Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa hughito »

Pinhead napísal:tehla, len v súvislosti s tým miernym a pacifistickým Ježišom Kristom (ktorý na rozdiel od hinduistov nedrží zbrane):
„Kto nemá meč, nech predá plášť a kúpi si ho.“ Ježiš Nazaretský, Lukášovo evanjelium 22:36
Áno, to je presne to. Pridávam: "Nenazdávajte sa, že som priniesol mier na zem, nepriniesol som mier, priniesol som meč." (Mt 10, 34).

Keby som sa však zahral na tehlu, nájdem x iných ježišových "citácií", kde hovorí o mieri a láske. Je to absurdné.

Stoporko: O Sokratovi toho vieme veľa, bola to jedna z najvýznamnejších osobností tej doby, je o ňom veľa prameňov. Takisto o ňom vieme najviac od jeho žiaka, Platóna. Či spochybníš aj Platóna a Aristotela (zase jeho žiaka) ?

A hlavne, Sokrates bol "obyčajný" človek, nebol žiadny náboženský vodca a hlavne nechodil po vode, neoživoval mŕtve zombie a nevstával z mŕtvych.

Židov sem neťahaj (je to pohodlné opäť všetko zas hodiť na židov), ty si tu sám za seba, tak mi podaj dôkazy toho, že Ježiš bol taký a robil to, čo je opisované v evanjeliách.

Veď je takmer problém len potvrdiť existenciu tej osoby z iných zdrojov ako Biblia.
Táto kniha ešte čaká na mojej poličke na prečítanie, ale bude to určite zásadný zdroj nových informácii a pohľadov na túto vec: :arrow: http://www.martinus.sk/?uItem=37325
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Ja existenciu sokrata, platóna a iných filozofov nespochybňujem. Len som chcel poukázať na človeka, o učení ktorého vieme len z diela jeho žiaka - sám nič nenapísal.

K tomu chodeniu po vode, oživovaniu mŕtvych a podobne: keď viem, čoho sú schopní dnešní liečitelia, tak nemám problém pochopiť, že niekto mocnejší ako obyčajný človek môže vzkriesiť mŕtveho. :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja existenciu sokrata, platóna a iných filozofov nespochybňujem. Len som chcel poukázať na človeka, o učení ktorého vieme len z diela jeho žiaka - sám nič nenapísal.
Toto je síce pravda, ale tu ide o to, že to, čo je o ňom napísané sa nijako nevymyká našim dnešným fyzikálnym zákonom či životným procesom, čo sa nedá povedať o opisoch Ježiša a jeho skutkov.
K tomu chodeniu po vode, oživovaniu mŕtvych a podobne: keď viem, čoho sú schopní dnešní liečitelia, tak nemám problém pochopiť, že niekto mocnejší ako obyčajný človek môže vzkriesiť mŕtveho.
Dnešní liečitelia vedia liečiť na základe placeba a autosugescie, v lepšom prípade s nejakými bylinami a tak z toho "logicky" vyplýva, že pre Ježiša nebol problém vstávať z mŕtvych a chodiť po vode. :smt006
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nie, nepochopil si ma. Vravím, že pokiaľ obyčajný človek je schopný vyliečiť chorobu, tak potom Boh v ľudskom tele môže byť schopný "omnoho väčších divov" :)

Chceš mi tvrdiť, že Ježišovo UČENIE sa vymyká našim poznatkom, fyzikálnym zákonom...? To, že niektoré jeho skutky také boli, s tým nikto nič nenarobí. Možno sa za pár storočí budú naši prapraprapotomkovia smiať na tom, ako sme nedokázali v 21. storočí chodiť po vode a kriesiť mŕtvych, lebo pre nich to bude bežná vec. Už som tu raz niekde písal moju definíciu zázraku: v danej dobe nepochopiteľná, nereálna vec. Pred pár sto rokmi ľudia umierali na bakteriálne choroby vo veľkom. Keby niekto v tej dobe niekoho uzdravil, tiež by to bol pre nich zázrak, lebo si niečo také nevedeli predstaviť. Dnes máme penicilín a je to pre nás bežná vec. Skús si predstaviť, aký poprask by si spôsobil, keby si sa prešiel stredovekým mestom v dnešnom aute :) Vidíš o čom je zázrak? Kriesenie mŕtvych je holt ešte stále zázrak aj pre nás. Keď raz budeme schopní všetkého, čoho bol schopný Ježiš v Biblii, Boh sa postará o niečo nové, čomu zas nejaký Hughito o pár storočí nebude veriť, neboj.
hughito
Redeemer
Redeemer

nie, nepochopil si ma. Vravím, že pokiaľ obyčajný človek je schopný vyliečiť chorobu, tak potom Boh v ľudskom tele môže byť schopný "omnoho väčších divov"
Dobre, ale to sú len také reči, najprv by si musel dokázať existenciu toho Boha.

