Ropná škvrna

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Ropná škvrna

Príspevok od používateľa hojko »

mr_margera: Moze sa to stat, ze sa ropa minie, napriklad o 25 rokov.

//autoeditácia príspevku (20 Jún 2010, 3:33)
Par clankov:
Vedeli ste? Desať otázok o súčasnej ropnej katastrofe
Americká ropná škvrna môže byť najväčšia na svete
BP má podľa Obamu dosť peňazí na náklady po ropnej katastrofe
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa M@rt1n »

hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

M@rt1n: No neviem, nejaky oravec zrazu vie, ako to zastavit. Mozno mechanizmus, ktory opisuje nie je az taky zly na pouzite v zatke vina, v sude ci v kybliku v zahrade, ale ropa unika v hlbke 1,6km a tam platia uplne ine podmienky ako doma v kybliku vody. V takej hlbke posobi tlak o dost rozdielny ako v zahrade, je to okolo 160 atmosfer a takyto tlak by normalnu ponorku stlacil ako ja stlacim paradajku. Navyse expert z Oravy nepozna ani tlak unikajucej ropy, ktory bude urcite neskutocne vysoky.Hlbka vrtu moze byt 5, 10, mozno aj 15km v zemi a unikajuca ropa sposobit tlak 10-20 000 PSI, co je ak dobre ratam v prepocte 700-1400 atmosfer. Pre porovnanie, kolesa autobusov MHD byvaju tlakovane tak 600-800 kPa, cize okolo 6-8 baru. Praca v takejto hlbke je obtiazna, ba az nemozna, nie je to ako ked clovek dostane defekt na bicykli, ze zalepi dusu a za 15 minut sa vezie opat vezie. Podla toho co sa pisalo v clanku, ktory som daval na predchadzajucej strane je jasne, ze okrem ropy unika do vody aj metan, ktory pri vysokom tlaku v sklapalnenej forme hori.

Myslim, ze chytrolinov ako je tento gasparko z Oravy je plna rit.
Gyrxiur
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gyrxiur »

metan naznacuje to, co aj par ludi potvrdilo na webe, ze ta ropa je blizko zdroja uranu a thoria, a je mierne radioaktivna
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

Gyrxiur napísal:metan naznacuje to, co aj par ludi potvrdilo na webe, ze ta ropa je blizko zdroja uranu a thoria, a je mierne radioaktivna
mno, aby som sa uz aj ja konecne zapojil do diskusie vzhladom nato ze tu vsetci kecaju navody ako to zastavit pritom je jasne ako sa to zastavit da len sa to nespravi lebo nechcu prist o peniazky aj ked naklady na cistenie toho co unikne budu ovela vacsie. Riesenim tohoto problemu, pokial sa tanker nenachadza velmi blizko pri brehu co sa asi nenachadza, je pouzit specialne urcene torpedo so zapalnou hlavicou. Specialne pisem preto lebo musi zapalit to co je vo vnutri, pokial by sa podarilo vybuchom spalit vsetko co je vnutri (a to by bol vybuch nenormalny,...) tak neni o com. Pod vodou to nikomu nic nespravi, amerika si uz nie take srandy pod vodou skusala. :wink: Moj napad, myslim ze jediny rozumny, pretoze ked sa na to tak pozriete, vsetky ostatne zatial zlyhavaju, no nie?

---mno ako som tak pozeral tu prezentaciu tak jednoznacne torpedo, a k tej sragorinke ktora je na tom dne, lebo ropa unika odtamad, a odpalit to cele poriadne. Povodne som myslel ze unika kdesi z tankeru ale ked z toho dna, tak bombou jednoznacne, tak velky vybuch aby to ten ventil zahatalo, a nevytecie uz nic.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

OMG to je napad milenia
nechapem preco nas to nenapadlo vsetkych skor :lol:
qwerty-xyz

axXis napísal:OMG to je napad milenia
nechapem preco nas to nenapadlo vsetkych skor :lol:
pretoze v jednoduchosti je krasa?... ked ti hori ropny vrt na povrchu tak ho mozes hasit a hasit a hasit, donekonecna, .... ale ked nad vrt dovezies specialny druh naloze tak ten ho uhasi. bohuzial a bohudik nieco o tom viem, cize aj tu pod vodou treba spravit podobnu zalezitost, specialny druh naloze a pojde to.
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

Qwerty, tvoj kvocient sa musel zastaviť na úrovni 5ročného chlapca... viac ktomu nemám čo dodať
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Nezabudol si na vec, ze k horeniu potrebujes kyslik? A co fakt, ze pod povrchom by nic nezhorelo, pretoze ako aj pri plynovom potrubi - horiet bude len na konci.
qwerty-xyz

