bojove umenie vhodne na sebaobranu

O športe...
vendo
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: bojove umenie vhodne na sebaobranu

Príspevok od používateľa vendo »

Suhlasim, ze sport nema nic spolocne s psychykou jedinca. Este ze krav maga nie je sport, ale je to subor sebaobrannych technik. Presiel som si rozne bojove umenia, neskor aj s viacerymi sukromnymi ucitelmi. Lenze ta vec, ktora sa mi nepacila bolo ze su v nich pravidla. Na ulici som sa ocitol niekolko krat, cu uz v zahranici alebo na Slovensku a zistil som ze tam neexistuju pravidla. Nikoho nezaujima ze ti roztrieska hlavu o beton ked si v Nemecku na festivale a vrazia do teba napiti nackovia. Vtedy akurat tak sa mozes modlit, ze ho niekto zastavi.
pravidla neurcuje na ulici sport ale tvoja hlava, a ked si raz makky a bojis sa, nic to nezmeni len ty sam, nechapem comu v tej vete nechapes alebo nechces pochopit ked tak zhadzujes ine boj umenia prave pre "pravidla"
A tie bulsh*ty o tom ze 'po ceste musis prejist sam' .... drviva vacsina ludi co chodia na boj. umenia su mlady typci, ktori po nociach onan*uju, v hlave seno a v zivote na ulici nestali, alebo maju sami problem s psychikou a boj. umeniami si akurat tak dodavaju dobry pocit a hlavne klam o sebe ze vedia pomoct alebo obranit niekoho... haha... v reali sa budu akurat tak prizerat a povedia si "not my fight"... po treningu sa citia nepremozitelni a dvihaju si tym akurat tak svoje ego.
v tomto ciastocne suhlasim, ale prilis generalizujes, a hras sa tu na jedineho cloveka co nieco zazil :|
Europske boj. umenia su akurat dobra teoria, ako drzat pest, ako urdiet, ako vykrit a udriet, ako ustupit na stranu a potom ho prehodit, ako ho chytit z uderu ako kopnut.... Uz po tebe niekto strielal? Po mne uz hej a tam ti je bojove umenie uplne ze naprd. Vtedy potrebujes prezit. Uz ti niekto ohorozoval manzelku, tvoju rodinu, ci dieta? Vtedy sa uplne ze vykasles na vsetky pravidla, ze sa nekope nad pas, alebo neudiera do urcitych casti tela, alebo zhodis ho na zem a ustupis... ked naozaj zalezi... tak mu zlomis ruku na dva krat, vylomis prsty alebo roztrhnes mu dlan medzi prostrednikom a prstennikom, vypichnes oko, odries do guli ze tam bude mat prazenicu, udries mu do hrtanu nech sa aj zadusi....Ked ide do tuheho tak odhodis vsetku tu spinu a bulsh*ty na povrchu a stane sa z teba zviera, ktore chce len jedno jedine - prezit a je ti jedno ako. Alebo inac vela stastia v nemocnici.
no a zase sem pleties uplnu ko*ot, co ma "fight" na ulici spolocne so strelbou? vola sa tato tema "co robit ked po mne strielaju na ulici?" alebo "ako sa branit pred zbranou?" nemas nahodou to seno v hlave ty?
a to ze pri velkom adrenaline na ulici, pripadne pri inej vynimocnej udalosti nastupuje ta zvieracia podstata kazdeho cloveka je 90% normalnym ludom jasne
Lilith
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Lilith »

vendo napísal: nemas nahodou to seno v hlave ty?e
Vendo, skor opacne. Vyzera ze mas seno v hlave ty, ked si nepochopil, ze ten paragraf ma ucelenu myslienku.

