Automotive education
Re: Automotive education
Ja sa chcem opytat co je homokineticky klb.Hladal som po nete ale nic som sa nedozvedel
mozte mi vysvetllit screamer pipe, ked si trufate..
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
levin: nie je to ta hlupost, co robi podobny efekt, ako popoff resp. blowoff valve, akurat je tlak turba odvadzany mimo vyfukoveho potrubia? alebo si to s niecim mylim? skus nam opisat vysledny efekt tohto zariadenia, k vysvetleniu sa nasledne dostaneme...
Tak především to co popíši bude řešení pro turbomotory. U turb s takzvaným interním wastegatem si neumím dost dobře představit jak bych to tam nějak smysluplně implantoval a zda by to nemělo více ztrát kvůli nečistému průběhu výfukových splodin a proto bych se u interního wastegate turba touto záležitostí vůbec nezabýval a navrhoval bych jednu výfukovou trubku.
U turbosystémů s externím wastegatem je to už věc jiná. Trocha teorie: U turbomotorů platí, alespoň v určitém rozsahu, že čím větší průřez výfuku tím větší výkon, ale také to zároveň bere krouťák dole. Tedy teorie je taková, jeden výfuk = jeden hardwerový setup pro odvod splodin.
Odvod splodin z motoru je zajišten nejprve 100% přez turbo a to až do doby kdy se dosáhne požadovaného tlaku a pak dochází k regulaci tlaku turba tím, že část splodin jde přez wastegate a neroztáčí tak turbo. Pokud tedy máme systém s interníém wastegatem v turbu nebo uzavřený systém svádějící splodiny jdou i přes wastegate do výfuku, jdou vešeré splodiny stále stejným průměrem výfuku.
Kdežto pokud se použije systém, který odvádí splodiny jdoucí přes wastegate rovnou ven, dojde jakoby pomyslně ke zvětšení průřezu výfuku, tedy ke snížení restrikce a zvýšení výkonu, ale zároveň dokud není dosaženo chtěného tlaku je celkový v ten okamžik použitý prřez výfuku menší a tedy dosahujeme lepšího krouťáku v režimu do dosažení plného tlaku. Dostaneme tak to nejlepší z obou světů. Jedinou nevýhodou tohoto systému je, že pokud se dosáhne plného tlaku, auto začně řičet jako píchlé prase (světe div se když to má pak 20cm výfuk pro část spolodin) a také již nelze dodržet emisní limity, protože splodiny z části neprochází výfukem a neprojdou tak ani katem (pokud tam nějaký je). A ještě bych si dával pozor na jednu věc, často z té kraťoučké trubky bychází velmi horké splodiny a nezřítka také plameny, je důležíté aby to nic nemohlo zapálit.
nie moj vyplod, skopirovane z fora
U turbosystémů s externím wastegatem je to už věc jiná. Trocha teorie: U turbomotorů platí, alespoň v určitém rozsahu, že čím větší průřez výfuku tím větší výkon, ale také to zároveň bere krouťák dole. Tedy teorie je taková, jeden výfuk = jeden hardwerový setup pro odvod splodin.
Odvod splodin z motoru je zajišten nejprve 100% přez turbo a to až do doby kdy se dosáhne požadovaného tlaku a pak dochází k regulaci tlaku turba tím, že část splodin jde přez wastegate a neroztáčí tak turbo. Pokud tedy máme systém s interníém wastegatem v turbu nebo uzavřený systém svádějící splodiny jdou i přes wastegate do výfuku, jdou vešeré splodiny stále stejným průměrem výfuku.
Kdežto pokud se použije systém, který odvádí splodiny jdoucí přes wastegate rovnou ven, dojde jakoby pomyslně ke zvětšení průřezu výfuku, tedy ke snížení restrikce a zvýšení výkonu, ale zároveň dokud není dosaženo chtěného tlaku je celkový v ten okamžik použitý prřez výfuku menší a tedy dosahujeme lepšího krouťáku v režimu do dosažení plného tlaku. Dostaneme tak to nejlepší z obou světů. Jedinou nevýhodou tohoto systému je, že pokud se dosáhne plného tlaku, auto začně řičet jako píchlé prase (světe div se když to má pak 20cm výfuk pro část spolodin) a také již nelze dodržet emisní limity, protože splodiny z části neprochází výfukem a neprojdou tak ani katem (pokud tam nějaký je). A ještě bych si dával pozor na jednu věc, často z té kraťoučké trubky bychází velmi horké splodiny a nezřítka také plameny, je důležíté aby to nic nemohlo zapálit.
