Skate Vybava

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Skate Vybava

Príspevok od používateľa Janio »

Ok, tak začínanjú prázdniny a ja mám v pláne kúpiť skate a výbavu čo mi treba (prilba, boty atď.)
No a achel by som sa poradiť, s niekym kto sa do toho rozumie a vedel by mi vysvetliť aký skate, alebo lepšie povedané podľa čoho ho mám kupiť. Niekde som počul podľa vyška a váhy, potom že nie tak som z toho už jeleň :smt017 Takže ak viete tak poradte všetko čo sa týka Sk8 ďakujem :) K :plus: 8)
(No a hľadal som v googly, ale nikde som to nenašiel vysvetlené, a dúfam že som to zaradil správne kedže ho hneď teraz neplánujem kúpiť a ide len o ifno)
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Skate Vybava

Príspevok od používateľa mr_margera »

Rád ti poradím jazdím už asi 6-7 rokov, žiadne profi, berem to skôr ako hobby, odreagovanie sa :) Tak poďme pekne poporiadku.. Začať jazdiť na skate neni ľahká a hlavne neni lacná záležitosť. Hlavne nemaj veľké oči a nečakaj že po lete z teba bude Tony Hawk, alebo čo... pôjde to oveľa tažšie ako si myslíš, a ak to nevzdáš (ako 90% ľudí čo chceli jazdiť), tak ti prídem osobne podať ruku :) ale nie, poďme k veci.
Skate - nič také, že podľa výšky, váhy. Žiadny skate z tesca a pod!!! na tom sa nenaučíš nič, to nemá dokonca ani tvarovaný nose a tail (rozumej predok a zadok skate). najlepšie na začiatok zohnať skate jazdený, ale v dobrom stave. ak nezoženeš, bež skate shopu a kúp nejaký komplet, alebo objednaj z netu. budeš to mať pokope a zložené - doska+grip, trucky+kolieska+ložiská, šróbky, matky... máš to bez roboty, len vezmeš a ideš.
Boty - veľmi dôležité. Ak si kúpiš shit podobajúci sa na skate obuv niekde na trhu, rozlúčiš sa s nimi za týždeň jazdenia. jednoducho to zodereš. radšej investuj, kúp poriadnu obuv, vydrží ti celú sezónu. Na začiatok ti stačí bežné prevedenie, neskôr odporúčam boty s ollie protection, rozumej, také čo nezodereš do večera, keď budeš intenzívne jazdiť. Nechcem robiť reklamu, len ja osobne preferujem obuv Adio - mám s nimi dobré skúsenosti.
Prilba + Chrániče - Ak nemieniš jazdiť vert, teda rampy a pod, chrániče a prilba je ti nanič. Nie si predsa z ho*na lepený, proste na street to nepotrebuješ. veď si zober že je rozdiel keď padneš ja neviem z lavičky vysokej 0,5m a rampy vysokej 4m. Ja za 6 rokov som mal odrenín a modrín kopec, raz prasknuté rebrá, ale nikdy som nad chráničmi ani neuvažoval a som tu... radšej investuj do dosky.
Ešte rada na začiatok - myslím, že samého ťa to baviť moc nebude, predsa len, vo dvojici to ide lepšie a pri skate to platí presne. Keď sa dvaja hecujete a kecáte a tak ide to oveľa jednoduchšie ako keby si mal jazdiť sám. Kým sa začneš učiť ollie a triky najprv zapni youtube, tam máš tutoriálov kopec, o niečom takom som za "mojej éry" ani nechyroval, obkukávali sme to z časákov :)
Ak máš ešte nejaké otázky tak sa kľudne pýtaj.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Nečakám že sa objavie prvé výsledky po týždni, no dúfam že po letných prázdninach budem niečo vedieť, je to možné či len rubem vysoko ? :)

Takže mám normálne kúpiť skate, ktorý dajme tomu sa mi bude páčiť, poprípade najlacjnejší aký tam bude ? (Nechcem pre začiatok do toho velmi veľa investovať, tak plánujem do tých 60-70 eury)
No a tak keď váha a výška sa neberie, ma nato nejaký vpliv aj zakryvenie, alebo nie ? :)
A osobne neplanujem ani po kusoch skladať pretože poskladaný som našiel za 1800 SK a tak iba doska stala 700 SK takže prehnane drahé....

