Vypnutie el.prudu

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Shark NX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Drbnuty (Ironicky povedane)1000W Zdroj Xtreme Quality ti za to moze ... Na toto je dobre Aktivne PFC ... On taketo vykyvy zdola vyfiltrovat bez ziadnej ujmy.
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Shark,uz viackrat tu spominas PFC-neviem ci vies presne co PFC znamena..Mam pocit,ze si troska mimo..Nic v zlom...
PFC ti nijako v takychto pripadoch nepomoze..Jeho funkciou je zlepsovat ucinnost zdroja.Zlepsuje ucinnik-teda zdroj nezatazuje,resp. zatazuje co najmenej siet jalovym vykonom.To,ze tento fillter dokaze pracovat v sirokom rozsahu napajania,neznamena,ze nejakym sposobom stabilizuje vystup zdroja.

Zdroj opatreny PFC je kvalitny co sa tyka rusenia,ucinnosti.Ale nie je to ziadna ochrana proti prepatiam.Ak sa mylim,tak ma prosim oprav.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

dudo ano ci uz aktivne alebo pasivne PFC sluzi na upravu vlastnosti zdroja pre co najvyssi ucinnik presne ako pises.
Lenze tym ze ma tuto schopnost ... Hlavne pri aktivnom tak ma schopnost bez problemu znasat vykyvy napatia a milisekundove vypadky.
Mam to aj odskusane ;) cize neboj viem co hovorim
dudo02
King
King

Tak pri kompenzacii ucinnika,sa upravuje cos/fi.Ci uz zaradenim kapacitnej,alebo indukcnej zlozky sa vlastne posuva priebeh napatia do protifazi.Takto napr.funguje kompenzacny obvod.To ze tento obvod dokaze pracovat v sirokom rozsahu napajania je jeho vyhoda.

Avsak akym sposobom ochrani zdroj pred prepatim je pre mna stale zahadou...
Shark NX napísal:Drbnuty (Ironicky povedane)1000W Zdroj Xtreme Quality ti za to moze ... Na toto je dobre Aktivne PFC ... On taketo vykyvy zdola vyfiltrovat bez ziadnej ujmy.
Co mas na mysli pod pojmom"vyfiltrovat"?
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Lacne zdroje maju Primarnu cast vyriesenu stylom Diodovy mostik, 320uF Kondenzator, jedna 50mH Cievka, a potom MOSFET Spinac a Trafo.
Kvalitnejsi zdroj ma Najprv Korekciu PFC potom Gretz, Seriu 680uF Kondenzatorov, Seriu Toroidnych cievok, Vedlajsie filtracne obvody az potom MOSFET a Trafo.
Tam je rozdiel. + Ako hovoris na upravu Cosinus fi sa pouziva zaradenie Indukcnej a Kapacitnej zlozky do obvodu. A aj 50nF Kondenzator a Lubovolna toroidna cievka vykyv vyhladi. A Aktivne PFC prave taketo Obvody zapaja na to aby vyrovnal ucinnik na co najblizsii 1

Kvalitny zdroj s aktivnym PFC hravo zvladne napatove narazy sposobene pripajanim a odpajanim spotrebicov do obvodu. Co su vacsinou max 1ms skoky napatia v hodnotach +-20-50V podla vnutorneho odporu zdroja.

A nehovorim o prepati ze Blesk streli do VN-NN Tansformatora v dedine kde na niekolko ms dostane zdroj aj 600-800V. Tam ta neochrani ani svatena voda. Pochybujem ze stihne zakrocit aj UPS
dudo02
King
King

Tak to si udal velmi presne udaje suciastok,pri opisovani zapojenia zdroja-urcite su zdroje,ktore maju suciastky v spomenutych obvodoch s odlisnimi hodnotami..Nemusis dokazovat,ze sa vyznas do elektroniky-ja viem,ze hej.. :wink:

Kvalitny zdroj by taketo napatove spicky mal zvladnut v poho.A je jedno ci s PFC,alebo bez.

