Keby si netrpel "Lenonovym" syndromom, tak by si si precital celu temu a mozno by si z tej tvojej pravdy bol prekvapeny.
No ale ked si myslis, ze ju mas...
nechcem hádzať do jedného vreca ale v globále to bolo takto.
Presne tak to je otázka, budeme sa riadiť podľa zážitkov z onej doby drvivej väčšiny Slovákov, ktorá tvrdí slovenský štát sme chceli a bolo nám v ňom dobre alebo sa budeme riadiť "historiografiou" ktorá ani nieje naša? Navyše ktorou historiografiou? Kamencovou, Závackou, čo sú pozostatky tej komunistickej?Budeme sa riadiť podľa zážitkov jednotlivcov alebo historiografie ?
pisal sa rok 1918. vznikla CSR. slachte boli odoberane tituly, majetky, poda sa zabrala na zaklade zaboroveho zakona z roku 1919. na slovensku takto zabratu podu a majetky prerozdelovali lichvarom zidovskeho povodu. oklamani slovaci, ktori boli este pred par mesiacmi poddanymi, ktorym sa neusiel ani stvorcovy meter pody a na panskom uz nemohli pracovat boli nuteni emigrovat v pocte vyssom ako 200 000. slachta a ich byvali poddaní sa stali druhoradymi obcanmi.hughito napísal:Čo sa týka Tisa a židovskej otázky globálne, treba pochopiť jedno: ich tragédia nezačala pri nakladaní do vlakov určených na deportáciu a následne v koncentračných táboroch. Tam to len vrcholilo.
Tunajší režim na základe najprv náboženských a potom rasových kritérií označil jednu skupinu obyvateľstva za úhlavného nepriateľa štátu a národu, zjavne i podľa vzoru Tretej ríše.
Tejto skupine boli odobraté základné ľudské, hospodárske či občianske práva. Toto všetko sa tu začalo diať už koncom roka 1938 ! Uplatňoval sa tu princíp kolektívnej viny a spustila sa doslova lavína.
Za prvé neviem, prečo tento článok spájaš so mnou a so slayom (ako keby som bol ja autor a a slay ten heraldik), za druhé, je úplne jasný a sú tam riadne argumenty. Prečo by mal byť na Svätoplukovej soche dvojkríž HG ?To nie je ani na smiech ale na zaplakanie. Je samozrejmé, že všade vidia fašizmus, oni žijú vo svojom svete kde nič iné ani neexistuje.
Akože ideš o úplne niečom inom, ako som sa snažil napísať ja, ale nevadí.Presne tak to je otázka, budeme sa riadiť podľa zážitkov z onej doby drvivej väčšiny Slovákov, ktorá tvrdí slovenský štát sme chceli a bolo nám v ňom dobre alebo sa budeme riadiť "historiografiou" ktorá ani nieje naša? Navyše ktorou historiografiou? Kamencovou, Závackou, čo sú pozostatky tej komunistickej?
Akej mojej skupinky? to ty máš svoje skupinky. Čítaš spravidla len Kamenca a bývalé kádre respektíve nejakých treťotriednych autoríkov zo SME. Ja čítam kadekoho. A Letz či Lacko mi nerobí problém. Dokonca ani Kamenec. Ale ten viac hrá na city ako podáva fakty. Tu vôbec neide o historikov tu ide o fakty. A tie sú jednoznačé, prezentoval som ich niekoľkokrát a zakaždým bola tvoja odpoveď niečo v zmysle : ,,Ach tí židia ako sme ich týrali." Vyvážali sme ich na bytúnky a dali vraždiť" , arizovali sme majetky, ktoré sami získali podvodmii." Atď atď.hughito napísal: Za prvé neviem, prečo tento článok spájaš so mnou a so slayom (ako keby som bol ja autor a a slay ten heraldik), za druhé, je úplne jasný a sú tam riadne argumenty. Prečo by mal byť na Svätoplukovej soche dvojkríž HG ?
Vysvetli skôr toto a zbytočne tu nehysterič.
Desatoro HG:
1. Buď verný svojmu slovenskému národu.
2. Drž sa svojich slovenských zásad.
3. Priznaj sa verne k svojmu slovenskému a kresťanskému presvedčeniu.
4. Cti a udrž zákon a verejný poriadok.
5. Bráň každého pred nezákonným násilím.
6. Buď oddaným svojím spolubratom.
7. Zadrž disciplínu.
8. Zachovaj mlčanlivosť.
9. Získaj nových rodobrancov.
10. Cti slobodu iného presvedčenia.
Máš ty nejakú česť alebo si úplný exkrement? Ak sa nevieš chovať tu na fóre tak čo si v skutočnom živote?IvanSk napísal:pozrime sa kam až vedie bludný rozum niektorých našich spoluobčanov podobného razenia ako tuto slay či hughito.
