Školské domáce úlohy na fóre
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Školské domáce úlohy na fóre
...no vyzeralo by skoro ako ohňostroj...
-
nestik
Medium Professional
Pls nevedel by mi niekto poradiť s týmto?
V schéme vypočítajte hodnotu napätia na výstupných svorkách napäťového deliča, ak odoberaný prúd z deliča je Iz=34mA, hodnoty R1=17Ω, R2=22Ω a U=32V.
Skúšal som už všeličo ale vyšli mi prevažne blbosti si myslím a v škole sme to nerátali s odoberaným prúdom deliča...
//autoeditácia príspevku (18 Apr 2010, 21:16)
Už mi to zrejme netreba.. len keby sa niekomu veľmi chcelo
V schéme vypočítajte hodnotu napätia na výstupných svorkách napäťového deliča, ak odoberaný prúd z deliča je Iz=34mA, hodnoty R1=17Ω, R2=22Ω a U=32V.
Skúšal som už všeličo ale vyšli mi prevažne blbosti si myslím a v škole sme to nerátali s odoberaným prúdom deliča...
//autoeditácia príspevku (18 Apr 2010, 21:16)
Už mi to zrejme netreba.. len keby sa niekomu veľmi chcelo
- Prílohy
-
- napatovydelic.png (9.57 KiB) 2343 zobrazení
Nechce sa mi to teraz pocitat, ale podla mna by to mohlo byt nejak takto:
U1/Uz=(R1+R2//Rz)/(R2//Rz)
R2//Rz je skratka pre vzorec odporu paralelnej kombinacie odporov
Rz sa este da vyjadrit ako Uz/Iz, takze v tom vzorci ti ostane jedna neznama a malo by to vyjst.
U1/Uz=(R1+R2//Rz)/(R2//Rz)
R2//Rz je skratka pre vzorec odporu paralelnej kombinacie odporov
Rz sa este da vyjadrit ako Uz/Iz, takze v tom vzorci ti ostane jedna neznama a malo by to vyjst.
prave si opakujem vzajomnu polohu dvoch priamok. Dufam, ze mi niekto poradi.
V rovine pozname roznobezne(maju spolocny bod), totozne(maju spolocne vsetky body) a rovnobezne(nemaju spolocny ziadny bod). Chyba tam este nieco?
A este jedna otazka - take iste typy vzajomnych poloch su aj v priestore? Ja si myslim, ze ano, len som si nie isty
Vdaka
//super. Dakujem audiotrack
V rovine pozname roznobezne(maju spolocny bod), totozne(maju spolocne vsetky body) a rovnobezne(nemaju spolocny ziadny bod). Chyba tam este nieco?
A este jedna otazka - take iste typy vzajomnych poloch su aj v priestore? Ja si myslim, ze ano, len som si nie isty
Vdaka
//super. Dakujem audiotrack
-
audiotrack
VIP
v priestore máš navyše ešte mimobežné. Tie rovnako ako rovnobežné nemajú žiaden spoločný bod, ale nie je splnená podmienka rovnobežnosti ktorú si neuviedol (že sa stretávajú v nekonečne, alebo ak sa ti takáto abstraktná podmienka nepáči, tak kolmica jednej priamky vždy pretína druhú priamku a vzdialenosť vymedzená prienikmi priamkami na tejto kolmici je vždy rovnaká. V priestore pri mimobežných sa takáto kolmica s druhou priamkou ani nemusí pretínať)
Mohol by mi niekto vyjadriť z tejto kalorimetrickej rovnice všetky koeficienty? c1m1(t1-t)=c2m2(t-t2) Ďakujem.
c1=(c2m2(t-t2)) / m1(t1-t) tento spôsob je podobný pri m1,c2,m2 skús si ho sám
t1 = (c2m2(t-t2))/c1m1 - t vyjadrenie teploty č.1
t2 = (c1m1(t1-t))/c2m2 - t druhá teplota
t = (c2m2t2 - c1m1t1)/(c1m1 - c2m2)
prosím skontrolujte to niekto, ale myslím, že to je správne.
t1 = (c2m2(t-t2))/c1m1 - t vyjadrenie teploty č.1
t2 = (c1m1(t1-t))/c2m2 - t druhá teplota
t = (c2m2t2 - c1m1t1)/(c1m1 - c2m2)
prosím skontrolujte to niekto, ale myslím, že to je správne.