Ja o tom,ze ty si tam spomenul to PFC ako ochranu,ktora"vyfiltruje" hravo spicky sposobene odpajanim,pripajanim spotrebicov.
Na toto je dobre Aktivne PFC ... On taketo vykyvy zdola vyfiltrovat bez ziadnej ujmy.
Avsak funkciou tohoto obvodu je nieco ine ako filtrovat prepatia-na com sme sa uz zhodli.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tie presne udaje ... Taky 300uF/300V kondenzator stoji cca 500-600Sk (Samozrejme pri odbere 1ks ... pri 10000ks stoji mozno 50Sk) Vyrobca typu. Premier, Hama, Trust, Deer ...atd setri na vsetkom cize jemu je jedno ci vyraba "700W" zdroj alebo "300W" Primar ma skoro vzdy rovnaky akurat Cievky a Polovodice meni.
Forton, Nexus, Corsair, Tagan, Enermax ti vzdy idu podla toho co vyrabaju. Na mojom starom 465W zdroji som mal 4 640uF Koniky a dve Toroidne cievky. Na "300W" Premieri je jeden 320uF tak nech sa necuduje ze mama v kupelke zapne Fen a Zdroj vyhori a zobere zo sebou polku osadenstva :wink:
Meken
King
King

Re: Vypnutie el.prudu

Príspevok od používateľa Meken »

Chcel by som sa spytat, co mi asi odislo, dneska vypadol prud a zapnem PC, nacitava windows, ale nenacita a da restart. Davnejsie par krat padol prud, pc vyplo, bud bez ujmy, alebo napisalo, ze nemoz nacitat hardisk , ale po niekolkych restartoch nabehol.. no teraz sa stale dookola restartuje. Dakujem vopred za odpovede
k0rist
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa k0rist »

Tak ja mam ine skusenosti pri vypade elektrickeho prudu ti moze kludne odist cely komp.Ked vypnes komp normalne tak je aj tak stale pod napetim aj ked iba zbytkove ale je...bez napetia bude az v tedy ked vypnes vzadu cely zdroj popripade tak ako ja mam na zasuvke vypinac. A pri nahodnom vypnuti pridu tiez v elektrickej sieti vznika prepetie pretoze v elektricke sieti nastane nadbytok elektricke energie (z dovodu ze vela elektrickych spotrebicov spotrebovavala elektricku energiu a v sekunde uz nie pri vypadku) a elektrarne nie su schpne za taky kratky cas ubrat na vykonoch elektrarni (elektrarne vyrabaju tolko elekt. energie kolko sa prave spotrebuva) preto sa ti stava ze ti obcas vyhodi istice v dome pri vypadku elek.energie.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

takto aby som upresnil, nieje problém keď vypadnú ističe ale keď ich opäť nahodíš, ak nemáš prepäťovú ochranu môže sa ľahko stať že do PC sa dostane viac voltov ako je treba, v momente nahodenia ističa je na koncoch vodiča aj 500-600V čo je pre 230V spotrebič viac ako dosť

//EDIT : viem o tom dosť veľa a nechce sa mi čítať všetky strany tak som doplnil len príspevok predomnou

@dudo02 takto nám odišla elektronika (LCD TV sharp a zdroj corsair) nakoľko budova má staré ističe (20 rokov dozadu bola robená elektrická sieť)ešte bez prepäťovky v ističi
k0rist
Medium Expert
Medium Expert

No to je tiez pravda ale uz kazde elektricke zariadenie ma prepetovu ochranu v sebe a to v podobe odporov ktore viac neprepustia ako by mali avsak ak je prud a napetie fakt velke tak sa odpalia tie odpory a moze to cele zhoret...preto odporucam pri nahadzovani isticov vypnut cely komp tym tlacitkov v zadu pri zdroji alebo mat priamo na zastrcke vypinac.
Jokky
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jokky »

