Jozef Tiso a Slovensky stat

Diskusie na politické témy...

Bola poprava Dr. Tisa spravna?

Ano
159
30%
Nie
290
55%
Nezaujima ma to
75
14%

Celkom hlasov: 524

kinjeril
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Jozef Tiso a Slovensky stat

Príspevok od používateľa kinjeril »

No aky si si mi isty, ze mas pravdu... :)

Keby si netrpel "Lenonovym" syndromom, tak by si si precital celu temu a mozno by si z tej tvojej pravdy bol prekvapeny. ;-)

No ale ked si myslis, ze ju mas...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Áno, hlavne k veci... :roll:
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Prečo by tá báseň nemala byť objektívna? Moja babka by vedela rozprávať akí boli Nemci slušní a akí boli Rusi, čo ľudia utekali sa schovať keď mali prísť. Za to nemci sa poďakovali za jedlo, boli tichí, nedovoľovali si,... A ruskí sympatizanti - "partizáni" ani nemohli byť iný...
btw. nechcem hádzať do jedného vreca ale v globále to bolo takto.
hughito
Redeemer
Redeemer

nechcem hádzať do jedného vreca ale v globále to bolo takto.
:lol:
Áno, moja prababka mala podobné zážitky. A ?

Budeme sa riadiť podľa zážitkov jednotlivcov alebo historiografie ?

Niekto narazil na dobrých Rusov a zlých Nemcov, niekto presne naopak. Treba si uvedomiť, že v hre bolo cca milión vojakov, to máš milión rôznych ľudí a charakterov.

Takže takéto argumenty sú o ničom.

Hentá básnička je primitívny a jednostranný pamflet, nič viac k tomu sa nedá napísať.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

pozrime sa kam až vedie bludný rozum niektorých našich spoluobčanov podobného razenia ako tuto slay či hughito.

Socha Svätopluka nesie fašistický znak Hlinkovej gardy
http://aktualne.centrum.sk/domov/politi ... id=1212302

To nie je ani na smiech ale na zaplakanie. Je samozrejmé, že všade vidia fašizmus, oni žijú vo svojom svete kde nič iné ani neexistuje. JA osobne si pri pohľade na tú sochu ani dvojkríž žiadneho Hitlera, Mussoliniho, HG ani fašizmus nepredstavujem. No ale čo s takými jedincami ktorí áno? Ja vravím - psychologické vyšetrenie a podľa stupňa ohrozenia pre spoločnosť umiestniť doživotne do karantény.

Napr. Zlatá bula Mateja Korvína tiež obsahuje dvojkríž s rovnako dlhými ramenami, je to tiež fašistický znak?

Budeme sa riadiť podľa zážitkov jednotlivcov alebo historiografie ?
Presne tak to je otázka, budeme sa riadiť podľa zážitkov z onej doby drvivej väčšiny Slovákov, ktorá tvrdí slovenský štát sme chceli a bolo nám v ňom dobre alebo sa budeme riadiť "historiografiou" ktorá ani nieje naša? Navyše ktorou historiografiou? Kamencovou, Závackou, čo sú pozostatky tej komunistickej?

Čo tak sa riadiť historiografiou amerických Slovákov, Ďuricu, prof. Odda, Hrabovec, Letz-a, Lacka atď. atď.??
BlowBack
Novice
Novice

Príspevok od používateľa BlowBack »

Tiso nemal byt popraveny, rovnako ako nemal byt odsudeny Hess...ale co uz s komunistami
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

hughito napísal:Čo sa týka Tisa a židovskej otázky globálne, treba pochopiť jedno: ich tragédia nezačala pri nakladaní do vlakov určených na deportáciu a následne v koncentračných táboroch. Tam to len vrcholilo.

Tunajší režim na základe najprv náboženských a potom rasových kritérií označil jednu skupinu obyvateľstva za úhlavného nepriateľa štátu a národu, zjavne i podľa vzoru Tretej ríše.
Tejto skupine boli odobraté základné ľudské, hospodárske či občianske práva. Toto všetko sa tu začalo diať už koncom roka 1938 ! Uplatňoval sa tu princíp kolektívnej viny a spustila sa doslova lavína.
pisal sa rok 1918. vznikla CSR. slachte boli odoberane tituly, majetky, poda sa zabrala na zaklade zaboroveho zakona z roku 1919. na slovensku takto zabratu podu a majetky prerozdelovali lichvarom zidovskeho povodu. oklamani slovaci, ktori boli este pred par mesiacmi poddanymi, ktorym sa neusiel ani stvorcovy meter pody a na panskom uz nemohli pracovat boli nuteni emigrovat v pocte vyssom ako 200 000. slachta a ich byvali poddaní sa stali druhoradymi obcanmi.