Boty - budem môcť nosiť aj normálne napr. do školy atď. alebo len na skate ? :) A stačí mi na začiatok, aby som získal rovnováhu, a vedel prejsť normálne plynule 10 metrov normálne botasky ?

Tak ja by som chrániče ani nekupoval, no oco mi povedal že pokial žijem pod jeho strechou tak buď budem mať aj chrániče, alebo žiadny skate nebude :( :D
Osobne nejaké extra skoky po 10 metrových schodoch atď. sa ani nechystám, chcel by som si užiť prázdniny a nie skončil polamaný v nemocnini :P (Videl som video čo si jej zlomil členok, a keď mu kosť vyšla z nohy mal som dosť...)

A mám taký problém že bývam v dedine a čo pozerám tak skate tu chcem mať len ja, takže či chcem, alebo nechcem asi budem sám... :( Mimochodom ak by som išiel do mesta, môžem ho normálne zobrať do ruky a ísť do autobusu (SAD,MHD) ? Alebo ma nepustia ? + Jazdiť po chodnikoch môžem, alebo len po určených trasách ?
A tak na youtube som pozeral, ale neviem či niečo pochopim, no snáď... :P

A ešte nevieš ako sa volá trik, čo ideš na skate stupiš dopredu, a sa otočíš, a hneď zase a zase, potom to tak pekne vyzerá keď sa stále otáčaš na tom :)
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

či budeš niečo vedieť po prázdninách záleží len od toho, koľko sa budeš snažiť, ale ak ti to pôjde, zvládneš základ - ollie, nejaké tie flipy - kickflip, shove-it, a možno nejaké grindy - 50-50, noseslide, tailslide, boardslide. to som ti vymenoval také čo sú fakt základy, skús sa zamerať najprv na to. a hlavne trénuj ollie - výskok. musíš to trénovať až na 100% a potom ešte chvíľu. bez toho sa nepohneš, z toho vychádzajú v podstate všetky ďaľšie veci.
Tých 60-70€ je za komplet tak minimálna cena by som povedal, ale skate za to kúpiš a na začiatok ti to bohate stačí. Vyber si aký chceš v tej cenovej hodnote, ja by som si napr. nevybral dosku keby sa mi nepáčila, aj keby bola o 20€ lacnejšia (hovorím o doske, lebo ja si radšej skate poskladám). Pre mňa je bežná cena za komplet okolo 150€, ale takto mi to vydrži sezónu, aj dve, maximálne tak zlomím dosku.
Na začiatok ti stačia hociaké boty, ale keď sa budeš učit ollie a flipy, sám uvidíš ako ich budeš ničiť. potom zainvestuj ;) na získanie stability nepotrebuješ kupovať obuv za 70€ ;)
V MHD a buse b to malo byť so skate v pohode, neviem prečo by si si to tam nemohol vziať. Po chodníkoch jazdiť môžeš, prečo nie? Ale niekedy sa opicajti (policajti)jedujú keď jazdíš kade tade, ale keď nič neničíš, tak by to malo byť ok, záleží od opicajta. Ja už som pár pokút dostal, ale to som jazdil v parku po lavičkách a potom raz po fontáne... zabijem sa, keď má taký dobrý povrch? :D
Pozri 10m schody nebudeš skákať len tak a keď budeš jazdiť po skateparku a skákať daké fun boxy tak si maximálne tak narazíš prdel, alebo odreš koleno. hlavne sa nauč padať a neboj sa toho. to je najväčšia chyba začiatočníkov, že sa boja plesknúť na zem.. však sa otrasem a idem ďalej, nie? odreniny frajerka večer pofúka :)
ten trik čo si mi opísal som raz videl tuším vo videu s rodney mullenom, išlo o nejakú old school haluz, nemám ani poňatia ako sa to môže volať. skús sa zamerať na tie veci, čo som ti spomenul hore. ;)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Clenky sa lamu pri takychto veciach :P (je to moj kamarat a kolega) Uz to rozchodil a v pohode skatuje dalej...
Pozri, musis si byt vedomy aj co to obnasa, chranice ti tak pomozu aby si si nerozbil kolena a lakte, celkom fajn su ale chranice na zapastie, kedze reflex pri padani je vystriet ruku a padat radsej na dlane ako na tvar...no a mozno poznas ake to je 'prijemne' si zodriet dlane. Myslim si ale, ze prilba nieje zla vec...no pozri, ked sa mas dolamat, tak sa dolames pri kracani dole schodami :D (som optimista, ja viem)
Moja segra, ked mohla mat tak 12 rokov skusala skate...a hned prvykrat co stala na skate jej vyletel z pod noh, drblo s nou na beton zadkom na zem, a praskla jej kostrc...od vtedy uz na skate nestala :)
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Lub0$ -fuuu to vyzerá hnusno :( ja som mal len jedno vážnejšie zranenie a to prasknuté rebrá. Inak odrenín a modrín bolo na tisíce, ale však čo... To patrí k tomu.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

