Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

tehla

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal:Ondriáš nie je žiadny predseda KSS, to za prvé
Tak podpredseda, ty sa asi lepšie vyznaš v tych strannickych komunistickych funkciach.

Ale maš pravdu, nechajme to už tak
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Áno, opäť podvedome vytváraš ilúziu, že ja sa lepšie vyznám, lebo som komunista.

Ja som zachytil počas predvolebných relácií, že predsedom je Hrdlička, tak som si za 30 sekúnd na googli overil, či sa nenastali nejaké posuny vo vedení, to je celé.

Zato ty tu niečo prehlasuješ a ani nemáš zistené, holt, nie každý má tu česť vyznať sa v straníckych funkciách. :wink:
Svizer
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Svizer »

V minulosti som bol veriacim, rodicia ma vychovavali s cielom k viere, ale casom sa to zmenilo a stal som sa neveriacim.Velku noc alebo Vianoce oslavujem uz len kvoli rodine a zo zvyku.

Nabozenstvo a cirkev je podla mna jeden velky podvod a cirkev povazujem za rovnako velkych zlodejov ako je kazda vlada.
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

svizer: čo zmenilo tvoj pohľad na Boha, vieru? O tom, že sú dnešné cirkvi prehltené zlodejmi, chuligánmi a podvodníkmi, ktorí sa chcú len nabaliť, snáď nik nepochybuje. Z vlastnej skúsenosti ale viem, že je v cirkviach aj dosť ľudí, ktorí robia svoju prácu podstivo, veria tomu čo robia a robia kusisko užitočnej práce s deťmi a mládežou (vďaka nim mnoho mladých detisiek nechodieva v piatky chlastať do krčiem, má celkom slušnú morálku a slušnosť, detiská a mladí chcú robiť niečo pre spoločnosť... no o tejto práci ti v tv Markíza/JOJ nepovedia)
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko:
podstivo
? :) Hodím ťa sem ! :lol: :arrow: http://www.hojko.com/gramaticke-okienko-t17480.html

To, že existujú dobrí ľudia v cirkvi nič nedokazuje, ak sa teda pýtame tú najpodstatnejšiu otázku.

Boh tak, ako ho opisujú všetky náboženstvá sveta zaručene nejestvuje, o tom som presvedčený.

Potom je tu druhé, vyššie štádium, to je ten filozofický a metafyzický princíp o ktorom sa môžeme baviť a diskutovať, ale to nie je žiadny dôkaz akéhokoľvek náboženstva (napr. kozmologický argument).
Svizer
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Svizer »

Stoporko, asi zivotna skusenost, zivot na Slovensku, neskor zivot v USA a Svajciarsku, potom opat na Slovensku.Zijes a si vychovavany k laske k Bohu, rano aj vecer sa modlis a tvoj zivot je rovnaky, dokonca zly, horsi, najhorsi, je to zo dna na den horsie, zivotne ci rodinne tragedie, zla situacia a zabezpecenie, si presvedcovany ze sa to vsetko zmeni len musis verit, ty veris a nic sa nedeje, len sa to zhorsuje. Potom sa rozhodnes pre radikalny krok, doslova ujdes z republiky a spoza mora sa smejes na vetach "Kto nestoji na chodniku nemiluje republiku", miesto modlenia a dufania zacnes na sebe pracovat,zacnes na sebe makat,pocit tuzby a viery zmenis na tvrdu a poctivu pracu, zacnes zarabat, vsetko sa lepsi az to dotiahnes tam kam si chcel.To vsetko bez viery a bez modlenia, len vdaka sebe a vdaka tvojej praci. Darmo ti niekto bude hovorit, ze sa Boh obratil k tebe a ze ti pomohol pretoze aj tak vies, ze v tom case si uz o existecii Boha mal pochybnosti a prestal si s vierou, vies ze vsetko si dosiahol len svojou tvrdou pracou a vdaka tomu si si kupil dom, auto, zalozil rodinu a vies, ze to nie je vdaka modlitbam.