prisiel rok 1938/39 a arizacia majetku, ktory z velkej vacsiny ziskali zidia podvodom. paradoxne na tom celom bude ale asi to, ze taki carnogurski pochadzaju zo zidovskej rodiny a otec ivana a jana bol medzi arizatormi. narok na vratenie arizovaneho bytu si dokonca zaciatkom 90s uplatnoval samotny jan carnogursky sudnou cestou. uz tu bolo v teme pisane, ze peniaze ziskane arizovanim boli ulozene na specialny ucet, a tisova vlada z neho necerpala. tieto peniaze skonfiskovali komunisti po nastupe k moci.

koniec vojny a benesove dekrety. pokracoval v tom, co masaryk zacal. obral nemcov, madarov a zidov o 3 000 000 ha pody a prerozdelili ju v prevaznej vacsine hlavne cechom. stali sa z nich druhoradi obcania, boli vysidlovani v takych kvantach, ze pocet vysidlenych, pozor este raz vysidlenych, teda nie zabitych zidov na slovensku je zanedbatelny k poctu vysidlenych nemcov a madarov. pocas tohto vysidlenia zomrelo viac nemcov ako vsetkych zidov na slovensku pocas WWII. viac o benesovi tu:

http://krija.blog.pravda.sk/2010/03/20/ ... ery-zadny/

vsimnite si hlavne tie vyroky benesove a jeho poskokov.

nieco naviac:

http://pospolitost.wordpress.com/2010/0 ... vi-tisovi/

prisiel rok 1989. majetok nas vsetkych, co za komunizmu vybudovali nasi stari rodicia a rodicia bol rozpredany za par supov a rozkradnuty. stali sa z nas druhoradi obcania vo vlastnom state. vdaka dzurindovi sa opakovala historia z roku 1919, ked opat bolo nutenych opustit slovensko viac ako 200 000 nasich spoluobcanov.

no a aby vas tu poniektorych neprekotilo:

Svetozár Hurban Vajanský:
ŽIDOVSKÁ OTÁZKA NA SLOVENSKU

"Náramné rozmnoženie židovstva stalo sa sociálnym a hospodárskym nebezpečenstvom.
Pred sto rokmi bolo v Uhorsku 75.089 Židov; za 55 rokov bolo ich už 241.632
(vzrast stal sa najviac v hornouhorských stoliciach), v 1870-tom roku 552.133 a odvtedy
rozmnožili sa tak, že ich je vyše 600.000 duší. A ešte vždy množia sa akceleratívne,
prirodzene i dosťahovaním z Haliče a pohraničných zemí. Prichodia stadiaľ bez
groša v kaftanoch, s „kičkes“ za ušima, o krátky čas rozložia siete po dedine – zbohatnú,
spyšnejú do drzosti, zakúpia sedliakove pozemky, uvŕhajú ľud do otroctva,
proti ktorému niekdajšia panština bola hračkou. Z dedín tiahnu s vylúdenými peniazmi
do mestečiek a miest, úžerníčia beštiálnou nemilosrdnosťou, vplývajú na
spoločnosť, vedú obchod spôsobom vytvárajúcim6 čestnú konkurenciu. Ľud, z ktorého
cicajú krv i špiky, opovrhujú, znemravňujú výstupkami, o ktorých by vedeli rozprávať
priatelia ľudu, stojaci mu blízko základom povolania. Veď to talmud dovoľuje.
O dajakom kladnom tvorení ani slychu. Židia nie sú vstave ani lavice do synagógy
stvoriť vlastnou silou, tým menej postaviť synagógu. Za kresťanské peniaze,
kresťanskými rukami stavajú oltáre zlatému teľaťu. Bázou židovských miliónov je
árendovanie7 krčiem. Z najzákladnejšej vrstvy ľudu ťahajú pálenkou a úžerou
posledný turák a podrývajú tak osnovy štátu a ľudskej spoločnosti. Nehovorte mi
o výnimkách! Uznávam výnimky, uznávam, že Žid-remeselník môže byt užitočným
a dobre trpeným občanom. Avšak tie výnimky sú také riedke, že nestoja za reč.
Väčšina i tých remeselníkov-Židov robí i z remesla „kšeft“. Pod rukou Žida-advokáta
zmení sa dôležité povolanie pravotárske na púhy, nízky kšeft, prepletený úžerou,
stavu neprimeraným lapaním duší a tou špinavosťou, ktorá je hlavnou známkou
židovstva, ale ktorá veľmi zle vyníma sa u tak povzneseného stavu. Žid-árendátor
zeme je pravým cicadlom pre ňu. Využije poslednú rodiacu šťavu a zanechá po vyplynutí
árendy úhor neplodný.
(...)
Akú náhradu dostane štát za zruinovanie
státisícov poriadnych sedliakov, ktorých ožobráčilo niekoľko Židov, vediacich
ukrývať svoje kapitály pred skrutkou daňovou? Kto bude reprezentovať vlasť túto,
keď zemianstvo a zámožnejšia trieda klesne pod Židove rozkazy? Z oboch strán Tisy
rozprestierajú sa ohromné statky zemianske, z ktorých čerpala maďarská šľachta životnú
šťavu. Pýtajte sa na mená majetníkov! Deväť desatín mien je židovských. Nuž
tu by Maďari mali otriezvieť a nechať nenávisť proti Slovákom! My posielame na
nich Židov, ale len preto, že sme na nízkom stupni vzdelania, preto, že nás zanedbávajú,
lebo ináč by sme ich neprepustili cez sliezske hranice. U nás naberie Žid slovenské
groše a spustí sa dolu našimi riekami ta do vašich širokých miest a úrodných nív,
aby k nim priložil vaše maďarské zlatky. Váš Pešťbudín je najžidovskejšie mesto Európy,
tak hovorí váš Hundsdorfer, a viete, čo znamená pre krajinu mať židovskú met-
ropolu! Viete, že je to rak9 v srdci, vampír na prsiach?"...

