Survival,turistika a všetko okolo toho
-
Jeremy
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Re: Survival,turistika a všetko okolo toho
Lubos co sa tyka celoviek ja odporucam Petzl Tikka 2 plus - http://www.petzl.com/en/outdoor/tikka-z ... tikka-plus ja ju pouzivam aktivne neikolko mesiacov a bez problemov mozem iba odporucit. Pred tym som mal 2 roky tiez Petzl ale starsiu seriu a po dvoch rokoch pouzivania uplne v pohode.
tak Petzl je Petzl... prilblu a lezenie mam cele od nich, ale ako hlavne svetlo by som od nich asi nebral... ale tak jaskyniarstvo je nieco ine ako turistika...
//autoeditácia príspevku (06 Aug 2010, 9:00)
mozete mi poradit stan s dobry pomerom "cena-vykon", jedno-dvoj miestny... ?
-
qwerty-xyz
Lub0$ napísal:Planujem pochodit Slanske vrchy na vychode.
//autoeditácia príspevku (06 Aug 2010, 21:56)
jackb napísal:tak Petzl je Petzl... prilblu a lezenie mam cele od nich, ale ako hlavne svetlo by som od nich asi nebral... ale tak jaskyniarstvo je nieco ine ako turistika...
-
Jeremy
Medium Professional
Co sa tyka stanu tak ja uz dlhsie pokukujem po tychto dvoch?:
http://www.mall.sk/turisticke-stany/pinguin-tornado-2
http://www.mall.sk/turisticke-stany/col ... us-compact
Samozrejme najlepsi stan aky som ma bol coleman nevada ale posiel
a teraz musim kupit novy uz len aby prachy nazvys boli
http://www.mall.sk/turisticke-stany/pinguin-tornado-2
http://www.mall.sk/turisticke-stany/col ... us-compact
Samozrejme najlepsi stan aky som ma bol coleman nevada ale posiel
no mam objednany daky lacny stan a snad to par dni v Proklijetych vydrzi... islo len o to mat na hlavou nieco co nezoberie trochu silnejsi vietor... nepotrebujem expedicny stan za niekolko stoviek eur, ked v stane rocne stravim asi 8 dni z toho polovicu v tabore, takze naozaj mi ide len o miesto pre mna na karimatke a batoh do ktore nebude prsat a nebude krizom fukat vietor.
-
Stoporko
VIP
len trošku poopravím qwertyho: pokiaľ sa bude dotyčný chcieť hrať na survival, tak si nevezme žiadny stan, ale spraví si prístrešok. Pokiaľ to bude chcieť riešiť "bushcraft" štýlom, vezme si len celtu/pončo. Pokiaľ chce byť "správny turista" tak si kúpi ultradrahý stan za stovky eur a bude v ňom spať v kempe 
Pre bežných ľudí šije dobré stany firma Jurek - za pomerne málo peňazí veeeľa muziky.
Pre bežných ľudí šije dobré stany firma Jurek - za pomerne málo peňazí veeeľa muziky.
-
qwerty-xyz
Stoporko napísal:len trošku poopravím qwertyho: pokiaľ sa bude dotyčný chcieť hrať na survival, tak si nevezme žiadny stan, ale spraví si prístrešok. Pokiaľ to bude chcieť riešiť "bushcraft" štýlom, vezme si len celtu/pončo. Pokiaľ chce byť "správny turista" tak si kúpi ultradrahý stan za stovky eur a bude v ňom spať v kempe
-
Stoporko
VIP
qwerty: aké vysvetľovanie
? Každý rozumný horár nevidí v prístrešku z popadaného dreva žiaden problém. A pokiaľ použiješ aj živé drevo, no z mladých stromčekov, ktoré zbytočne prehusťovali dané miesto - napr. 4 tenké mladé stromčeky na kope a ty 2 z nich vytneš, tak tiež nebude nič namietať. Stráž prírody môžem poslať do pápá, lebo ja predsa netáborím a oheň som nezakladal a zákon neporušil a prírode škodím menej ako on na svojej 4x4 ktorým sa preháňa po lese...
