Vitamin C ? (Farmaceuticke spolocnosti)

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
skener
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Vitamin C ? (Farmaceuticke spolocnosti)

Príspevok od používateľa skener »

Mám takú otázku čo sa týka vitamínu C. Aj keď to musí platiť vo všeobecnosti.

Štruktúra vitamínu C je jasná: C6-H8-O6 (je neskutočne jednoduchá)

Kód: Vybrať všetko

http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C
Podla mňa je rovnako jasná ako štruktúra vody H2O.

Keď niečo vieme ako vyzerá tak to vieme logicky vyrobiť a tak vitamín C keď ho chceme získať tak ho buď vezmeme a extrahujeme z niečoho napríklad ovocia.... Alebo je tu aj druha cesta a to je vyrobiť ho s tých jednoduchých prvkov s ktorých sa skladá. To dneska nieje problém a jeho výroba je lacná.

Pre mňa je štruktúra ako štruktúra. Ale stále sa tu objavujú hlasy že vitamín extrahovaný z prírody človek lepšie vstrebáva a že je lepší a bla bla bla proste kupujte super drahé extrahované a nie vyrobené vitamíny. A mňa by zaujímalo čo je na tomto pravda?

Ešte jedna vec ma zaráža keď píšu že telo vyrobené vitamíny spracúva oveľa pomalšie teda nie v takom mnozstve. Tu vidím slabinu tohto tvrdenia lebo podla mňa to buď telo rozozná tu štruktúru a chová sa k nemu rovnako ako hocijakému inému vitamínu. Alebo ho nerozozná a neprijíma takže to že ho spracúva pomalšie je nejaké choré tvrdenia. Buď to pre neho je vitamín C alebo nieje to si myslím ja - logicky.

Ako to je podložené argumentami a ako je možné že telo ma údajne nejakú zázračnú schopnosť rozoznať ktorý vyrobila príroda a ktorý ľudia ved to je tá istá štruktúra. Ved keď mám vodíkoví motor a pri jeho činnosti vznikne odpad čistá voda. ta je teda vyrobená človekom. A tejto vody sa napijem tak telu je to tiež jedno odkiaľ to H2O je a absorvuje ho rovnako ako keby som ho nabral z priezračného prameňa. Tak prečo to tak údajne nieje aj s vitamínom C.

Vie to niekto prosím vysvetliť kde je pravda a či toto niesu len čisto fámy farmaceutických firiem ktoré vyrábajú extrahované vitamíny - To si myslím ja. (A čo nemocnice dávajú tiež v prípade potreby vyrobené vitamíny a ak áno prečo to robia ak sú údajne tak málo účinné oproti extraktom :)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Vitamin C ? (Farmaceuticke spolocnosti)

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ale veď ty neješ čisté Céčko. Sú tam ešte iné prísady. Telo má radšej tie prírodné nečistoty ako tie syntetické výrobky.
A ehm, extrahované sú tiež syntetické, to by som vôbec nejedol.
Treba jesť banány, citróny, kapustu a pod.

Tabletku by som do úsť nedal, dristom farmaceutických spoločností neverím ani slovo.
skener
Medium Star
Medium Star

Ok ze im nikto neveri to mi je jasne. Aj to ze vitamín C je sam o sebe malo ucinne vstrebavany ked nema pri sebe tie ostatne latky ako flavonoidy ci ako sa to vola co obsahuje ovocie.

Ale mna zaujima ta podstata toho ze keď si vyrobím vitamín C trebárs "sám" s tých troch prvkov tak že či je nejako pravda ze naň bude reagovať organizmus inak ako keby som ho "vybral" z citróna.

Proste co je na tom pravdy ze na ten vyrobení vitamín ako taký organizmus reaguje inak ako na ten extrahovaný trebarz zo šípok alebo citróna. Odhliadnuc od prídavných látok a farmaceutickej loby.

Proste čisto ako to je na báze faktov.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Tu asi nikto nie je prvotriedny študovaný farmaceutik, takže nevieme. Ale ako ja vravím - zkusmo !

Vyrob a daj si to do niečoho :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Vitamín C je rozpustný vo vode a je nestály. Rozkladá sa pri varení lúpaní či vykôstkovaní ovocia. Vyskytuje sa spolu s inými živinami, ktoré tvoria bioflavonoidový komplex. Bioflavonoidy, ktoré sa označujú tiež ako vitamín P , pomáhajú vitamínu C plniť jeho funkcie a zvyšujú jeho účinok. A práve tieto látky je problem synteticky pripraviť. Dokážeš urobiť čistú kyselinu askorbovú, ale o to nám vôbec nejde lebo je ti dosť zbytočná.
A keď ti toto všetko bolo jasné, neviem čo sa vlastne chceš spýtať. Telo ti na to bude reagovať podľa mňa rovnako, len syntetické céčko nemá taký účinok
skener
Medium Star
Medium Star