Ježišove učenie nie (tu sa však dá spýtať, že čo vlastne také revolučné on učil ? ), ale jeho skutky a "prejavy" áno.

Inak tie tvoje analógie nedávajú zmysel. Dalo by sa aplikovať na tie tisíce iných bohov, ktorí taktiež "dokázali" robiť to a hento.

Aj keby za rok niekto dokázal chodiť po vode, či vstať z mŕtvych (čo sa ale nestane), tak to nijako nedokazuje pravdivosť Ježišových "vraj" činov.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

"Aj keby za rok niekto dokázal chodiť po vode, či vstať z mŕtvych (čo sa ale nestane), tak to nijako nedokazuje pravdivosť Ježišových činov." Minimálne to dokazuje, že čosi také je možné :)

Uvedomuješ si, že až do čias prvej pitvy ľudstvo len verilo, že máme niečo v hlave? Teda praprapraprapredok Hugita len veril, že jeho mama má mozog. Ty si to môžeš len myslieť a domýšľať na základe toho, že iní príslušníci toho istého živočíšneho druhu majú mozog a tak by zrejme mala mať mozog aj tvoja mamina. To je ale dôkaz existencie jej mozgu jak prasa, však? :D

Už sme sa tu raz viacerí zhodli, že existencia Boha sa dokázať nedá - buď tomu veríš a potom ti kopa vecí začne dávať konečne zmysel, alebo neveríš a chodíš v začarovanom kruhu otázok a odpovedí produkujúce ďalšie otázky a odpovede. Môžem ti argumentovať tým, že ja sa s Bohom rozprávam, no ty tomu môžeš len veriť alebo ma vyhlásiť za blázna a schizofrenika, ktorý sa autosugesciou presviedča o existencii nadprirodzenej bytosti a duchovného sveta. Ja ti na to môžem argumentovať tým, že som videl démona (a nie som na tomto svete jediný), na čo mi ty povieš že si buď vymýšľam alebo že to aj tak nič nedokazuje. A tak stále dokola...vidíš ten bludný kruh? Ale aj tak vždy rád v tejto diskusnej téme podebatujem, lebo je rozumné poznať názory a pohľad "opačnej strany," keďže nikto z nás nemá patent na pravdu a skutočnú pravdu pozná len Boh (ak existuje) alebo nikto (ak Boh neexistuje) :)
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Stoporko:
buď tomu veríš a potom ti kopa vecí začne dávať konečne zmysel, alebo neveríš a chodíš v začarovanom kruhu otázok a odpovedí produkujúce ďalšie otázky a odpovede.
áno, kopa vecí ti začne dávať zmysel ak za každú neznámu "x" dosadíš Boha, ale nie sú to relevantné odpovede na otázky, na ktoré ty odpovedáš bohom. Ale ak neverím, tak sa snažím nájsť skutočnú pravdu daného problému (aj keď nie vždy je to možné), ale snažím sa, idem kúsok po kúsku, rozoberám také, hentaké možnosti aby som sa dostal k odpovedi, máš pravdu možno sa dostanem do kruhu otázok a odpovedí z ktorých plynú dalšie otázky na kt. treba odpovedať ale idem si za svojim cieľom nájsť pravdu a neuspokojím sa s nejakou naprirodzenou bytosťou ktorá si zmyslela že to tak bude, tak to tak funguje.

