Linux Ubuntu 10.04 ATI driver...
Linux Ubuntu 10.04 ATI driver...
Chcel by som poradiť ohľadom Ubuntu verzia 10.04 ... všetko šľape ako má a zo všetkým som plne spokojný jediný problém je v ovládači na grafickú kartu. Problém je, že aj to čo je nainštalované ako univerzálny ovládač, ktorý sa nainštaloval počas inštalácie Linuxu je nekompatibilný lebo mať 1024x768 s tým, že seká čo bi len presun minimalizovaného programu zo strany na stranu je dosť otravné. Rolovanie stránok prebieha trhavo ... a iné
a preto sa pýtam ako postupovať čo inštalovať ak vlastním Ati sapphire x1550 (512MB) ?
Aby nebolo, že som sa tomu nevenoval okamžite som zabrúsil na ATI stránku kde som stiahol už 3 ich ovládače pre linux a nespustím čo bi len ich inštaláciu, chyba vzniká hneď po kliknutí na stiahnutý balíček vid príloha (img) ...
Prípadne ak je balíček správny (vid. screen príloha) ako ho nainštalujem ? ... pomôže mi každá rada, aby som upresnil v Linuxe práve bežím asi cca 4 hodiny za svoj život tak prosím stručnejšie ... prípadne rovno linky kde čo stiahnem atď. ak to čo mám je zlé ďakujem vopred všetkým za spoluprácu a ochotu pomôcť daný problém ...
a preto sa pýtam ako postupovať čo inštalovať ak vlastním Ati sapphire x1550 (512MB) ?
Aby nebolo, že som sa tomu nevenoval okamžite som zabrúsil na ATI stránku kde som stiahol už 3 ich ovládače pre linux a nespustím čo bi len ich inštaláciu, chyba vzniká hneď po kliknutí na stiahnutý balíček vid príloha (img) ...
Prípadne ak je balíček správny (vid. screen príloha) ako ho nainštalujem ? ... pomôže mi každá rada, aby som upresnil v Linuxe práve bežím asi cca 4 hodiny za svoj život tak prosím stručnejšie ... prípadne rovno linky kde čo stiahnem atď. ak to čo mám je zlé ďakujem vopred všetkým za spoluprácu a ochotu pomôcť daný problém ...
Re: Linux Ubuntu 10.04 ATI driver...
Aplikacie -> Prislusenstvo -> Terminal
sudo apt-get update && sudo apt-get install xorg-driver-fglrx

sudo apt-get update && sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
To je tym, ze sa to pokusas otvorit ovladac v text. editore gedit. Spravne si otvor terminal a potom zadaj:Esence napísal:Chcel by som poradiť ohľadom Ubuntu verzia 10.04 ... všetko šľape ako má a zo všetkým som plne spokojný jediný problém je v ovládači na grafickú kartu. Problém je, že aj to čo je nainštalované ako univerzálny ovládač, ktorý sa nainštaloval počas inštalácie Linuxu je nekompatibilný lebo mať 1024x768 s tým, že seká čo bi len presun minimalizovaného programu zo strany na stranu je dosť otravné. Rolovanie stránok prebieha trhavo ... a iné
Kód: Vybrať všetko
sudo /etc/init.d/gdm stop
cd /umiestnenie/kde/sa/nachadza/ovladac
sudo sh ./ovladacRe: Linux Ubuntu 10.04 ATI driver...