-
qwerty-xyz
Stoporko napísal:qwerty: aké vysvetľovanie? Každý rozumný horár nevidí v prístrešku z popadaného dreva žiaden problém. A pokiaľ použiješ aj živé drevo, no z mladých stromčekov, ktoré zbytočne prehusťovali dané miesto - napr. 4 tenké mladé stromčeky na kope a ty 2 z nich vytneš, tak tiež nebude nič namietať. Stráž prírody môžem poslať do pápá, lebo ja predsa netáborím a oheň som nezakladal a zákon neporušil a prírode škodím menej ako on na svojej 4x4 ktorým sa preháňa po lese...
-
hojko
Site Admin
3. septembrovy tyzden sa chystame do Rakuska do Alp a chceli by sme vybehut aj nejaky ten kopcek v Kaprune, lakaju ma plesa, ktore sa tam nachadzaju. Ide tam aj lanovka, ale rozhodne tam chcem ist pesi, pretoze autom tam toho este najazdim a nechat sa vsade vyvazat, tak to rozhodne nie. Prevysenie vystupu je nieco cez 1000 metrov. Tu je panoramaticka mapa: http://sk.bergfex.com/sommer/zell-am-se ... /panorama/
Nie som prilis turista, radsej skor cyklista, ale nejake tie veci ako je Vratna, Tatry atd... som uz v minulosti pochodil, aj ked to neboli extremne trate, resp. prevysenia. Najdlhsia tura bola zo Sturca do Belej (pri Martine), od rana od siestej do vecera do deviatej, dlzka trasy okolo 45km, avsak potom zo tri dni spuchnute chodidla..., takze teraz by som sa radsej uz na to lepsie pripravil, vzal si nejake oblecenie atd... Co si zvolit ako oblecenie, predpokladam, ze na spodok asi termopradlo, neskor nieco suche na prezlecenie na kopci. BTW co take teleskopicke palicky, je to uzitocna vec???
Nie som prilis turista, radsej skor cyklista, ale nejake tie veci ako je Vratna, Tatry atd... som uz v minulosti pochodil, aj ked to neboli extremne trate, resp. prevysenia. Najdlhsia tura bola zo Sturca do Belej (pri Martine), od rana od siestej do vecera do deviatej, dlzka trasy okolo 45km, avsak potom zo tri dni spuchnute chodidla..., takze teraz by som sa radsej uz na to lepsie pripravil, vzal si nejake oblecenie atd... Co si zvolit ako oblecenie, predpokladam, ze na spodok asi termopradlo, neskor nieco suche na prezlecenie na kopci. BTW co take teleskopicke palicky, je to uzitocna vec???
-
Stoporko
VIP
Hojko:
všetko závisí od toho, aký komfort vyžaduješ. Kľudne ti stačia 2 bavlnené tričká a staré monterky.
Ja osobne by som si na takú túru vzal nasledovné:
termoprádlo Moria Imarion, otočené vrúbkami von = lepšie odvádza pot a menej hreje
voľné nohavice - maskáče (ber čokoľvek bavlnené, prípadne s prímesou iných látok, no určite nie džínsy. V turistických schopoch sa dajú kúpiť dobré gate od Rejoice za nekresťanské prachy, ich kópiu z rovnakého matroša - bavlna kúpiš u každého číňana za 15eur. Sú to tie štvorčekové, s čiernymi "záplatami" za kolenách a zadku)
Počas základného výstupu by som si asi vystačil s termoprádlom ako tričkom, počas zastávok by som si naň nahodil flanelovú košelu proti prechladnutiu. (postačí hocaká košela, ktorá aspoň trocha hreje a je z hrubšej látky, nie nejaká módna tenká cicina, si veľmi zimomrivý, zameň košeľu za fleece mikinu - doporučujem nejakú serióznu z turistického obchodu)
Po tom, ako dosiahnete pásmo skál (skončí kosodrevina), bude tvoj odev závisieť od toho, na koľko si zimomrivý. Buď si daj na termoprádlo vrúbkovanou stranou k tebe (bude viacej hriať) a obleč si mikinu, alebo si z oblečenia čo máš so sebou skombinuj nejakú menej teplú variantu.