Skusim ti to povedat jednoduchsie. Pointa posledneho paragrafu je ze sa z teba stava zviera ktore nepozna pravidla ked ide do tuheho. Veta ohladne strielania a nasledujuca presne na toto narazaju. Ta nevyslovena otazka v mojom prispevku, ked to uz mam polopatisticky povedat je: Naco studovat bojove umenia kde su pravidla ked v realnom boji ked ide do tuheho sa nimi aj tak vacsinou neriadis?
igorovic
Expert
Expert

Príspevok od používateľa igorovic »

vendo: neviem ako si predstavujes idealny postoj pre ulicu?/ako mma ,bjj /alebo aký?neviem u koho si trenoval muay,ale asi to dlho nebolo ?

lilith: na ulici som zazil viac nez si zasluzim :D :D /hrable v boku,pobodany nozom,rozbita hlava flasou od piva/ale ulietavat na tom ako niekomu roztrhnes dlan .. apod. je trosku mimo
Lilith
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Lilith »

igorovic napísal:na ulici som zazil viac nez si zasluzim :D :D /hrable v boku,pobodany nozom,rozbita hlava flasou od piva/
No vidis. O tom to cele je. Stavim sa ze na boj. umeniach sa neucis ako niekomu zatat hrable do boku... namiesto tej dlane som mozno mal napisat ze ked ide do tuheho tak druhemu zatnes aj hrable do boku, bolo by to lepsie?
igorovic
Expert
Expert

Príspevok od používateľa igorovic »

To nie,ale nie je take jednoduche niekomu len tak rozrthnut dlan... . Ake si cvicil bojove umenia? :shock:
Bojove umenia alebo bojove sporty vs rozne combat systemy nema cenu porovnavat ,lebo to bude vzdy o psychike konkretenej osoby.Na tom sa asi zhodneme vsetci :)
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Lilith napísal:
Vendo, skor opacne. Vyzera ze mas seno v hlave ty, ked si nepochopil, ze ten paragraf ma ucelenu myslienku.

Skusim ti to povedat jednoduchsie. Pointa posledneho paragrafu je ze sa z teba stava zviera ktore nepozna pravidla ked ide do tuheho. Veta ohladne strielania a nasledujuca presne na toto narazaju. Ta nevyslovena otazka v mojom prispevku, ked to uz mam polopatisticky povedat je: Naco studovat bojove umenia kde su pravidla ked v realnom boji ked ide do tuheho sa nimi aj tak vacsinou neriadis?
ty to seno naozaj v hlave mas, precitaj si moje prispevky znova, skus ich pochopit, ak sa to nepodari zopakuj to.
Naco studovat bojove umenia kde su pravidla ked v realnom boji ked ide do tuheho sa nimi aj tak vacsinou neriadis?
priklad: bol jozko a janko, jozko trenoval 5x tyzdenne mal fyzicku, neskutocnu ranu, silu a rychlost, janko netrenoval vobec, myslel si ze sa premeni na zviera a jeho fyzicke schopnosti sa pri pripadnom boji zazracne zvacsia. tito dvaja sa stretli na ulici, slovo dalo slovo a nejak doslo k bitke bez pravidiel, bohuzial posledne co si janko z tejto udalosti pamata je to ze sa velmi nahneval, chcel supera zabit a znicit ale zrazu tma. stalo sa to ze trenovany jozko nezavahal a nez sa janko stihol pohnut tak ho knockoutoval...... alebo mam este nejaky iny stupidnejsi priklad napisat kym to pochopis? :?
velke + na ulici sposobi len fyzicka stranka a svalova pamat ktoru ziskas pravidelnym treningom

igorovic, idealny postoj neviem aky by bol, viem len co by "nemal" obsahovat, jedna taka vec je byt moc vystrety jak palica skoro na rovnych nohach, tak isto ako nebudes hlavou 50cm od zeme ako pri zapasnickom samozrejme. MT robim uz 3/4 roka pod Kupcakom, momentalne pre zranenie kolena mam pauzu. a to MT ani nemusis robit staci pozerat MT zapasy a vidis (klasicke MT, nie variacie, a nie K1)
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

vendo: hovorilo sa tu v prvom rade o sebaobrane, takze ten lilith-ov(alebo lilithin?) prispevok az tak mimo nebol...a keby janko 5rokov robil krav-magu tak jozko skonci na dva mesiace v nemocnici prijimajuc tekutu stravu, prvy mesiac hlavne intravenozne ;)
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ty vole mate asi masovy problem s citanim, a chapanim pointy
ja som nepovedal co jozko trenoval ci netrenoval, len sa snazim vyvratit tu debilinu ktoru napisal lilith ze na ulici ti je bojove umenie (podla neho hocjake s pravidlami tzn vsetky) nanic :roll:
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

