Linux Ubuntu 10.04 ATI driver...

Všetko ohľadom Linuxu...
Esence
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Linux Ubuntu 10.04 ATI driver...

Príspevok od používateľa Esence »

Chcel by som poradiť ohľadom Ubuntu verzia 10.04 ... všetko šľape ako má a zo všetkým som plne spokojný jediný problém je v ovládači na grafickú kartu. Problém je, že aj to čo je nainštalované ako univerzálny ovládač, ktorý sa nainštaloval počas inštalácie Linuxu je nekompatibilný lebo mať 1024x768 s tým, že seká čo bi len presun minimalizovaného programu zo strany na stranu je dosť otravné. Rolovanie stránok prebieha trhavo ... a iné

a preto sa pýtam ako postupovať čo inštalovať ak vlastním Ati sapphire x1550 (512MB) ?

Aby nebolo, že som sa tomu nevenoval okamžite som zabrúsil na ATI stránku kde som stiahol už 3 ich ovládače pre linux a nespustím čo bi len ich inštaláciu, chyba vzniká hneď po kliknutí na stiahnutý balíček vid príloha (img) ...
Prípadne ak je balíček správny (vid. screen príloha) ako ho nainštalujem ? ... pomôže mi každá rada, aby som upresnil v Linuxe práve bežím asi cca 4 hodiny za svoj život tak prosím stručnejšie ... prípadne rovno linky kde čo stiahnem atď. ak to čo mám je zlé ďakujem vopred všetkým za spoluprácu a ochotu pomôcť daný problém ...
Prílohy
Pomoc.png
phodinux
Expert
Expert

Re: Linux Ubuntu 10.04 ATI driver...

Príspevok od používateľa phodinux »

Aplikacie -> Prislusenstvo -> Terminal

sudo apt-get update && sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
;)
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Esence napísal:Chcel by som poradiť ohľadom Ubuntu verzia 10.04 ... všetko šľape ako má a zo všetkým som plne spokojný jediný problém je v ovládači na grafickú kartu. Problém je, že aj to čo je nainštalované ako univerzálny ovládač, ktorý sa nainštaloval počas inštalácie Linuxu je nekompatibilný lebo mať 1024x768 s tým, že seká čo bi len presun minimalizovaného programu zo strany na stranu je dosť otravné. Rolovanie stránok prebieha trhavo ... a iné

a preto sa pýtam ako postupovať čo inštalovať ak vlastním Ati sapphire x1550 (512MB) ?

Aby nebolo, že som sa tomu nevenoval okamžite som zabrúsil na ATI stránku kde som stiahol už 3 ich ovládače pre linux a nespustím čo bi len ich inštaláciu, chyba vzniká hneď po kliknutí na stiahnutý balíček vid príloha (img) ...
Prípadne ak je balíček správny (vid. screen príloha) ako ho nainštalujem ? ... pomôže mi každá rada, aby som upresnil v Linuxe práve bežím asi cca 4 hodiny za svoj život tak prosím stručnejšie ... prípadne rovno linky kde čo stiahnem atď. ak to čo mám je zlé ďakujem vopred všetkým za spoluprácu a ochotu pomôcť daný problém ...
To je tym, ze sa to pokusas otvorit ovladac v text. editore gedit. Spravne si otvor terminal a potom zadaj:

Kód: Vybrať všetko

sudo /etc/init.d/gdm stop
cd /umiestnenie/kde/sa/nachadza/ovladac
sudo sh ./ovladac
Prvy prikaz zastavi beh X serveru /zostane ti len terminal, takze si prv prepis niekde na papier tych par prikazov, nez zacnes/, druhym sa dostanes do zlozky, kde sa nachadza ovladac a tym tretim spustis instalaciu.
Esence
Light Expert
Light Expert

pato83 napísal:To je tym, ze sa to pokusas otvorit ovladac v text. editore gedit. Spravne si otvor terminal a potom zadaj:

cd /umiestnenie/kde/sa/nachadza/ovladac
sudo sh ./ovladac
Prvy prikaz zastavi beh X serveru /zostane ti len terminal, takze si prv prepis niekde na papier tych par prikazov, nez zacnes/, druhym sa dostanes do zlozky, kde sa nachadza ovladac a tym tretim spustis instalaciu.
Zatiaľ ak to cápem dostal som sa po ten krok kde mam dať umiestnenie toho ovládača a ten je ... /home/stefan/Stiahnuté tak ako pls bude vypadať ten riadok tretí ?