(Slovenské pohľady, 1881)

https://fphil.uniba.sk/fileadmin/user_u ... otazka.pdf

PS niektori z vas nemate moralne pravo kritizovat 1. slovensku republiku, lebo kazdy z rezimov na slovensku, alebo v byvalom ceskoslovensku sa spraval k svojim obcanom bestialnejsie ako rezim vedeny dr. tisom a s vysidlenymi a zavrazdenymi obcanmi daleko prevysovali a to niekolkonasobne vami glorifikovanych 60 000, lebo povysujete jeden narod nad narod svoj slovensky, narod nemecky, narod cesky, madarsky...
hughito
Redeemer
Redeemer

To nie je ani na smiech ale na zaplakanie. Je samozrejmé, že všade vidia fašizmus, oni žijú vo svojom svete kde nič iné ani neexistuje.
Za prvé neviem, prečo tento článok spájaš so mnou a so slayom (ako keby som bol ja autor a a slay ten heraldik), za druhé, je úplne jasný a sú tam riadne argumenty. Prečo by mal byť na Svätoplukovej soche dvojkríž HG ?

Vysvetli skôr toto a zbytočne tu nehysterič.
Presne tak to je otázka, budeme sa riadiť podľa zážitkov z onej doby drvivej väčšiny Slovákov, ktorá tvrdí slovenský štát sme chceli a bolo nám v ňom dobre alebo sa budeme riadiť "historiografiou" ktorá ani nieje naša? Navyše ktorou historiografiou? Kamencovou, Závackou, čo sú pozostatky tej komunistickej?
Akože ideš o úplne niečom inom, ako som sa snažil napísať ja, ale nevadí.

Inak, neviem prečo do tej svojej skupinky exilových historikov radíš aj Letza a Lacka, tí sa k nim názorovo určite neradia.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

hughito napísal: Za prvé neviem, prečo tento článok spájaš so mnou a so slayom (ako keby som bol ja autor a a slay ten heraldik), za druhé, je úplne jasný a sú tam riadne argumenty. Prečo by mal byť na Svätoplukovej soche dvojkríž HG ?

Vysvetli skôr toto a zbytočne tu nehysterič.
Akej mojej skupinky? to ty máš svoje skupinky. Čítaš spravidla len Kamenca a bývalé kádre respektíve nejakých treťotriednych autoríkov zo SME. Ja čítam kadekoho. A Letz či Lacko mi nerobí problém. Dokonca ani Kamenec. Ale ten viac hrá na city ako podáva fakty. Tu vôbec neide o historikov tu ide o fakty. A tie sú jednoznačé, prezentoval som ich niekoľkokrát a zakaždým bola tvoja odpoveď niečo v zmysle : ,,Ach tí židia ako sme ich týrali." Vyvážali sme ich na bytúnky a dali vraždiť" , arizovali sme majetky, ktoré sami získali podvodmii." Atď atď.