No tak držal sa dobre :) Hnusnejšie mne oveľa pripadá:

Aký je rozdiel medzi: Ollie a kickflip, čo som pozeral video tak sa to robí tak isto, len pri ollie sa iba vyskoči a pri tom druhom sa skate aj otočí tak to nechápem :(
Dnes som bol v Prešove a našiel som iba jeden obchod (inter sport) kde bol jeden skate za 40 eury, mohol by mi stačiť ?

Boty asi kúpim až keď budem mať skate a budem vedieť že to nevzdám :)

Lubos - Ja som so skate začínal možno ako 7 ročný chlapec, a odkedy so mnou drblo rovno na beton koniec, a chytilo ma to až teraz tak snáď už to nevzdám :)

Ehm, a ešte bol by som rád ak by ste mi poradili, približne veci čo by som mal kúpiť, pretože predavač mi niečo vravel o tvrdosti, a neviem čo všeto nechápal som mu. Tak ak by ste vedeli normalne na street jazdu, bez skokov a skúšanie trikov ďakujem :)
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Kašli na reči predajcov, málokto sa vyzná do skate a vie ti adekvátne poradiť. (Tým nechcem nikoho uraziť, ani ja nie som skate wikipédia, hovorím iba z vlastných skúseností.)
V tom inter sporte by mali mať také základné tipy dosiek, skús odfotiť a poslať foto ak sa ti dá, alebo pozri názov dosky a truckov. Inak mohol by ti stačiť. Na začiatku určite, len by som chcel videť tie trucky, lebo tie nebývajú moc kvalitné a môžeš ich prasknúť za chvíľku.
Inak ak by si chcel kupovať z e-shopu, tak daj vedieť, poradím ti s výberom.
Aký je rozdiel medzi: Ollie a kickflip
Ollie je základ - ide len o skok. z neho vychádza v podstate všetko ostatné.
Kickflip - je flip, teda trik, pri ktorom sa ti skate otočí okolo svojej osi. Dosiahneš to tak, že v podstate robíš ollie a v poslednej fáze, keď máš skate dostatočne vysoko, kopneš prednou nohou smerom dopredu. Noha sa ti ošuchne o nose dosky a tá sa otočí.

Ja som začal intenzívnejšie jazdiť keď som mal 14. Dovtedy sa mi skate iba páčil, ale nemal som cash si poriešiť vlastnú dosku a začať. Vtedy si nemohol kliknúť na youtube a odpozerať ako na to, všetko sme sa učili z časákov a zo skate videa, keď sa náhodou nejaké našlo. O zem ma drblo nespočetne mnohokrát, proste s tým rátaj, to parí k tomu. Hlavne sa nenechaj odradiť keď budeš skúšat ollie a nepôjde ti to. Musíš skákať, skákať a skákať až to budeš dávať na 100%, lebo ak ti nepôjde ollie, ďalej sa ti pôjde veľmi ťažko. Ale keď to zvládneš a vyskočíš dostatočne vysoko (tak 3 dosky na výšku) a začneš dávať 4-6 schodov, tak potom si na dobrej ceste.
Ja som sa najprv naučil ollie a začal som iba skákať, flipy som neriešil. Začal som skákať schody, rôzne polety, potom prišli do toho flipy a raily. Teraz mám 22 a zajazdím si kedykoľvek mám čas. Proste berem to ako hobby, odreagovať sa, udržovať sa trochu v pohybe..
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

No, tak pochybujem že mi ten predajca dovoli to fotografovať, ohľadne tých truckov vravel že nesu velmi kvalitné (svedčí aj cena skate) - radšej si ich mám vymeniť. No skúsim v pondelok o tom zistiť viac....