vendo..lilith sa nam snazil povedat to ze:cvicit muaythai,karate,aikido,box,kickbox,mma,judo,bjj ti je absolutne ale absolutne na rit, pretoze ty trenujes na treningoch v urcitych postojoch a v urcitych pravidlach a preto, ked prides na ulicu tak nemas proti laikovi absolutne ziadnu sancu(lebo do mecha mas nakopanych len 5 rokov co vlastne vobec nic neznamena) a ako sa skoro vzdy stava tak ta bud doboda nozom alebo rozstriela gulometom..LENZE!! ak trenujes krav magu hoc aj len rok, tak mas tolko nadrilovane natrenovane aj proti zbraniam ze tie gulky by sa na tebe proste rozbili a popadal na zem!

edit//
a samozrejme ze jankovi by stacilo proti jozkovi trenovat krav magu hoc aj len 1 mesiac a neposlal by len jozka do nemocnice ale zneskodnil by aj svoj tien !
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

jo, to bude ono dik za vysvetlenie :sneaky:
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

boze ludia.... kazdy ma svoj kusok pravdy ale hasterite sa ako deti na pieskovisku o tom kto ma lepsiu formicku...

ide o to, ze na ulici je situacia vzdy ina, ale
ad1) clovek trenovany - posilka, atlet, plavec, futbalista atd... vzdy vydrzi o nieco viac ako clovek co cele dni sedi za kompom a hra wowko, napchava sa chipsami a srebe cocacolu...
ad2) clovek trenovany v bojovych umeniach - zaroven ma nejaku tu silu, rychlost, treningom nabral nejake skusenosti a prehlad o situacii a dokaze zareagovat na viacero situacii... to ze to nieje vyslovene modelova situacia z treningu vobec nevadi, ved to hadam nieje idiot, ale proste vie zhruba co spravit, kam sa pohnut aby sa vyhol najvacsiemu nebezpecenstvu, kedy co pouzit atd... naco inak by sme preboha cvicili daco? aby sme 3x do tyzdna mlatili visiace vrece, obcas si dali daky sparing atd? alebo aby ked sa daco prihodilo aby sme stali na ulici vymleti ze co sa ide diat?
ad3) hej ked typ na teba vytiahne pistol z 15 metrov, tak sa mozes volat aj Bruce Lee a mozes ist dokelu

ked to zhrniem - clovek trenovany akokolvek je na tom vzdy lepsie ako clovek netrenovany a znova opakujem svoje, co som v tejto teme uz napisal.... KAZDE bojove umenie ti na nieco je... aj vami tu znevazovane aikido... kolkokrat mi 3 krasne kroky zachranili rozbitu hubu v meste?(irimi,tenkan,henka), kolkokrat mi nejaka nacvicena vec z aikida pomohla aj v meste proti opitemu cloveku(ano aj ja som bol podgurazeny statocne) - ale proste ked to clovek cvici dlho(akekolvek umenie) tak mu to nieco da.... uznavam,ze veci ako krav maga a systema su na to specialne stavane a mozno aj vojdu do krvi rychlejsie, ale ak este raz niekto bude tvrdit, ze bojove umenie je nanic na ulici, tak si asi vezmem vidly a trosku mu prehrabem to seno co ma v hlave
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Sa tu riešia naozaj sračky.

Trénovaný človek (klasické plnokontaktné bojové umenia) má % väčšiu šancu na ulici proti netrénovanému.

Samozrejme, môže sa stať aj to, že ten trénovaný je naučený psychicky len na ten tréning a na ulici by proste vypol a navyše ak by natrafil na nejakého krčmového bitkára, tak mu ani ten tréning nepomôže.
COTHW
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa COTHW »

hughito mal by si to povedať odborníkovi (Lilith), ktorý tvrdí, že BOX, MUAY THAI ani WING TSUM mu nepomôže ak sa niečo stane, a že to prvé orechové je len KRAV MAGA. A stými sračkami máš pravdu ... :plus:
Ares011
Star
Star

Príspevok od používateľa Ares011 »

A o co je akoze KRAV MAGA lepsie ako ine z tu spominanych Boj. umeni ?
citizen
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa citizen »

ked vies aj to malo tak si na tom uz o nieco lepsie ako neaky blbec co na teba hukne od brany.
ColdRain
Addict
Addict