nie moj vyplod, skopirovane z fora
-
RATZINGER666
Darca
ehm... no a co na tom potrebujes vysvetlit?
no ci to nahodou niekto nevie, uz som si to nasiel, takze uz nic. Zaroven som zistil co za uzivatelov tu chodi a ake otazky sa tu oplati resp. neoplati davat 
-
RATZINGER666
Darca
levin: omg, lol, a to si zistil podla jednej otazky a jednej odpovede? 
okrem toho, dal si taku otazku z takej oblasti, kde sa naozaj moc ludi (nie len z tohto fora, ale kludne aj z AB.eu) nevyzna, a este duplom pod hentakym anglickym nazvom, preto si na definiciu musis pockat, kym vlastne rozlustime, co si to pod hentym nazvom predstavujes
... a to, ako to funguje, ti tu tiez vysvetlime bez problemov 
... a vobec - ak chces vediet, co su tu za ludia, nevypytuj sa na zbytocnosti a precitaj si diskusie, je ich tu dost
okrem toho, dal si taku otazku z takej oblasti, kde sa naozaj moc ludi (nie len z tohto fora, ale kludne aj z AB.eu) nevyzna, a este duplom pod hentakym anglickym nazvom, preto si na definiciu musis pockat, kym vlastne rozlustime, co si to pod hentym nazvom predstavujes
... a vobec - ak chces vediet, co su tu za ludia, nevypytuj sa na zbytocnosti a precitaj si diskusie, je ich tu dost
a ako sa povie screamer pipe po slovensky ? a AB.eu je nejaka modla ci co?RATZINGER666 napísal:levin: omg, lol, a to si zistil podla jednej otazky a jednej odpovede?
okrem toho, dal si taku otazku z takej oblasti, kde sa naozaj moc ludi (nie len z tohto fora, ale kludne aj z AB.eu) nevyzna, a este duplom pod hentakym anglickym nazvom, preto si na definiciu musis pockat, kym vlastne rozlustime, co si to pod hentym nazvom predstavujes... a to, ako to funguje, ti tu tiez vysvetlime bez problemov
-
Francek
Star
AB.eu nie je modla, ale je tam dost ludi ktori rozumeju autam.
//autoeditácia príspevku (06 Júl 2010, 12:06)
//autoeditácia príspevku (06 Júl 2010, 12:06)
-
RATZINGER666
Darca
ja to poznam pod pojmom turboelbow... btw, ab.eu modla nie je, ale je tam kopa ludi znalych problematiky...
-
Stenky
Professional
toto nieje striktne automotive, ale neviem sa dopatrat co je hollander. daky trubkovy zavit len neviem co je to presne. dakujem
ach ten instalatersky slang (montujem palivovy filter tak to potrebujem)
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
wtf ? to pocujem prvy krat
coho sa to presnejsie tyka ? kde to mas a ako pouzit, alebo kto ti to v akej suvislosti povedal ? 
-
Stenky
Professional
mal by to byt volaky zavit. hlavne v suvislosti s trubkami len neviem cim je specificky. rozmery holanderu sa udavaju v palcoch.
-
Grim
Darca
...toto mi našlo pod pojmom hollander thread...možno pomôže - http://www.freepatentsonline.com/6722833.html
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
tak na tom odkaze je samorezny zavit velmi priblizne podobny nerovnoramennemu lichobeznikovemu zavitu ...
-
Grim
Darca
...alebo toto? Možno bol ten závit nazvaný po vynálezcovi... http://www.freepatentsonline.com/5570983.html
-
Kibo
Hardcore addict
Nemyslíte náhodou klasický holender, ako napríklad na brzdovej hadici?
-
Stenky
Professional
to moze byt ono! ma sa tym pripajat hadica na palivovy filter...
-
Kibo
Hardcore addict
Potom to bude takýto kváziholender, či?
Toyota má takýmto niečim prichytené palivové trubky o palivový filter, ak sa nemýlim.