Ja predpokladám že budem kupovať cez net, pretože v Po velmi dobrý výber nie je a aj tak sa mi zdá že z netu by som to mal lacnejšie, odporúčaš to kupovať z e-shopu ?

No takže ako prvé sa mám učiť ollie ? Pretože pripadá mi to veľmi ťažke na začiatok, niečo jednoduchšie nie je ? :)
Chápem že mám teraz lepšie výhody aby som sa naučil, no neviem či sa to podľa youtube naučím... :(
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

ollie je ľahučké :) len to chce odvahu
ja chraniče odporúčam, predsa raz môžeš spadnút a ličiť sa 2-3 týždne , polovička prázdnin v riti.
margera - schody mu ani nespominaj lebo sa toho len zľakne :wink:
na začiatok sa samozrejme budeš musieť vedieť rozbehnúť tak aby s tebou nedrblo, a pri tom si vyberieš aj štýl jazdenie (už neviem ako sa presne volajú) - ktorou nhou sa budeš rozbehovať.
mňa učil jeden kamarát ktorý sa tomu venuje profesionálnejšie tak som to mal jednoduchšie, ale ako píšem, chce to odvahu.
So skateboardingom som už skončil a radšej som si kúpil bicykel - dôvod? som zdravý tak si nechcem zničiť telo v mladom veku :)
veľa šťastia
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Janio pozri. Na začiatok ti bude tá doska za 40€ stačiť. Ak ťa to bude baviť tak potom môžeš skúsiť zainvestovať.
Niečo ľahšie ako ollie? Napadá ma iba shove-it, resp. pop shove-it, ale aj pri tom to ollie musíš ovládať, tak nevymýšľaj a skáč! :)
Ja viem, že techniku si osvojíš ťažko, ale proste snaž sa to pochopiť z videa - všelijakých tutoriálov a tricktipov je na nete mega.

Filipito, len ťa chcem doplniť - ten štýl jazdenia sa volá regular a goofy a ide o to, či máš vpredu ľavú, alebo pravú nohu. Ja osobne mám ľavú, to si podľa mňa moc nevyberieš, postavíš sa na dosku a uvidíš, či sa ti bude lepšie jazdiť tak, alebo tak, v podstate je to jedno.
..schody mu ani nespominaj lebo sa toho len zľakne
- to si myslel vážne? Na jeho mieste vychytám ollie na 110% (teoreticky si to dá tak za týždeň - dva) a davaj schody lámať. Nehovorím, že hneď 15 schodov, ale tak 2-4 sú akurát. Veď o tom to je, hádam nebude večne na parkovisku preskakovať obrubník. Nech sa učí, nech zvyšuje svoje hranice každý deň, nech skoro zistí, že bez odretých kolien, lakťov a narazenej prdele to nepôjde :)
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

nechápeš ma , prečo mu tu posielate videá na ktorých sa ľudia dolámu? prečo mu tu radšej nehodíš neaké video kde dá niekto perfektný backflip?
už rozumieš očo mi išlo? aby si ho hneď na začiatku neodradil
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

1. chápem ťa, len som povedal svoj názor.
2. ukáž mi video, ktoré som postol a padol tam človek zo skateboardu ;)
3. pokiaľ viem, video čo som mu postol ukazuje how to shove it, aby vedel o čom píšem a pomohlo mu predstaviť si to, je to síce po nemecky, ale to som dal len ako príklad, tipujem, že si na to ani neklikol.
4. rozumiem o čo ti išlo. myslíš, že mu tu píšem, pretože ho chcem odradiť? Naopak, snažím sa mu pomôcť. Už som tu spomínal že nie som žiadny skate-pro, ale venujem sa tomu už asi 8 rokov, takže skúseností mám myslím celkom dosť. Nejdem mu tu vtľkať rozumy do hlavy, snažím sa ho nakopnúť správnym smerom, všetko ostatné je na ňom.