Dunlop napísal:Qwerty, tvoj kvocient sa musel zastaviť na úrovni 5ročného chlapca... viac ktomu nemám čo dodať
:wink: na urovni 5 rocneho chlapca si asi ty,.... neovladas zakladne veci tak sa do toho neplet. :-) jedinou rychlou a ucinnou moznostou je odpalit to, no moznoze to spravia aj nejako inak pomalsie...
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

:lol: :lol: :lol:
test ta prave sfúkol, a ty ešte zadreš že neovládam základné veci... no poprdeli :lol:

Qwerty, mne je jasné že si robíš srandu, to proste neexistuje aby hento čo píšeš ti skutočne behalo hlavou...
qwerty-xyz

test napísal:Nezabudol si na vec, ze k horeniu potrebujes kyslik? A co fakt, ze pod povrchom by nic nezhorelo, pretoze ako aj pri plynovom potrubi - horiet bude len na konci.
naco potrebujes horenie? proste to unika, odpali sa bomba ked si taky TUPEC ja narozdiel od teba mam z vybusnin skusku, a ja ti garantujem ze mas vybusniny ktore ti urobia !!!!bum!!! aj pod vodou. neviem ci ty mas vobec nastudovany kumulativny efekt a podobne zalezitosti preto ti vravim, pisem ze bomba ktora by tam bola umiestnena uz som pozrel nacrt ako to vyzera moze narusit cely ten vrt tak ze ho zemina cez ktoru prechadza zasype!!! ...... ci stale nechces pochopit ako som to myslel,? uz som videl obrazok ako to vyzera, rurka zo zeme, odrbana na konci a unika ropa, tak strelme do povrchu takou silou ze to tu rurku v zemi -- na dne -- roztrha a roztrha ju hlboko pod dnom, tym padom zemina udrzi ten tlak a prestane to unikat.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

qwerty-xyz napísal:pretoze v jednoduchosti je krasa?... ked ti hori ropny vrt na povrchu tak ho mozes hasit a hasit a hasit, donekonecna, .... ale ked nad vrt dovezies specialny druh naloze tak ten ho uhasi. bohuzial a bohudik nieco o tom viem, cize aj tu pod vodou treba spravit podobnu zalezitost, specialny druh naloze a pojde to.
no fakt bohudik za takych odbornikov
ked hori ropny vrt tak ho vybuch uhasi preto, ze odcerpa z okolia vsetok kyslik ale zeby to ten ropny vrt aj zavrelo o tom nic neviem.
navyse keby si aj tu svoju turbonaloz ( predpokladam, ze si ju aj sam vyskumal ) dal do toho podvodneho vrtu tak by si s tym dosiahol akurat to, ze by si uplne znicil aj ten biedny vrt co tam teraz a ropa by si tiekla do oceanu asi este volnejsie ako dovtdedy ( btw. videl si vobec niekedy ako vyzera podmorsky vybuch? najprv sa rozpina a potom sa rovnako rychlo zmrsti sam do seba, jediny efekt ako pomoct svetu by to malo keby si mal tu bombu Ty pripevnenu na chrbte )
qwerty-xyz

axXis napísal: no fakt bohudik za takych odbornikov
ked hori ropny vrt tak ho vybuch uhasi preto, ze odcerpa z okolia vsetok kyslik ale zeby to ten ropny vrt aj zavrelo o tom nic neviem.
navyse keby si aj tu svoju turbonaloz ( predpokladam, ze si ju aj sam vyskumal ) dal do toho podvodneho vrtu tak by si s tym dosiahol akurat to, ze by si uplne znicil aj ten biedny vrt co tam teraz a ropa by si tiekla do oceanu asi este volnejsie ako dovtdedy ( btw. videl si vobec niekedy ako vyzera podmorsky vybuch? najprv sa rozpina a potom sa rovnako rychlo zmrsti sam do seba, jediny efekt ako pomoct svetu by to malo keby si mal tu bombu Ty pripevnenu na chrbte )
ty PABLBE, kumulativny efekt preraza!!!! vole!!! ja milujem takychto expertov ktori urazaju a hovno vedia!!! co myslis ze strela RPG je robena ako? na prerazenie panciera!!! ziadne bum a taky efekt a hentaky, uz proste a jednoducho pochopte ze bomba vybuchne tak ako to chce jej tvorca a nie ako to vy idioti mate nastudovane z blbej wikipedie!!!! pokial by prerazilo zeminu, dostatocnou silou a tlakom, je mozne ze to potrubie stalci tak ze z neho nebude nic unikat!!! tu to mas nakreslene jezisi kriste..... a ma neser ...