Isteze zivot niekde na dedine je iny ako ten mestsky,na dedinach este stale funguje spolunazivanie, nedelne navstevy kostola, ale mladez to robi aj tak uz len z donutenia rodiny a mozno zo zvyku pretoze v dnesnej informatizovanej spolocnosti kde su vsade okolo nas pocitace a ine technicke hracky asi nikto nema zaujem sediet v kostole, potom ist kosit rolu, vecer si citat knihu pri svieckach a podobne.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Hughito: sorry za ten preklep :D Ale tak, aspoň sme sa pobavili :)

Aký filozofický a metafyzický princíp? Čo je to kozmologický argument? Nehnevaj sa na mňa, mohol by si mi vysvetliť o čom si písal? Ja sa snažím žiť jednoduchú vieru bez rôznych vyfikundácií v podobe "tajomstiev premieňania vody na krv" a podobne - v zložitých filozofických úvahách sa neorientujem a oddávam sa im len v spoločnosti priateľov a dobrej fľaše vínka.

Svizer: plne chápem tvoj príbeh - už som ich za svoju kariéru bútľavej vŕby počul desiatky podobných. No uvedom si, kde sa stala chyba: viera v Boha nie je o tom, že budeš doma dennodenne kľačať na kolenách, prosiť Boha o peniaze a ráno ich najdeš v schránke. Viera v Boha je o morálnom postoji k životu, o postoji k druhým a predovšetkým o duchovnom svedomí.

Vylučuje sa snáď nasledovné: denne chodiť do roboty, zarábať financie, tvrdo na sebe pracovať a súčasne veriť v Boha?

Ja som z mesta (aj keď som asi ako jedno z mála detí môjho ročníka pásol zamladi husy a ovce :D ), na mládež už dlhé roky chodím v meste a vravel som o mestských deťoch, ktoré osobne poznám. Je úžasné sledovať, ako viera v Ocka pozitívne formuje postoje a náhľady -násťročných, resp. detí a mládeže.
Taký príklad zo života: Moji spolužiaci zo základky počas strednej trávili každý piatok v podniku, prechlastali každé vreckové/výplatu. Ich oblasť záujmu bola hlavne o alkohole, móde, freecoolin veciach...proste štandartní mládežníci. Ja som v piatok namiesto alkoholických vtipov počúval témy na mládeži. Oni sa o ľudí, čo boli v triede "out" absolútne nezaujímali, robili si z nich posmech. Kresťania z našej triedy sa im snažili pomôcť, spriateliť sa s nimi, zapojiť ich do života. Oni cez prádzniny chodievali zarábať na Cyprus, ja som učil deti vzťahu k prírode a slušnému chovaniu k iným na táboroch. Kto z nás bol pre slušnú spoločnosť užitočnejší? Nechcem sa chváliť ani robiť lepším, viem aké mám chyby a že ich nie je málo :D No chcem poukázať na to, že skutočné živé kresťanstvo má obrovský prínos pre fungovanie slušnej spoločnosti a formuje slušných ľudí.

Keď vravíš o tom, že len tvrdou prácou sa dá v živote niečo dosiahnuť - plne s tebou súhlasím. No verím tomu, že keď sa k tvrdej práci človeka pripojí aj ono povestné "šťastie" pod ktorým ja rozumiem Boží zásah, tak sa človeku darí ešte o kúsok lepšie a život ide ľahšie, nie?
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko ide o to, že podľa mňa je baviť sa o bohu v teistickej rovine absolútnym nezmyslom.

Sú ale aj omnoho lepšie "náboženské" argumenty, ktoré sa však už nedajú aplikovať na teistickú predstavu, ale na deistickú relatívne áno.

Napr. ten kozmologický argument som pochopil tak, že každá vec, ktorá vznikne (alebo dej) má svoju príčinu.
Dnešná veda sa celkom zhoduje na tom, že Vesmír ako taký, mal počiatok. Teda, začal. A prečo musí mať aj príčinu. No a tu je priestor pre veriacich, aby za neznámu x dosadili najvyššiu inteligentnú bytosť.

Mám voči tomu výhradu, v zmysle toho, že to je dôkaz nepriamy a navyše, naše chápanie vývoja v vzniku Vesmíru nie je konečné.

Alebo napr. taký teleologický argument, ktorý prijal v posledných rokoch života celoživotný aktívny ateista Anthony Flew :arrow: http://jezuiti.sk/blog/bohje/2010/zomre ... y-ateista/
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - teistická, deistická a neviem aká rovina: do filozifie sa nevyznám a netuším o čom vravíš, v čom je tam rozdiel...