Ale v prípade ako je existencia/neexistencia Boha sa jednoducho skutočnej pravdy človek nedopátra. Tým čo som písal vyžšie som mal namysli bežné situácie kt. sa dejú každý deň, ako napr. človek prežije ťažkú autonehodu, rodina je veriaca tak to hneď rodina pripíše Bohu (to je to tvoje dosádzanie boha za "x"). Ale vyšetrovanie ukáže že prežil vďaka tomu že ešte pred nehodou stihol strhnúť volant a zabránil tak väčšiemu nárazu. dajme tomu. (to je to moje hľadanie pravdy) :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

LuksKE: a teraz mi povedz, v čom sa tie dva postoje ohľadom autonehody líšia? Dotyčný prežil, lebo mu Boh pomohol spraviť úhybný manéver - možno bolo treba otočiť volantom skôr ako je reakčný čas človeka...whatever si vymysli. Toto je všetko len príklad. Ja nedosádzam za všetko "x" Boha, ale vidím v tom Božie pričinenie. Niečo ako známe "pomôž si človeče a aj Boh ti pomôže." Keď zložím nejakú skúšku a v indexe mám nejaké písmenko, tak som štastný ako blcha. Ďakujem Bohu, že mi dal silu vydržať sa učiť a že hodnotiaci bol milosrdný. Vieš čo chcem povedať?

K tomu hľadaniu pravdy: som rád, že si si sám priznal, že nie vždy je možné ľudskými metódami dopátrať sa k pravde. Mám rád vedu a tiež hľadám odpovede na mnohé svoje otázky. No po ich zodpovedaní ma jednak privedú na nové otázky a jednak vidím, ako je naše vedecké poznanie prádzne a neúplné bez prítomnosti "niečoho vyššieho" - nech je to kresťanský Boh alebo niečo nadprirodzené, nejaká sila, entita... Lebo veda opisuje ako veci fungujú, z čoho sa skladajú, opisuje ako vznikli, no nevysvetľuje, prečo tu vlastne sú. A na túto otázku vie odpovedať jedine viera/náboženstvo.
hughito
Redeemer
Redeemer

Minimálne to dokazuje, že čosi také je možné
Dokazuje to, že to bolo možné v tej chvíli a za takých podmienok, v akých by sa to stalo, nie, že to bolo možné aj pred x rokmi.

To ako keby si napísal, že to, že sme sa pred x rokmi presvedčili o tom, že človek dokáže na nejakom stroji lietať dokazuje to, že lietať sa kľudne mohlo aj pred 3000 rokmi a využili by sme nejakú grécku báj. Aplikovali by sme to na ňu a tvrdili by sme, že je pravdivá a stalo sa to.

Ale tak to je všetko len hypotetizovanie a keby keby.

Mňa nezaujíma nejaký môj praprapredok, ja dnes viem, že moja mama má mozog, ja v to neverím. Keby ho nemala, tak by tu "nebola".
To naozaj nie je dobrý argument. Napr. takisto viem, že v mojej krvi mám červené a biele krvinky, aj keď som ich nikdy nevidel a ani sa nechystám.

Naozaj sa červené krvinky a mozog nedajú dať do rovnosti s Bohom, čo sa "viery" v ne týka.

Presne tak, ty svojho Boha nedokážeš, lebo sa to dokázať nedá. Naopak dokázať existenciu mozgu mojej mami sa dá. A v tom je ten rozdiel, ja nepotrebujem veriť na niečo, čo sa nedá dokázať.
Samozrejme, že ak si dosadíš do svojho konceptu vnímania sveta niečo tak neuchopiteľné a "tvarovateľné" ako je "Boh", tak ti je všetko "jasnejšie." Ty si s ním môžeš robiť čo chce, dosadiť ho kam chceš a pripísať mu čo chceš, lebo je to subjekt, ktorý je neuchopiteľný, neoveriteľný a preto sa s ním tak ľahko narába.

Ty sa z bohom rozprávaš. Ok, ale to je len tvoj pocit, tvoja subjektívna "realita", ktorá nič nedokazuje a pre mňa je tvoje rozprávanie sa s Bohom na rovnakej úrovni, ako keď sa nejaký blázon zavretý na psychiatrickej liečebni rozpráva so svojím imaginárnym priateľom.

Videl si démona ? Kde ? Akého ? Aký máš na to dôkaz okrem toho, že ty si myslíš, že si ho videl ?