Základom je čo najmenej sa potiť - udržiavať tepelný komfort. Teda počas chôdze byť oblečený menej (a to termoprádlo spočiatku naozaj stačí) a počas zastávok na seba niečo obliecť.
teleskopické paličky - ak chceš vyzerať ako turboturista z katalógu hudysportu alebo sa chystáš na použitie snežníc (na to boli pôvodne určené), tak si ich vezmi. Podľa mňa sú pre bežného človeka naprostá zbytočnosť. Jednak ťa odnaučia chodiť terénom bez nich (telo si zvykne udržiavať rovnováhu za pomoci 3. nohy) a jednak sú ti v prípade kamenistých plání (niečo ako záverečný výstup na Rysy) alebo úzkych chodníkov naozaj zbytočné. Pokiaľ praktizuješ nordic walking, tak ich ber, no zváž, či sú Alpy tým pravým miestom. Byť tebou, tak ich neberiem.
Najdôležitejšia vec, do ktorej by si mal určite investovať, sú dobré topánky a ponožky. Topánky na túry ako opisuješ, stoja cca 200eur a viac (bez rôznych zliav a podobne), sú z kože, podšité gore-texom (alebo inou membránou), sú od renomovaného výrobcu (Han-vag, Asolo, Scarpa, Lowa...), budú ti vyše členka, podrážku budú mať od Vibramu a nebudú vážiť 5kilo (ako staré kanady
).
Ponožky sú z tých lacnejších fantastické Moira Trek. Za cca 10eur máš ponožky, ktoré môžeš nosiť 5 dní a nesmrdia, neotlačí ťa v nich noha a dobre sajú pot. Z drahších kukni Lorpen, Bridgedail... určite nechoď na túru v bavlnených ponožkách = takmer 100% pravdepodobnosť pľuzgierov, otlačených nôh a zlého pocitu v topánkach.
Keď si kúpiš nové boty, choď v nich na prechádzky, do roboty, na ľahké výlety okolo bydliska...aby si noha na ne zvykla a oni si zvykli na tvoju nohu. Nesprav to tak, že kúpiš nové topánky a hneď ideš do Álp.
Z ostatného vybavenia, ktoré je dobré mať zo sebou by som ti poradil asi len toto (ostatné si isto vieš sám zo skúsenosti vybrať): izotermická fólia - kúpiš v lekárni alebo turistickom obchode (použiteľná ako núdzový spacák, dá sa ňou obaliť, keď ti bude veeeľká zima...a v zbalenom stave ma veľkosť mobilu), camelbak (asi poznáš z cyklistiky, fakt dobrá vec), šiltovka/klobúk/šatka (je dobré mať zakrytú hlavu, cez ňu strácaš najviac tepla, zíde sa ti najmä vo väčších výškach, kde je chladno)
všetko závisí od toho, aký komfort vyžaduješ. Kľudne ti stačia 2 bavlnené tričká a staré monterky.
Ja osobne by som si na takú túru vzal nasledovné:
termoprádlo Moria Imarion, otočené vrúbkami von = lepšie odvádza pot a menej hreje
voľné nohavice - maskáče (ber čokoľvek bavlnené, prípadne s prímesou iných látok, no určite nie džínsy. V turistických schopoch sa dajú kúpiť dobré gate od Rejoice za nekresťanské prachy, ich kópiu z rovnakého matroša - bavlna kúpiš u každého číňana za 15eur. Sú to tie štvorčekové, s čiernymi "záplatami" za kolenách a zadku)
Počas základného výstupu by som si asi vystačil s termoprádlom ako tričkom, počas zastávok by som si naň nahodil flanelovú košelu proti prechladnutiu. (postačí hocaká košela, ktorá aspoň trocha hreje a je z hrubšej látky, nie nejaká módna tenká cicina, si veľmi zimomrivý, zameň košeľu za fleece mikinu - doporučujem nejakú serióznu z turistického obchodu)
Po tom, ako dosiahnete pásmo skál (skončí kosodrevina), bude tvoj odev závisieť od toho, na koľko si zimomrivý. Buď si daj na termoprádlo vrúbkovanou stranou k tebe (bude viacej hriať) a obleč si mikinu, alebo si z oblečenia čo máš so sebou skombinuj nejakú menej teplú variantu.