Ako sa s tebou dá o niečom baviť, keď ignoruješ všetky dostupné fakty a miesto toho bľačíš stále svoje?
Dokázal som, že sme židov na smrť nevyvážali, potvrdil to sám člen židovskej obce vo videu,
neviem čo ešte chceš a dokedy budeš hovoriť opak.
Dokázal som, že Tiso konal pri prvej správe o vraždení, ktorá nemusela byť vierohodná.
Nie je problém dokázať že vývozy v 1944 boli pod nemeckou taktovkou.
Nie je problém dokázať, že Nemci tlačili na Slovenský štát aby sa vysporiadal so židmi lebo inak to urobia oni.
Nie je problém dokázať že nie prezident vydal nariadenie aby židov vyviezli,
Nie je problém dokázať že Tuka na seba prevzal celú zodpovednosť za riešenie žid. otázky.
Nie je problém dokázať, že prezident udeľoval výnimky.
Nie je problém dokázať že obmedzenia v zamestnaniach sa netýkali len židov ale všetkých národností podľa ich percntuálneho zastúpenia v krajine čiže na úradníckych pozíciách pôsobili len 2 percentá Nemcov pokiaľ nemecká menšina tvorila 2 percentá populácie, židia tvorili 4 percentá keďže židovskej populácie boli 4 percentá z celkovej populácie atď, atď. Toto všetko ty nazývaš protižidovskými hroznými zákonmi. Zberné tábory vytvorené na Slovensku boli červeným krížom označené za vyhovujúce a podmienky v nich opísal červený kríž za rovnaké ako pri normálnom živote. Zberné tábory chránili židov pred vývozom.

Ale naspäť k dvojkrížu.

Aký dvojkríž HG? Ty tam vidíš dvojkríž HG? Asi si v živote nevidel dvojkríž HG.

tu je "dvojkríž HG"
http://dusan.idealnypartner.sk/sk/1939-45/hg2.jpg
Nemám pocit žeby sa ten dvojkríž nejako podobal.

Koľko krát ťa ešte musím odstať aby si uznal, že podliehaš všakovakým klamom?

tu je odznak HG

http://www.skoda-abzeichen.eu/uploads/i ... vogl_1.jpg

to sa už podobá.

V prvom rade treba povedať že rovnoramenný dvojkríž, nemôže byť žiadnym fašistickým znakom. Len debil môže, niečo také tvrdiť. Po druhé pripomeniem, že je treba dokázať fašistickosť HG, lenže na Slovensku fašizmus nikdy nebol.
Tretie hlásenie sa k odkazu prvého štátu nie je a nemôže byť ani fašistickým ani nacistickým a teda ani trestným činom.
Po štvrté rovnoramenný dvojkríž možno nájsť už v rannej histórii, rovnako na bule Mateja Korvína. Teda to nie je žiaden fašistický znak. Po piate rovnoramenný dvojkríž na soche Svätopluka určite neznázorňuje Hlinkove gardy to mimochodom pochopí aj decko a človek, ktorý si nedokáže zaviazať šnúrky na topánke ale ty Hughito zrejme nie.
Naozaj len dementný blbec môže niečo také zo seba vypotiť.
Každý normálny človek vidí že Svätopluk a dvojkríž majú symbolizovať niečo iné a určite drvivú väčšinu - teda zdravých jedincov nikdy nenapadne spájať Svätopluka s HG, tých ktorých to napadlo je treba izolovať od zdravej spoločnosti, sú to jedinci ktorí priamo ohrozujú demokraciu a ľudské práva, taktiež degeneráti keďže nedokážu správne chronologicky vyhodnotiť obdobia histórie, Svätopluk chronologicky patrí k Veľkej Morave a Pribinovi nie k roku 1939 a hlinkovej garde.

Ďalej sa k tomu odmietam vyjadrovať, každý normálny pochopí a idiot zostane idiotom.

To je ako postaviť sochu starému slovanovi so slovanskou svastikou a tvrdiť, že to má niečo spoločné s Hitlerom.

