Aký je rozdiel medzi MODEMOM a ROUTEROM ???

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
pukol23
Novice
Novice
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Aký je rozdiel medzi MODEMOM a ROUTEROM ???

Príspevok od používateľa pukol23 »

Ahojte...mmám taký malý problém... vedel by mi niekdo poradiť aký je rozdiel medzo modemom a routerom ??? a ešte jedna vec... mohol by mi prosím niekdo povedať či táto skrinka
(obrázok)
http://www.t-com.sk/ktz/img/d-link_dsl-2641r.jpg
(link)
http://www.t-com.sk/Default.aspx?CatID= ... &ktzid=817
či je to modem alebo router ? vopred dakujem :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Aký je rozdiel medzi MODEMOM a ROUTEROM ???

Príspevok od používateľa beardie »

DSL WiFi router
co myslis? ;-)
pukol23
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal:
co myslis? ;-)
prepáč ale pozri sa aj čo je potom napísané v tom dlhom texte hned na začiatku :)ale dík aspon za pomoc :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ok, skusim inak

ano, je to router
phodinux
Expert
Expert

Príspevok od používateľa phodinux »

odpoviem na nazov temy, resp. na prvu otazku:

modem je zariadenie ktore ti premiena analogovy signal na digitalny a naopak (analogovy = telefonny, digitalny - elektronicke impulzy)
modemy su stare, pouzivali sa na pripojenie pocitaca k internetu cez telefon

router... no predstav si ze mas doma 3 pocitace a jeden notebook... potrebujes nejake zariadenie ktore ti "rozdeli" internetovy kabel na 3 resp. 4 dalsie... to ti urobi HUB ktory je uz v routeri... a router je ako keby inteligentny HUB, ibaze okrem toho rozdelovania pripojenia ti zabezpeci aj nejaku ochranu (obsahuje firewall) - tj. chrani pred DOS utokmi (jedna z hackerskych technik), mozes si v nom nastavit blokovanie webstranok pripadne portov (sluzieb ako icq, irc, telnet...), dalej ked to je wifi router tak v nom mozes nastavit kto sa na moze pripojit do sieti a kto nie, mozes nastavovat tiez na kazdy jeden pocitac obmedzenie rychlosti pripojenia a dalsie podobne veci...
to su take veci ktore by mal pochopit aj laik... kebyze som mal rozpisovat routre a vsetko okolo toho tak by som zapisal strany a zabralo by mi to hodiny... :)
taketo veci sa vsak tykaju hlavne tych domacich routrov ktore bezne kupis v obchode, nie tych vykonnych ako su napr. cisco routre, tie su "trochu" odlisne

// btw: ak si chces kupit wifi router tak si kup Tenda W3100R+ ( http://www.alza.sk/tenda-w311r-d143252.htm ), kupil som ho uz davnejsie a co sa tyka nastaveni tak je to jeden z najlepsich routrov s akymi som pracoval :)
na malu domacu siet uplne postacuje, avsak ja nemam tcom...
pukol23
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

hehe phodinux dikes za dosť podrobné info ale víš ja som to chcel hlavne vediet lebo som nevedel ci si mam stiahnut program DC++ na nastavovanie routra alebo nie lebo vis ja mam pripojenie cez pevnu linku (sice beztratovu) a vzdy sme to tak mali nevjem to sice na isto ale asi mam cez pevnu linku ... mno a ja mam tento (teda nech už je to čokolvek) zapojený iba do kompu a na wifi sa pripaja bracha s notebookom ale to s tym nema asi nic ja nevem nesom moc v tychto veciach zabraty... a diks ale už mam wifi router.. a ináč to je aj dovod prečo som založil tuto temu, prečo som si nebol isty lebo sa mi zdalo ze modem nevysiela wifi signal ale router ano lenze ked ja mam net cez pevnu tak som z toho uplne na kasu...
phodinux
Expert
Expert

modem je zaroven aj routrom... ale router nemusi mat v sebe modem ;)

aby som to vedel vysvetlit ako a co mate doma by som ale potreboval presnejsi popis ako to mate xD
kebyze daco tak kludne SS Obrázok
Corn Flake
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Corn Flake »

phodinux napísal: modemy su stare, pouzivali sa na pripojenie pocitaca k internetu cez telefon
Dovolím si poopraviť tvoje tvrdenie. Ja sa napájam na optiku pomocou modemu :cookies:
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