Vďaka za osvetlenie pojmov teleologický argument a deistickej predstavy Boha.

Tomu "známemu ateistovi" držím palce, až sa stretne s Bohom tvárou v tvár. Nech je voči nemu Ocko milostivý.

Pre mňa osobne to, čomu verím, plne súhlasí s mojim poznaním či už po stránke vedy (stvorenie, inteligentný dizajn, riadená evolúcia...) alebo po stránke toho, čo každý deň zažívam (modli sa a pracuj) - som Kresťan a som s tým plne spokojný, nemenil by som to za nič na svete :) Ten pocit, že mám za sebou "big Daddyho" ktorý ma nekonečne miluje, je na nezaplatenie :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Ten pocit, že mám za sebou "big Daddyho" ktorý ma nekonečne miluje, je na nezaplatenie
Krásna ilúzia, dobré placebo. :wink: Ja som však realista a preto viem, že takýto big daddy je len obrazom mozgovej projekcie.

Pokiaľ to je v osobnostnej rovine, nemám s tým problém, vadia mi inštitucionalizované náboženstvá a ich prienik do verejného života :arrow: snaha o ovládanie.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

hughito napísal:Ja som však realista a preto viem, že takýto big daddy je len obrazom mozgovej projekcie.
Je rozdiel mysliet si, ze nieco vies a nieco naozaj vediet. Mam za to, ze v tomto si isty nemozes byt, mozes si sice utvarat nazory podla vlastnych skusenosti a podla uz existujucich teorii, ktore tento tvoj pohlad podporuju, ci su vsak samy pravdive, to vediet nemozes. (Ze je niektora teoria prijatelnejsia nez ina, z nej este fakt nerobi)
hughito
Redeemer
Redeemer

Ježíííši :) , ako tento argument nenávidím.

Veď to nie je argument, to je hovadina. :smt006

Keď psychicky chorý človek vidí duchov, alebo čo ja viem čo a ja poviem, že to je určite blbosť, tak aj na tento príklad aplikuješ svoj argument ?

Alebo ak budem tvrdiť, že Ivo Benda so svojimi stránkami a obrázkami je určite (isto) obyčajný podvodník a žiadny Aštary Šerany nie sú, tak aj na tento príklad aplikuješ svoj argument ?

Ak poviem, že je určite blbosť ako lampa, keď nejakí domorodci v pralese uctievajú duchov stromov, tak aj....

Aký je rozdiel medzi týmito tvrdeniami a tvrdením Stoporka ? Alebo keby som ja tvrdil, že verím na špagetové monštrum ?
V podstate nijaký, jedno má dlhšiu či kratšiu históriu či viac alebo menej "priaznivcov". To je všetko.

Takže, aj na tieto mnou uvedené príklady budeš taká tolerantná a uplatníš svoj argument ako hrom ?

To, čo si tu predviedla je relatizovanie a to sa mi nepáči. To by sme sa rovno mohli na všetko vykašľať, lebo čo ak... :roll:
nauraa
Medium Star
Medium Star

No moment, preco zachadzas hned do extremov? Preco sem tahat psychicky chorych ci Bendu? Ak niekto tvrdi, ze veri na duchov a ty mu na to povies, ze je to urcite blbost, je to to iste ako by si mu povedal, ze vies, ze je to blbost a duchovia neexistuju? V pripade, ze ano, ako si k tomuto tvrdeniu prisiel? Rovnako ako ked tvrdis, ze vies, ze Boh je projekciou mysle. Na zaklade coho to tvrdis? Mozes sa odvolavat len na teoriu, ktora to tvrdi, pretoze naozaj pochybujem, ze si k tomu dosiel nejakym inym, skutocne relevantnym sposobom. Ta teoria ale nie je jedina, podla coho si vyberas, ktora je ta spravna? Odkial beries tu istotu? Len podla toho, ze ti to zapada do tvojho pohladu? Ignorujes tak ale ine moznosti, ktore su mozno na rovnakej urovni, ako ta tebou prijimana. Robis rovnaku chybu ako ked si tvrdil, ze povod nabozenstva je v animizme, co nie je pravda, pretoze - znova - tych teorii o jeho povode je viac.
Ak ty budes tvrdit, ze veris na spagetove monstrum, tak v tom vidim urcity rozdiel, nez ako by si tvrdil, ze vies ze spagetove monstrum existuje.
hughito
Redeemer
Redeemer

Myslím si, že Stoporko vy povedal, že vie, že "tam hore" je Otecko.