//autoeditácia príspevku (23 Júl 2010, 11:13)
Desatoro HG:

1. Buď verný svojmu slovenskému národu.
2. Drž sa svojich slovenských zásad.
3. Priznaj sa verne k svojmu slovenskému a kresťanskému presvedčeniu.
4. Cti a udrž zákon a verejný poriadok.
5. Bráň každého pred nezákonným násilím.
6. Buď oddaným svojím spolubratom.
7. Zadrž disciplínu.
8. Zachovaj mlčanlivosť.
9. Získaj nových rodobrancov.
10. Cti slobodu iného presvedčenia.

Skutočne čistý fašizmus!!!!!!!!!!!!

Členovia Rodobrany nosili čierne uniformy, košele a vysoké čižmy.

Fotografie pochadzaju:
kalendar Slovensko 1940 - 1941, HG spomienky, moja zbierka, PeterFCST

Hlinkova garda (HG) bol polovojenský poriadkový zbor zriadený v rámci Hlinkovej slovenskej ľudovej strany ako pomocný orgán štátnych úradov. Sformovaný bol v lete 1938 a legalizovaný v októbri 1938; so súhlasom Beranovej vlády ozbrojená.

Prvé jednotky Hlinkovej gardy vznikli v júni 1938 v Bratislave, v júli v Trnave, v Nitre a inde. 28. októbra 1938 sa stala Hlinkova garda jedinou brannou organizáciou na slovenskom území. Až do júna 1940, keď s ňou úplne splynula, bola samostatnou zložkou Hlinkovej gardy Rodobrana, ktorá tvorila jej elitu a uzurpovala si právo na kontrolu Hlinkovej gardy a celého spoločenského života na Slovensku. Počet jej členov sa v samostatnom štáte podstatne zvýšil. Pôvodne mala vykonávať predvojenskú a povojenskú výchovu chlapcov a mužov od 6 do 60 rokov, časom prevzala a prakticky vykonávala mnohé úlohy patriace do pôsobnosti orgánov štátnej moci a správy. Ako jediná branná polovojenská organizácia bola ustanovená v októbri 1938 na základe Nariadenia slovenskej vlády č. 15/1938 Úr. nov.

slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

IvanSk napísal:pozrime sa kam až vedie bludný rozum niektorých našich spoluobčanov podobného razenia ako tuto slay či hughito.

Socha Svätopluka nesie fašistický znak Hlinkovej gardy
http://aktualne.centrum.sk/domov/politi ... id=1212302
Máš ty nejakú česť alebo si úplný exkrement? Ak sa nevieš chovať tu na fóre tak čo si v skutočnom živote?

Kde som kedy písal, že považujem sochu Svätopluka za fašistickú? Kde som kedy písal, že mi vadí dvojkríž? Kde som kedy písal, že mi vadí ta socha? Jediné čo som kedy povedal na sochu Svätopluka bolo, že bola súčasťou predvolebnej kampane Smeru.

Ty na tomto fóre opakovane klameš. Tak ako si vymýšľaš v iných témach aj tu zavádzaš.

Ja som rád, že tam socha Svätopluka je. Nevadí mi ani dvojkríž ani nič, nikdy som to nespájal s fašizmom. Jediné čo mi vadilo bolo politikárčenie Smeru pred voľbami. Mám síce už vážne pochybnosti o tvojom inteligenčnom kvociente a morálnom statuse ale aj tak ťa opakovane vyzývam, neponižuj sa, neklam a diskutuj férovo.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ivan: Zase vieš čo ja čítam, koho presne a kde. Samozrejme, čítam len SME a hlavne čo sa týka historických článkov.

Že Kamenec hrá na city - vidíš sa ty niekedy tu ? Tvoj prejav je väčšinou citovo-hysterický, tvoj štýl písania, osočovanie, osobné útoky a hodnotenia bez žiadneho podkladu, zväčšené písma na pol stránku....sa uvedom, naozaj sa s tebou nedá diskutovať.

K tomu ostatnému sa mi ani nechce - HG neboli fašisti, žiadny fašizmus tu nebol, zase sa tu oháňaš formulkou - každý zdravý jedinec vie a to a to - asi sme všetci nezdraví, len ty a pár jedincov ste odolali, argumentuješ tu trápnym desatorom, ako keby v ňom malo byť napísané v prvom bode: Sme fašisti a máme fašistický znak.... :roll:

Jednoducho ty a stránka beo.sk majú pravdu, všetci ostatní sú kádre alebo židia a preto pravdu nemajú a úmyselne ju zatajujú, resp. ju nepoznajú.

