stojime na zemskom povrchu a nad hlavou mame VN alebo VVN stoziar spolu s troma fazami. jedna sa odtrhne a pada na zem. my ju zachytime aby nespadla a zacne nami prudit elektricky prud a zacne nas trosku kopat
cize prud prechadza od dajma tomu trafa, cez vodice po stoziaroch az cez nase telo do zeme.
otazocka je, kam ide dalej? aby nas to kopalo musime vytvorit obvod, aby mohol prud pretekat. tj. niekde musim vyliest ten prud naspat na stlp a vratit sa naspat do nejakej casti trafa, fazy alebo kam.
nie je mi to jasne, pretoze logicky je cela faza po celom obvode oddelena od zeme (bolo by asi cudne keby na kazdom stlpe bola spojena so zemou a vznikali by dost velke straty
ako sa vytvori tento obvod? je jasne ze nas kopat bude a nemozeme brat situaciu ze sa vrati niekde do elektrarne alebo pod. pretoze tato situacia sa moze stat napr. 100 km od civilizacie z oboch stran, kde su jednoducho potahane iba vodice po stlpoch a nemusi byt v okoli 100 km ani jedna elektraren, teoreticky trafo, dom ani jednoducho nic, len hlina
dakujem za objasnenie, som programator nie energetik a zaujimalo by ma to.