Samozrejme, ak chceme takto doslovne relativizovať, tak by sa to dalo aplikovať úplne na všetko.

Čím iným ako projekciou mysle môže byť boh, alebo aj tí duchovia ? Nie je dôkaz: rukolapný, opakovateľný, verifikovateľný o tom, že boh alebo duchovia existujú ?

To nie ja si vyberám, ale tí ľudia, čo veria na tieto veci (a v tomto prípade hlavne tí duchári) si vyberajú a prifarbujú všetky skutočnosti do svojej farby.

Ja keď poviem, že duchovia neexistujú, tak to môžem podoprieť tým, že neexistuje jediný dôkaz o tom, ktorý by ma presvedčil o opaku.
Má takýto "tromf" človek, ktorý verí na ducha alebo Boha ?

Samozrejme, že 100 % to akože napísať nemôžem, ale na takéto slovné hrátky sa nechcem hrať.

A vôbec neviem, prečo sa táto otázka "100% pravdivosti a možnosti dokázateľnosti" aplikuje len na Boha.
Prečo toto neaplikujú tí ľudia aj keď sa jedná o Iva Bendu. Nad tým sa každý zasmeje a povie si, aký je to dement. A akým právom ? Má istotu, že nehovorí pravdu ? :roll:
Ak sa však jedná o Boha, tak už je situácia opačná. Veď to tak je, ty to nevidíš ? Nepríde ti v tom niečo zlé ? A práve to sa mi nepáči, že náboženstvá majú privilégium, a to také, že ich "musíme" rešpektovať. Musíme rešpektovať, že niekto verí na to, že ktosi pred 2000 vstal z mŕtvych.
Každý normálny a racionálne uvažujúci človek musí uznať, že nič takéto nie je možné. Či nie ? Čo ak ? :roll:

Toto ma vždy fascinovalo, ako dokážu veriaci doslova do krvi veriť na totálne nezmysly, ktoré navyše nie sú absolútne ničím hodnoverným podložené. Absolútne ničím.

A toto ja mám rešpektovať a tváriť sa, že je to normálne. A potom zaklopú na dvere jehovisti a v tom prípade si už môžem pomyslieť, akí sú to pomätení fanatici. Alebo, ak stretnem bandu háre-krišnovcov počas ich "pochodov" po mestách. Tam je dovolené pomyslieť si o nich, že majú totálne vygumované mozgy.

Ale spochybňovať kresťanstvo, existenciu neba a pekla, nanebovzatie Ježiša a stovky pod. vecí, to sa nepatrí a vždy sa vynoria apologéti.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Predsalen relativizovat v rovine nabozenstva mi pride nutnejsie nez v oblastiach inych. To ale nie su slovne hratky, to je poukazovanie na detaily... Neviem, preco sa to aplikuje len na Boha a nie aj na Astara... Ludom asi pride normalnejsie zaoberat sa Bohom snad kvoli jeho niekolkotisicrocnej tradicii (a s nou spojenymi suvislostami) co nie je vobec zanedbatelny fakt. Naopak, Benda sa s Astarom objavil v nabozensky natolko pluralitnej dobe, kedy su ludia rezervovanejsi - co sa konieckoncov v sucasnosti prejavuje aj na vztahu k samotnemu krestanstvu (dochadza k synkretizmu, detradicionalizacii, deinstitucionalizacii, individualizmu...) ale domnievam sa, ze prave kvoli spominanej tradicii je stale zive aj u dnesnych ludi a pride im prijatelne. A ze sa vynori niekto, kto obhajuje krestantvo, je predsa hlavne z kontexu poctu jeho vyznavacov pochopitelnejsie, nez ze sa objavia ludia zastavajuci Vesmirnych ludi. Z mojho pohladu sa mi ale zda zvlastne, preco ti robi problem respektovat niekoho vieru. Respekt je to najmenej co mozes urobit, nikto ti predsa neprikazuje tomu verit.
hughito napísal:Ja keď poviem, že duchovia neexistujú, tak to môžem podoprieť tým, že neexistuje jediný dôkaz o tom, ktorý by ma presvedčil o opaku.
Nie ze by neexistencia tebou prijimaneho dokazu dokazovala absolutnu neexistenciu nejakeho duchovneho bytia, ale - ako by si si predstavoval naozaj doveryhodny dokaz existencie Boha alebo duchov?
hughito
Redeemer
Redeemer

Nauraa, pre krista :) , argumentovať časom ? Veď to je nezmysel. Pozrime sa na egyptských bohov, ako dlho "žili". A ako dopadli ?