Socha Svätopluka nesie fašistický znak Hlinkovej gardy
http://aktualne.centrum.sk/domov/politi ... id=1212302
Na stránke BEO.Sk som bol asi 4 krát za svoj život.hughito napísal:Ivan: Zase vieš čo ja čítam, koho presne a kde. Samozrejme, čítam len SME a hlavne čo sa týka historických článkov.
Že Kamenec hrá na city - vidíš sa ty niekedy tu ? Tvoj prejav je väčšinou citovo-hysterický, tvoj štýl písania, osočovanie, osobné útoky a hodnotenia bez žiadneho podkladu, zväčšené písma na pol stránku....sa uvedom, naozaj sa s tebou nedá diskutovať.
K tomu ostatnému sa mi ani nechce - HG neboli fašisti, žiadny fašizmus tu nebol, zase sa tu oháňaš formulkou - každý zdravý jedinec vie a to a to - asi sme všetci nezdraví, len ty a pár jedincov ste odolali, argumentuješ tu trápnym desatorom, ako keby v ňom malo byť napísané v prvom bode: Sme fašisti a máme fašistický znak....
Jednoducho ty a stránka beo.sk majú pravdu, všetci ostatní sú kádre alebo židia a preto pravdu nemajú a úmyselne ju zatajujú, resp. ju nepoznajú.
A samozrejme, kto tu argumentuje v neprospech teba, tak hneď číta len SME, kur*a, to je argumentácia.
Nič konkrétne na čo by sa dalo reagovať. Len obvinenie ktoré nieje nijako podložené. Obviňovať je ľahké dokázať ťažšie.Čo sa týka Tisa, ten zvolil v postojoch k tejto otázke pragmatický postup, riadiac sa neraz cynickým a bezohľadnými politickými tlakmi a podmienkami, svoje morálne zásady a kresťanské princípy nechal niekde bokom a podľa tohto musíme jeho ako človeka posudzovať, podľa činov, nie podľa nejakých možných úmyslov.
Títo občania sa nehlásili k Slovákom a nemali na Slovensku čo robiť. Všetci títo židia NEMALI štátne občianstvo SR. Boli to presne tí ktorí v Bratislave spísali petíciu za pripojenie Slovenska k Maďarsku, keď tak túžili po Hungárii, prezident im zabezpečil aby neostali v krajine, ktorá je tak vzdialená ich maďarskému snu. Ja by som urobil to isté. Kto tu nechce žiť, nebudeme ho predsa nútiť aby páchal protištátnu činnosť na tom základe že sa mu tu nepáči žiť a rešpektovať zákony krajiny ktorú nechcel.Po Viedenskej arbitráži z 2.novembra 1938 dal pokyn na násilne vyvezenie časti židovského obyvateľstva (asi 7000 tisíc) na územie, ktoré začali obsadzovať maďarské jednotky. Táto akcia bola veľmi brutálna. Vzápätí po jej spustení ju po intervencii slovenských židov odvolal a vrátili sa naspäť.
AKé?????? Dozvieme sa niekedy? Nepredpokladám.V apríly 1939 stál na čele vlády, ktorá schvaľovala protižidovské nariadenia. Po tom, čo sa stal prezidentom už tieto nariadenia nepodpisoval, lebo nemusel, teda nemal priamu zodpovednosť, ale schvaľoval protižidovské zákony, ktoré prijímal Snem SR.
Čo to je riešenie po kresťansky? Že sa máme prizerať na to ako židia lichvárčia? Ako ty môžeš vedieť čo je kresťanské, keď ku kresťanstvu ani nepričuchneš? Božie prikázania zakazujú kradnúť a klamať. Kto to robí sám na seba privádza trest.Snáď každému je jasné, aké mali tieto zákony a nariadenia dopady, hlavne, že Tiso ešte 14.marca 1939 vyhlasoval, že židovská otázka sa bude v novovytvorenom štáte riešiť, ale určite nie nenávistne, brutálne a surovo, ale po kresťansky.
Tiso zakázal Hlinkovej garde nosiť zbrane a nebol veliteľom HG, nestaral sa o jej činnosť a chod. Tiso nemôže zodpovedať za činy jednotlivcov v HG. Všetci, ktorí porušovali zákony a ľudskosť boli potrestaní, dokonca aj niektorí vojaci na východnom fronte. Samozrejme nie každému sa to dokázalo ale ani dnes sa mnohým vrahom násilníkom či papalášom vina nedokáže a vedu z toho nerobíme.Taktiež Hlinkova garda, ktorá brutálne zaobchádzala a zakročovala proti Židom. Kto bol jej veliteľom ? No predsa Tiso.