-
Fabo
Hardcore addict
Preco tak zlozito? Mimobezne priamky nie su v jednej rovine (nedefinuju rovinu). Rovnobezne v priestore definuju rovinu.audiotrack napísal:v priestore máš navyše ešte mimobežné. Tie rovnako ako rovnobežné nemajú žiaden spoločný bod, ale nie je splnená podmienka rovnobežnosti ktorú si neuviedol (že sa stretávajú v nekonečne, alebo ak sa ti takáto abstraktná podmienka nepáči, tak kolmica jednej priamky vždy pretína druhú priamku a vzdialenosť vymedzená prienikmi priamkami na tejto kolmici je vždy rovnaká. V priestore pri mimobežných sa takáto kolmica s druhou priamkou ani nemusí pretínať)
teraz som zistil, že pri poslednom vzorci som zle spočítal znamienka. Má to byť:
t = (c2m2t2 + c1m1t1)/(c2m2 + c1m1)
Teraz som si istý, že je to správne
t = (c2m2t2 + c1m1t1)/(c2m2 + c1m1)
Teraz som si istý, že je to správne
Ahojte našiel by sa niekto ochotný kto by to vedel vypočítať aj zo zápisom?.Tak ako to počítaju na ZS. Strašne vám zato budem vďačný. Vopred veľmi pekne ďakujem.
1.Banka poskytla dna 5.4 uver vo vyske 20000e pri rocnej urokovej miere 15%. Uver je splatny 5.10 toho isteho roka. Aky velky urok bude musiet akcova spolocnost zaplatit?
2.Podnikatel vlozil 20.maja do banky 1200e pri rocnej urokovej miere 4%. Kolko eur na urokoch mu pripisu na konci roka, ak peniaze nevyberie?
1.Banka poskytla dna 5.4 uver vo vyske 20000e pri rocnej urokovej miere 15%. Uver je splatny 5.10 toho isteho roka. Aky velky urok bude musiet akcova spolocnost zaplatit?
2.Podnikatel vlozil 20.maja do banky 1200e pri rocnej urokovej miere 4%. Kolko eur na urokoch mu pripisu na konci roka, ak peniaze nevyberie?
-
Fabo
Hardcore addict
1. No tam nam chyba jedna celkom dolezita otazka, ako sa ten uver sklada, denne, mesacne, inak?
2. Ta ista otazka
2. Ta ista otazka
Zdravim potrebujem pomoct s troma prikladmi na fyziku:
1.) Aka je hmotnost dreva, ktora da rovnake mnozstvo tepla ako 100kg čierneho uhlia
2.) Aky objem svietiplynu sa spotrebuje na zohriatie 80 litrov vody z 8°C na 40°C
3.) Spalenim hnedeho uhlia ohrejeme 12 litrov vody z 15°C na teplotu varu.Ake mnozstvo uhlia spotrebujeme , ak ucinnost kachiel je 25% ?
V tom druhom som skusil vypocitat asi takto:
delta t= 32°C
c= 4,18 kJ/kg . °C
m= 80kg
Q= ? Kj
-----------
Q=m.c.delta t
Q=80 . 4,18 . 32
Q= 10700,8 kJ
Lenze dalej sa neviem pohnut, kedze mi treba vediet objem svietiplynu ja som len vypocital kolko energie sa spotrebuje na ohriatie vody. A v prvom a v tretom priklade nemam sajnu ako to vypocitat. Potrebujem to do pondelka, tak by som bol rad za kazdu radu
.Diky pekne
1.) Aka je hmotnost dreva, ktora da rovnake mnozstvo tepla ako 100kg čierneho uhlia
2.) Aky objem svietiplynu sa spotrebuje na zohriatie 80 litrov vody z 8°C na 40°C
3.) Spalenim hnedeho uhlia ohrejeme 12 litrov vody z 15°C na teplotu varu.Ake mnozstvo uhlia spotrebujeme , ak ucinnost kachiel je 25% ?
V tom druhom som skusil vypocitat asi takto:
delta t= 32°C
c= 4,18 kJ/kg . °C
m= 80kg
Q= ? Kj
-----------
Q=m.c.delta t
Q=80 . 4,18 . 32
Q= 10700,8 kJ
Lenze dalej sa neviem pohnut, kedze mi treba vediet objem svietiplynu ja som len vypocital kolko energie sa spotrebuje na ohriatie vody. A v prvom a v tretom priklade nemam sajnu ako to vypocitat. Potrebujem to do pondelka, tak by som bol rad za kazdu radu
jednoznačne si pohľadaj tabuľku výhrevnosti pre drevo, uhlie, svietiplyn a samozrejme musíš poznať teplatnú kapacitu (či niečo podobné) vody.
Potom počítaš ako pri rovniciach či trojčlenkách, ale niektoré údaje si budeš musieť pohladať.