//autoeditácia príspevku (21 Jún 2010, 14:01)
jedinym problemom je aby bol tlak na uzavretie potrubia dostatocne velky a aby to nesposobilo to ze ropa zacne unikat z dvoch otvorov, sice uz pod mensim tlakom, pravdepodobne. To je riskantne ale nie nespravitelne. Treba tam X vypoctov a dobre poznat do coho sa ide. mas ako keby si sal so slamkou malinovku a ja pridem a ti do tej slamky buchnem s prstom takou silou ze sa ti prelomi a HUPS a uz ti neide malinovka do huby,... pokial si ju nenarovnas tak si dososkal..... chaaaaaapes? ... jednoduchsie to vysvetlit neviem.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

qwerty-xyz: Len tak strucne...:
1. V tej hlbke posobi tlak okolo 160 atmosfer.
2. Rura je siroka mozno 70cm, ale je v nej tlak 700-1400 atmosfer.

A teraz skor prakticke otazky: Myslis si, ze by si dokazal spravit v hlbke 1,6 kilometra pod morskou hladinou pri tlaku 160 atmosfer taky vybuch, ktory by ruru roztrhol a zasypal, pricom by neprenikala unikajuca ropa von??? Tym, ze spravis vybuch nedosiahnes to, aby sa vytekajuca ropa v rure zastavila na 20 sekund a nasledne sa zasypala. Ako som uz pisal vyssie, tlak z ruky je taky silny, ze to nedokazali zastavit uzaverom, ktory tam chceli namontovat. Tvoj sposob je taky ucinny, ako keby som hodil malu petardu do kanala na ceste pocas zaplav, ked z neho zacne vytekat voda a ocakaval by som, ze ho roztrhne a zasype, takze uz nic nevytecie, avsak s tym rozdielom, ze tlak vody z kanala je pri porovnani tlaku z ropnej rury skoro nulovy. Ako uz je vyssie napisane, tak si neviem predstavit to horenie pod vodou, pretoze k tomu by bolo potrebne kyslik, aj ked v pripade unikajucich plynov by to bolo mozno aj mozne, ale urcite nie v pripade ropy. Navyse tej ropy je v lozisku tolko, ze sa nevycerpa pri tomto vytekani este hodne vela rokov, takze to co si napisal je cele komicke.

Keby sa spravil aj nejaky vybuch, ktory je za tychto podmienok nemozny a neuspeje, tak sa moze stat, ta ropa bude unikat aj mimo rury, resp. bude rura otrhnuta niekde pod morskym dnom a tak jej aspon ciastocne zachytavanie bude zlozite, ba mozno az nemozne.

PS: Obavam sa, ze tu tvoju vybusninu by tlak roztrhal skor ako by stihla prist na morske dno.

To co opisujes je taka pi*ov*** ako 98 percent tvojich prispevkov.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

Qwerty ... kvoli tebe by z cenzurovanych medzi povolene slova mali vyhodit jedno a to KOK*T, lebo inak sa ti povedat neda :-) :-) ... nemam rad ked zacne do takychto veci kvazi fundovanym sposobom rypat nejaky blbecek tvojho formatu ... clovek ktory chce rozmyslat nad vybusninami, ale nevie ako odmrazit mrazak ...

ale o tom by sme tu mohli este moc dlho pisat a nie o tom som chcel ;-) ... hojčan ti to celkom dobre napisal - na zastavenie toho co sa tam deje nestaci "nejakym sposobom" (v tvojom pripade "vybuchom") hodit stri lopaty zeminy do rury ;-) ... to ze si ty predstavujes veci ako hurvinek valku je v podohe az pokym si nemyslis ze mozes konkurovat inzinierom, ktori ropne vrty navrhovali, stavali, spravovali a opravovali cely zivot ... este ze do svojich postov pises formy ako "mozem ti garantovat" ... ty nemozes garantovat nic, pripadne mozes ale s vedomim ze takych garancii ti do rana naserem kybel ;-) ...