Mne sa raz stalo že som kontroloval PC (Nod32),zrazu vypla elektrika a nešiel zapnúť PC no chyba bola v HDD (asi sa odpálil)
Meken
King
King

no a v com bude chyba asi u mna? ked pc zapnem ale windows nenacita a stale sa restartuje? .. poskodilo windows? ci aj daco viac sa mohlo stat?
dudo02
King
King

hrban,k0rist

Ak o niecom neviem,tak radsej nepisem nic.Pisete obaja stylom odbornikov,ale pisete riadne chu*oviny :roll:

Meken

Skus reinstal winu a uvidis...
Meken
King
King

Tak uz som to vyriesil, vybral som HDD, napojil ho na notebook, vybral potrebne veci a potom, ze idem skusit este raz ci sa nenahodi, no zapojil som ho spat do PC, zapol, spustil v "normal", automaticky mi zacalo robit opravu windowsu a windows nabehol,... tak nechapem v com bola chyba, preco to nespravil hned :P
k0rist
Medium Expert
Medium Expert

dudo02 napísal:hrban,k0rist

Ak o niecom neviem,tak radsej nepisem nic.Pisete obaja stylom odbornikov,ale pisete riadne chu*oviny :roll:

Meken

Skus reinstal winu a uvidis...
ked vystudujes elektrotechniku tak sa ozvy...
Lorennn
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Lorennn »

k0rist napísal:
ked vystudujes elektrotechniku tak sa ozvy...
za 1. on vie čo hovorí :wink:
za 2. ten tvoj argument stojí za gulové. Dnes je 95% ludí na elektrotechikách takých, čo sú absolútny laici aj po doštudovaní a išli tam len preto, že tam išli ich kamaráti. (myslím teda, že sa bavíme o strednej).
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

môj zlatý a ako mi vysvetlíš na dvoch rôznych vetvách 2 zničené elektrospotrebiče a oba mali zničené napájanie hmm...?!
myslím že viac neargumentujte v tejto téme, je to úplne OT

//EDIT: lebo ty asi máš lol :smt044 -> tento smajl vystihuje moje momentálne, mentálne rozpoloženie
//EDIT2: na koľkých domoch si robil elektroinštaláciu ty odborník ???? ak je číslo nenej ako 1 tak buď radšej ticho :psssst:
dudo02
King
King

hrban,k0rist

Kód: Vybrať všetko

"No to je tiez pravda ale uz kazde elektricke zariadenie ma prepetovu ochranu v sebe a to v podobe odporov ktore viac neprepustia ako by mali avsak ak je prud a napetie fakt velke tak sa odpalia tie odpory a moze to cele zhoret..."

"takto aby som upresnil, nieje problém keď vypadnú ističe ale keď ich opäť nahodíš, ak nemáš prepäťovú ochranu môže sa ľahko stať že do PC sa dostane viac voltov ako je treba,"

"prepetovka v istici"
Chlapci,co myslienka to perla :roll: -aspon sa nestrapnujte...

Zo skoly som von uz 11 rokov-a ano je to elektrotechnika.Prax v obore mam prave tolko.V kolkych objektoch som spravil instalaciu-tazka otazka,ale 7 rokov som v podstate nerobil ine.Tym sa nechcem chvalit-len pre info.

A fakt nechapem,naco pisete o niecom,o com sami nie ste presvedceny a este sa idete hadat a obhajovat to.V kazdom pripade robite zo seba blbcov :idea:
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Áno a prepäťovka je prežitok, ktorý si kupujú blbci za ťažké peniaze do domov kvôli neexistujúcim výkyvom prúdu (najčastejšie pri búrke) že ???

//EDIT: "prepäťovka v ističi" dobre tak preformulujem pre inteligenta ako si ty: nové ističe už fungujú aj ako prepäťová ochrana
vieš čo ty KING nehaj tak nebudem sa hádať s niekým čo chodil "na elektrotechniku" a jediné čo vie je povedať fáza nulák kostra a ťoť vše a ak niečo zapája ani nevie ak to funguje hlavne že fáza nukák kostra xD
Napísať odpoveď