A samozrejme, kto tu argumentuje v neprospech teba, tak hneď číta len SME, kur*a, to je argumentácia. :roll:
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

hughito napísal:Ivan: Zase vieš čo ja čítam, koho presne a kde. Samozrejme, čítam len SME a hlavne čo sa týka historických článkov.

Že Kamenec hrá na city - vidíš sa ty niekedy tu ? Tvoj prejav je väčšinou citovo-hysterický, tvoj štýl písania, osočovanie, osobné útoky a hodnotenia bez žiadneho podkladu, zväčšené písma na pol stránku....sa uvedom, naozaj sa s tebou nedá diskutovať.

K tomu ostatnému sa mi ani nechce - HG neboli fašisti, žiadny fašizmus tu nebol, zase sa tu oháňaš formulkou - každý zdravý jedinec vie a to a to - asi sme všetci nezdraví, len ty a pár jedincov ste odolali, argumentuješ tu trápnym desatorom, ako keby v ňom malo byť napísané v prvom bode: Sme fašisti a máme fašistický znak.... :roll:

Jednoducho ty a stránka beo.sk majú pravdu, všetci ostatní sú kádre alebo židia a preto pravdu nemajú a úmyselne ju zatajujú, resp. ju nepoznajú.

A samozrejme, kto tu argumentuje v neprospech teba, tak hneď číta len SME, kur*a, to je argumentácia. :roll:
Na stránke BEO.Sk som bol asi 4 krát za svoj život.

Keby som videl tie fakty a argumenty, nič by som nepovedal ale ja vidím len nariekanie.
Židom sa stalo to a to, a síce, že ich počty v štátnych službách boli znížené na toľko percent koľko percent populácie tvorili ale už nedopovieš, že to isté sa stalo Nemcom a všetkým cudzincom podľa rovnakého princípu, tvoj odkaz z toho robí iba krivdu na židoch a protižidovské opatrenie.

A teraz budem citovať tvoj zdroj a výskyt faktov v ňom aby sme videli tie slovné argumenty.
Čo sa týka Tisa, ten zvolil v postojoch k tejto otázke pragmatický postup, riadiac sa neraz cynickým a bezohľadnými politickými tlakmi a podmienkami, svoje morálne zásady a kresťanské princípy nechal niekde bokom a podľa tohto musíme jeho ako človeka posudzovať, podľa činov, nie podľa nejakých možných úmyslov.
Nič konkrétne na čo by sa dalo reagovať. Len obvinenie ktoré nieje nijako podložené. Obviňovať je ľahké dokázať ťažšie.
O akej morálnej vine je reč netuším, keďže Tiso sa postaral o zastavenie transportov a nikdy neschválil žiadny transport.
Po Viedenskej arbitráži z 2.novembra 1938 dal pokyn na násilne vyvezenie časti židovského obyvateľstva (asi 7000 tisíc) na územie, ktoré začali obsadzovať maďarské jednotky. Táto akcia bola veľmi brutálna. Vzápätí po jej spustení ju po intervencii slovenských židov odvolal a vrátili sa naspäť.
Títo občania sa nehlásili k Slovákom a nemali na Slovensku čo robiť. Všetci títo židia NEMALI štátne občianstvo SR. Boli to presne tí ktorí v Bratislave spísali petíciu za pripojenie Slovenska k Maďarsku, keď tak túžili po Hungárii, prezident im zabezpečil aby neostali v krajine, ktorá je tak vzdialená ich maďarskému snu. Ja by som urobil to isté. Kto tu nechce žiť, nebudeme ho predsa nútiť aby páchal protištátnu činnosť na tom základe že sa mu tu nepáči žiť a rešpektovať zákony krajiny ktorú nechcel.
Takže všetci vypovedaní neboli občanmi Slovenska a ani dnes nie je dovolené aby takíto cudzí štátni príslušníci bez riadneho povolenia zotrvával na území Slovenska neobmedzene dlho.

