Kúpa fyzického zlata

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
matus121
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Kúpa fyzického zlata

Príspevok od používateľa matus121 »

Ahojte,
vopred by som sa chcel ospravedlniť, ak som náhodou zle zaradil tému, no rád by som sa spýtal, či niekto vie, kde sa dá na Slovensku kúpiť fyzické zlato (unca alebo mince), poprípade niekde v Českej republike. Neide mi o veľké množstvo (max 4000EUR).
Na internete som toho veľa nenašiel, resp. skoro nič.
Ak by to niekto vedel, bol by som veľmi vďačný :) Vopred ďakujem
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Kúpa fyzického zlata

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

za 4000 sa neda moc hovorit o investicnom zlate, skor o zlate ako o uchovani hodnoty penazi a ich ochrane pred inflaciou :-) ... aby si mohol na zlate realne zarabat potrebujes trosku ine miliony a velke objemy, aby si dokazal cosi vyrazit z pohybov ceny na trhu :-) ... s malom aj keby cena stupla rapidne tak akurat pokryjes manipulacne poplatky a spol. :-)

kazdopadne -> http://www.zlate-cihly.cz/Zlato_Numisma ... estice.htm
http://www.zlate-slitky.cz/Z_Investicni ... _Mince.htm
http://www.duebifirenze.it/index.html
matus121
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Ďakujem pekne za odpovede :) a aj rady.
Ešte v tú noc som sa trochu hrabal na nete a tú stránku, investicnezlato.eu, som tiež našiel. Vyzerá mi byť priatelná, ale ešte si ju lepšie pozriem. Rozmýšľam aj nad tým Vsetínom.
Je v tom podľa vás nejaký rozdiel, keď to kúpim na SK alebo v CZ? Tá otázka je skôr pre teba, nordkapp.
Máš pravdu, mne ide hlavne u uchovanie hodnoty a stabilitu. Beriem to skôr len ako uskladnenie peňazí :D. Pritom ja som len študent a tie peniaze budú zvačša rodičov. Im sa o to chcem postarať.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

rozdiel v tom byt moze a nemusi - podla toho aky konkretny artikel nakupis ... ak kupis nieco co nema vo svete "meno" tak sa toho budes zbavovat tazsie ako niecoho s cim sa obchoduje denne na svetovej urovni ... myslim ze na tych ceskych strankach prave je mechanizmus "investicie" do zlata popisany dobre v ohladoch toho co kupovat a comu sa naopak vyhnut, ak ma clovek moznost, ako to nakupovat a pod. :-) ... za 4000 E by som to osbne videl bud na mince v beznych zlatnickych hmotnostiach, pripadne tie odliatky ... pricom myslim ze nad odliatkami bude eventualny buduci kupujuci menej vahat ako nad mincami ktore nemusi poznat :-) precitaj si tu stranku zlate-slitky a budes vediet kade kam :-) ...

ak to mas blizko do vsetina, tak by som to riesil osobne cez nich ... uz len z tej stranky vyzeraju doveryhodnejsie ako tu odkazovani slovaci :-)
matus121
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

super :) veľmi pekne si to tu zhrnul, ďakujem.
ja sa do toho pomaly pustím a poriadne si tie stránky naštudujem. potom tu môžem napísať, ako v tom pokračujem, resp. ako som sa rozhodol.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Celkom zaujimava stranka, ale firme, ktora ma oficialny e-mail na gmaili by som tisice eur nedaval :)
Inak nad ulozenim penazi do zlata som uvazoval uz davnejsie a tie 5-10g tehlicky vyzeraju ako dobry start pre studenta :) Len este by som potreboval vyriesit uskladnenie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

problem je s ukladnenim, lebo staci jedna navsteva bytoveho zlodeja a ak to mas zle schovane, tak sa mozes s nimi rozlucit. A ked uz, tak potom by som miesto odliatkov isiel radsej do zlatych or striebornych minci, ktore moze mat casom aj zberatelsku hodnotu..
matus121
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

niektoré bankové subjekty ponúkajú rôzne depozitáre na uskladnenie zlata (počul som o tatrabanke), ale tam sa už tuším platí nejaký poplatok, asi vo forme vedenia, ale aj poistky.
tu treba zistiť, či sa to za tie poplatky oplatí alebo to niekde radšej doma schovať, resp. zakopať na záhradu :D
tiež aj niektorí obchodníci ponúkajú služby uskladnenia zlata u nich.
pri bankách a obchodníkov neviem, či by nebol problém s okamžitým vrátením zlata v prípade nejakého vačšieho problému na fin. trhoch, čo je v podstate v dnešnej dobe reálne.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