a takisto to, co napisal o routri je tak trochu blud :)
phodinux
Expert
Expert

piton napísal:a takisto to, co napisal o routri je tak trochu blud :)

ktore? :) rad si opravim znalosti :)
Corn Flake napísal: Dovolím si poopraviť tvoje tvrdenie. Ja sa napájam na optiku pomocou modemu :cookies:
no hej... sry ospravedlnujem sa... ved ano, modem nemusi premienat len analogovy ale aj opticky signal... ked to neje to iste :D
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

phodinux napísal: router... no predstav si ze mas doma 3 pocitace a jeden notebook... potrebujes nejake zariadenie ktore ti "rozdeli" internetovy kabel na 3 resp. 4 dalsie... to ti urobi HUB ktory je uz v routeri... a router je ako keby inteligentny HUB, ibaze okrem toho rozdelovania pripojenia ti zabezpeci aj nejaku ochranu (obsahuje firewall) - tj. chrani pred DOS utokmi (jedna z hackerskych technik), mozes si v nom nastavit blokovanie webstranok pripadne portov (sluzieb ako icq, irc, telnet...), dalej ked to je wifi router tak v nom mozes nastavit kto sa na moze pripojit do sieti a kto nie, mozes nastavovat tiez na kazdy jeden pocitac obmedzenie rychlosti pripojenia a dalsie podobne veci...
to su take veci ktore by mal pochopit aj laik... kebyze som mal rozpisovat routre a vsetko okolo toho tak by som zapisal strany a zabralo by mi to hodiny... :)
taketo veci sa vsak tykaju hlavne tych domacich routrov ktore bezne kupis v obchode, nie tych vykonnych ako su napr. cisco routre, tie su "trochu" odlisne
no v prvom rade, router urcite nie je inteligentny hub... od hubu ma velmi daleko. Ked uz chces nieco oznacit ako intel. hub, tak to je switch. Podstatou routra je prepajat rozne siete medzi sebou. A to co pises o firewalle je pekne, ale s routrom to tiez nema nic spolocne :) Hoci vela routrov obsahuje aj funkciu firewall. "dalej ked to je wifi router tak v nom mozes nastavit..." preco len wifi router? :) btw, tato funkcia sa vola QoS.
Ale mas pravdu, ze v domacnostiach sa routre pouzivaju len na prepojenie WAN a LAN siete, pricom na LAN sluzia v podstate ako switch...
nemyslel som tym, ze pises uplne bludy, ale len to, ze vobec si nepovedal co je router ;-)
phodinux
Expert
Expert

jaj tak xD ja som to pisal aby to pochopil laik, nie aby v tom geek hladal muchy xD

ano, myslel som ze nato inteligentny hub budes mysliet xD ale napisal som "ako keby" :)
ale ako som vravel... pisal som skor co dokazu tie domace routre
prepajanie sieti je samozrejmost, ale laik nevie co je siet z hladiska sieti :)

btw: QoS pokial viem tak je... laicky povedane "ktore pakety maju prednost" a nema to nic s tym kto sa moze pripojit a kto nie, to je stale zalezitost firewallu
ak sa mylim tak som asi flakal cisco :D mne skor idu prakticke veci ako teoria xD
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

MODEM=MODDEM=MODULATOR-DEMODULATOR.
Vezmeme si signal X.Pre potreby prenosu ho pustime do modulatora.Ten nam z neho spravi signal Y,ktory je mozne prenasat.Prenesieme si ho na pozadovane miesto.Nakolko vsak potrebujeme signal X,tak vezmeme demodulator,ktory nam spravi zo signalu Y opet pozadovany signal X.Tolko ku modemu.
pukol23
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

hehe ludia krásne tu debatujete medzi sebou co ani nevim o com ja som proste chcel iba zopar slov ze ci je tato skrinka http://www.t-com.sk/Default.aspx?CatID=966&section=home mdoem alebo router lebo napisane je tam obydvoje :D "DSL WiFi router" a hned pod tym je "Bezdrôtový ADSL modem a smerovač DSL 2641R..." XD
phodinux
Expert
Expert

a sak to je jasne napisane, je to modem a zaroven aj router (smerovac), dva v jednom ak chces tak :D
Napísať odpoveď