybňujú, asi mi chýba Mons. pred nickom)
žijeme v 21. storočí, tak je smiešne tvrdiť stredoveké reči typu "...neuverí, skončí v pekle.."
To vôbec nie je smiešne, to je realita a netvrdím to ja, ale tvrdí to cirkev a Biblia a aj mnoho veriacich.
Toto je jedne z aspektov, čo kritizujem. Mnohí veriaci sú "moderní", interpretujú si Bibliu po svojom a nepohodlné časti jednoducho vynechávajú, nazvú to prežitkom alebo stredovekým výmyslom.

nauraa: Ok, takže pripusťme každú hovadinu, nie ? Však čo ak náhodou...

Po všetkom mojom štúdiu k tejto téme som dospel k 100% presvedčeniu, že žiadny konkrétny boh (boh náboženstiev) jednoducho neexistuje. Som o tom hlboko presvedčený. Nie som ten typ, čo neverí v boha, ja som presvedčený, že nie je.

A vôbec mi nevadí, že nikdy nebudem mať priamy dôkaz, lebo: dokázať neexistenciu niečoho, čo neexistuje, sa nedá.

Ateizmus nie je žiadny druh viery, ateizmus v pasívnej forme je neviera v boha a v aktívnej forme je jeho popieranie, na základe rozumových a logických argumentov.
Ateisti nechodia do svojich kostolov a nevykonávajú obrady na nevieru v boha. Ateizmus nie je žiadna viera.

Môžem sa spýtať, ty si veriaca ?
nauraa
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa nauraa »

hughito, Ivo Benda je tiez presvedceny, ze sa kontaktuje s Astarom Seranom cez otvorene srdecne cakry. Presvedcenie este nic neznamena. Ze je ateizmus len istym druhom viery je zhrnutim jedneho vyznamneho religionistu, takze to nie je len taky moj vykrik do tmy. Na vieru nemusis chodit do kostola a modlit sa ruzenec.
K tej poslednej otazke. Ako tvrdi jeden moj prednasajuci: "Som prisny ateista, ale casto sa bojim, ze ma Boh za to potresta" :)
hughito
Redeemer
Redeemer

No a to je presne to. Lenže, ja o svojej presvedčenosti nikoho nepresviedčam v merítku ako náboženstvo, je to len môj malý, skromný názor.
Inak je zaujímavé, ako sa toleruje presvedčenie veriacich, to nikomu nevadí, keď niekto povie, že verí v boha.
Ak však niekto vyrukuje s ateizmom, pohľad sa zmení, hneď je to brané ako niečo "zlé", čoho si aj ty príkladom.
"Strašne" ti vadí, že tu prezentujem môj názor, ale názory veriacich ti zjavne nevadia, ešte si tu nenapadla napr. Stoporka s argumentom, že ako vlastne môže byť presvedčený (čo určite je) v to, že jeho Boh existuje a taktiež jeho presvedčenie neprirovnávaš k presvedčeniu I. Bendy.

Ateizmus je asi taká viera, ako viera v to, že existuje elektrická energia (pre mňa).
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

hughito napísal:Neviem, ako si došiel k tomu, že tomuto (tejto téme) nerozumiem.
Po všetkom mojom štúdiu k tejto téme som dospel k 100% presvedčeniu, že žiadny konkrétny boh (boh náboženstiev) jednoducho neexistuje.
Mám pre teba jednu otázku:
Je boh nejaká osoba, duch, alebo niekto s kým nemusíš mať nič spoločné?
nauraa
Medium Star
Medium Star