GothaR napísal: Celkom zaujimava stranka, ale firme, ktora ma oficialny e-mail na gmaili by som tisice eur nedaval :)
Inak nad ulozenim penazi do zlata som uvazoval uz davnejsie a tie 5-10g tehlicky vyzeraju ako dobry start pre studenta :) Len este by som potreboval vyriesit uskladnenie.
ja som si to tiez vsimol, ale da sa povedat, ze to nie je az take rizikove, kedze ty do nich vlastne nijakym sposobom neinvestujes...

uskladnenie? boze, to nemas doma aspon jeden sejf? :roll: :P
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

veď toho nebudeš mať plnú skriňu? Alebo ako keby k vám zlodeji chodili pravidelne každú nedeľu...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Myslim, ze toto nieje jedina spolocnost, ktora Vam poskitne uzkladnenie zlata, plus jeho poistenie a vsetky veci s tym spojene...
Osoobne, sa mi ta myslienka zlata paci, aj ked sa priznavam, ze niekedy som to povazoval za hlupost, ale stale som nazoru, neviem kto, mam pocit, ze Gothat spominal, ze uvazoval o jednj tehlicke...uprimne si myslim, ze je zbytocne vobec nad tym uvazovat bez poriadneho kapitalu pre zivot, a ked myslim poriadny kapital, tak tym nemyslim 5000eur na ucte...proste straca to vyznam zit od vyplaty do vyplaty ale hlavne ze mam zlatu tehlicku v trezore.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No to nebolo myslene tak, ze kupim jednu a hotovo, ale jednu kupovat kazde 3-4 mesiace nameisto ukladania penazi na sporiaci ucet ;)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

No aj ja som to nemyslel tak...vysvetlim to takto...pises ze kupit tak t3-4 thly do roka namiesto ukladania penazi na sporiaci ucet. Lenze ty mas ten ucet na sporenie na nieco, predpokladam ze ide o sporenie aby si mal na start do zivota po skole. tj. pripadna kupa nehnutelnosti (byt/dom) pripadne vybavenie do bytu ked nahodou nieco zdedis alebo dostanes od rodiny. Cize v takomto pripade je podla mna zbytocne kupit tehlicku a nasledne ju premenit opat na papierove alebo pocitacove peniaze.
Podla mojho nazoru su tehlicky vhodne pre cloveka ktory ma dostatocny prijem na to, aby dokazal uzivit rodinu, mat vlasny byt/dom kde s tou rodinou zije, a ma pripadne auto, a ked tieto potreby pre svoj zivot s rodinou ma, a stale zaraba tak dobre ako zarabal pred tym nez ten dom postavil, moze investovat do zlata...a kupit tehlicky anpriklad svojim detom...cize aby premenil peniaze na zlato na podstatne dlhu dobu napriklad 20rokov...ale kupovat zlato na tri roky a nasledne ho predat je podla mna zbytocna somarina.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

pri dobrom stupani ceny zlata mozes na tom trhnut na rovnakom objeme financii aj viac ako na sporiacom ucte ... ale je to loteria ... hlavne je dost pravdepodobne ze cena zlata bude kopirovat aj akusi tu "inflaciu" pred ktorou cisla na bankovom ucte ochranene neostanu ... ale zas to nezavisi iba na nas :-) proste v malych rozmeroch ide ciste iba o uchovavanie hodnoty :-)
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D4vid »