Definuj mi antisemitskú propagandu. A napíš konkrétne akú Tiso podporoval.Takisto ako predseda HSĽS priamo či nepriamo zodpovedal za jej surovú antisemitskú propagandu.
Zaujímavý je aj tento fakt: Po Salzburgských rokovaniach sa dostalo väčšej moci radikálnejšiemu krídlu vo vládnom tábore, čo však neznamenalo, že by Tisove krídlo ďalej huževnato nebojovalo o posilnení vlastných mocenských pozícií. Postupne prechádzalo do protiofenzívy, čo sa týkalo všetkých sfér, okrem jednej. Schválne, hádajte ktorej: no predsa židovskej otázky. Tu, ako sa hovorí, vyprázdnilo pole a chtiac-nechtiac súhlasilo, aby sa presadili požiadavky radikálov.
Prezident bol povinný odhlasovaný zákon podpísať. Takže tu nešlo o žiadne chcenie ale povinnsoti prezidenta vyplývajúce z funkcie.Tiso potom už bez pripomienok podpisoval protižid. zákony: v septembri 1940 to bol ústavný zákon, ktorým parlament odovzdal na jeden rok vláde plnú moc pri riešení židovskej otázky a v máji 1942 ústavný zákon, ktorý sankcionoval vysťahovanie židov mimo územia štátu a zároveň ich zbavil občianstva.
Blá blá blá. Nič konkrétne zasa len snaha citovo ovplyvniť čitateľa. Že prezident nerobil nič na ochranu židov je nezmysel, vydával výnimky a zastavil deportácie. Čo je jednoznačne preukázané.Tiso sa nijako nepostavil na odpor voči činom radikálov proti židom, naopak, jeho verejné prejavy často obsahovali antisemitské prvky, pričom sa odvolával na kresťanské učenie.
Tu treba chápať, ako tieto prejavy vplývali na bežných ľudí, pre ktorých bol Tiso obrovskou autoritou, samozrejme, že z jeho titulu prezidenta, ale aj kvôli tomu, že bo katolícky farár, čiže aj morálna autorita. Tieto dôsledky boli katastrofálne.
To som nikdy netvrdil tvrdil som, že židom bolo vzaté čo sami nadobudli nepoctivosťou. V minulosti sa bralo kadekomu ale nikto z toho taký cirkus nerobí ako ty pri židoch. Židia vlastnili 50 percent celkového majetku v štáte čo bolo naozaj neprimerané vzhľadom k ich 4 percentnému zastúpeniu a toto bola celá židovská otázka, 4 percená menšina zbohatlíckych židov, česť výnimkám vlastnila polovicu kapitálu v štáte ktorý nadobudli podvodom. To nie je žiaden hriech ale spravodlivosť keď vieme ako židia k majetku prišli skrze práce Štúra, Vajanského a tisícov ďalších autorov. Čo sa týka zaberania židovského majetku v 1ČSR sa kradli majetky kresťanom a kresťanskej cirkvi / prečo nebľačíš?/ ale aj židom, prečo neplačeš aj na tomto hrobe?Tiso tvrdil to isté, čo tu Ivan, vraj že zaberanie majetku židov nie je zločinom, lebo tým rastie blahobyt Slovákov. Zaujímavá logika, čo ?![]()
Nauč sa čítaťKde som kedy písal, že považujem sochu Svätopluka za fašistickú? Kde som kedy písal, že mi vadí dvojkríž? Kde som kedy písal, že mi vadí ta socha? Jediné čo som kedy povedal na sochu Svätopluka bolo, že bola súčasťou predvolebnej kampane Smeru.
Podobného razenia neznamená, že sa to týka priamo Slaya alebo hughita.IvanSk píše:
pozrime sa kam až vedie bludný rozum niektorých našich spoluobčanov podobného razenia ako tuto slay či hughito.
Výborne, tak mi povedz v čom je moje razenie podobné ako ten článok? Ak v tom, že Svätopluk bol súčasť volebnej kampane Smeru týždeň pred voľbami, tak to áno, to si myslím, a ty si to snáď nemyslíš? A ak si to myslíš tiež, tak potom nie je ten článok podobného razenia ako ty?IvanSk napísal:Podobného razenia neznamená, že sa to týka priamo Slaya alebo hughita.
Ale bola následne nástrojom fašistického režimu a podľa toho je aj hodnotená.KaptMichal napísal:HG vznikla skôr ako sa začala 2. sv. vojna.
Vždy sa mi páčilo, ak niekto používal takéto nezmyselné analógie a naivne si pri tom myslel, ako trafil klinec o hlavičke.Tak nemčina by mala byť zakázaný jazyk lebo ho používali nacisti.
Práve si spravi čo si napísalVždy sa mi páčilo, ak niekto používal takéto nezmyselné analógie a naivne si pri tom myslel, ako trafil klinec o hlavičke.