Na toto existuje aj termín (teda skôr diagnóza), ak sa nemýlim, tak je to termín démonománia a je to vlastne psychóza. Určite vieš, čo to psychóza je, ak nie, tak predkladám rýchlu poučku z wikipedie:

Kód: Vybrať všetko

Psychóza je všeobecný psychiatrický termín, ktorý je označenie pre výrazný odklon od spôsobu vnímania a/alebo správania psychicky zdravého jedinca. Všeobecne je pre ňu charakteristická porucha kontaktu s realitou, apatia, prežívanie dezorientovanosti vo vzťahoch, bludov až halucinácií, často bizarné presvedčenia (najmä grandiózne a/alebo paranoidné bludy) ale, aj naopak prílišná dôvera k iným (naivita), entuziazmus a prehnaná ambicióznosť, ale aj depresia, latentný útlm, zmeny osobnosti a správania.
:arrow: http://sk.wikipedia.org/wiki/Psych%C3%B3za
a nie som na tomto svete jediný
O tom nepochybujem. Takisto x ľudí v stredoveku, ale aj neskôr bolo presvedčených o tom, že "tie" ženy (aj muži) sú bosorky/bosoráci. :arrow: http://www.ateizmus.sk/index.php/ateizm ... z-amesbury

LuksKE to takisto dobre opísal.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

líšia sa a to v tom že v prvom je dosadený Boh a tým to končí a v druhom je vysvetlenie prečo...
za dalšie "lebo mu Boh pomohol spraviť úhybný manéver" ...opäť si tam dosadil Boha. Mám otázku to človek sám nevie nič spraviť? To nás musí riadiť boh aby sme niečo spravili príp. zachránili si život? To aj keď chodím tak mi vlastne Boh zdvíha nohy? ...v poriadku ja chápem že keď veríš, tak väčšinu vecí pre teba "robí" Boh, opieraš sa o neho, dôveruješ mu...ale potom prečo aj ja ako neveriaci sa dokážem sústrediť pri skúške, spraviť test na výbornú, atď, atď. ...nepotrebujem k tomu imaginarnu postavu v mojej hlave a aj tak to dokážem.

"no nevysvetľuje, prečo tu vlastne sú" ...lebo sú súčasťou života ľudí na zemi (aspoň ja som tak pochopil)
hughito
Redeemer
Redeemer

Máš pravdu Stoporko, veda nevie odpovedať na otázky prečo. Ale takisto to nevie teológia, čo je paveda. Na základe čoho môžeš tvrdiť, že vie odpovedať na tieto otázky viera a náboženstvo ? Ja si môžeš taktiež niečo vymyslieť, napr. že sme len súčasťou "počítačovej hry" nejakej vyššej inteligencie, ktorá si nás stvorila a teraz sa tu s nami hrá, taká krásna stratégia.

Moje tvrdenie je v úplnej rovnosti s tvrdením, že to má na svedomí kresťanský Boh, čo sa týka podstaty.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ďakujem za starostlivosť o moje zdravie, no podľa svojej lekárky som až na krátkozrakosť celkom v poriadku po telesnej i duševnej stránke. O psychóze by som tu nevravel, keďže podobný zážitok mal aj môj priateľ a jedna kamarátka, každý z nás inokedy a na inom mieste - v priebehu pár rokov. Dôkaz o tom nemám - nemal som snahu ho fotiť, som rád, že ma nechal na pokoji a ja jeho. K modlitbe sa už asi nemá význam vyjadrovať - dávnejšie sme si tu o tom písali. Necítim potrebu ťa presviedčať o svojej pravde, ja viem že sa s Bohom rozprávam a nepotrebujem k tomu nejaký dôkaz, ty tiež nepotrebuješ dôkaz mozgu tvojej mamy :P o ktorom sa ma tu snažíš vehementne presvedčiť. Môj spôsob duchovného života mi funguje, takže buď sa už roky udržiavam v permanentnom sebaklame a psychóze, na ktorú moja lekárka ani pri preventívnych zravot. prehliadkach neprišla, alebo na tom, čo tvrdím, bude niečo pravdy.

Upaľovanie bosoriek - vidím, že dnes je presne opačná móda - upaľovanie veriacich (akéhokoľvek vyznania). Neupaľuje sa na drevenej hranici, ale na diskusných fórach :D
hughito
Redeemer
Redeemer

Samozrejme, že ti to tvoja lekárka nediagnostikovala, lebo táto "choroba" je dnes tolerovaná a kto sa na ňu dovolí poukázať, je označený za rúhača. :sly:
Upaľovanie bosoriek - vidím, že dnes je presne opačná móda - upaľovanie veriacich (akéhokoľvek vyznania). Neupaľuje sa na drevenej hranici, ale na diskusných fórach
Som naozaj "rád", že si dokážeš robiť srandu z tak závažnej veci, a to si milujúci kresťan.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Pinhead – ano, to povedal. Povedal milujte sa navzajom a povedal aj prišiel som doniesť meč – prišiel do zlého sveta, bojovať za dobro. Ty sam určite poznaš situacie, ked nastavenie druheho lica jednoducho nepomôže (u nas sa hovori, že mudrejši ustupi, alebo nenavisť plodi len nenavisť), potom prichadza na rad ten „meč“ – Aj Ježiš vyhnal peňazomencov z chrámu, ako by to vyzeralo, keby sme neustale nastavovali druhe lice – no asi by sme tu už ani neboli... Mnoho ľudi sa dnes snaži dehonestovať evanjelium pomocou vytiahnutých fráz, ale Kristus nám dáva návod, aby sme sami rozlišovali – hovorí – buďte dokonalý, ako je dokonalý váš Otec.

