Odpálený PC, zdroj, doska či niečo iné??

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Nyssow
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Odpálený PC, zdroj, doska či niečo iné??

Príspevok od používateľa Nyssow »

Zdravím, stala sa mi (teda mojej sestre) taká nepríjemná udalosť, na mojom PC :? . Išla zapnúť takú elektrickú deku do predlžovačky (taká nič moc, lacná z Ikey, s prepínačom 1 - 0). 6 slotov má predlžovačka, s tým že boli tam zapojené počítač, monitor, reproduktory (2.1), digitálny budík. Zapojila nič, ale keď zapla ževraj na stotinu nejaký záblesk a bolo cítiť nejaký smrad (nebol som doma, viem iba to čo mi povedala mama a sestra). Vyhodilo poistky, prídem domov, vypojím to všetko z elektriny (prepínač zdroj 1 - 0, predlžovačka 1 - 0, vytiahnem zo zástrčky), príde otec nahodíme poistky, všetko zapnem nič, tak prvé tušenie, že niečo je zle, všetko znova pozriem všetko vyzerá ok, no PC nejde.

Skúšam či sa neodpálil kábel, alebo nefunguje zástrčka, všetko funkčné, rozoberám PC, odpájam všetko možné - grafiku, disk, chladiče, ram-ky (nechal som iba jednu). I z dosky i zdroja. Nič, ostal iba procesor, doska a zdroj, mechanika (tú som nechal som zabudol vypnúť no nemyslím, že by to mohlo byť tým). Nič. Zdroj vyskúšaný v sestrinom PC, zdá sa funkčný. Dosku som inde neskúšal zatiaľ. No zaujímavé je, že tie LED diódy čo sú na doske vypnutie a reset keď zapnem zdroj (0 - 1) za zapnú (zažnú). Vľavo dole.

Nejaké nápady čo môže byť zlé / pokazené? Asi doska no :? . Prípadne keďže je doska v záruke je šanca, že mi to vezmú v Alze na reklamačku? Doska nevyzerá nejako manuálne pokazená, či spálená.

Konfigurácia PC
Asus P6T, sc. 1366
Core i7 2,66GHz
Asus GTX275
Corsair TX650 (650W)
WD 640GB Caviar Blue
Samsung DVD mechanika, chladenie Noctua (chladič CPU + 4 ďalšie).

Ďakujem za rady..
Prílohy
2784604434_2663e25bc0_b.jpg
Juicy
King
King

Re: Odpálený PC, zdroj, doska či niečo iné??

Príspevok od používateľa Juicy »

Zdroj sa ti moze zdat Ok ale nemusi byt, pri dlhsom pouzivani sa moze jeho poskodenie prejavit. Dosku prezri centimeter po centimetri z oboch stran, pozri vsetky suciastky ci nezmenili farbu alebo strukturu az potom to skus dat na reklamaciu s tym ze nevies co sa stalo, urcite nehovor celu pravdu :) Neskusal si tu el. deku pripojit znova, ci nerobi skrat ona? V tom pripade by sa dalo ak by ti neuznali reklamaciu na dosku ist s tym do IKEI ze ich deka ti odfajcila komp :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ja by som to v prvom rade videl na zdroj, az potom by som videl chybu v doske.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Suffel »

ak bolo citit smrad znamena ze sa ti nieco odpalilo respektive splalilo.. takze by som pozeral ci nieco nieje obhorene pripadne ci to nesmrdi.. tomu zdroju nechapem ty si ho skusal v druhom pc a zda sa byt dobry?, tak bud je dobry ale nieje.. daj ho do toho pc a nechaj zapnute nejaky cas a uvidis ci je ok alebo nie.. ak bude zdroj ok videl by som to na dosku pripadne nejaky KZ na doske atd.. HDD, grafiku, ramky, mechaniky by som vylucil.. takze bud zdroj alebo doska..
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa ramaya »

Pozri si v Biose či ukazuje dobre volty 5V , 12V , volty pri pamätiach atď. Porovnaj či sú hodnoty také aké majú byť. Mne raz takto ukazovalo iba 3V namiesto 5V a z PC sa šíril smrad. Nakoniec sa ukázalo , že odišiel jeden kondenzátor na grafike. A rozpustilo všetky červené káble na 24-pin ATX konektore.
Meken
King
King

Príspevok od používateľa Meken »

mne to iste sa stalo a raz to bol zdroj a druhy krat doska
Sapo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sapo »

Ked to takto opisujes, tak to vyzera na zdroj, ale ked si pisal, ze v druhom PC ide, tak to zdroj asi nebude. Na tvojom mieste by som vyskusal rozrobit zdroj (pokial uz nie je v zaruke, ked je tak to nechaj tak) a jednoducho čuchať :D To by si mal zacitit, ze nieco odislo. To iste aj na doske, ak nic nezistis, tak premerat vsetky vetvy zdroja. Popripade vyskusat nejaky iny zdroj, aj nejaky shit a zapoj iba dosku a zdroj, nic ine. Mal by aj tak nabehnut POST.
JAnci3D
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa JAnci3D »

Ešte by to teoreticky mohol byť aj procik, vyber ho a pozri sa či su všetky piny v poriadku, videl som obhorený jeden pin po zásahu bleskom takže pri vysokom prepätí sa to mohlo stať aj tu, inak ak si vravel že zdroj ide v inom PC tak naozaj, ak si cítil smrad tak voňaj a nos ťa privedie ku zhorenej súčiastke :)
Mafko1988
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Mafko1988 »

Ten smrad mohlo sposobit aj to ze si mal prach v zasuvke a ten prach proste zhorel. Kedze si spominal zablesk... energie tam na to bolo dost. Najlepsie ako prides na to co je dobre a co nie skusit jednotlive komponenty v inej PC zostave.

No pri prepatiach vzdy prve odchadzaju procesory lebo su velmi haklive na kolisanie napatia. Staci im len par amperov viac a je to...
Nyssow
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Nyssow »

Dik za rady, no riesil som to este 2/2010. Bola to doska. Vymenili mi ju v zaruke (alza).
felko
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa felko »

ja by som si na tvojom mieste kupil apon nieaku prepetovu ochranu alebo ked uz by si dal do toho nejakych 90€ tak aj zo zaloznym zdrojom od APC
Napísať odpoveď