Základom je čo najmenej sa potiť - udržiavať tepelný komfort. Teda počas chôdze byť oblečený menej (a to termoprádlo spočiatku naozaj stačí) a počas zastávok na seba niečo obliecť.
teleskopické paličky - ak chceš vyzerať ako turboturista z katalógu hudysportu alebo sa chystáš na použitie snežníc (na to boli pôvodne určené), tak si ich vezmi. Podľa mňa sú pre bežného človeka naprostá zbytočnosť. Jednak ťa odnaučia chodiť terénom bez nich (telo si zvykne udržiavať rovnováhu za pomoci 3. nohy) a jednak sú ti v prípade kamenistých plání (niečo ako záverečný výstup na Rysy) alebo úzkych chodníkov naozaj zbytočné. Pokiaľ praktizuješ nordic walking, tak ich ber, no zváž, či sú Alpy tým pravým miestom. Byť tebou, tak ich neberiem.
Najdôležitejšia vec, do ktorej by si mal určite investovať, sú dobré topánky a ponožky. Topánky na túry ako opisuješ, stoja cca 200eur a viac (bez rôznych zliav a podobne), sú z kože, podšité gore-texom (alebo inou membránou), sú od renomovaného výrobcu (Han-vag, Asolo, Scarpa, Lowa...), budú ti vyše členka, podrážku budú mať od Vibramu a nebudú vážiť 5kilo (ako staré kanady
Ponožky sú z tých lacnejších fantastické Moira Trek. Za cca 10eur máš ponožky, ktoré môžeš nosiť 5 dní a nesmrdia, neotlačí ťa v nich noha a dobre sajú pot. Z drahších kukni Lorpen, Bridgedail... určite nechoď na túru v bavlnených ponožkách = takmer 100% pravdepodobnosť pľuzgierov, otlačených nôh a zlého pocitu v topánkach.
Keď si kúpiš nové boty, choď v nich na prechádzky, do roboty, na ľahké výlety okolo bydliska...aby si noha na ne zvykla a oni si zvykli na tvoju nohu. Nesprav to tak, že kúpiš nové topánky a hneď ideš do Álp.
Z ostatného vybavenia, ktoré je dobré mať zo sebou by som ti poradil asi len toto (ostatné si isto vieš sám zo skúsenosti vybrať): izotermická fólia - kúpiš v lekárni alebo turistickom obchode (použiteľná ako núdzový spacák, dá sa ňou obaliť, keď ti bude veeeľká zima...a v zbalenom stave ma veľkosť mobilu), camelbak (asi poznáš z cyklistiky, fakt dobrá vec), šiltovka/klobúk/šatka (je dobré mať zakrytú hlavu, cez ňu strácaš najviac tepla, zíde sa ti najmä vo väčších výškach, kde je chladno)
Ty voe, koľká veda skrz pár km. 
Ja by som si zobral prvé pohodlné gace ktoré by som našiel, staré tričko a starú trigovicu a pome ho.
Ja by som si zobral prvé pohodlné gace ktoré by som našiel, staré tričko a starú trigovicu a pome ho.
-
Stoporko
VIP
hughito - v princípe s tebou súhlasím. Niekedy stačí len tričko a gate.
Všetko sa odvíja od toho, aký komfort vyžaduješ. A na koľko si ceníš vlastný život a zdravie - predstava, že zablúdiš v Alpách, resp. že v nich stráviš noc len v starom tričku a mikine ma naozaj láka len ako survival situácia.
