Linux verzia

Všetko ohľadom Linuxu...
Deefler
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Linux verzia

Príspevok od používateľa Deefler »

Zdravim all. Uz davnejsie som pocul o Linuxe ale nikdy som sa doteraz nim nezaoberal. Ale teraz som sa zacal on zaujmat a musim uznat, ze ma niektorymi vecickami zaujal ako windows. A predsa Windows vacsina z nas pouziva. Viem ze pod Linux nerozbehame .exe subory bez Wine(a ani v nom vsetko nepojde) ale predsa ma zaujal. Som v takej situacii, ze ak najdem spravnu verziu Linuxu tak si dam Linux a ak nie zostanem pri mojom wine 7 :). Takze k veci. Linux ma viacero verzii alebo ako to mam nazvat(Fedora, Ubuntu, Kubuntu atd). Hladam taku verziu, ktora by mi mohla funkcnostou vyhovovat alebo nejake navody ako to spojazdnit. Takze, ja hry moc nehram, vacsinu len WoW a CS a nejake tie stare hitovky ako Serious Sam 2, NFS MW, CoD 2. Potom uz len pracujem na weboch, pracujem s fotkami, uprava fotiek, hudba, vypalovanie, nejake tie aplikacie, uprava videa. Hladam verziu, ked by som mohol spojazdnit spominane WoW a CS, programy na fotky, videa, napalovanie, tvorba webu, virtualne mechaniky a tak(programy mam na mysli: Photoshop, XnView, Corel, Sony SoundForge, Sony Vegas, Nero, Total Commander, DAEMON, Skype, ICQ a ostatne programy, co sa pouzivaju - nemozem si na vsetky spomenut). Nie som zalozeny moc na krasu systemu, ale predsa nech to ma nejaky ten tvar :). Potrebujem vediet aka verzia by mi vyhovovala a okolo toho nieco. Dakujem za odpoved vopred. :)
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Linux verzia

Príspevok od používateľa Dahome »

Skus sa pozrieť sem resp. SEM - tu priamo na Ubuntu 9.10 "Karmic Koala" - pôvodne som mal spolu s XP túto verziu wubi, teda inštaluje sa priamo vo Win ako .exe, teraz mám WIN 7 a verziu Ubuntu 9.10 pro x86. Či rozbeháš tie gamesy, to netuším, ale inak takmer každý program z Win má svoj ekvivalent v Linuxe (niekedy aj rovnaké názvy).
Deefler
Expert
Expert

Odtial som stiahol Ubuntu 10, len by som chcel pocut vase nazory, ktory by ste vy volili a ako riesite na tom problemy
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Na verziu 10,04 som počul i čítal dosť kritiky... preto som ti dal link na Koala Karmic :oops:
S ňou som nemal a nemám zatiaľ žiadne problémy. Veď skús wubi a uvidíš - je to klasická inštalačka
vo Win-e, takže ak sa ti to nebude pozdávať, môžeš ju zasa pokojne odinštalovať. Len by bolo dobré
čo to si prečítať a potom si zvyknúť na pár nových respô odlišných vecí, než vo Win... :wink:
Deefler
Expert
Expert

A je nejaky rozdiel medzi Kubuntu 9 a Ubuntu 9 okrem grafickeho rozhrania? Neviem ci to je chybou ale bo uz tak ale ked smo dal kubuntu 9 a stiahol balicek s priponou .deb tak mi ho nechcelo otvorit
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

rozdiel je v podstate len v tej grafike...