V apríly 1939 stál na čele vlády, ktorá schvaľovala protižidovské nariadenia. Po tom, čo sa stal prezidentom už tieto nariadenia nepodpisoval, lebo nemusel, teda nemal priamu zodpovednosť, ale schvaľoval protižidovské zákony, ktoré prijímal Snem SR.
AKé?????? Dozvieme sa niekedy? Nepredpokladám.
Snáď každému je jasné, aké mali tieto zákony a nariadenia dopady, hlavne, že Tiso ešte 14.marca 1939 vyhlasoval, že židovská otázka sa bude v novovytvorenom štáte riešiť, ale určite nie nenávistne, brutálne a surovo, ale po kresťansky.
Čo to je riešenie po kresťansky? Že sa máme prizerať na to ako židia lichvárčia? Ako ty môžeš vedieť čo je kresťanské, keď ku kresťanstvu ani nepričuchneš? Božie prikázania zakazujú kradnúť a klamať. Kto to robí sám na seba privádza trest.
Božie prikázania nám nekážu byť idiotmi a vôlmi ktorí sa nechajú odrbávať! Ježiš sám povedal : Nemyslite si, že som priniesol pokoj na zem. Nie pokoj som priniesol, ale meč.

Ak ty chceš robiť z kresťanov bojazlivé ovce, ktoré sa za svoje nepostavia tak na mňa to neplatí.
Taktiež Hlinkova garda, ktorá brutálne zaobchádzala a zakročovala proti Židom. Kto bol jej veliteľom ? No predsa Tiso.
Tiso zakázal Hlinkovej garde nosiť zbrane a nebol veliteľom HG, nestaral sa o jej činnosť a chod. Tiso nemôže zodpovedať za činy jednotlivcov v HG. Všetci, ktorí porušovali zákony a ľudskosť boli potrestaní, dokonca aj niektorí vojaci na východnom fronte. Samozrejme nie každému sa to dokázalo ale ani dnes sa mnohým vrahom násilníkom či papalášom vina nedokáže a vedu z toho nerobíme.
Takisto ako predseda HSĽS priamo či nepriamo zodpovedal za jej surovú antisemitskú propagandu.
Definuj mi antisemitskú propagandu. A napíš konkrétne akú Tiso podporoval.
Zaujímavý je aj tento fakt: Po Salzburgských rokovaniach sa dostalo väčšej moci radikálnejšiemu krídlu vo vládnom tábore, čo však neznamenalo, že by Tisove krídlo ďalej huževnato nebojovalo o posilnení vlastných mocenských pozícií. Postupne prechádzalo do protiofenzívy, čo sa týkalo všetkých sfér, okrem jednej. Schválne, hádajte ktorej: no predsa židovskej otázky. Tu, ako sa hovorí, vyprázdnilo pole a chtiac-nechtiac súhlasilo, aby sa presadili požiadavky radikálov.

??????

Tiso potom už bez pripomienok podpisoval protižid. zákony: v septembri 1940 to bol ústavný zákon, ktorým parlament odovzdal na jeden rok vláde plnú moc pri riešení židovskej otázky a v máji 1942 ústavný zákon, ktorý sankcionoval vysťahovanie židov mimo územia štátu a zároveň ich zbavil občianstva.
Prezident bol povinný odhlasovaný zákon podpísať. Takže tu nešlo o žiadne chcenie ale povinnsoti prezidenta vyplývajúce z funkcie.

Tiso sa nijako nepostavil na odpor voči činom radikálov proti židom, naopak, jeho verejné prejavy často obsahovali antisemitské prvky, pričom sa odvolával na kresťanské učenie.
Tu treba chápať, ako tieto prejavy vplývali na bežných ľudí, pre ktorých bol Tiso obrovskou autoritou, samozrejme, že z jeho titulu prezidenta, ale aj kvôli tomu, že bo katolícky farár, čiže aj morálna autorita. Tieto dôsledky boli katastrofálne.
Blá blá blá. Nič konkrétne zasa len snaha citovo ovplyvniť čitateľa. Že prezident nerobil nič na ochranu židov je nezmysel, vydával výnimky a zastavil deportácie. Čo je jednoznačne preukázané.
Katolícky farár má právo kritizovať kohokoľvek tak ako obyčajný človek aj žida. Nevidím na tom žiaden antisemitizmus.
Tiso tvrdil to isté, čo tu Ivan, vraj že zaberanie majetku židov nie je zločinom, lebo tým rastie blahobyt Slovákov. Zaujímavá logika, čo ? :?
To som nikdy netvrdil tvrdil som, že židom bolo vzaté čo sami nadobudli nepoctivosťou. V minulosti sa bralo kadekomu ale nikto z toho taký cirkus nerobí ako ty pri židoch. Židia vlastnili 50 percent celkového majetku v štáte čo bolo naozaj neprimerané vzhľadom k ich 4 percentnému zastúpeniu a toto bola celá židovská otázka, 4 percená menšina zbohatlíckych židov, česť výnimkám vlastnila polovicu kapitálu v štáte ktorý nadobudli podvodom. To nie je žiaden hriech ale spravodlivosť keď vieme ako židia k majetku prišli skrze práce Štúra, Vajanského a tisícov ďalších autorov. Čo sa týka zaberania židovského majetku v 1ČSR sa kradli majetky kresťanom a kresťanskej cirkvi / prečo nebľačíš?/ ale aj židom, prečo neplačeš aj na tomto hrobe?

