ako sa vytvorí obvod pri páde fáz. vodiča VN na zem?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
sun0oc
Zablokovaný
Zablokovaný

ako sa vytvorí obvod pri páde fáz. vodiča VN na zem?

Príspevok od používateľa sun0oc »

mam jednu tech. otazocku. opisem situaciu.

stojime na zemskom povrchu a nad hlavou mame VN alebo VVN stoziar spolu s troma fazami. jedna sa odtrhne a pada na zem. my ju zachytime aby nespadla a zacne nami prudit elektricky prud a zacne nas trosku kopat :)

cize prud prechadza od dajma tomu trafa, cez vodice po stoziaroch az cez nase telo do zeme.

otazocka je, kam ide dalej? aby nas to kopalo musime vytvorit obvod, aby mohol prud pretekat. tj. niekde musim vyliest ten prud naspat na stlp a vratit sa naspat do nejakej casti trafa, fazy alebo kam.

nie je mi to jasne, pretoze logicky je cela faza po celom obvode oddelena od zeme (bolo by asi cudne keby na kazdom stlpe bola spojena so zemou a vznikali by dost velke straty :)

ako sa vytvori tento obvod? je jasne ze nas kopat bude a nemozeme brat situaciu ze sa vrati niekde do elektrarne alebo pod. pretoze tato situacia sa moze stat napr. 100 km od civilizacie z oboch stran, kde su jednoducho potahane iba vodice po stlpoch a nemusi byt v okoli 100 km ani jedna elektraren, teoreticky trafo, dom ani jednoducho nic, len hlina :) a kamene.

dakujem za objasnenie, som programator nie energetik a zaujimalo by ma to. :smt006
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Re: ako sa vytvorí obvod pri páde fáz. vodiča VN na zem?

Príspevok od používateľa 3PO »

Zem ma nulovy potencial teda stecie do zeme. Nikam sa nevracia. Ber to asi tak, ze zem je pol dalsieho zdroja a ten pol ma hodnotu 0V. dufam, ze to bolo zrozumitelne mozno by sa sikol obrazok ale na ten som lenivy.
sun0oc
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa sun0oc »

chapem, len na intraku mam na izbe elektrotechnika a on mi tvrdil nieco odlisne. pre mna bolo toto tiez najlogickejsie :)

dakujeeeem.
tallself
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tallself »

Ano zem povazujeme za 0V pretoze uzly transformatorov su uzemnene cize zem je akoby dalsim vodicom vedenia. Obvod sa uzatvori z fazy cez teba a cez zem spat do transformatora. Na niektorych vedeniach su aj tzv. zemne lana ktore su na kazdom stlpe uzemnene ale tie sluzia hlavne ako ochrana pred prepatim.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

ano topologicky by sme mohli brat obvod uzavrety takto ze transformator je zem. to sa mozno niekde zide. ale v skutocnosti je prud prechadzajuci medzi padnutym drotom a transformatorom niekde X kilometorv od neho blizky nule. a ked mylsim blizky tak myslim niekde na urovni 10 na - 10 ak nie viac. uz len kvoli obrovsemu odporu pody.
tallself
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tallself »

Tak teda kadial by sa uzavrel? Cez kapacitu vedenia, alebo nejaky naboj, srsanie a podobne zalezitosti?
Teraz mi to vrta v hlave :sly: ...niesom si isty tym odporom zeme..
JanSMD
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa JanSMD »

jednoducho... :wink: vo vacsine pripadov su stoziare uzemnene. Myslim tym ,ze okrem bleskozvodoveho zemnenia stoziarov su dalej vzajomne pospajane dalsim zemniacim vodicom (kablami) ktory uz moze viest az k nulovym bodom trojfazovych transformatorov vzajomnych trafo stanic podielajucich sa na dodavke eneggie.
Ak by to tak nebolo tak by mezdi vzajomnymi trafostanicami a transformatormi dochadzalo ku rozdielnej nule a nasledne by toto mohol byt problem. Preto ak spadne kabel vedenia a ty ho zahytis tak potecie najvacsi prud prave k prvemu najblizsiemu stoziaru s nasledne kablom k nulovym bodom...

Dalej ked tak na tym uvazujem tak taketo padnutie jednej fazy by v energetickej sustave by dost narusilo prudovu rovnovahu jednotivych transformatorov uzko suvisiacich pri distribucii energie co by mohlo mat vplyv na ich poskodenie alebo znicenie a to urcite niesu male polozky. Takze nejaka ochrana by urcite zaragovala a odpojila tuto cast cesty vedenia distribucie el. energie. Len neviem v akom case by zareagovala... :o
Dufam ,ze odpoved postacuje...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

JanSMD napísal:jednoducho... :wink: vo vacsine pripadov su stoziare uzemnene. Myslim tym ,ze okrem bleskozvodoveho zemnenia stoziarov su dalej vzajomne pospajane dalsim zemniacim vodicom (kablami) ktory uz moze viest az k nulovym bodom trojfazovych transformatorov vzajomnych trafo stanic podielajucich sa na dodavke eneggie.
Fúha, ja ti neviem, nech sa pozerám na tie stožiare akokoľvek, vidím tri vodiče - t.j. tri fázy, VN trafá sú tuším prepojené v trojuholníkovom zapojení. Študoval som to v jednej múdrej knižke, akurát ju nemám teraz doma - ale kuknem najbližšie.
JanSMD
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa JanSMD »

presnejsie na akych stoziaroch si to nevidel? :)
Napísať odpoveď