Nanesenie teplovodivej pasty

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Pieer-ZA
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Nanesenie teplovodivej pasty

Príspevok od používateľa Pieer-ZA »

Zdravím, v poslednej dobe sa mi teploty CPU dosť zvýšili. Ide o procesor AMD Athlon II x4 620 na pôvodných taktoch a pôvodnom napätí. V Idle dosahuje aj 60°C, pričom v skrini je teplota len niečo nad 29, grafika je pre 2D režim podtaktovaná a jej teplota je tiež len nejakých 35, samotná doska hlási 38,..čo sú podla mňa velmi slušné teploty. Z predu mi vháňa vzduch dnu jeden 12cm fan, ďalší 12cm fan ho z boku bere von spolu so zdrojom a jedným 8cm fanom vzadu. Čiže airflow je vyriešený v celku dobre. Len ten procesor. Oddelil som ho od chladiča, je takmer bez pasty, kedže s ním bolo viac krát manipulované.

Preto sa pýtam....
Oplatí sa na BOX chladiči kupovať teplovodivú pastu, ak budem v najbližších týždňoch, možno mesiacoch kupovať nový chladič? Mám v pláne kupovať MX-2 pastu, vystačí jedno balenie aj na 2 použitia alebo je to len jednorázovka? Ďakujem...
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Nanesenie teplovodivej pasty

Príspevok od používateľa Thommas »

to balenie ti v pohode vystaci, kup ho.... a na tvojom mieste by som ten fan z boku otocil na nasavanie nie na odsavanie
Pieer-ZA
Zablokovaný
Zablokovaný

A prečo? Potom by tam boli 2x 12cm fany ktoré by nasávali vzduch dnu do skrine, a len jeden 8cm vzadu ktorý by bral vzduch von, pričom za ním je asi 3cm stena, takže by ten tok vzduchu tiež nebol bohviečo. Zdroj toho tiež nevezme vela, kedže jeho otáčky sú dosť malé a tiež nechcem aby všetok teplý vzduch šiel zdrojom.

Alebo by predsalen bolo lepšie aby bočný dával vzduch dnu? ...poprípade nejaké jednoduché objasnenie že prečo? Dík.
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

ak mas bocny ventilator nastaveny na nasavanie, tak ten ti fuka vzduch na celu dosku + komponenty.
Zdrojovy vetrak + 8 cm vetrak ti to zvladne vyfukavat.
Pieer-ZA
Zablokovaný
Zablokovaný

Tak fajn teda, zajtra vyskúšam. :) Ozvem sa ako som dopadol.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

prietok vzduchu by som nemenil, keďže všetky teploty sú v norme iba CPU sa prehrieva a ako si povedal ak si s ním manipuloval a nedal novú pasu tak to bude nahovno chladiť a nezabudni starú pastu očistiť liehom.
pretok vzduchu nieje o tom, aby ti vetráky fúkali na dosku a komponenty, ten bočný nechaj nech ťahá pekne von
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Vyskúšaj rôzne varianty otočenia ventilátorov a ktorá bude najlepšia, tú nechaj. Ja by som to tiež nechal tak ako to je pôvodne, ale človek nikdy nevie.

Inak pri každej manipulácii s chladičom procesora by sa mala dať nová teplovodivá pasta.. keď ako sám píšeš, chladič bol už niekoľkokrát zložený dolu a opäť nasadený bez novej pasty, ani sa niet čomu čudovať.....

Dodatočne kúpená pasta vydrží aj na viac použití..... ja mám mx-neviem aké číslo.. a už som ju určite minimálne 10x použil a ešte tam je rezerva na niekoľko použití. Závisí aj od Tvojej šikovnosti.

;)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Odporúčam zobrať zapalovač a overiť smer prúdenia vzduchu od vetrákov. Ak to bude v poriadku tak to proste vyber, prefúkaj rebriny na chladiči, napackaj dve kvapky pasty na procak, zlož a problém je vyriešený, kvalitnú pastu na 3 použitia kúpiš za 5€ takže žiadna robota ani náklady. Vetráky ako si hovoril máš nasmerované správne. Ja mám AMD Phenom II X4 965BE trošičku výkonnejší a zhodou okolností mám tiež vpredu 12cm fan, zboku 12cm fan zozadu 8cm fan a na zdroji 8cm fan, teploty idle +/- 45°.
Pieer-ZA
Zablokovaný
Zablokovaný

Dnes som otočil bočný vetrák ako mi poradil BiGTomEE, ...teplota v skrini ani na doske sa nezmenila, no CPU klesol na 48°C v idle, a to bez pasty. Uvidíme ešte keď to napastujem. No asi viem kde bol háčik... Predsalen to nechám tak, aby bočný vháňal vzduch dnu, pretože keď som sa na PC pozrel z boku, ten 12cm fan sa prekrižoval z chladičom na procesore, a kedže obe fúkali od seba (v opačnom smere), rejme sa (asi) CPU krútil na malých otáčkach. Ale je to len moja teória, každopádne sa to zlešpšilo a za rady ohladom pasty ďakujem.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Zdôverím sa svojím profesionálnym nákresom so svojou teóriou (netvrdím že to tak je, vírenie vzduchu je ťažká matika)
//obrázky vkladaj do prílohy

PS: z toho bedňového 12 cm fanu mi ide teplý vzduch čo je známka toho že to teplo odvádza, len či to nemá vedľajšie účinky...
Pieer-ZA
Zablokovaný
Zablokovaný

Tak som to mal doteraz aj ja, vedlajšie účinky tam práveže podla mňa sú. A to že sa tie 2 vetráky v podstate "pretláčajú" o vzduch... Jeden ho bere smerom von a druhý smerom dnu, takže sa podla mňa navzájom môžu spomalovať.

*len teória
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

no v mojom pripade je ten 12 cm vetrak nizkootackovy takze vazne iba taky jemny vanok, toci okolo 1200rpm, na procaku zase okolo 5000rpm ale ved nejak to ide mne to faka pod zatazou teraz 60°C
Napísať odpoveď