... elegantne riesenie sa chysta - k sucasnemu vrtu vyvrtat dva paralelne, teda sa znizi tlak v inkriminovanom, bude sa s tym dat nieco dalej robit a ani sa neznehodnoti vrt + budu predpripravene dalsie dve moznosti na cerpanie ropy ;-) ... tomu hovorim chytre riesenie, aj ked mozno nebude najekonomickejsie pre BP - predsalen to neni za 5 bubakov :-) ...
Gyrxiur
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gyrxiur »

vsetky live kamery z miesta pokope http://wewhowatch.com/bp%20feeds/12_bp_feeds.html a ked tak na to pozeram, tak ten kontajner im zase nejako unika, este pred hodinou sa zdal dobry
qwerty-xyz

hojko napísal:qwerty-xyz: Len tak strucne...:
1. V tej hlbke posobi tlak okolo 160 atmosfer.
2. Rura je siroka mozno 70cm, ale je v nej tlak 700-1400 atmosfer.

A teraz skor prakticke otazky: Myslis si, ze by si dokazal spravit v hlbke 1,6 kilometra pod morskou hladinou pri tlaku 160 atmosfer taky vybuch, ktory by ruru roztrhol a zasypal, pricom by neprenikala unikajuca ropa von??? Tym, ze spravis vybuch nedosiahnes to, aby sa vytekajuca ropa v rure zastavila na 20 sekund a nasledne sa zasypala. Ako som uz pisal vyssie, tlak z ruky je taky silny, ze to nedokazali zastavit uzaverom, ktory tam chceli namontovat. Tvoj sposob je taky ucinny, ako keby som hodil malu petardu do kanala na ceste pocas zaplav, ked z neho zacne vytekat voda a ocakaval by som, ze ho roztrhne a zasype, takze uz nic nevytecie, avsak s tym rozdielom, ze tlak vody z kanala je pri porovnani tlaku z ropnej rury skoro nulovy. Ako uz je vyssie napisane, tak si neviem predstavit to horenie pod vodou, pretoze k tomu by bolo potrebne kyslik, aj ked v pripade unikajucich plynov by to bolo mozno aj mozne, ale urcite nie v pripade ropy. Navyse tej ropy je v lozisku tolko, ze sa nevycerpa pri tomto vytekani este hodne vela rokov, takze to co si napisal je cele komicke.

Keby sa spravil aj nejaky vybuch, ktory je za tychto podmienok nemozny a neuspeje, tak sa moze stat, ta ropa bude unikat aj mimo rury, resp. bude rura otrhnuta niekde pod morskym dnom a tak jej aspon ciastocne zachytavanie bude zlozite, ba mozno az nemozne.

PS: Obavam sa, ze tu tvoju vybusninu by tlak roztrhal skor ako by stihla prist na morske dno.

To co opisujes je taka pi*ov*** ako 98 percent tvojich prispevkov.
hojko mas tu po milu rit prispevkov s phpbb ti to asi ide, ale o vybusninach a ich ucinkoch vies hovno, prepac, ja som z toho mal skusku, ty asi sotva. Myslim specialne navrhnutu bombu, je mi luto ze ti jej ucinky nemozem opisat lebo to proste nepochopis, efekt a naloz je vseobecne znama ludom ktori vedia, neodpalia to s tym asi pre ine dovody ako sa domnievas a isto iste chcu vrt este vyuzit nez by ho mali znicit a nadobro uzavriet, asi tolko. je mi luto ale zjavne si vobec ale vobec nepochopil co mam presneho na mysli.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Mas pravdu, o vybusninach neviem nic, ale myslim si, ze ani ty, pretoze to co si napisal si nemohol mysliet vazne. Ja som ti napisal len zakladne veci, ktore suvisia skor s fyzikou a to su tlaky, ako tlak vody na dne, tak aj tlak v rure vrtu. Bez ohladu na to, aku vybusninu pouzijes, tak to co si napisal je hlupost.

Dovody, ze ten vrt chcu vyuzit su smiesne, pretoze aj tak idu vrtat 2 nove vrty, aby znizili tlak a mohli zastavit poskodenu ruru. Takze ci by ju uplne zastavili alebo v tvojom pripade dokonca poskodili a zasypali, tak to je jedno, pretoze o 50 metrov si predsa navrtaju nove vrty a mozu cerpat dalej.
qwerty-xyz

ano, ale da sa to aj vybusninou, ako ti ju len opisat, mas totiz naloze ktore prerazia istu cast povrchu a vybuchnu smerom pred seba, nedetonuju vokol seba ale len pred seba akoby lucom, cele vysvetlenie je troska komplikovanejsie, .... pri vybuchu mojim sposobom je jedno aky je tam tlak ver mi, pretoze by to slo len cez zeminu a ruru by prelomilo, ale nechcem sa hadat ja to myslim po svojom, ..... da sa to ale ako som pisal as by sa im to neoplatilo.
Napísať odpoveď