Cena zlata uz dlhodobo stupa... Staci to sledovat... Taktiez aj striebro... Ale to menej...
Za par rokov isli ceny zlata hore na neskutocne peniaze...
Staci sledovat grafy... www.kitco.com ...
Zlato je fajn ;) Aj ja mam doma taku symbolicku 1/4 unce cisteho zlata... Mam k tomu aj zlatu retiazku :D A je tam spravene uchytenie :D Mam to po strykovi ktory to nosil ako privesok...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ja dam iny typ na dlhodobejsiu investiciu penazi: kupa nehnutelnosti a pozemkov. Teraz mi povies ze nehnutelnosti su velmi drahe a nemas na to. Ale ja mam na mysli nie velke mesta, ale male dedinky. Napr. chodis k babke niekam, tak zacni sondovat kde je aka vystavba, alebo sa planuje, a na takomto parspektivnom mieste kupit aspon malicky pozemok. O 5-10 rokov uz situacia bude pravdepodobne niekde uplne inde a zo ziskom ho budes moct predat. To iste s bytom: v niektorych mestach su stale este relativne lacne /myslim oproti cenam v Ba/, takze dlhsie sleduj,urob si analyzu,kde sa aky velky projekt stavia, nova tovaren, priemyselny komplex atd. a tam kup byt na hypo,ktory budes priebezne prenajimat a neskor mozes predat. Moznosti je nekonecne vela,ale o investovani ako takom moze zacat rozpravat az pri pociatocnej sume aspon tych 8-10tis €. Alebo kupit Blue chips akcie spickovych podnikov je tiez dobry napad a relativne bezpecny / http://sk.wikipedia.org/wiki/Blue_chip_ ... _papier%29 /

A uplne najlepsie by bolo si precitat nejaku knihu o investovani,ktorych je na trhu kopec..
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

Tiez by som nestrkal peniaze do zlata takymto sposobom. Pri kupe fyzickeho zlata preplatis na marzi obchodnika, peniaze tym zhodnotis, len ak c ena zlata porastie, co moze kludne klesat, alebo stagnovat, pri stagnacii ich neochranis ani pred inflaciou. Dalsia mozna strata prichadza, ked budes chciet zlato predat, samozrejme, ak sa podari, mozes na tom sikovne zarobit...ale to mozes so vseilicim.

Ak chces zlato vyuzit ako investicny prostriedok, najlepsie je obchodovanie na burze, kde kupis jeden alebo viac futures kontraktov. Co som sa len tak rychlo pozrel, tak margin na jeden kontrakt Mini Sized NY Gold Futures je 2248 USD, cize s tvojimi peniazmi si mozes dovolit dva.

Takymto sposobom si mozes byt isty, ze "zlato" nakupis za naozajstnu trhovu cenu a nie cenu, ktoru si zapyta priekupnik. Poplatok brokerovi bude menej ako 5 dolarov za obchod.

Samozrejme kazdy kontrakt ma urcitu platnost, preto napr kazde tri mesiace budes musiet menit poziciu na novy kontrakt a zalezi od trhovej ceny zlata, ci sa ti budu peniaze zhodnocovat, alebo budes stracat... A tam sa otvaraju dvere aj na spekulaciu, pretoze kontrakty mozes aj predavat a zarabat na poklese...to uz je vsak mimo temu.

Viac info o obchodovani s komoditami najdes napr na http://www.financnik.cz.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

tak ono je docela vseobecne zauzivane ze komodity su najvyssi pomyselny stupienok na burze a v malom meradle to nema nejaky valny zmysel :-) ... on chcel predovsetkym uchovat hodnotu penazi, nie ich zhodnocovat ((aspon tak som to pochopil)) a na to je lepsie to zlato fyzicky vlastnit, nie mat len zmluvu za kopu prachov :-)
matus121
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Holubar, prepáč, ale myslím si, že sa mýliš. Nepodložím ti to ktovieakými argumentmi, ale vo všeobecnosti som počul, že ak chce človek uchovávať hodnotu v zlate, je oveľa lepšie, keď to bude fyzické. Vie dobre, čo má a vlastní to a nemá o tom len rôzne čísielka v kompe. V súčasnosti nikto nevie s istotou povedať, že nemôže nastať nejaký krach celého systému a vtedy by vraj fiktívne zlato šlo rovnako ku dnu ako všetko ostatné.
Možno som to trochu zle formuloval, ale snažíl som sa zachytiť podstatu veci, o ktorej som prednedávnom čítal.
Napísať odpoveď