hughito, rozpravali sme sa o fundamentalistoch, o vykladoch Biblie, o tom, ze pripustam moznost, ze Boh je... Kde si nabral ten pocit, ze mi prekaza tvoj nazor? Mne neprekaza viera ci neviera, zaraza ma skor sposob prejavu, akym ludia presadzuju svoje myslienky, napriklad ty na mna posobis, ze mas pocit, ze ta osvietila cista pravda a vysvetlujes tu veriacim akym nezmyslom to len veria. Jasne, viacero veci je mozno mimo nase chapanie, ale je to viera a hlavne je to ich vec. Pokial si pamatam, tak par stranok dozadu som mala pripomienky aj na Stoporka alebo tehlu, neboj. Netykali sa priamo viery, pretoze k tej sa celkovo vyjadrujem malo, ale aj tak... Ja sa snazim na veci pozerat z viacerych uhlov. A uz to nechcem rozoberat! :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Je boh nejaká osoba, duch, alebo niekto s kým nemusíš mať nič spoločné?
Ja ti neviem povedať, čo je to boh, lebo podľa mňa boh nie je nič. Ale ja reagujem na jednotlivé predstavy veriacich, ktoré sa naozaj dosť líšia.
A ten môj záver som smeroval na taký typ boha, ktorého si veriaci predstavujú tak, že je aktívny, zapája sa do diania sveta, "počuje" naše modlitby atď.

"Jeho" podobu, alebo nebodaj výzor neriešim vôbec, lebo to nie je podstatné. Aj keď musím podotknúť, že ateistom sa často vyčíta, že si predstavujú Boha ako nejakého dedka s bradou na oblaku, ale túto podobu vymysleli veriaci-kresťania, nie ateisti. Pozrite sa na strop Sixtínskej kaplnky.

nauraa: Opakujem, že to môžeš rovno pripúštať aj existenciu jednorožca alebo Snehulienky. Je to to isté. Ale, samozrejme, je to tvoja voľba.

Každý máme svoj spôsob diskusie a konkrétne v tejto oblasti som dospel k názoru, že nie je potrebné udržovať nejakú zbytočnú úctu a diplomatickosť.
Na štýle diskusie nezaváži, dôležité sú argumenty. Ak by som ich mal slabé či nerozumné, veriaci by ma tu museli rozprášiť.
Ja veriacim vysvetľujem môj pohľad na tieto veci a konfrontujem to s ich predstavami, nevidím na tom nič zlého. Veriaci si tiež často radi rýpnu do ateistov.

Ja viem, že si mala pripomienky aj na Stoporka a iných, ale akosi som si nevšimol pripomienku typu, že ako vôbec môžu byť presvedčení o tom, že Boh existuje.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Pokial moje vedomosti siahaju, Jednorozec ani Snehulienka nie su nabozenske postavy s minimalne dvojtisicrocnou tradiciou a niekolkomiliardovymi zastupmi uctievatelov, takze aj preto to nie je to iste. Nie je to zbytocna ucta ani diplomacia, to je o tom, ze sa snazis poukazovanim na nezrovnalosti v Biblii svoje presvedcenie pretlacit do pozicie jedineho spravneho nazoru, pricom mi znova nie je jasne, odkial tolka istota, ale uz sa mi tu naozaj nechce o tom hovorit...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

s Naurou do botky súhlasím.

Nikto na svete (ani ty, Hughito, ani ja, ani Kali ani Gangy ani samotný veľký Hojko) nemá patent na pravdu. A najmä na internetových diskusiách dôrazne záleží na spôsobe prejavu vlastného názoru- pokiaľ má niekto rozumné argumenty, no prejav 13ročného gangsta decka, tak si jeho príspevok nečítam s takou váhou, ako príspevok písaný slušným tónom, lebo grobiánstvo a arogancia medzi slušných ľudí nepatrí a do diskusie taktiež. Však?

