znais - takto. Ak chceš pohodlne strihať video, tak 8, 12, 16, 24, alebo 48 GB ram je super voľba, kvôli ram playeru. RAM je
podstatne rýchlejšia na preview a render do ram playeru, ako samotný disk, či už raid0, alebo SSD. Ak máš veľa RAM, tak Ti to ušetrí hodiny, alebo desiatky hodín práce rádovo, ak veľa striháš a hlavne veľké scény. Ide o to že After Effects 64 bit a Adobe Premiere 64 bit dokážu využiť tú ram a je to len a len dobré. Ja keď som strihal 5 sekundové zvučky ešte v starej firme pre PAL rozlíšenie [768 x 576 @ 25 fps] tak mi 4 GB ram a 32 bit OS nestačili. A to je 5 sekúnd

, slovom 125 framov. Príklad. Core 2 Quad 9650, 4 GB ram a relatívne rýchly disk [7200 rpm] renderovali na disk 125 framov dlhé video ktoré malo povedzme 20 vrstiev a na každej aplikovaný 1-3 filtre 15-20 minút. Ďalšia vec je disk, ak nechceš 2 hodiny čakať na strih videa, tak vrele odporúčam ak nie su lowe aspoň 2 rýchle disky do raidu, ideálne je mať 128 GB SSD na strih, ale dva disky v raide to spravia. Čiže s tou ram neboli ďaleko od pravdy. My Ti tu len píšeme že to pôjde, ale nič reálne na takej slabučkej zostave v normálnom čase nespravíš, tobôž Full HD, alebo HD video. To je iný masaker. Aby si bol v obraze, teraz mám 12 GB ram Core i7 930 a raid0 a keď otvorím v Premiere, alebo After Effektoch nejaké len HD video, tak čakám citeľné časy na načítanie rôznych efektov, ako sú strih, prelínačka, a keď chcem nedajbože špeciálny efekt, osvetlenie, alebo vpálenie nejakého objektu do scény, ktorý má After Effects, alebo Premiera prerátať [prerendrovať] do danej scény, tak je to galiba, frame robí aj 5-6 sekúnd, čo je citeľné pri povedzme 500 framoch. Len toľko ku strihaniu.