Zatiaľ ak to cápem dostal som sa po ten krok kde mam dať umiestnenie toho ovládača a ten je ... /home/stefan/Stiahnuté tak ako pls bude vypadať ten riadok tretí ?pato83 napísal:To je tym, ze sa to pokusas otvorit ovladac v text. editore gedit. Spravne si otvor terminal a potom zadaj:Prvy prikaz zastavi beh X serveru /zostane ti len terminal, takze si prv prepis niekde na papier tych par prikazov, nez zacnes/, druhym sa dostanes do zlozky, kde sa nachadza ovladac a tym tretim spustis instalaciu.Kód: Vybrať všetko
sudo /etc/init.d/gdm stop cd /umiestnenie/kde/sa/nachadza/ovladac sudo sh ./ovladac
takto?:
/home/stefan/Stiahnuté
sudo sh .driver-installer-10-6-x86.x86_64.runRe: Linux Ubuntu 10.04 ATI driver...
cd /home/stefan/Stiahnuté
sudo sh ./driver-installer-10-6-x86.x86_64.run
ak to nahodou nevies, tak potom v konzole nemusis pisat cely nazov, ale po par znakoch tukni TAB a ono ti to dokonci
ak to nahodou nevies, tak potom v konzole nemusis pisat cely nazov, ale po par znakoch tukni TAB a ono ti to dokonci
idem na to, ďakujem ufff rýchlosť ako píšuAiden napísal:sudo /etc/init.d/gdm stop
.
.
.
tak som to nainštaloval ale ani len tie efekty čo ma Linux nemôžem zapnúť proste už neviem čo ďalej a nechcem kvôli hlúpej grafike ísť s5 na windows
funguje ti graficka akceleracia? do terminalu napis "glxgears"
a postni vypis
a postni vypis
stefan@stefan-desktop:~$ glxgearsphodinux napísal:funguje ti graficka akceleracia? do terminalu napis "glxgears"
a postni vypis
Program 'glxgears' nie je momentálne nainštalovaný. Môžete ho nainštalovať zadaním:
sudo apt-get install mesa-utils
stefan@stefan-desktop:~$
už som to dal inštalovať zatial ...
stefan@stefan-desktop:~$ glxgears
Program 'glxgears' nie je momentálne nainštalovaný. Môžete ho nainštalovať zadaním:
sudo apt-get install mesa-utils
stefan@stefan-desktop:~$ sudo apt-get install mesa-utils
[sudo] password for stefan:
Načítavajú sa zoznamy balíkov... Hotovo
Vytvára sa strom závislostí
Načítavajú sa stavové informácie... Hotovo
Nainštalujú sa nasledovné NOVÉ balíky:
mesa-utils
0 aktualizovaných, 1 nových nainštalovaných, 0 na odstránenie a 205 neaktualizovaných.
Je potrebné stiahnuť 50,4kB archívov.
Po tejto operácii sa na disku použije ďalších 168kB.
Získava sa:1 http://sk.archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid-updates/universe mesa-utils 7.7.1-1ubuntu3 [50,4kB]
50,4kB sa stiahlo za 0 s (132kB/s)
Vyberá sa predtým zrušený balík mesa-utils.
(Číta sa databáza ... momentálne je nainštalovaných 125104 súborov a adresárov.
Rozbaľuje sa mesa-utils (z .../mesa-utils_7.7.1-1ubuntu3_i386.deb) ...
Spracúvajú sa spúšťače man-db ...
Nastavuje sa balík mesa-utils (7.7.1-1ubuntu3) ...
stefan@stefan-desktop:~$ ^C
stefan@stefan-desktop:~$ edit:// tak asi nedoplním konzola už nič nerobí ...
tak teraz ked si to nainstaloval, spusti glxgears 
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
nespustí inštaláciu zrušil ^C
btw čo je to za divné ubuntu že nejde ani len glxgears ja som to mal ako štandardný balík
vieš čo skús to takto
najskôr spusti synaptic, a daj aktualizovať (malo by o vymazať ten stiahnuý, nenainštalovaný balík)
potom skús pustiť správcu aktualizácií
a až potom spusti sudo apt-get install mesa....
btw čo je to za divné ubuntu že nejde ani len glxgears ja som to mal ako štandardný balík
vieš čo skús to takto
najskôr spusti synaptic, a daj aktualizovať (malo by o vymazať ten stiahnuý, nenainštalovaný balík)
potom skús pustiť správcu aktualizácií
a až potom spusti sudo apt-get install mesa....