Nauraa - odkiaľ pramení jeho istota? - z jeho viery v ňu. A pritom nedokáže pochopiť a akceptovať vieru iných bez toho, aby ich násilne (dôraz na slovko násilne) presviedčal o tom, že len tá jeho je správna - presne ako tí magori misionári, ktorí idú do cudzej krajiny tlačiť domorodcom do hlavy myšlienky o Ježišovom odpustení neberúc ohľad na spôsob ich doterajšieho života a spôsobu uvažovania, proste "hurá systém." = nie všetci misionári sú takí a našťastie nie všetci ateisti cítia potrebu svojou pravdou valcovať vieru v Boha v rôznych obmenách. = Hughito - troška zvolni, chlape, dá sa s tebou super podebatiť, máš zaujímavé názory, no nesnaž sa o nich ostatných tak agresívne presviedčať. Asi si to neuvedomuješ, no Nauraa krásne zosumarizovala spôsob tvojej prezentácie v tejto téme v poslednej dobe - ako by ťa "niečo osvietilo" a začal si "šíriť jedinú správnu pravdu" :)

Dajme takú otázku do diskusie: čo si myslíte o Reiki, liečení "vesmírnou silou" alebo skrze "anjelske bytosti?" Je niečo také skutočne možné alebo je to len placebo efekt? Kam až siahajú hranice toho, čo dokáže viera (či už vo vlastné uzdravenie alebo čokoľvek iné)?
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Hughito, podľa tvojej predstavy boha, máš pravdu, že boh neexistuje. Keď pre teba boh nie je nič, tak nie je nič.
Ale ja verím v skutočného Boha. Ja verím, že Boh existuje. Kým ti hovoríš o bohu, ja tu hovorím o Bohu. Jeden o voze a druhý o koze.
Preto som sa pýtal, čo si predstavuješ pod pojmom boh. Vrámci svojej predstavy máš pravdu, ale v Skutočnosti/Realite, ju vôbec nemusíš mať. V skutočnosti to môže byť celé úplne inak (treba uznať, že aj táto možnosť môže nastať)

Stoporko: zaujímavú otázku si načal, ja bych povedal, že ak to funguje, tak to môže mať iba dobré účinky. Ak nie, tak nič sa nedeje a život ide ďalej. Trochu to rozvi
hughito
Redeemer
Redeemer

nauraa: Ak ti nie je sympatická Snehulienka, zameň si ju za Zeusa či egyptské božstvá. Princíp je rovnaký, vždy to tak bolo, už od animizmu.

A ja určite nepoukazujem len na Bibliu, ale aj na kopec iných vecí, ktoré len dotvárajú môj názor.

Dawkins to vystihol úplne presne: Všetci sme ateisti, čo sa týka gréckych bohov. Niektorí však idú o jedného boha ďalej.

stoporko:Pripadá ti moje vyjadrovanie a argumentácia na úrovni 13-ročného gangstu ?

Samozrejme, že nikto nemá patent na rozum, ale každý má právo na názor a svoje presvedčenie.

Áno, mám istotu zo svojich názorov, lebo mám pre ne podklady. Ja tu neargumentujem starou knihou, vierou ani akýmsi abstraktným a vrcholne subjektívnym pocitom.
Všetko čo tu píšem máte možnosť vyvrátiť, úplne ma rozdupať, akým len chcete tónom a spôsobom.
Ďakujem za krásne porovnanie s misionármi, ktoré je však pekne mimo.
Ja nikomu násilím netlačím svoje presvedčenie/vieru do hlavy, ja diskutujem, takisto nikomu neničím životy a neničím prirodzenosť. Odporúčam: http://watchandthink.wordpress.com/2009 ... white-god/

Čo sa týka názoru na náboženstvo, "osvietený" som už roky, ale moje osvietenie sa prehlbuje každou prečítanou knihou, pozretím dokumentu či diskusii s veriacim. Ja za to nemôžem, že mi nedávate dôvody na to, aby sa moje "osvietenstvo" vytratilo.

Čo sa týka môjho vystupovania, niekedy môžem vyznieť agresívnejšie, ale to nemám v úmysle, ja taký jednoducho som, mám to v povahe. Som predsa len ešte mladý človeka a chýba mi starecká umiernenosť a rozumnosť. :wink:
Bol by som však rád, ak by ste sa nepozerali na spôsob diskusie, ale na argumenty, ktoré tu dávam do obehu, na moje názory k veci.