..btw, cez leto budem v Prahe, kde sa nachádza parádne miesto na skate - Stalin. Podmienky pre skate sú tam 100%, chcel by som dokonca leta vychytať tento flip aspoň z 5 schodov..Dúfam, že sa podarí...
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ak by si mal záujem a cestu smerom na západ, tak ti za dobrú cenu predám moj starý skate. Je vo velmi dobrom stave so zanovnou doskou, spokladaný, žiaden tesco value do 45kg. Ja už nejazdím a povaluje sa mi tu kde-kade.

Fakt je, že na jazdenie treba partiu. Keď sa budeš sám niekde drilovať, aby si sa naučil triky, veľmi rýchlo ťa to prejde.
Na skate treba jazdiť, dobré je mať kamarátov, čo tiež začínajú, ale aj skúsenejších jazdcov, čo ti poradia, keď niečo robíš zle. Potom ťa to baví, máš si s kým porovnať, ako si pokročil.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

No takže tamten skate tam už nie je takže mi ostavá kupiť cez net :( Margera nemohol by si mi nejaký vybrať ?
Tak do 100-120 eur, to už by mal byť nejaký kvalitnejší. Mäkke kolieska aby nehučali (to je na ulicu?) A už by som chcel komplet skate, pretože ja by som ho neposkladal :D ďakujem :)
Frikso - ďakujem, ale mám viac ako 45 kg + do na Západ SR pôjdem najskor o 5 rokov :)
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Som nepísal, že do 45kg, trdlo :D
Takým doskám sa oblúkom vyhni všeobecne, čo majú na gripe uvedenú váhu. Kvalitná doska musí uniesť hocjakého slona.

Inak ponuka platí, ak by mal niekto záujem. Doska je značky SEEK, grip, treky worker, nejaké kolieska netuším aká značka /mäkké/ + nové silentbloky
dildo
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dildo »

kamarat predava cliche skate, pouzil ho asi 2krat a potom nemal s kym jazdit tak sa na to vybodol ak chces spytam sa ho
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Janio teraz som v Prahe, takže mám menej času na net, ale pomôžem ti. Poznám chalana, čo má skate e-shop, tak skúsim ti volačo popozerať. Zajtra tu máš linky ;)

//autoeditácia príspevku (30 Jún 2010, 20:21)
ešte informačne sa chcem spýtať výšku/váhu. a chcel by si teda jazdiť street (flipy, grindy) alebo U-rampu? podľa tohto kritéria sa totiž vyberá šírka dosky...

len tak narýchlo som pozrel jednu stránku a padol mi do oka tento Blind skateboard, vyzerá výborne, šírka super, len bohvie aké sú tie trucky, ten popis veľa nehovorí.. :? cena 103,15€ mne osobne sa to zdá trochu veľa, pozrem niečo lacnejšie.. ale až zajtra, pekný večer želám :smt006
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Tak vyšku môžem mať tak 174-176 cm (stále rastiem) váha tak 60 kg(stále priberám) je to môj hrubý odhad :)
A street na začiatok sa chcem naučiť ollie atď.(čo je vlastne ta u-rampa?) A ešte ak by to bolo možné mäkke kolieska. ( Sú vlastne mäkke kolieska najlepšie na cestu, kde je plno kamienkov atď.? Nechcem aby to velmi hučalo, nemusí každý vedieť že mám skate :D) Dík a aj tebe ;)
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Toto je U-rampa. Na jazdenie v U-rampe potrebuješ širší skate, dajme tomu 7,9" (šírka dosky sa udáva v palcoch) a viac. Na street (ollie, flipy...) sa používa doska užšia, teda do cca 7,9", aby mal skate lepšiu rotáciu.
Skús pozreť túto stránku - Skatebox - komplety. Sú tam v pohode komplety, relatívne dobrá cena. Mňa osobne zaujalo toto:
World Industries - Knuckle Tat Willy - šírka 7,5"", cena 69,69 €
Speed Demons - Blue Bandana- šírka 7,76", cena 73,34 €.
Blind - Silver Reaper SS - cena 102,83€
Enjoi - TV Static - toto je fakt silný skate, enjoi má veľmi kvalitné dosky (jazdí ich napr. Rodney Mullen), cena 132,32 €

ak ťa nič neosloví, daj vedeť, vymyslíme niečo iné :)
Napísať odpoveď