Všetko sa odvíja od toho, aký komfort vyžaduješ. A na koľko si ceníš vlastný život a zdravie - predstava, že zablúdiš v Alpách, resp. že v nich stráviš noc len v starom tričku a mikine ma naozaj láka len ako survival situácia.
-
hojko
Site Admin
Stoporko: Dik za pekny prispevok. Nejake termopradlo doma mam, znacku vsak neviem. Nohavice si vezmem samozrejme v sportovom style, cize napriklad nejake sustiaky, ktore su podsite alebo skor nieco na sposob ako si opisoval, teda z latky, ktore su podsite a nosieval som ich v zime. Ci chcem alebo nie, flanelove kosele nemam, ale fleesove mikiny od tenkych az po hrube najdem, takze asi zvolim nejake to tricko, stredne hrubu mikinu, klasicky siltovku a slnecne okuliare. Na palicky som sa pytal len tak, nikdy som to este nepouzil, aj ked pred rokom som bol v usekoch v Alpach, kde by sa urcite hodili, ale bol to len kratky usek..., cize je to asi zbytocnost pre mna. Topanky si nove kupovat nebudem, som zastancom botasiek, ci v zime alebo v lete, hoci do hor sa asi moc nehodia. Ale mam Nike, ktore su vyssie a nosim ich v zime, su priblizne do vysky clenka, ak nie trosku nad, hrube s dobrou podrazkou, takze volba padne rozhodne na tieto topanky. No a k tomu batostek do ktoreho hodim oblecenie, fotak, jest a pit...
Keď som bol tuším piatak, tak som bol na turistickom tábore. Za tých 5 dní sme nachodil vyše 110 km, maximum na jeden deň bolo cca 35 km. Moja výbava čo sa týka aj napr. tej obuvi určite nebola slávna
, ale ak človek nevie o ničom, nič mu nechýba.
Mňa by zaujímalo, koľko max. km by som dal na jednu trasu teraz, keď som starší a vyvinutejší (heh).
Stoporko, ty máš aký rekord ?
Mňa by zaujímalo, koľko max. km by som dal na jednu trasu teraz, keď som starší a vyvinutejší (heh).
Stoporko, ty máš aký rekord ?
-
Stoporko
VIP
Pred cca 4 rokmi som dal so strýkom tuším 42km za deň (neviem presne, určite to bolo viac než 40km). Bolo to samé hore a dolu a znova hore a znova dolu, potom rovinka... šli sme hrebeňovku Beskýd (juh Moravy), začali sme o cca 6:00 výstupom na horu Smrk a večer sme skončili okolo ôsmej na strýkovej chate. Druhý deň sme dali cca 35km viac menej po rovinke na autobus nazad do Ostravy.
Mal som malý batôžtek od starej mamy (nejaký reklamný), v ňom 2x 1.5litrovú fľašu s vodou, nejaké keksy a bolo vystarané. Na horských chatách sme si dali so strýkom pivo, párky, kofolu a cestou sme sa najedli čučoriedok. Obuv mám už cca 6 rokov tie isté topánky - kombinácia kordura/koža od Asolo.
Zážitkov z turistiky a pobytu v prírode mám pochopiteľne viac (ako každý, kto sa po horách túla už nejaký ten piatok), no toto je asi taký extrém čo sa týka vzdialenosti za jeden deň.
Mal som malý batôžtek od starej mamy (nejaký reklamný), v ňom 2x 1.5litrovú fľašu s vodou, nejaké keksy a bolo vystarané. Na horských chatách sme si dali so strýkom pivo, párky, kofolu a cestou sme sa najedli čučoriedok. Obuv mám už cca 6 rokov tie isté topánky - kombinácia kordura/koža od Asolo.
Zážitkov z turistiky a pobytu v prírode mám pochopiteľne viac (ako každý, kto sa po horách túla už nejaký ten piatok), no toto je asi taký extrém čo sa týka vzdialenosti za jeden deň.