Ešte k tomu, čo dnes presadzuju:
Keďže človek na
rozdiel od Boha nie je dokonalý, v dôsledku dedičného hriechu je rozumovo slabý a náklonný
ku zlému, svoje nerozumné sebecké želania bude chcieť pokladať za svoje práva. A to nielen
na úkor práv Boha, ale aj úkor práv iných ľudí, predovšetkým na úkor slabých. Takto chápané
právo je „právom“ na hriech, takto chápaná sloboda je „slobodou“ pre zlo, je to priestranná
brána a široká cesta, vedúca do zatratenia. Takýto prístup k životu podporuje
slobodomurárstvo šírením viery v deizmus alebo v ateizmus. U ich menšej časti sa prejavuje
ateizmom, t. j. nielen praktickým, ale aj teoretickým odmietaním Boha.
Druhým ideovým základom slobodomurárstva je okultizmus (tajomnosť, skrytosť). Tento
pojem nie je celkom vyhranený, ani iné pojmy na označovanie tohto prúdu: ezoterizmus,
gnosticizmus, hermeticizmus, „mysticizmus“. Možno ho chápať ako sústavu tajných vied
(alebo pavied) a s nimi spojených praktík. Zahŕňa panteizmus, reinkarnáciu, špiritizmus,
mágiu a pod. http://www.magnificat.sk/htm02/sbm2.pdf

Čo sa tyka niektorych v cirkvi:

"Preto robte a zachovávajte všetko, čo vám povedia, ale podľa ich skutkov nerobte: lebo hovoria, a nekonajú. "

Jedine Jezis je dobrym prikladom. Po nom nasledujú svätci....(aj tí s mečom v ruke, ked si to vyžadovala situacia)
Aj keď niektorí v cirkvi slúžia na pohoršenie, nie sú dôležité ich skutky, lebo aj oni budú súdení, ale naše vlastné skutky, o tie by sme sa mali v prvom rade zaujimať, lebo „z bratovho oka smietku vyberáš a v svojom brvno nevidíš“. Chcel by som vidieť skutky niektorých, ktorý tak vehementne kritizuju cirkev, napriek jej charitatívnej a inej činnosti. Vyžadujú od cirkvi dokonalosť, ale sami tak nežijú.
Cirkev je dôležitá, lebo sa v nej sprítomňuje Kristus – svojim telom a krvou.

„Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal. A hľa, ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.“

Prítomný je aj v iných cirkvách prostredníctvom evanjelia, no v katolíckej najviac...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ale no, nedurdi sa. Troška sarkazmu a humoru na vlastný účet nikdy nezaškodí, nie? :)

Tak závažná vec, že cirkev ktorá popierala základné kresťanské učenie upaľovala bezvercov je smutný fakt. To, že dnes vraždia krasťanov je tiež smutný fakt. To, že je dnes veľká móda inklinovať k ateizmu alebo ako opačný extrém k synkretizmu, to je tiež fakt.

Teraz chceš tvrdiť, že kresťanstvo je zlé, lebo nejaká cirkev, ktorá tej dobe fušovala do politiky ako už nikdy v dejinách, bola v prvom rade tlupou mocichtivých zvierat a až niekde na okraji boli ľudia, ktorí svoju vieru mysleli vážne? To potom môžme spoločne vyhlásiť, že grécka filozofia je zlá a všetko, čo učí, je hlúposť, lebo starí gréci trtkali mladých chlapcov do zadočku, oddávali sa na hostinách neviazanému sexu, boli ožralovia, zneužívali nápady svojich mysliteľov na vojenské ciele a podobne.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Mi jedno vsetci prezradte...kde cerpate energiu na natahovanie sa na 100stranach? ved to musi byt unavne, hlavne ked to nema konca :|
tehla

