Minimálne to dokazuje, že čosi také je možné
Dokazuje to, že to bolo možné v tej chvíli a za takých podmienok, v akých by sa to stalo, nie, že to bolo možné aj pred x rokmi.
To ako keby si napísal, že to, že sme sa pred x rokmi presvedčili o tom, že človek dokáže na nejakom stroji lietať dokazuje to, že lietať sa kľudne mohlo aj pred 3000 rokmi a využili by sme nejakú grécku báj. Aplikovali by sme to na ňu a tvrdili by sme, že je pravdivá a stalo sa to.
Ale tak to je všetko len hypotetizovanie a keby keby.
Mňa nezaujíma nejaký môj praprapredok, ja dnes
viem, že moja mama má mozog, ja v to neverím. Keby ho nemala, tak by tu "nebola".
To naozaj nie je dobrý argument. Napr. takisto
viem, že v mojej krvi mám červené a biele krvinky, aj keď som ich nikdy nevidel a ani sa nechystám.
Naozaj sa červené krvinky a mozog nedajú dať do rovnosti s Bohom, čo sa "viery" v ne týka.
Presne tak, ty svojho Boha nedokážeš, lebo sa to dokázať nedá. Naopak dokázať existenciu mozgu mojej mami sa dá. A v tom je ten rozdiel, ja nepotrebujem veriť na niečo, čo sa nedá dokázať.
Samozrejme, že ak si dosadíš do svojho konceptu vnímania sveta niečo tak neuchopiteľné a "tvarovateľné" ako je "Boh", tak ti je všetko "jasnejšie." Ty si s ním môžeš robiť čo chce, dosadiť ho kam chceš a pripísať mu čo chceš, lebo je to subjekt, ktorý je neuchopiteľný, neoveriteľný a preto sa s ním tak ľahko narába.
Ty sa z bohom rozprávaš. Ok, ale to je len tvoj pocit, tvoja subjektívna "realita", ktorá nič nedokazuje a pre mňa je tvoje rozprávanie sa s Bohom na rovnakej úrovni, ako keď sa nejaký blázon zavretý na psychiatrickej liečebni rozpráva so svojím imaginárnym priateľom.
Videl si démona ? Kde ? Akého ? Aký máš na to dôkaz okrem toho, že ty si myslíš, že si ho videl ?
Na toto existuje aj termín (teda skôr diagnóza), ak sa nemýlim, tak je to termín démonománia a je to vlastne psychóza. Určite vieš, čo to psychóza je, ak nie, tak predkladám rýchlu poučku z wikipedie:
Kód: Vybrať všetko
Psychóza je všeobecný psychiatrický termín, ktorý je označenie pre výrazný odklon od spôsobu vnímania a/alebo správania psychicky zdravého jedinca. Všeobecne je pre ňu charakteristická porucha kontaktu s realitou, apatia, prežívanie dezorientovanosti vo vzťahoch, bludov až halucinácií, často bizarné presvedčenia (najmä grandiózne a/alebo paranoidné bludy) ale, aj naopak prílišná dôvera k iným (naivita), entuziazmus a prehnaná ambicióznosť, ale aj depresia, latentný útlm, zmeny osobnosti a správania.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Psych%C3%B3za
a nie som na tomto svete jediný
O tom nepochybujem. Takisto x ľudí v stredoveku, ale aj neskôr bolo presvedčených o tom, že "tie" ženy (aj muži) sú bosorky/bosoráci.
http://www.ateizmus.sk/index.php/ateizm ... z-amesbury
LuksKE to takisto dobre opísal.