Je jasne vidno aký si zaujatý.

Ešte stále ťa baví klamať a zavádzať ?? Fakt už nemám silu 10 krát ti opakovať jasné veci. Zrejme to všetko robíš naschvál z dôvodu nejakej neukojenej potreby či mesiášskeho komplexu, čokoľvek to je mňa to nezaujíma a myslím si obyčajný človek pochopí situáciu TISA aj 1SR bez toho aby sa mu to muselo vysvetľovať 100 krát.

Kde som kedy písal, že považujem sochu Svätopluka za fašistickú? Kde som kedy písal, že mi vadí dvojkríž? Kde som kedy písal, že mi vadí ta socha? Jediné čo som kedy povedal na sochu Svätopluka bolo, že bola súčasťou predvolebnej kampane Smeru.
Nauč sa čítať
IvanSk píše:
pozrime sa kam až vedie bludný rozum niektorých našich spoluobčanov podobného razenia ako tuto slay či hughito.
Podobného razenia neznamená, že sa to týka priamo Slaya alebo hughita.

Keď vravím, že môj kamarát je podobného razenia ako slay, je slay a môj kamrát rovnaká osoba?
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

IvanSk napísal:Podobného razenia neznamená, že sa to týka priamo Slaya alebo hughita.
Výborne, tak mi povedz v čom je moje razenie podobné ako ten článok? Ak v tom, že Svätopluk bol súčasť volebnej kampane Smeru týždeň pred voľbami, tak to áno, to si myslím, a ty si to snáď nemyslíš? A ak si to myslíš tiež, tak potom nie je ten článok podobného razenia ako ty?
KaptMichal
King
King

Len toľko...Gardistická prísaha : Prisahám na živého Boha, že mi zákon večného vodcu Andreja Hlinku - za Boha živého, za národ slobodu! - bude najvyšším rozkazom! Prisahám, že verne budem plniť rozkazy nadriadených a radšej padnem než by som zradil!

Program činnosti HG na marec*:
10.marca - deň hrdinov. Spomienka na gardistu Kopala, rodobraneckých martýrov Mikuša, Šoltźsa, Hanušovského, Fencíka, Jackuliaka a iných. Spomeinka na padlých gardisotv a vojakov.
14.marca - oslava samostatnosti.
19.marca, sv. Jozefa:Meno p.prezidenta Dr.Jozefa Tisu
Kurz jazdecký.

*marec 1941

Tak a teraz mi tu ukážte prejavy fašizmu!
hughito
Redeemer
Redeemer

Systém jedného vodcu je čo ? :roll:

A naozaj nechápem, ako vôbec môže niekto popierať, že systém, ktorý tu bol v rokoch 39-45, nebol fašistický.

To je už fakt moc.
KaptMichal
King
King

HG vznikla skôr ako sa začala 2. sv. vojna.
hughito
Redeemer
Redeemer

KaptMichal napísal:HG vznikla skôr ako sa začala 2. sv. vojna.
Ale bola následne nástrojom fašistického režimu a podľa toho je aj hodnotená.

A A. Hlinka to je kapitola sama o sebe...
KaptMichal
King
King

Tak mi o tej kapitole niečo povedz, to som zvedavý...

K tomu dvojkrížu:
Tak nemčina by mala byť zakázaný jazyk lebo ho používali nacisti.
hughito
Redeemer
Redeemer

Keď chceš tak ti "porozprávam", ale len ak budeš poslúchať.
Tak nemčina by mala byť zakázaný jazyk lebo ho používali nacisti.
Vždy sa mi páčilo, ak niekto používal takéto nezmyselné analógie a naivne si pri tom myslel, ako trafil klinec o hlavičke. :smt006
KaptMichal
King
King

Vždy sa mi páčilo, ak niekto používal takéto nezmyselné analógie a naivne si pri tom myslel, ako trafil klinec o hlavičke. :smt006
Práve si spravi čo si napísal ;)

Jasné, že budem poslúchať, tak rozpovedz
Napísať odpoveď