Ubuntu = zakladna distribucia vyuzivajuca Gnome
Kubuntu = odvodena distribucia ubuntu vyuzivajuca KDE
Mmartin
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Mmartin »

Tak pri tvojich SW poziadavkach by som radsej ostal na Windowse :D Chces toho moc cez to wine :)
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

nemusí ísť cez Wine...v podstate všetky softy, ktoré spomína, majú svoje ekvivalenty aj v Linuxe...
Deefler
Expert
Expert

A cim to bolo ked mi na Kubunte nechcelo otvorit subory s koncovkou .deb
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Deefler napísal:A cim to bolo ked mi na Kubunte nechcelo otvorit subory s koncovkou .deb
Vela si toho napisal, len co je pravda. S cim si robil, co si chcel spravit, chybove hlasky .... ?
Deefler
Expert
Expert

No ja som si najprv nahodil na VMWARE Ubuntu 10 a tam ked som stiahol napr Skype pre Linux (koncovka .deb) tak po otvoreni mi nabehla obrazovka s programami na otvorenie a hned tam bola jedna aplikacia, ktora s tym dokazala pracovat(niekde som cital, ze u Linuxu je .deb nieco ako u windowsu .exe). Rozbalila a nainstalovala skype. Ale na Kubuntu 9 som stiahol skype a tam mi s tym nic nerobilo. Ziadny program, ktory by ho dokazal otvorit.
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

:wink: inštalácia: :arrow: KLIK
Deefler
Expert
Expert

niekde som sa docital, ze Kubuntu uz viac nepodporuje baliky .deb. Vraj sa zrusila nejaka distribucia, ale ze na Kubuntu staci stiahnut nejaky program a ten uz pojde. Ale aj tak rozmyslan nad tou Ubuntu 9. Uvidim, ked sa dostahuje. Zatial ďakujem.
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

ale prosimta, nechcem ani vedieť jaké blbosti to čítaš... samozrejme že podporuje, vieš si predstaviť win ktory nebude podporovať exe?
Ubu, Kubu, Xubu... Všetko to je to isté
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20programů
Deefler
Expert
Expert

na ubuntu mi to slo, na kubuntu nie.
paralen
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa paralen »

asi si nemal asociovanu priponu .deb s nejakym grafickym balickovacim manazerom (netusim aky je v kubuntu)
phodinux
Expert
Expert

Príspevok od používateľa phodinux »

pokial si spominam na casy ked som zacinal tak v ubuntu je to myslim ze Synaptic a v kubuntu Adept Manager

"niekde som cital, ze u Linuxu je .deb nieco ako u windowsu .exe" > nie uplne v linuxe, iba v debian-like systemoch, cize v *buntu, mint, greenie, debian...

co sa tyka hier spociatku budes mat problem s ich rozbehanim, ale potom ked zistis ako sa pracuje s wine budes prekvapeny... mne sa dokonca lepsie pracuje s windows aplikaciami v linuxe ako vo windowse... spociatku sice budes musiet instalovat a kopirovat mnoho kniznic, registrovat ich a podobne, ale potom nebude programu alebo hry ktoru nerozbehas
velmi dobrym zistovacom chyb je samotny shell / terminal / konzola, jednoducho spustis hru cez shell a ked ti bude padat alebo budes mat ine problemy chyby sa objavia v shelli - tym padom budes moct ovela rychlejsie vyriesit chybu
tymto sposobom sa prakticky riesi 99% chyb v linuxe :) shell je neocenitelny pomocnik ktory windowsu chyba
Deefler
Expert
Expert

Hmm planoval som si ho dat lenze nemozem najst driver pre svoju grafiku (ATI Radeon X1200) a na moju wifinu. Na grafiku som nieco nasiel s priponou .run lenze to mi neslo spustit. A ta grafika tam chyba fakt. Neviem ako ju nainstalovat.
phodinux
Expert
Expert

Príspevok od používateľa phodinux »

a co tak nainstalovat driver z repozitarov? :)

$ sudo apt-get update && sudo apt-get install fglrx
Deefler
Expert
Expert

No zadal som prikaz. Stiahlo to aj nainstalovalo. Na googli som nasiel co to je. Mam to aj v Systéme. No len zmeny som nepocítil. A ked si pustim ATI CCC tak mi vyhodi tabulku. Viz nizsie.

A v jednej teme som cital o compize. No naistaloval som ho, ale ked idem SYSTEM - PREDVOLBY - VZHLAD = a tam vizualne efetky, a ked chcem pustit extra, tak m vyhodi dalsiu tabulku.
Prílohy
Obrazovka.png
Obrazovka-1.png
Napísať odpoveď