Hojko ist do hor bez turistickej obuvy je to najhorsie co mozes spravit. Vykakaj sa na kadejake turisticke nohavice, tricka a podobne, a investuj do topanok, bavime sa ale o botach ktore budes mat niekolko rokov, cize ked sa rozhodnes ist do alp o rok ci o dva, uz ich budes mat.
Na prechadzku si vystacis aj s nike, ale na turu nie...neviem o tom sice, alebo nevidel som, aby nike robili aj turisticku obuv, neviem, mozno mas fakt nieco dobre, necakaj pekny turisticky chodnik, cakaj kamene, skaly, slapnes krivo, a uz nezlezies ani dole bez pomoci.
Na prechadzku si vystacis aj s nike, ale na turu nie...neviem o tom sice, alebo nevidel som, aby nike robili aj turisticku obuv, neviem, mozno mas fakt nieco dobre, necakaj pekny turisticky chodnik, cakaj kamene, skaly, slapnes krivo, a uz nezlezies ani dole bez pomoci.
-
hojko
Site Admin
Stoporko: Bol som si dnes pozriet nejake tie termo tricka, skocil som do specializovanych obchodov, ale zaskocila ma cena. Hladal som tricka s dlhym rukavom, ale take lepsie boli v cene 60-80 eur. Nakoniec som si vybral len nieco take lacne, co by mi vsak malo vystacit, kedze sa ho nechystam pouzivat casto a chodit po horach, dal som zan nejakych 20 eur + kupil som si ponozky za 6 ci 8 eur. Predavac, ktory mi ukazoval tricka sa dost vyznal, nanosil mi veci a skusal som, zaujalo ma jedno s mikrovlaknami ci cim to, jemne na dotyk, tenke, lahke, avsak cena 62 eur sa mi zdala aj trochu vysoka, navyse bola mala velkost a bolo to dost natiahnute na mna. Hadam mi to co som kupil postaci, vsak co, v najhorsom si obleciem cyklisticky dres a je po probleme 
Lub0$: Pride mi trochu zbytocne dat 100 ci 150 eur za topanky, ktore si obujem teraz mozno 3x, cez zimu tiez par krat a o rok mozno vobec. Vzhladom na to, ze viem co mam asi tak ocakavat, tak ocakavam pekny turisticky chodnik, lesnu cestu posiatu kamienkami a podobne..., necakam ziadne skaly, krivy svah ani nic podobne.
Lub0$: Pride mi trochu zbytocne dat 100 ci 150 eur za topanky, ktore si obujem teraz mozno 3x, cez zimu tiez par krat a o rok mozno vobec. Vzhladom na to, ze viem co mam asi tak ocakavat, tak ocakavam pekny turisticky chodnik, lesnu cestu posiatu kamienkami a podobne..., necakam ziadne skaly, krivy svah ani nic podobne.
-
Jeremy
Medium Professional
Hojko 2 veci - treba hladat akcie ja som kupil Zajo Polaretcove termo s dlhym rukavom za 7 eur z 25 zlavene. A slovenka vyraba vynikajuce termo tricka a su fakt lacne.
A to co si pozeral termo za 60-80 to kde si kupoval? Dost drahe
A to co si pozeral termo za 60-80 to kde si kupoval? Dost drahe
-
hojko
Site Admin
Jeremy: Mozno bol problem v tom, ze som isiel do specializovanych obchodov na outdoor, takze aj preto tie ceny. Mozno keby som sa porzrel v nejakom Intersporte ci Exisporte, tak kupim za 10 eur take tricka, kto vie... To co som videl v oboch obchodol, tak to boli tricka znacky Merino, zrejme ide o lepsiu znacku. Ocakaval som, ze tam bude Zajo, Mamut, Polartec, Hannah, ale nic z toho som tam medzi termo nevidel, maximalne tak flisove mikiny, nohavice alebo bundy.