tiež sa čudujem Hughitovi, pripada mi to ako fanatizmus...
Dokonca obviňuje veriacich z duševnej choroby... Egoizmus a drzosť tohto človeka zrejme nepozna hranic
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

tehla napísal:tiež sa čudujem Hughitovi, pripada mi to ako fanatizmus...
Dokonca obviňuje veriacich z duševnej choroby... Egoizmus a drzosť tohto človeka zrejme nepozna hranic
Presne tak, vo fanatizme tu na hughita nema nikto...
hughito
Redeemer
Redeemer

tehla napísal:tiež sa čudujem Hughitovi, pripada mi to ako fanatizmus...
tehla: S tými svojimi argumentami sem radšej nelez, keď dokážeš len nezmyselne konštatovať.
Dokonca obviňuje veriacich z duševnej choroby
Ja len poukazujem na to, že viera v démonov sa takto charakterizuje. Máš s tým problém ? Zdôvodni rozumne a vedecky svoju protiargumentáciu a pošli to kompetentným.

Fanatizmus ? To by som nepovedal, táto téma ma proste zaujíma, takže pokiaľ tu je s kým diskutovať (a mám čas), tak nemám problém.

Stoporko:
Tak závažná vec, že cirkev ktorá popierala základné kresťanské učenie upaľovala bezvercov je smutný fakt. To, že dnes vraždia krasťanov je tiež smutný fakt. To, že je dnes veľká móda inklinovať k ateizmu alebo ako opačný extrém k synkretizmu, to je tiež fakt.
Áno, máš pravdu, dodnes sa vraždia vyznávači rôznych náboženstiev, dokonca aj kresťania medzi sebou, a to je smutný fakt. Vraždia niekoho ateisti ? Majú ateisti vytvorené svoje "náboženstvo" a vraždia inovercov ? Ale opakujem, je to naozaj smutné, že tieto podľa mňa prežitky staršej doby sa dnes stále dejú a zbytočne zomierajú ľudia kvôli ničomu.
To, že je dnes veľká móda inklinovať k ateizmu alebo ako opačný extrém k synkretizmu
Prečo by mal byť ateizmus extrém ?
Inak je fakt, že klasické náboženstvá sú na ústupe, ale o to viac sa dostávajú do popredia iné druhy iracionálnej viery (napr. feng-šuej), čo tiež nie je dobré.

Neviem čo má grécka filozofia spoločné s Grékmi, ale kresťanstvo má s cirkvou spoločné dosť.

Keby nebolo cirkvi, tak ani jeden z vás tu veľkých kresťanov nie ste kresťanmi. :wink:
tehla

hughito napísal: Fanatizmus ? To by som nepovedal, táto téma ma proste zaujíma, takže pokiaľ tu je s kým diskutovať (a mám čas), tak nemám problém.
Ty nediskutuješ, ty uražaš opačne nazory, v takom pripade sa divim, že niekto (konkretne Stoporko) ešte vôbec s tebou chce diskutovať.

Bolo tu už x-krat spominane, že najviac vražd v historii ľudstva maju na svedomi ateisti. Väčšina diktatorov sa hlasilo k ateizmu, lebo prikazanie nezabiješ pre nich nič neznamenalo. Ateizmus teda v konečnom dôsledku znamena odmietnutie Boha, odmietnutie dobra...(Btw. všimnite si , že ateizmus sa aj takto utočne presadzuje vylučne v kresťanskej civilizacii, nebolo by na škodu zamyslieť sa nad tym, kto a prečo to robi - ano hovorim o "slobodomurarstve")

Ďalšia vec, že ty neveriš na duchov neznamena, že môžeš arogantne tvrdiť, že neexistuju a skusenoti s nimi su duševna choroba. Existuje X dôkazov a paranormalnych javov, ktore nevie vysvetliť ani ta tvoja veda, to už nejaky zadubenec nedokaže samozrejme nijak raz prijať, lebo sa to nezhoduje s tym, čo si mysli a čo prečital v par komunistickych portaloch
hughito napísal:Ja len poukazujem na to, že viera v démonov sa takto charakterizuje.
Sa takto charakterizuje? Opiš to „sa“, lebo ja som o tom ešte nepočul. Predpokladam, že to povedal nejaky ujo „vedec“, ktoremu si uveril lol

Ver si čomu chceš, ja len nechapem prečo tu toľko otravuješ vzduch uražkami veriacich
Napísať odpoveď