takto?:

/home/stefan/Stiahnuté
sudo sh .driver-installer-10-6-x86.x86_64.run
dodávam aj prílohu vlastnosti toho ovládača ... (pls ak môžeš uprav mi tie príkazy ako ich mám zadať bol by som moc vďačný ...)
Prílohy
pomoc2.png
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

cd /home/stefan/Stiahnuté
sudo sh ./driver-installer-10-6-x86.x86_64.run

ak to nahodou nevies, tak potom v konzole nemusis pisat cely nazov, ale po par znakoch tukni TAB a ono ti to dokonci
Esence
Light Expert
Light Expert

Aiden napísal:sudo /etc/init.d/gdm stop
cd /home/stefan/Stiahnuté
sudo sh ./driver-installer-10-6-x86.x86_64.run
idem na to, ďakujem ufff rýchlosť ako píšu :) Lnux powa, komunita funguje aj na hojku ako vidím ... keď to pôjde napíšem ...
.
.
.
tak som to nainštaloval ale ani len tie efekty čo ma Linux nemôžem zapnúť proste už neviem čo ďalej a nechcem kvôli hlúpej grafike ísť s5 na windows :?
phodinux
Expert
Expert

Príspevok od používateľa phodinux »

funguje ti graficka akceleracia? do terminalu napis "glxgears"
a postni vypis
Esence
Light Expert
Light Expert

phodinux napísal:funguje ti graficka akceleracia? do terminalu napis "glxgears"
a postni vypis
stefan@stefan-desktop:~$ glxgears
Program 'glxgears' nie je momentálne nainštalovaný. Môžete ho nainštalovať zadaním:
sudo apt-get install mesa-utils
stefan@stefan-desktop:~$

už som to dal inštalovať zatial ...

stefan@stefan-desktop:~$ glxgears
Program 'glxgears' nie je momentálne nainštalovaný.  Môžete ho nainštalovať zadaním:
sudo apt-get install mesa-utils
stefan@stefan-desktop:~$ sudo apt-get install mesa-utils
[sudo] password for stefan: 
Načítavajú sa zoznamy balíkov... Hotovo
Vytvára sa strom závislostí             
Načítavajú sa stavové informácie... Hotovo
Nainštalujú sa nasledovné NOVÉ balíky:
  mesa-utils
0 aktualizovaných, 1 nových nainštalovaných, 0 na odstránenie a 205 neaktualizovaných.
Je potrebné stiahnuť 50,4kB archívov.
Po tejto operácii sa na disku použije ďalších 168kB.
Získava sa:1 http://sk.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates/universe mesa-utils 7.7.1-1ubuntu3 [50,4kB]
50,4kB sa stiahlo za 0 s (132kB/s) 
Vyberá sa predtým zrušený balík mesa-utils.
(Číta sa databáza ... momentálne je nainštalovaných 125104 súborov a adresárov.
Rozbaľuje sa mesa-utils (z .../mesa-utils_7.7.1-1ubuntu3_i386.deb) ...
Spracúvajú sa spúšťače man-db ...
Nastavuje sa balík mesa-utils (7.7.1-1ubuntu3) ...
stefan@stefan-desktop:~$ ^C
stefan@stefan-desktop:~$ 
potom doplnim ...

edit:// tak asi nedoplním konzola už nič nerobí ...
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

tak teraz ked si to nainstaloval, spusti glxgears ;)
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

nespustí inštaláciu zrušil ^C :)
btw čo je to za divné ubuntu že nejde ani len glxgears ja som to mal ako štandardný balík
vieš čo skús to takto
najskôr spusti synaptic, a daj aktualizovať (malo by o vymazať ten stiahnuý, nenainštalovaný balík)
potom skús pustiť správcu aktualizácií
a až potom spusti sudo apt-get install mesa....
Napísať odpoveď