Budem voľne parafrázovať dva výroky, prvý je od Dawkinsa, na autora druhého si nespomeniem.

"Čo sa týka Zeusa a gréckych bohov, sme ateisti všetci."

"Každého boha zabil čas, zabije aj vášho".

Alebo teraz akože najväčšiu pravdu má hinduizmus, lebo je najstarší ? Asi áno, veď je tu dlho a ľudia naň dlho veria, asi má pravdu "on".

Benda, Šeran...ja chápem, ale ja som narážal na tu podstatu, na to, čo všetky tieto skupiny tvrdia a na akých základoch. A tam je jedno, či to tvrdia rok alebo 2000 rokov. Princíp je rovnaký.

Pozri, ja nemám problém rešpektovať vieru, napr. takého Stoporka, v tom zmysle, že mu ju nijako nebudem brať, ani násilne, ani iným spôsobom (ak by som mal také prostriedky) - proste, nech si verí na čo chce.

Ale odmietam ju rešpektov v takej miere, že by som mal voči jeho viere, alebo kohokoľvek iného, zachovávať akúsi úctu, nepoužiť žiadnu kritiku. To odmietam, vyhradzujem si právo ohodnotiť vieru každého občana, takisto, ako napr. pri názore na jeho politické zmýšľanie, čo konieckoncov, nemá takú imunitu, že ? Prečo asi...
Nie ze by neexistencia tebou prijimaneho dokazu dokazovala absolutnu neexistenciu nejakeho duchovneho bytia, ale - ako by si si predstavoval naozaj doveryhodny dokaz existencie Boha alebo duchov?
Jednoducho taký, aby nebolo pochybností o tom, že to tak je. Forma ma nezaujíma. Dôkaz priamy, verifikovateľný, opakovateľný.

Posielam sem aj svoj článok, ktorý som napísal pre portál ateizmus.sk

Kód: Vybrať všetko

Niektorí dnešní veriaci kresťania oprášili známy pojem – bojovní ateisti. Okrem toho, že ich spájajú s komunistickou (boľševickou) ideológiou a nelogicky ateizmu vyčítajú smrť miliónov životov, ktorých mal tento totalitný režim na svedomí, tak týchto ľudí označujú ako jednostranných, často militantných či domýšľavých (v zmysle presvedčenia o svojej jedinečnej pravde), ktorí veriacich radi urážajú, osočujú, atď.

V našej spoločnosti panuje akási klíma prehnanej ohľaduplnosti voči náboženskej viere (čo napríklad v Írsku vyústilo do úplnej absurdnosti – zákon proti rúhaniu). Nikto nepovažuje za zlé či nemorálne ak niekto kritizuje napríklad politické strany či názory niekoho iného (a vyjadruje tým pádom názor vlastný). Nikto nepovažuje za zlé, ak na verejnosti  prezentujú svoje názory napríklad zástancovia globálneho otepľovania a ich popierači, zástancovia jadrovej energie a ich „zelení“ oponenti, ak sa sporia zástancovia platformy MS Windows a Linux či predstavitelia jednotlivých politických strán vo svojom predvolebnom boji. Sloboda názoru a prejavu je zachovaná, každý má právo vyjadriť svoj názor, čo je mimochodom zakotvené aj v Ústave SR (aj keď o tomto by sa dalo diskutovať hlbšie, čo je však mimo témy).