Ares011 napísal:A o co je akoze KRAV MAGA lepsie ako ine z tu spominanych Boj. umeni ?
nema to pravidla vdaka tomu techniky co sa naucis maju zvacsa najvyssiu moznu efektivitu zaroven so zachovnaim jednoduchosti a prirodzenosti a teda lahko sa ti to dostane do krvi a uz od principu je to zalozene na pouzitie v realnom prostredi nie v ringu , s jedinym cielom=ubranit sa, takze pristup k treningom sa nesie v inom duchu ako v pripade inych, bojovych(kompetencnych) sportov...
Ares011
Star
Star

aha, dobre ma to daco do seba ale pokial sa nemylim tak WT nema ziadne pravidla t.j pichat do oci, kop do rozkroku :wink: ... A toto nie je jeden z tych "ringovych sportov" je to doslova "umenie" v spojeni s ostatnymi prvkami ako je vyuzitie Čchi-kung ale to je uz ot :)
ColdRain
Addict
Addict

Ares011 napísal:aha, dobre ma to daco do seba ale pokial sa nemylim tak WT nema ziadne pravidla t.j pichat do oci, kop do rozkroku :wink: ... A toto nie je jeden z tych "ringovych sportov" je to doslova "umenie" v spojeni s ostatnymi prvkami ako je vyuzitie Čchi-kung ale to je uz ot :)
to uz neviem, ci ma WT pravidla, ale videl som aj sutaze vo WT klasicky v ringu, ale aj keby nemalo, tak pokial viem nema techniky proti ozbrojenym utocnikom, co KM ma(noze, palice, pistole...), takze ako obranny system je skutocne univerzalna, co ale urcite neubera WT na efektivite, celkovo ho povazujem za jedno z najlepsich bojovych umeni ak berieme ako kriterium realne pouzitie
Ares011
Star
Star

a nahodou si nespomenes kde si videl tie videa ? velmi by ma to zaujimali lebo aj ja som daco hladal a nasiel len zakl formy, ziaden sparing :( A to ze WT nema techniku na odzbrojovanie noza, palice popripade aj zbrane nie je pravda, ja som na trenig mal zatial len noz a palicu a bolo to dost efektivne, potom ma este 2 dni bolelo z toho zapästie a urcite je aj proti zbrani. Jeden z mojich trenerov robi kurzy spec. na to, ale v orig. WT pouzivaju hlavne Butterfly swords, ale to je len pre tych ktori tomu doslova zasvätili zivot, v realnom boji by si sa s tym velmi tazko stretol.
COTHW
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa COTHW »

ColdRain napísal: to uz neviem, ci ma WT pravidla, ale videl som aj sutaze vo WT klasicky v ringu, ale aj keby nemalo, tak pokial viem nema techniky proti ozbrojenym utocnikom, co KM ma(noze, palice, pistole...), takze ako obranny system je skutocne univerzalna, co ale urcite neubera WT na efektivite, celkovo ho povazujem za jedno z najlepsich bojovych umeni ak berieme ako kriterium realne pouzitie
Nechcem byť hnusný ale dakde som čítal, že väčšina ľudí si útok nožom všimne aj v momente keď ich už dakto poreže resp. bodne alebo vo chvíli kedy nastane útok. Takže možnosť zabrániť takémuto útoku je minimálna. Bolo to na jednej stránke zaoberajúcou sa tématikou o boji s nožom, aj vyjadrenie nejakého trenéra (Taliana), ktorý sa venuje hlavne boji s nožom, že jediná účinná obrana proti nožu je mať dva nože. A k tej pištoli asi toľko, že pravdepodobnosť, že budeš môcť vyraziť zbraň niekomu je veľmi nízka, keďže v reálnom živote mu dá toľko rozumu aby nestál moc blízko vedľa teba a i keby tak veľmi málo, ak vôbec niekto (hovorím aj o trenovaných ľuďoch) by kvôli peňaženke alebo mobili riskovalo život. A keď ťa budem chcieť zastreliť tak k tebe nebudem chodiť na dosah, asi toľko.
Napísať odpoveď