Toto isté sa deje ohľadne Dawkinsa (nechcem sa s ním prirovnávať, "božechráň :lol: ).
On jednoducho rozvíril celosvetovú hladinu. Odhodil diplomatický tón a začal rezať do živého. Aj keď veci hovorí priamo a bez servítky, hovorí rozumne a pravdivo.
Stačí si pozrieť jeho diskusie, nemá problémy ísť do súboja na kameru, len on a jeho oponent, čo mu ide dosť dobre a celkom si tých rôznych teológov dáva.
Ak však vidím o ňom niečo v médiach, tam väčšinou ide o príspevky typu: Ten zlý ateista Dawkins zase útočí, obnovil bojovný ateizmus, jeho argumentácia je neinteligentná, atď.
To sú však všetko len odbočky a logicky chybné argumenty (buď ad hominem či tzv. "red herring), ktoré odbáčajú od podstaty, lebo Dawkins jednoducho triafa do čierneho.

Stoporko, čo sa týka tvojej otázky, podľa mňa ide o placebo efekt či rôzne formy sugescie. Ale fungovať to môže, ak ten človek dostatočne verí, že mu to pomôže.

Eruner: Takže jednoducho veríš v kresťanského Boha. A teraz definuj akého, lebo ako vidím, tiež si rád vyberáš to, čo ti vyhovuje. Opíš tvoju predstavu Boha.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Hughito má v tomto moju podporu a úplne s ním súhlasím.Som rovnako "osvietený" ako ty a dávam prednosť argumentom pred teóriami a dohadmi...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - občas mi tvoje vyjadrovanie, resp. spôsob vyjadrovania v tejto diskusii naozaj tak pripadá. Nechcem, aby to zle vyznelo, no najlepšie ťa v mojich očiach niekedy vystihuje slovné spojenie Misionár ateizmu - za každú cenu presvedčiť ostatných o tvojej pravde - opakujem, možno to tak nemyslíš, no skús si svoje komenty po čase po sebe prečítať a zamyslieť sa nad nimi, či tým, čo si napísal NEURÁŽAŠ niekoho iného vieru :)

Opakovane píšem, že zaoberať sa v diskusii niekoho argumentami má zmysel len vtedy, pokiaľ sa obe strany navzájom neosočujú a nehrajú sa na patent na rozum (ale už to radšej nechajme tak, mier bratku, OK?)

Tvoja otáza na Erunera sa týka asi aj mňa a všetkých veriacich v nejakého B/boha - lebo každý si verí podľa svojho a jeho viera je VIAC/MENEJ podobná nejakému priemeru, ktorý sa potom volá nejaké náboženstvo/vierovyznanie. Prečo to nazývaš "vyberaním si toho, čo mu vyhovuje?"

Prečo by som MAL VERIŤ všetkému, čo tvrdí dnešné kresťanstvo/islam/... ? Verím si tomu, čo JA/Eruner uznám za vhodné. A pokiaľ to nebude v rozpore so základným učením daného náboženstva, tak kde je problém? Ty asi nechápeš, že náboženstvo nie je dogmatické, ľudia majú voľnosť veriť si čomu chcú a súčasne sa hlásiť k danému náboženstvu, pokiaľ ich viera nejde proti základným stavebným kameňom toho náboženstva. A tak teda pokiaľ ja verím, že 10 Božích prikázaní nie sú doslovné príkazy/zákazy, ale "len" doporučeniami pre život, z ktorého bude mať náš Ocko radosť, tak tým nejdem proti základom Kresťanstva, aj keď by mi za túto časť mojej viery niektorí kresťania najradšej vyšklbali chlpy zo zadku :D A tak isto, pokiaľ bude niekto veriť, že kresťanský Boh je deduško na obláčiku, ktorého ovieva 77 sporoodetých panien palmovými listami, tak je to jeho boj :)

Tu nejde o vyberanie si nejakých vecí, ktoré sa komu hodia do krámu a ktoré nie - tu ide o to, čomu kto verí - pokiaľ neverím niektorým veciam, čo mainstreamové kresťanstvo učí (napr. katolíci - očistec, protestanti - Ježiš počas svojej smrti zostúpil do pekiel), tak pre to nie som kresťan? Alebo pokiaľ chápem dedičný hriech ako to, že sa človek rodí ako zlý a len výchova ho robí dobrým... nie som kresťan? Pokiaľ verím, že Ježiš raz a navždy zomrel za moje hriechy, tak som kresťan. Nič viac ku kresťanstvu netreba. Všetko ostatné sú len "personalizácie" užívateľského rozhrania aby vyhovovalo danému veriacemu :) Ak je to chaoticky napísané - prepáčte.