Naproti tomuto všetkému je považované  za neslušné (a nemorálne)  polemizovať  s náboženskými založenými ľuďmi, spochybňovať ich „svätú“ vieru (obvykle to označujú ako doslovný útok na ich osobné práva či vyznanie) a celkovo sa kriticky vyjadrovať k týmto otázkam. Navyše je to takto vnímané len jednostranne: keď ateista argumentuje proti opodstatnenosti viery veriaceho. Naopak, keď cirkevní hodnostári alebo obyčajní veriaci urážajú ateistov a považujú ich postoj za niečo abnormálne, či rovno týchto ľudí posielajú do večných pekelných lovíšť, nikomu to nevadí (samozrejme, okrem ateistov, ktorí sa, prirodzene, bránia). Niektorí veriaci dokonca odsudzujú, keď sa „bezbožní“ ateisti vôbec vyjadrujú k témam ako Boh či posmrtný život. Vraj o týchto veciach nič nevedia. Čo sa však týka znalosti o skutočnom Bohovi, sme všetci rovnakými „odborníkmi“.

Nevidím nič zlého na to, ak sa tieto iracionálne predsudky nerešpektujú. Náboženstvo je svetonázor ako každý iný a nie je to žiadna nedotknuteľná svätá krava, na ktorú sa nemôže ani siahnuť.  Nie je nič neslušného ani nemorálneho na tom, argumentovať v prospech svojho svetonázoru a poukazovať na nezmyselnosť či nelogickosť svetonázoru iného. Faktom zostáva, že je plným právom veriacich sa vyjadrovať k našej neviere takisto, ako je našim plným právom vyjadrovať sa k viere veriacich. Nie je na tom nič neslušné, nemorálne ani netaktné.
:arrow: http://www.ateizmus.sk/index.php/ateizm ... ni-ateisti
nauraa
Medium Star
Medium Star

Hughito moj mily, pokial sa nenaucis rozumiet pisanemu textu, tak sa nikam nedostaneme. Neargumentujem casom z dovodu snahy poukazat na pravdivost existencie zidokrestanskeho Boha. Hovorim o jeho siahodlhej tradicii, ktora sa vyvijala aj v nasom prostredi, preto tvrdim, ze mi pride normalnejsie, ze su ludia v nasej spolocnosti viac ovplyvneni tymto Bohom (nez Astarom ci hinduizmom, ktori tu tradiciu nemaju) a preto sa nim aj zaoberaju. Ja nikde - zdoraznujem NIKDE - nehovorim o tom, ktore nabozenstvo ma alebo nema pravdu. To, ze hadzes Astara a Boha na jednu kopu z dovodu, ze ide o rovnaky princip, takisto nie je najstastnejsia volba argumentacie. Nabozenstva nie su take jednoduche, aby sa dali takto svojvolne zhrnat do podobnych zaverov.
Na kritiku samozrejme mas pravo, rovnako tak na vlastny nazor, to ti nik neberie, pokial viem, nikto sa tu ani nevyjadril, ze to robit nemas (ak je to v ramci istej slusnosti, co si myslim, ze by mal byt v komunikacii standard...) K tym vyrokom som sa uz raz vyjadrovala a opakovat sa nemienim :)
haha11
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa haha11 »

nauraa napísal:

Neviem ako hughito, ale pre mňa dôkaz (nevyvratiteľný) o existencií Boha, anjela prípadne ducha je, že by som citil jeho vnútornú silu (energiu) prípadne by som komunikoval pánom Bohom na mimozmyslovej úrovni. Človek musí takýmto veciam veriť, prípadne zažiť, aby sa nad týmito slovami nechýtal za hlavu :slap:.
hughito
Redeemer
Redeemer

Neargumentujem casom z dovodu snahy poukazat na pravdivost existencie zidokrestanskeho Boha. Hovorim o jeho siahodlhej tradicii, ktora sa vyvijala aj v nasom prostredi, preto tvrdim, ze mi pride normalnejsie, ze su ludia v nasej spolocnosti viac ovplyvneni tymto Bohom
Ale to je úplne jedno, samozrejme, že sú viac ovplyvnení. To však nič nedokazuje na pravdivosti.

Ja mám zas pocit, moja milá, že tebe uniká podstata toho, proti čomu sa ja ohradil, keď si napísala prvý príspevok na túto tému.
Takisto sa opakovať nemienim, všetko som sem napísal a za všetkým si stojím.
nauraa
Medium Star
Medium Star

hughito napísal:To však nič nedokazuje na pravdivosti.
To bude najskor tym, ze ja sa tu ziadnu pravdivost nesnazim dokazovat (ako som spominala v predoslom poste...)
Napísať odpoveď