Samovolne vypinanie PC

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
exodus.
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok

Samovolne vypinanie PC

Príspevok od používateľa exodus. »

Zdravim. Mam taky mensi problem s PC. Od vcera sa zacal samovolne vypinat. Nie je to pri nijakej konkretnej cinnosti. 3x sa mi to stalo ked som hral hru. 2x len tak som bol na nete. A podozrivo casto sa stava to, ze ked zapnem PC tak v momente ked sa zacina zavadzat OS (Win XP), tak sa restartuje a ide znova, pride k zavadzaniu OS a znova dokola...takto sa to opakuje parkrat kym naskoci. Je to cudne a vobec to nechapem. Vzdy ponukne aj spustenie v nudzovom rezime, a aj v nom to robi. Teploty CPU, GPU aj MB su v norme. Konkretne CPU - 43, GPU - 74 a MB - 38.
Dovtedy toto nikdy nerobil, nemal som s nim ziadne problemy. Nic som nemenil ani v nastaveniach ani v HW, PC ma uz skoro 2 roky, skladal som ho s kamaratom. Viem, ze sa tazko takto na dialku radi, ale nema niekto tusenie cim to moze byt? Alebo ci nemal niekto podobny problem? Diki.
Fuxxo
Darca
Darca

Re: Samovolne vypinanie PC

Príspevok od používateľa Fuxxo »

moj nazor je ten, ze za tie 2 roky si instaloval win iba raz a to vtedy, ked ste s kamosom poskladali PC :) podla mna prva a zakladna rada je:
PREINSTALOVAT WINDOWS. To si mal urobit automaticky a ak by problemy pretrvavali, tak potom skusit pisat sem :)
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

no mne sa tak nejak spravam pc, ze sa vzdy restartoval pri bootovani a problem bol v disku....posiel do vecnych lovist...
mizuno
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa mizuno »

Skolacik: mne sa restartovaval tiez... a problem v disku nebol :D... nabehol ptm sam od seba ... dufam ze si nevyhodil funkcny disk :D
Shano
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shano »

teplota GPU 74°C je vnorme ? tu teplotu mas dufam v burne aj tak je to dost lebo inac takato teplota je prijatelna akurat tak pre ATI 5970 a to asi nemas...
Aku mas grafiku ?
Kedy si preintsaloval windows naposeldy ?
exodus.
Amateur
Amateur

Fuxxo napísal:moj nazor je ten, ze za tie 2 roky si instaloval win iba raz a to vtedy, ked ste s kamosom poskladali PC :) podla mna prva a zakladna rada je:
PREINSTALOVAT WINDOWS. To si mal urobit automaticky a ak by problemy pretrvavali, tak potom skusit pisat sem :)
Prepac, ale absolutne nechapem z akych faktov si vychadzal, ked si si tvoril tento nazor. Windows som reinstaloval asi pol roka dozadu. Grafika je ASUS EAH 4850 -> http://techgage.com/article/asus_eah4850_512mb
mizuno
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa mizuno »

tak 74°C stupnou mam ledva ked hram nejaky hru... a ak ty to mas za bezneho chodu tak sa necuduj
phodinux
Expert
Expert

Príspevok od používateľa phodinux »

to sa stalo raz mojmu susedovi :P povysavaj pocitac od prachu ;)

btw: suhlasim s tym, ze ta teplota grafiky v poriadku nie je
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

exodus. napísal:
Prepac, ale absolutne nechapem z akych faktov si vychadzal, ked si si tvoril tento nazor. Windows som reinstaloval asi pol roka dozadu. Grafika je ASUS EAH 4850 -> http://techgage.com/article/asus_eah4850_512mb
to bol moj odhad, ktory zjavne nebol spravny.. preto sa ospravedlnujem ;)
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

nechcem trepat, ale tie grafiky neboli z tych ktore tak viac piekli?
exodus.
Amateur
Amateur

To netusim, ale podarilo sa mi teplotu skresat na 63. Je to podla Vas stale vela? Problem pretrvava. :(
phodinux
Expert
Expert

nemas nahodou nieco pretaktovane?
exodus.
Amateur
Amateur

Hej, mam procesor z 3GHz na 3.6
Moze to byt aj tym, ale doteraz to problem nerobilo a to ho uz mam dva roky skoro.
phodinux
Expert
Expert

skus obnovit vsetky taktovacie hodnoty do normalu ;)
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Súhlasím z podhinuxom :) Myslím si že je to prachom, neviem či si ho za tie 2 roky mal rozobraný, ale ak nie tak ho otvor povysávaj skontroluj chladiče či sa točia, a myslím žeby malo byť po probléme. Ja mám teplotu 76 stupnov a PC mi ode v poho, no ja to nemám v poriadku :D

Tak napíš čo a ako :) A keď to ma 2 roky taz s tým že ho pretaktoval problem nie je :)
exodus.
Amateur
Amateur

Testoval som aj CPU aj GPU cez stress a stability testy a vsetko v pohode. GPU sa rozpiekla az na 96 a drzala.
Dnes sa to nestalo ani raz. Nechapem toto spravanie...technika si robi co chce...pome zasa lovit mamuty :D
phodinux
Expert
Expert

len ju tak peč a dlho ti nevydrži

v každom pripade s tou teplotou GPU niečo rob, skus spraviť kompletny upgrade driverov
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa ramaya »

Nemôže byť problém v zdroji ? Koľko má wattov ?
Možno je už vyťahanejší ako zvyčajne býva zvykom.

A skontroluj si ešte napätia v Biose či ti ukazuje toľko koľko má - 5V , 12V , 3V
Povyťahuj všetky pamäte , karty , káble a daj znova naspäť. Problém môže byť aj v zoxidovaných alebo zapečených kontaktoch.

Ja som mal raz takto zapečené kontakty a namiesto 5V mi dávalo iba 2.7V a všetko mi blblo.

A dobré by bolo po dvoch rokoch naniesť novú teplovodivú pastu na procesor a grafiku , keď vravíš , že si to mal dva roky v kuse pretaktované. Vizuálne skontroluj či sa ti točí ventilátor na grafike.
exodus.
Amateur
Amateur

Tak som dnes skusil malu zmenu. v MB som mal grafiku tak, ze na tej strane ako bol otoceny vetrak grafiky, bola v dalsom slote zvukovka. Tu som odstranil, takze teraz je tam asi 10cm volneho miesta a tiez som odstranil bocny kryt, nech to tam cele dycha. Bezna teplota klesla zo 74 na 48 a pri zatazi z 88 na 55. Nikdy by som si nebol myslel, ze to pomoze, kdeze ta zvukovka nebola nejak natlacena na grafike...proste v dalsom slote. Ale hlavne ze je to v poriadku :)
Napísať odpoveď