Potom počítaš ako pri rovniciach či trojčlenkách, ale niektoré údaje si budeš musieť pohladať.
výhrevnosť dreva : 15 000 H/kJ/kgEruner napísal:jednoznačne si pohľadaj tabuľku výhrevnosti pre drevo, uhlie, svietiplyn a samozrejme musíš poznať teplatnú kapacitu (či niečo podobné) vody.
výhrevnosť čierneho uhlia : 26 000 H/kJ/kg
výhrevnosť hnedého uhlia : 19 000 H/kJ/kg
hustota svietiplynu : ρ = 0,78 kg/m³
ale totiz neviem co presne kde a ako mam dosadit. ak bude treba nejake info ohladom vyhrevnosti alebo hustoty a podobne, staci napisat , poskytnem udaje co a ako
vyhrevonost je velicina, ktora vravi kolko tepla dokazes ziskat z jedneho kilogramu latky (paliva) jeho spalenim.
teda z jedneho kilogramu uhlia sa uvolni 26 000 kJ tepla. z dvoch kil sa uvolni 2* 26 000 kJ tepla atd.
teda v prvom prikalade: spocitas kolko tepla sa uvolni ked spalis 100 kg uhlia. dostanes celkove teplo. no a zbytok uz dopocitas sedliackym rozumom (staci vzniknute teplo pri spaleni uhlia podelit vyhrevnostou dreva)
v druhom pripade je to podobne len si neudal vyhrevnost svietiplynu (ak nebude v tabulkach staci pouzit metan). do kalorimetrickej rovnice dosadist rozdiel teplot, tepelnu kapacitu vody a hmotnost 80 kg vody. opat dostanes teplo, ktore tej vode treba dodat aby sa zohriala z 8 stupnov na 40. vezmes vyhrevnost svietiplynu zistis kolko kg ho potrebujes. no a objem uz vypocitas len zo vztahu pre hustotu.
treti priklad je opat obmena druheho. teda kalorimetricka rovnica. zistis teplo, kolko kg ti treba a samozrejme zaratas vztah pre ucinost.
teda z jedneho kilogramu uhlia sa uvolni 26 000 kJ tepla. z dvoch kil sa uvolni 2* 26 000 kJ tepla atd.
teda v prvom prikalade: spocitas kolko tepla sa uvolni ked spalis 100 kg uhlia. dostanes celkove teplo. no a zbytok uz dopocitas sedliackym rozumom (staci vzniknute teplo pri spaleni uhlia podelit vyhrevnostou dreva)
v druhom pripade je to podobne len si neudal vyhrevnost svietiplynu (ak nebude v tabulkach staci pouzit metan). do kalorimetrickej rovnice dosadist rozdiel teplot, tepelnu kapacitu vody a hmotnost 80 kg vody. opat dostanes teplo, ktore tej vode treba dodat aby sa zohriala z 8 stupnov na 40. vezmes vyhrevnost svietiplynu zistis kolko kg ho potrebujes. no a objem uz vypocitas len zo vztahu pre hustotu.
treti priklad je opat obmena druheho. teda kalorimetricka rovnica. zistis teplo, kolko kg ti treba a samozrejme zaratas vztah pre ucinost.
ano, lenez v prvom priklade mam hmotnost co je 100kg ale chybaju mi dalsie veliciny co je merna tepelna kapacita c a nemam delta t. takze neviem jak mam celkove Q vypocitat ekd mi chybaju veliciny.3PO napísal:vyhrevonost je velicina, ktora vravi kolko tepla dokazes ziskat z jedneho kilogramu latky (paliva) jeho spalenim.
No na prvý príklad viem hneď výsledok: 173,33 kg dreva.
Lebo: 100kg č.uhlia x 26000 = 15000 x hmotnosť dreva
Vyjadrenie hmotnosti dreva: X=(100x26000)/15000 = 173,33 kg.
no dobre.. takze prvy priklad by sme mali, a druhy som vypocital ale neviem ci spravne, hmotnost m=0,61kg a objem V=0,782 m3Eruner napísal:No na prvý príklad viem hneď výsledok: 173,33 kg dreva.
ziadne dalsie veliciny ti tam netreba. otazka stoji jasne. je to len porovnanie vyhrevnosti. nic viac nic menej. netlac tam vzorce, ktore tam netreba. a porozmyslaj troskuano, lenez v prvom priklade mam hmotnost co je 100kg ale chybaju mi dalsie veliciny co je merna tepelna kapacita c a nemam delta t. takze neviem jak mam celkove Q vypocitat ekd mi chybaju veliciny.
v trojke zisti vyhrevnost svietiplynu. mne sa tabulky nechce otvarat.
ziadne dalsie veliciny ti tam netreba. otazka stoji jasne. je to len porovnanie vyhrevnosti. nic viac nic menej. netlac tam vzorce, ktore tam netreba. a porozmyslaj trosku[/quote] Dobre, Eruner mi s tym pomohol. Diky3PO napísal:ano, lenez v prvom priklade mam hmotnost co je 100kg ale chybaju mi dalsie veliciny co je merna tepelna kapacita c a nemam delta t. takze neviem jak mam celkove Q vypocitat ekd mi chybaju veliciny.
//autoeditácia príspevku (01 Máj 2010, 13:58)
Vyhrevnost svietiplynu podla wikipedie je 17 500 . Kedze v tabulkach to nemam