Fotografia - novinky, technika, diskusia
-
masterdead
SysAdmin
- Kontaktovať používateľa:
-
jamesiq
Medium Star
Re: Fotite?
aka dlha uzavierka tam asi bola?
tak poslednych 10 dni som bol mimo civilizacie zatvoreny s 30 ludmi co kreslili, fotili a tocili video, samozrejme aj pod nejakym odbornym vedenim, tak nieco pridam... moj vyber z mojich fotiek v cykloch minimalisticka krajina, stroje, voda, hrad rokštejn, struktury, krajina s cervenym bleskom a reportaz
hm. prve dve su este ako tak fajn. zbytok mi uz nic nehovori :S
a este tie posledne
//tuning party je dobra. mozno viac kontrastu este
a este tie posledne
//tuning party je dobra. mozno viac kontrastu este
i-cube: mne sa tie fotky tiez dako extra nepacia... to ze ti to nic nehovori nevadi, ziadny vyznam v nich nieje.. su to proste fotky ktore vznikli pri plneni fotografickych cviceni... bolo mi povedane co mam nafotit, tak som nafotil...
ved dobre, ja ti to len komentujem 
vsak ja nic, len hovorim,ze to treba brat s rezervou
lebo od chlapca dostavam na icq tazkeho sprda 
cesta bola posypana vapnom (co je aj vidiet na kolese) a vytiahnutim kontrastu som dosiahol dokonalejsiu bielui-cube napísal://tuning party je dobra. mozno viac kontrastu este
maki - specialne ta druha - malinko vyssie objektiv, mierne vyssie clonove cislo (pre zvyraznenie ostrosti celeho zita v popredi - alebo co to chcelo byt) a od dokonalosti by to nemalo daleko
.. aj SEF_0568.jpg s tym maliarom ma nieco do seba
pridam aj ja nieco, na FB ma z mne neznamych pricin pozitivny ohlas, viacmenej laickej verejnosti, viac ma bude zaujimat kritika zainteresovanych
pridam aj ja nieco, na FB ma z mne neznamych pricin pozitivny ohlas, viacmenej laickej verejnosti, viac ma bude zaujimat kritika zainteresovanych
ja by som riesil komp ovela vyssie, cesta by bola na spodu a horizont do prvej tretiny obrazku
taktiez by som slnko hodil za strom a skusil nieco dostat z tiena na tej ceste
a hlavne by som pockal kym by preslo auto
ked vidim taketo scenerie vzdy fotim viac kompo viac ulhov a skusam rozne strany a doma zhodnotim co je najlepsie... je to vyborna skola takzvaneho samoucenia
a mozno by som nieco spravil aj s kontrastom...
inac celkom zaujimava sceneria
taktiez by som slnko hodil za strom a skusil nieco dostat z tiena na tej ceste
a hlavne by som pockal kym by preslo auto
ked vidim taketo scenerie vzdy fotim viac kompo viac ulhov a skusam rozne strany a doma zhodnotim co je najlepsie... je to vyborna skola takzvaneho samoucenia
a mozno by som nieco spravil aj s kontrastom...
inac celkom zaujimava sceneria
vidis, ja som to fotil prave kvoli bliziacemu sa autu
- preto ani nebol cas rozmyslat nad kompoziciou. Ale je skoda ze sme na tom mieste nezotrvali trochu dlhsie, nech porobim aj z inych uhlov, co uz "nabuduce"...
-
adox
Light Professional
Kvačianska dolina...viem že tam vpravo je prepal ale tak nešlo mi na mojom ultrazoome dať ešte vačšie clonové číslo 
Asi je na zvazenie, ci stoji efektne rozmazany vodopad za taky velky prepal - ktory je az tak vyrazny, ze odvadza pozornost od toho, co si chcel povodne zachytit efektne. Aj ta saturacia je na moj vkus az prilis. Otazne je, ci to bol zamer, alebo ti monitor zobrazuje vyblite farby, co si chcel vyrovnat. Inak velmi vdacne prostredie na fotenie 
vzdy sa to da prebehnut v postprocese stmavovacim gradientom....
-
adox
Light Professional
No mne za to stál, s tou saturáciou som to asi prehnal to je pravda ale tak prvý krát som mal možnosť odfotiť vodopad "rozmazaný" ...no neodfotíš to ? 
//a taká otázka ešte, aký je rozdiel keď si zvolim meranie expozície:zónove, bodové, priemerové ?
dik
//a taká otázka ešte, aký je rozdiel keď si zvolim meranie expozície:zónove, bodové, priemerové ?
dik
-
chlapec10
Addict
Zacnime postupnea taká otázka ešte, aký je rozdiel keď si zvolim meranie expozície:zónove, bodové, priemerové ?
dik
Meranie je sposob akym ziskava fotoaparat informacie o mnozstve svetla v zabere, ked mas manual tak mas tu mierku co ti ukazuje plus minus, resp ked mas automaticky mod tak podla toho pocita aky cas/clonu ma fotak nastavit.
No, a mody merania su nastavenia akym sposobom ma fotak ziskavat tieto informacie,
Standart je meranie z celeho zaberu resp z celeho dorazom na stred, lenze pri niektorych situaciach to nemusi fungovat a tak mas vacsinou este stredove a stredove-bodove meranie(ospravedlnujem sa za laicke pojmy, ale poznam vsetko len po anglicky) a to znamena ze pri jednom meranie bere ohlado na stred, a druhe na absolutny stred zaberu.
Takze napriklad ked mas stredove bodove meranie, a uprostred absolutnej tmy namieris na lampu, tak fotak namera silne svetlo, keby si mal celkove meranie, tak by si mal iny udaj
nejeake info:
http://digital-photography-school.com/i ... ring-modes
http://www.digicamhelp.com/camera-featu ... /metering/
pridavam este po slovensky
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia ... expozicie/
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia ... expozicie/
-
adox
Light Professional
Takže tymito nastaveniami možem predýsť aj prepalom ? (samozrejme nejde to vždy)
ak som to spravne pochopil tak priemerove meria celú fotku a potom prisposobý čas...?
tie články si prečítam a ďakujem
ak som to spravne pochopil tak priemerove meria celú fotku a potom prisposobý čas...?
-
chlapec10
Addict
ano aj nie, moze ti to pomoct ale nemusi nic vyriesit.adox napísal:Takže tymito nastaveniami možem predýsť aj prepalom ? (samozrejme nejde to vždy)
a cas prisposoby rezim nie meranie, meranie tu je LEN na to aby zpracovalo data o mnozstve svetla, a mas viacero nastaveni zpracovaniam, ale same o sebe to fotku neupravi nijak, na tu su tu expozicne rezimy
ked si napr nastavis manualny rezim, tak fotka bude ABSOLUTNE rovnaka na kazdom rezime merania
-
adox
Light Professional
Jaj tak, už chápem, vďaka ešte raz
k meraniu expozicie: ja prepalom prechadzam nie zmenou "meracieho rezimu", ale tym ze stabilne fotim s posunutym -1/3 EV. Pri kontrastnejsich scenach si EV posuniem este viac. Lepsie mat tmavu fotku z ktorej sa daju vytiahnut data ako mat bielu u ktorej clovek strati informaciu na prepalenych miestach.