Možno jednoduchšie napísané - neexistuje niečo ako "pravý kresťan" - každý svoju vieru žije inak, jeho viera v Boha sa vyvíja inak, každý kresťan je iný. No to jediné, čo majú všetci kresťania spoločné je viera, že za naše hriechy raz a navždy umrel Ježiš. - toto nie je agitačná reč :)

Môj pohľad na Reiki, Anjelské uzdravovanie... je to ako ten starý vtip o teórii a praxi - vidím, že to funguje, no neviem prečo. Pokiaľ to slúži na dobro a lieči to ľudí, je to len a len dobre. No na druhej strane mám trocha obavy z komunikácie s astrálnymi bytosťami (za predpokladu, že existujú a to všetko nie je len placebo) - pripadá mi to ako mať na posteli liečivého hada - kým lieči, je všetko fajn. No keď začne hrýzť, už bude neskoro. Či nie? K tomu placebo-efektu: kde sú jeho hranice? Dá sa pomocou placeba vyliečiť napríklad z rakoviny? Alebo chrípka? Alebo obrna? Už dlhšie sa nad tým zamýšľam a neviem si na to odpovedať.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Skôr si myslím že ak je niekto o niečom presvedčený že je to správne tak sa snaží o tom aj iných presvedčiť svojimi argumentami a nesnaží sa ho osočovať :) A podľa mňa sú všetky náboženstvá dogmatické , ale v dnešnej dobe už nie je taký tlak vyvíjaný zo strany spoločnosti aby sa všetko presne a dogmaticky dodržiavalo a preto si každý vyberie z náboženstva to čo je mu najbližšie a to čomu verí.Taký mám na to ja pohľad :) A moja teta Reikuje a mnoho krát posielala aj mne energiu ak som bol chorý.Pomáha to ak sa človek na to sústredí a snaží sa otvoriť tej prichádzajúcej energie :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko: Nechám to na zajtra, chcem si ísť už čítať.

skuki: Tebe to pomáha preto, lebo chceš a veríš v to, že ti to pomáha. V skutočnosti sa žiadna energia na diaľku posielať nedá, to je absurdné.
Ja som si istý, že mne by to nepomohlo a mám aj jedne zážitok s takýmito alternatívnymi metódami.
Ide tam fakt o placebo a sugesciu, oni ťa jednoducho presvedčia, že ti pomohli, navodia takú celkovú atmosféru a je to. Pomôže to, ale väčšinou len na chvíľu.

Jednoducho sa to dá vysvetliť na princípe Kynedrilu.
Tam nejde vôbec o nejakú účinnú látku. Tam ide o to, že človek, ktorý si dá Kynedril vie, že mu nebude zle, lebo si ho dal. Ak by ste ho oklamali a dali mu namiesto Kynedrili Paralen, ale on by bol v tom, že je to Kynedril, tak je spokojný. Ak by sa dozvedel, že to nebol Kynedril, bolo by mu zle.

Aj placebo efekt má svoje limity, ale určovať tomu nejaký interval je absurdné.