Ale tiež si povedal že podla teba a nie že isto. :)

Ale dobre. Takže je to tak že to bude mat ten istý účinok ale bez tých bioflavonoidov nieje moc podstatný ten vitamín. Ale má ten istý účinok ?
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Neviem, či sa pýtaš presne na toto, ale ujo Bukovský to raz vysvetľoval v Tv, tak som ti to vygooglila
Jednoznačne najbezpečnejšie sú vitamíny z prírodných zdrojov. „Pre naše telo sú prijateľnejšie, nie sú príliš koncentrované a sú spojené v prirodzených komplexoch, ktorých kombinovaný účinok je silnejší ako súčet ich biologického potenciálu,“ hovorí doktor Bukovský a zároveň vysvetľuje: „Jedno stredné jablko má len asi päť miligramov vitamínu C, no obsahuje látky, ktorých kombinovaný antioxidačný účinok asi 300-násobne prevyšuje čistú antioxidačnú aktivitu päťmiligramového množstva vitamínu. Keby ste chceli taký istý účinok dosiahnuť čistým tabletkovým „céčkom“, museli by ste naraz užiť asi 1500 mg vitamínu. Má to však dva háčiky – toto množstvo vylúčite približne za štyri hodiny a navyše si takto ľahko privodíte obličkové kamene,“ hovorí doktor a dodáva, že ak by sme si za polovicu ceny drahých „prírodných“ doplnkových preparátov zakúpili ovocie a zeleninu, získame rozhodne viac.

Irónia je, že „megacéčko“ si najčastejšie kupujeme pri prvých príznakoch nachladnutia a chrípky, no viera, že nám vitamín pomôže, je len jedným z veľkých lekárskych mýtov. „Najvýznamnejšie štúdie preukázali, že užívanie vitamínu C počas infekcie horných dýchacích ciest nemá žiadny liečebný účinok. Na druhej strane – pri seléne a zinku sa účinnosť dokázala. Väčšina ľudí – a, bohužiaľ, aj lekárov – však naďalej verí „béčkovému“ mýtu o céčku,“ dodáva Bukovský.
Čiže ide o prítomné antioxidanty v potrave, ktoré Céčku pomáhajú sa lepšie vstrebať. Celý článok: http://zena.sme.sk/c/4323190/predavkova ... minmi.html
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Nastrúhaj si jablko, rozpusti v tom celaskon a máš kompromis hodný europskej diplomacie. :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Frikso: Az na to, ze vedecky je dokazane, ze telo dokaze vstrebat len urcite mnozstvo vitaminu a teda zvysok ide mimo, takze ho vylucis. Teda das si (priklad) 5kg vitaminu, ale vstrebes len 1kg, takze 4kg idu prec. A taktiez mozno pred dvomi rokmi bolo v televizii, ze niekde v USA prebiehal 10 rokov vyskup a ten potvrdil, ze vitamin C nema ziadny vplyv na ochorenie a ze jeho uzivanie je v tomto pripade zbytocne. Takze miesto celaskonu si kup radsej nejake Centrum, ktore obsahuje tych vitaminov niekolko, vratane zeleza.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ja mam minimalne desat rokov problem s neustalym zapalom prinosovych dutin a lekari s tym skoro nic nevedeli urobit, stale sa to po case vracalo. Odporucili mi operaciu kvoli vybocenej priehradke v nose, co som odmietol.
Ten problem je dost neprijemny, z prejavov spomeniem napriklad neustaly vytok z nosa, bolest hlavy a pod,. a preto som hladal ako to riesit inou cestou a precital som si nejaku literaturu ohladom posobenia vitaminu C a okrem ineho zvysuje imunitu a do urcitej miery detoxikuje telo. Tak som zacal experimentovat a beriem denne v priebehu celeho dna minimalne 300 az 1000mg syntetickeho vitaminu v tabletach. Robim to tak uz rok a s vysledkom som velmi spokojny. Neviem povedat nakolko je prirodny lepsi ako umely, ale mne to funguje a ked som jedol iba ovocie tak som si zlepsenie nevsimol.
mehmed
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mehmed »

Použijem tu niečo podobné - keď si dávaš vápnik, je rozdiel, v akej forme si ho dávaš. Je rozdiel, či si spravíš okrúhlu tabletku z vápenca (CaCO3) alebo si šupneš tabletku, kde máš sukcinát, glutamát alebo fumarát vápenatý. Tieto látky sú telu veľmi blízke a ovplyvňujú možnosť utilizácie samotného vápnika, ako sa vstrebáva, aké má plazmatické hladiny..

Takže si myslím, že z "drahšieho" máš viac.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mehmed

ide o mieru vstrebatelnosti, co je zasadny problem napriklad pri mineraloch, ale pri vitamine C je to viacmenej jedno podla mna, lebo je lacny, takze si mozes dat vecsiu davku, takze v konecnom dosledku sa ho vstrebe dost.
Napísať odpoveď