Veľmi pomáha aj celkovo pozitívne myslenie, presviedčať samého seba o niečom. Funguje to. Ako ? To presne nevieme, ale aj veda potvrdzuje silný vplyv psychiky či myslenia na funkcie v tele. Vysvetľujú sa tak napríklad stigmy.
Ale aj toto pozitívne myslenie je také relatívne, neuchopiteľné. Nedá sa úplne nadstaviť a nie vždy to musí fungovať.
Errici
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Errici »

Kazdy berie vieru inak a kazdy aj inak veri. Kazdy ma vlastnu vieru ide o to ze ludia potrebuju v nieco verit a to je jedno ci v nejaku silu alebo nejaku nadpozemsku bytost alebo v niekoho co vsetok tento bordel riadi ;-) nabozenstva su rozne su v podstate nejake viery v nieco co nikto nevie vysvetlit kde sa ludia utiekaju ked je im najhorsie alebo ked dakuju za nieco..... Aj nabozenstva vytvorili len ludia. A riadia ho len ludia. Ked existuje boh alebo nejaka sila co nas riadi preco dovoli alebo dovolil take svinstva ako sa tu deju a diali ?????? ................

Kazdy si strojcom svojho stastia a ako si on zariadi tak sa bude mat aj ja verim mozno nie priamo v Boha alebo v nejaku silu co nas riadi ale verim.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Odporúčam stálicam tejto témy pozrieť si Red Dwarfa štvrtý diel - Čakanie na Boha...

Je to síce komédia, ale má to dobre poňatý obraz o tom, ako ľudia vnímajú Boha...

[treba to vidieť s českým dabingom, vtedy to má šmrnc :)]. Ak to neviete zohnať, písnite mi SS...
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko: Mne len príde smiešne, že všetci ste kresťania, ale každý verí úplne inak. Inak ty, inak Eruner a inak nejaký televízny evangelík v Amerike. Každý si to vykladáte po svojom, ako vám to je sympatické.
Toto mám brať vážne ?

Náboženstvo nie je dogmatické ? To naozaj neviem, ako si prišiel k takémuto záveru, keďže náboženstvo (každé) stojí na dogmách, ktoré vyhlasujú ľudia v cukrárskej čiapke.

Ty nevidíš v týchto rozličných interpretáciách problém, ale ja áno, lebo mi to len dokazuje, že Boh je iba projekcia nášho mozgu. Áno, sú tam spoločné znaky, ale je to proste od veci.

Problém je však to, že ani to, že Ježiš zomrel za naše hriechy nemáš ako dokázať, tvoja viera stojí na dogme. A máš pravdu, tie rôzne prídavky a výdobytky sú na smiech, dokonca aj tebe, ale zas si zober, že veľa veriacich sa na to tieto veci nepozerá tak liberálne ako ty. Berú to doslovne, veď pápež je zástupca Krista na Zemi, takže čo povie on, je sväté.
Teraz si ty povieš, že je to blbosť a neveríš tomu, verí iba niečomu, niekto si to povie podobne, ale trochu inak, niekto rovno založí novú cirkev - sektu - ktorá káže za tú svoju pravdu, atď.
Proste preto, že celá táto "vec" o ktorej sa tu bavíme nestojí na žiadnych realistických podkladoch, sa dá interpetovať hoci ako a takisto sa dá aj zneužívať.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Hughito - chápem tvoj uhol pohľadu. No skús pochopiť, že NIKTO nemá panent na pravdu, ani pápež, ani Klátik ani zbor biskupov alebo kmeňová rada z Chrámu Sily Jediov. Tým pádom si každý veriaci verí podľa seba a riadi sa RADAMI od "predstavených cirkvi," ktoré môže ale NEMUSÍ uposlúchnuť. Tak vyzerá normálna cirkev. V sekte je to o inom - "ver ako ti kážeme a drž hubu a plať"

Prečo by si mňa osobne a moju vieru nemal brať vážne? Alebo Erunera...? Pokiaľ sa niekto hlási k nejakému vierovyznaniu/náboženstvu, tak je iba na ňom, ktoré okrajové prvky danej viery akceptuje a ktoré nie.

To, či je Boh len projekcia nášho mozgu ti neviem potvrdiť ani vyvrátiť - z čoho berieš tú istotu, že to tak je? Nie je to len tvoja viera?

Ježiš zomrel za moje hriechy = dogma. Každé náboženstvo má svoj základný kameň, každá vedná disciplína má svoje axiómy, vždy máš niečo, čo nedokazuješ, lebo tomu veríš, že to tak prirodzene je. S Ježišovou obeťou je to možno kúsok zložitejšie (zástupná obeť... asi zložitejšia diskusia mimo túto tému, ak chceš, môžme podebatiť aj o tom :) ), no principiálne pre kresťanov platí to isté - každý kresťan musí veriť, že Ježiš umrel za jeho viny a tým ho očistil. To je proste základné tvrdenie kresťanstva a odvíja sa z neho celé naše učenie. Tak ako v matematike máš základné axiómy, z ktorých už môžeš dokázať niečo ďalšie, no samotné axiómy nedokazuješ - veríš, že je to tak ( o axiómoch si prečítaš napríklad tu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Axiom ). Opakujem, každé náboženstvo má svoje "axiómy" - základné tvrdenia, z ktorých vychádza. Dokonca aj ateizmus - na začiatku tvrdí, že neexistuje žiadny nehmotný/astrálny boh. Z toho môže napríklad odvodzovať, že tým, že neexistuje žiadny boh, všetky náboženstvá ktoré v nejakého boha veria, sa mýlia.
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:V skutočnosti sa žiadna energia na diaľku posielať nedá, to je absurdné.
:lol: :lol: :lol:
Čo takto slnečná energia. Slnko nám ju posiela na Zem. A to cez vákuum! To je absurdné, že? :mrgreen:

Ach chudák Eruner, ohovárate ho tu, že si verí čomu chce atď. :D
hughito napísal:Mne len príde smiešne, že všetci ste kresťania, ale každý verí úplne inak. Inak ty, inak Eruner a inak nejaký televízny evangelík v Amerike. Každý si to vykladáte po svojom, ako vám to je sympatické.
Toto mám brať vážne ?
Ja sa v živote riadim jednou múdrou zásadou. Do svojej filozofie púšťam múdre myšlienky, rozmýšľam či sú správne a dobré, a tie zlé vyhodím preč. Kresťanstvo má veľa múdrych myšlienok. A hlavne myšlienky od Ježiša sú veľmi múdre. V podstate ja obhajujem to dobré a múdre, čo kresťanstvo obsahuje. Ale niektorý bojujú rovno proti celému náboženstvu, nech má myšlienky hociako skvelé, a to sa mi nepáči. A nepáčia sa mi škaredé myšlienky, čo majú ďaleko od pravy.
Pravda je zvyčajne niekde uprostred
Nemajte proti mne nič, za to že som kresťan. :smt006
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

stoporko napísal:Hughito - chápem tvoj uhol pohľadu. No skús pochopiť, že NIKTO nemá panent na pravdu, ani pápež, ani Klátik ani zbor biskupov alebo kmeňová rada z Chrámu Sily Jediov
Ale Jezis ju uz mal, ze?

Stoporko tvoj pohlad mi je jasny nemam nic proti nemu, problem je len ze sa neopiera o vedecke podklady ale je to skor len presvedcenie na zaklade nejakeho pribehu ktory opat neni nijak vedecky podlozeny (vratane existencii krista).

Kazdopadne kazdy veriaci sa dostane do skratu ked mu je polozena otazka ci je ochotny obetovat zivot za svoje presvedcenia a vieru. Je jasne ze kazdy odpovie nie, tym padom to znamena ze nikto z vas nema 100% istotu ze ich viera je pravdiva (je tam pochybnost a je velmi otazne ci to boh odpusti). Odkial ty sam beres istotu ze ta caka nebo? Ak aj pripustime existenciu boha tak nikdy nemozme zistit jeho kriteria ked nam ich nepovedal osobne alebo nejakou vysou silou nesprostredkoval (Jezis Mojzis a podobne nebrem ako zrostredkovatelov, ich existencia a schopnosti nenisu dostatocne dokazane pricom existovali a existuju predpoklady aby mohli byt dokazane).
Napísať odpoveď